dinsdag 2 december 2014

Mijmering 179 feestmenu voor een habbekrats en wonderen en sterren in duisternis....

Beste mensen,

Een goed mens is een ster voor hen die even het licht niet vinden....

Annemiek.
179 Consumindermijmering 2014.
 
Tip.
Feestmenu zonder vlees met een laag budget? Het kan zomaar..... Champignons met spruitjes en pastinaakpuree. Je hebt geen pastinaak? Neem maar aardappelpuree. De sinaasappelschil zorgt voor het extra feestelijk smaakje.
 
Ingrediënten:
Pondje spruitjes.
Enkele pastinaken of aardappels
klein bakje champignons
halve eetlepel boter
rasp van een sinasappel of twee mandarijntjes.
 
Werkwijze:
De pastinaken werden geoogst met regenwater geschrobd en geschild en dat kan prima met een kaasschaaf als je handen niet meer zo willen.
De champignons afborstelen met een zacht borsteltje en zeer kort afspoelen. Het onderste plakje van het steeltje afsnijden en de champignons in drieën snijden. De spruitjes van het eventuele buitenste blaadje ontdoen en een kruisje in het harde gedeelte snijden en wassen. Spruitjes opzetten in weinig water en zout. Pastinaken in kleine stukjes snijden en eveneens opzetten in een bodempje water en iets zout.
 
Een sinasappel schoonboenen en een deel van de schil raspen. Met mandarijntjes lukt het ook. De champignons in de koekenpan roerbakken in een halve eetlepel boter met peper/zout/kerriepoeder.
 
Inmiddels is de pastinaak gaar, afgieten en met een klontje boter iets nootmuskaat en scheutje melk tot een luchtige puree kloppen met de mixer. De puree in een spuitzak.
Inmiddels beetgare spruitjes ( nog aan de stevige kant) afgieten en mengen met de champignons en de
sinaasappelschilrasp nootmuskaat en klontje boter.
In een vuurvaste schaal in het midden de pastinaakpuree spuiten en de groente erom heen draperen. Eventjes in een voorverwarmde oven.
 
Bij dit gerecht hoort een frisse zelfgemaakte appelmoes of appelcompote ( met stukjes appel erin) Heel betaalbaar feestmenu.....Even te moe voor de afwas zet ik de pannen en potten op de regenton in de week
met ijskoud regenwater lekker inweken. Zo gepiept die afwas een uurtje later.....
 
Tip 2
Mensen met onwillige handen door vergroeiing of.....kinderen hebben veel baat bij de kaasschaaf om aardappels te schillen wortels en zoals je leest
pastinaak. Lekker groot dat ding en je wordt er heel handig in.
 
Tip 4
Eenpersoons nagerechtjes kopen in de super kost een smak geld. Bovendien pleegt al dat afval een aanslag op het milieu. Ben je gek op rijstnagerechtjes? Koop gewoon een liter melk en een zak gebroken rijst. De melk koken en 100 gram rijst plus 80 gram suiker toevoegen. Weer aan de kook brengen en op laag gasje sudderen tot de rijsterbrij de dikte heeft die jij wil. Wel af en toe roeren. Warm lauw of koud een traktatie met wat kaneel bestrooid……
 
Tip 5
We worden weer begraven onder kalenders. Hang maar eentje bij het tuingereedschap en vermeld elke tuinactie op de kalender komend moestuinseizoen. Het jaar erna lees je op welke tijd je vorig jaar de tuinbonen zaaide. Het is zeer leerzaam om terug te kijken…….en wellicht data zaai te wijzigen of herinnert te worden hoe het ook alweer ging.....
 
Tip 6
Steeds meer mensen gaan hun eigen groente telen en dat kan ook op een balkonnetje hofje en rondom je huis de hoogte in. Vraag of geef mijn moestuinboek DE EERLIJKE MOESTUIN met Kerst. Een boek dat je maand voor maand wijst wat te doen in de moestuin. Een boek dat nooit uit is en elke januari weer opnieuw start om je het jaar door te begeleiden. http://winkel.genoeg.nl/boeken/2088.html of klik hiernaast op het boek.
 
