Beste mensen,
Kerstmis....de stille doorbraak van een intense liefde,
het warm worden van onze koude planeet......186 Consumindermijmering 2014.
Tip.
Een Kersttaartje maak je zelf voor nog geen twee euro. Opspuiten met slagroom in mooie krullen hoeft niet eens. Doe maar niet moeilijk en smeer maar een laagje room erop en bestrooi met amandelschaafsel. De smaak? Die is heeeeeeeemels.
Ik heb jullie vele inkijkjes beloofd van de voorbereiding Kerstviering en vandaag hebben Petra Daisy en ik tien Kersttaarten gebakken plus tien vlaaien........Morgen is de grote dag waarop we in gezelligheid bij koffie/thee en taart de eerste 100 Kerstpakketten uitdelen........ we gaan verder de dagen erop...voor de mensen die de crisis broodlijn van uiterste houdbaarheidsproducten bezoeken. Eventjes eens iets wat niet van gisteren is ......en boodschappen die hard nodig zijn waar geen geld voor is.........
velen maakten geld over afgelopen weken waar we zo heel erg dankbaar voor zijn. Nog steeds komt er geld binnen en we gaan door.....met uitgeven waar de nood het hoogst is. De mensen die op de wachtlijst voedselbank staan en maanden wachten. De mevrouw met de kindjes die op papier een minima inkomen moet hebben en in de werkelijkheid een onterecht beslag op haar uitkering heeft. De mensen die ziek zijn en de reiskosten naar het ziekenhuis een gat in hun budget slaat. Jullie hebben mijn verhalen gelezen afgelopen weken....... We leveren maatwerk en het helpen stopt als het niet meer nodig is en de volgende alweer in de rij staat. Begin januari zullen vele crisisgevallen erbij komen en ons winkeltje basis boodschappen zal steeds weer opnieuw gevuld moeten worden. Daar is het geld voor wat overblijft als alle mensen Kerstpakketten hebben gekregen want alleen met Kerst eten is niet voldoende.
Terug naar de taartjes..........
Daisy start met in de wok amandelschaafsel te bruinen en dat hoeft maar heel even............waarna zij de taarten die Petra bakt opmaakt met slagroom en aardbei confituur.
Petra start met de basis biscuitbodems maken........( Petra maakt twee taarten tegelijk dus verkijk je niet in de hoeveelheden. Ik geef je het recept voor
een taart.....
Splits 6 eieren en als je handig bent kan dat zo tussen je vingers. Niet boven de kom maar boven een glas of kopje want als het mis gaat heb je een hele kom eiwit verspeelt.
Zet een pannetje water op het gas.........en maak warm.
Je hebt dus twee mengkommen.....eentje met het eigeel en een met eiwit.
Voeg aan het eigeel 55 gram suiker toe ( neem een digitale weegschaal want de hoeveelheden precies meten is aan te raden.
Zet de kom in een schaal of pan heet water en begin te kloppen met de mixer op de hoogste stand.
Zoals je ziet verkleurd het eigeel naar crème en gooit bellen......de luchtigheid zit er goed in. Zo moet het zijn ( foto’s)
Leg maar een theedoek over de kom en was de kloppers van de mixer goed af.
Er mag niets van het eigeel in het eiwit komen............
Klop het eiwit stijf en voeg gaandeweg het kloppen in delen 80 gram suiker toe.....
Neem een grote kom waarin eigeel en eiwit wordt over geschept en voeg in gedeeltes 90 gram bloem en 60 gram maïzena voorzichtig toe. De laatste twee door een fijnmazige zeef als het kan als je die hebt......
Schep voorzichtig met zo weinig mogelijk bewegingen om de luchtigheid erin te houden........
Schep het beslag in een beboterde springvorm of kunststof bakvorm en bak in 50 minuten op 175 graden in een voorverwarmde oven.........Steek met een breinaald in de biscuit. Als de naald droog blijft is de biscuit gaar...........
We kijken even mee met Daisy......
Voor een taart zie voorbeeld zijn twee doosjes slagroom wel voldoende maar Daisy klopte vele pakjes tegelijk. Per pakje een schepje suiker. Zie foto hoe de slagroom moet worden en iets minder stijf is niet erg omdat er gesmeerd wordt en niet opgespoten....dus het komt goed......
De biscuit wordt horizontaal doorgesneden en beide vlakken besprenkeld met likeur die we nog in de kast hadden staan. Het mag ook rum zijn of amaretto maar het hoeft allemaal niet als je niets hebt.
Beide vlakken worden met slagroom ingesmeerd en een kant met aardbeiconfituur belegd. Het is eigengemaakte light confituur en als je dit niet hebt mag het ook een potje kersen zijn waarvan je het sap bind met aardappelzetmeel. ( van te voren maken en af laten koelen) Te moeilijk allemaal neem dan vlaaivulling uit een blikje.
De beide delen op elkaar stapelen en rondom en bovenop met slagroom besmeren en met amandelschaafsel rondom en bovenop. Rondom koekjeskruimels kan ook en bovenop opspuiten met krullen en golfjes met een hulsttakje als je daar handig in bent maar kost je een pakje slagroom extra.........
Mijn leventje was er eentje van tot 1 uur in de nacht biscuit voorbakken en om vijf uur in de morgen verder..... De dames Daisy en Petra om zes uur naast hun bedje en hup naar de taartjes maak werkplek. Het was hard werken maar reuze gezellig en helemaal gelukt wat we van plan waren. Eeeeen
abrikoos/pompoen/kruimeltaart is mislukt maar volgens mij was dat extra en we hebben hem gedeeld en wordt het ding vanuit een bakje met een lepeltje opgegeten of zo.......De koffie van tijd tot tijd en van een restje deeg wat knoopbroodjes tussendoor gebakken en met kaas belegd...... De dames hebben mijn huis weer een beetje op orde gebracht en de afwas gedaan........ Gerda en ikke zijn nog op laatste controle naar het consu huis geweest in de avond om de vriezer te controleren en de koelkasten of de taarten koel stonden en de vlaaien afgedekt. We hebben de Kerstlampjes aangemaakt en geslikt van hoe mooi het allemaal is. Allemaal hergebruikt spul om op te sieren en weeeeeeeeeken werk waar vele vrijwilligers aan meehielpen. De broodlijn bracht nog vele broden om bij het Kerstpakket te doen als extraatje en morgen? Laat ik jullie zien wat ze kregen en hoe het is geweest..........zodat je weet waar je goeie geld bleef en nog naar toe gaat komende week. We starten morgen met het uitgeven van 100 Kerstpakketten en gaan de dagen erop verder tot in het nieuwe jaar.....zodat niemand vergeten wordt.Annemiek