Tip 7
We hebben teveel apparatuur in huis. Meer dan de helft is overbodig. Een vaatwasser hoeft niet. Het afwasbakje doet het met minder water en zonder stroom. Eenmaal per dag de afwas of kleine afwasjes in een kleiner bakje. Inweken met regenwater die vieze pan of schaal. Een regenton naast de achterdeur staat best interessant. Het voelt rijk al dat gratis water om voor te spoelen en vieze klusjes mee te doen…..
 
Tip 8
Kijk jij wel eens in de super uit welk land de groente komt? Het vervoer van een kilo sperziebonen uit Kenia kost zo’n 70 megajoule. Dat is vergelijkbaar met twee liter benzine. Hoe verder het land hoe meer energie er nodig is. Dit geldt ook voor biologische groenten. Koop dus verse seizoen groenten dichtbij huis geteeld.....spruiten bijvoorbeeld en op de markt zijn ze ongesorteerd nog goedkoper dan in de super. Goed voor moeder aarde die we te leen kregen weet je nog???
 
Tip 9
In bijna alle ovenrecepten staat het:” plaats de schaal in een voorverwarmde oven”. Eigenlijk is dit alleen voor brood en sommige soorten gebak noodzakelijk. Maaltijden, ovenschotels en andere lekkernijen kunnen gelijk met het aanzetten de oven in.  Aan het eind dan wel een minuutje langer er in laten en de oven eerder uitzetten en gaart/bruint  het gerecht in gratis warmte. Scheelt toch echt … tijd èn energie.
 
Tip 10
De meeste wasmachines zijn geschikt voor vijf kilo DROOG WASGOED. Dat is meer dan je denkt. Als fabrikanten zeggen dat er 5 kilo in kan dan is dat ook met goed was/resultaat. Daar zijn de machines op getest. De “eigenaars” van die wasmachines vullen maar tot 75% probeer maar uit. Vul de machine en haal hem leeg. Weeg de droge was en je zal zien dat het ongeveer vier kilo is. Wat een verspilling…..Vul de wasmachine en druk maar aan tot de deur NET dicht kan. Het is een fabeltje dat er loze ruimte in de trommel moet blijven. Als de machine water heeft opgenomen en de was wordt nat, dan wordt het volume iets kleiner. Kijk gerust eens mee door het glazen deurtje. Altijd voldoende ruimte om de was in de draaiende machine ruimte te geven….Wasgoed dat helemaal uit badstof materiaal bestaat wel iets minder vol laden………
 
Mijn leventje.....
Donkere dagen in december en een meneer legde een zilver draadje tussen het stukje grijs van het wandkleed des levens door een busje gratis te lenen. Een andere meneer legde er een zilver draadje naast door de bus mee te laden en een derde meneer reed de bus en werd het zilver nog een draadje breder. Het zilver heeft soms het donker nodig om mooi te zijn en meer te schitteren dan het zou zijn geweest tussen helle kleuren. Donkere dagen in december regen en kou en de rijkdom die met geen geld is te betalen of te vergoeden. Een mens in nood zonder inboedel slaapt die nacht niet onder de brug maar in een warm bedje in een betaalbaar huisje antikraak en dankbaarheid ten top. Het getij gekeerd en door dit samenspel van zilverdraadjes leggend kan een mens soms weer geloven in het goede en worden de grijze kleuren in zijn wandkleed des levens wellicht lichter. De meneer in nood brandde een kaarsje ergens in een kerkje en dankte hij die de sla laat groeien omdat er zoveel goeds op een dag op zijn pad kwam. Dat is mooi als mensen danken en niet alles vanzelfsprekend vinden. ZE MOETEN ME HELPEN is al tijden niet meer aan de orde. Je moet jezelf helpen en als dat zomaar ondersteund wordt door vreemde mensen die je niet eens kent is dat iets wat ervaren wordt als een wonder........Er zijn nog mensen die dagelijks wonderen verrichten......en ik heb de eer er vaak bij aanwezig te zijn.
 
Annemiek