zondag 22 maart 2020

Mijmering 24 Knollenpuree, vulling voor omelet, POPJE, betaalbare kruidenplanten en zaaiwerk...

Beste mensen,
 
“Hij die de sla laat groeien,”
stuurt soms zomaar iemand op je pad,
om als het donker wordt
een paar sterren voor je aan te steken....
 
Annemiek
 
Mijmering 24 2020.
 
Tip.
Wat ons ook bedreigd...een goede weerstand helpt altijd. Groente en fruit op je menu...gewoon elke dag. 

Voor een vegetariër dagelijkse kost en de gevulde omelet is een steeds weer terugkerend recept al is de vulling wisselend.
 
Ingrediënten... dat was vandaag:
 
3 eieren voor de omelet
2 wortels
3 pastinaakjes (hoeft niet)
handje diepvries tuinbonen
handje diepvries erwtjes
verse kruiden zoals knoflookstengels (mag ook een teentje zijn)
basilicum
halve paprika (had ik niet)
beetje champignons (ik had kastanjechampignons)
die over waren
peper/zout.
 
Werkwijze:
De wortels en pastinaakjes schillen met de dunschiller, wassen en in kleine stukjes snijden. 

In heel weinig water in een steelpannetje garen in 8 minuut vanaf kookpunt. De champignons afborstelen, kort afspoelen in het vergiet en in drie of vier snijden. 

In Iets zonnebloemolie en klein klontje boter op laag gas bakken in de wok. Ondertussen de eieren klutsen in een kommetje en de omelet bakken in een beetje zonnebloemolie in een koekenpan.
 
De wortels/pastinaakjes bij de champignons kieperen, peper/zout toevoegen en de kruiden. De omelet keren en even later op een groot plat bord leggen met de helft over de rand (zie foto) Groente erop en de omelet dichtklappen... 

De niet vegetariër kan stukjes gerookt spek uitbakken voor de champignons in de wok komen.... De spekjes kunnen ook apart gebakken en per persoon naar smaak toegevoegd...of niet.
 
Tip 2
Voor de lente boerenkoolstamppot (zie vorige mijmering) heb ik voor de laatste keer topinamboer gebruikt uit de tuin. De knollen beginnen te kiemen in de aarde en ik heb verschillende doorgegeven om in andermans tuin in de grond te poten. 

Voor mijn hulp Manuela liggen ook al knollen klaar. Maart is de uiterste datum voor deze winter knollen om te oogsten. Er waren nog drie aardappeltjes en twee heel kleine knolselderij in de tuin. 

Deze drie knollensoorten samen heb ik geschild gewassen en in kleine stukken gesneden. Klein gesneden betekend eerder gaar en weinig water toevoegen. Een bekertje is genoeg met weinig zout. Deksel op de pan en werden de jonge boerenkoolblaadjes gewassen. 

De knolletjes bijna gaar werd de boerenkool toegevoegd. Met de keukenschaar heb ik nog hap snap in de pan in die bladeren geknipt... De blaadjes slonken weldra en was na drie minuut de boel gaar. De knolletjes hoefden niet eens afgegoten en met een klontje boter de stamper erdoor. Een scheutje melk erbij met de houten lepel op hoog gas erdoor geroerd....
 
Oh ja...ik heb de laatste eigengemaakte vega schijf erbij gebakken. In een beetje olie 8 minuut... van de vriezer in een pannetje met de deksel erop. De volgende vegaburgers maak ik kleiner en weer anders...laat je verrassen komende week....
 
Tip 3
Op de fiets naar Molenberg heb ik onderweg bij de LIDL twee muntplanten gekocht, een bieslook en drie tijmplanten. Die munt gaat natuurlijk dwalen door de tuin en dat mag in Molenberg. 

Jamila kan haar hart ophalen
met muntthee als onze huizen weer open gaan. De tijm mag volop groeien om in de herfst hoestsiroop van te maken en die ene bieslookplant werden tot vijf stuks gescheurd. 

Pootgaten in de aarde met ietsje water en voilà....Dat zou jij ook kunnen doen om een seizoen lang verse kruiden uit je tuin te kunnen plukken.... De planten kosten tussen 1,29 en 1,49 en zelfs met een beperkt leefgeld kan je wel eentje per week kopen. Doe dan maar die bieslook...dan heb je direct VIJF stuks en kan je heerlijke kruidenkaas maken van wat yoghurt...een zomer lang want de stengeltjes groeien gewoon weer verder na oogst. Stop dan ook gelijk wat tenen knoflook in de aarde... een stuk of tien of zo....
 

Tip 4
Zaaien is bij mij bewerkelijk omdat Floor drollen gaat leggen in losse aarde. Dat moeten we niet en over de zaaigeultjes komen schuin stokjes gestoken of...gaastunneltjes wat tegen duiven ook heel goed helpt. De tunneltjes heb ik al wel 20 jaar en worden na gebruik weer zuinig opgerold. 

Stukje panty erom en weer opgehangen aan de ladder die horizontaal achter de schuur ophangt aan de schutting van buur. Een inbreker kan er trouwens niets mee want de ladder is kaduuk... Ik zou tijd genoeg hebben om na het geschreeuw de verbandtrommel te pakken of 112 bellen...
 
Voor Floor heb ik een poepplek bewaard waar niets komt... Als de plantjes hoog genoeg zijn gaan stokjes en gaas weg want ze poept en plast nooit tussen planten of erop...
 
Wat ik zaaide? Wortels pastinaak, raapsteel bietjes en prei die tussen de wortel rijtjes gezaaid de wortelvlieg weg houd. De prei mot houd weer niet van wortelloof geur. Zo beschermd het ene gewas het andere... Al zaaiende gaan we toch warmere dagen tegemoet.... Wat je NIET buiten mag zaaien zijn boontjes pompoen courgette. Die mag je binnen zaaien op de vensterbank in april om na de ijsheiligen in de maand mei buiten te zetten in de volle grond....

De pastinaak zaadjes haalde ik trouwens uit mijn woon kamer decoratie die vorig jaar werd opgehangen...
 
Mijn leventje...
Popje heeft haar eigen plekje gekozen op een tafel in de marktkraam op een stuk matras. Begrijpelijk en beschut. Ik heb het matras wat recht gelegd en op de helft een mandje met hooi erop gezet dat als kraamkamer kan dienen. 

Wat dozen erom heen ter beschutting lijkt me dit plekje beter dan de bananendoos in de fietsenstalling. Het stuk matras is  een keer door Riad afgesneden met een elektrisch mes.

Plasplekken snijd hij zo eruit en worden de kopstukken tot stroken en stukjes gesneden en geknipt om nieuwe kussens van te maken. Het weg te gooien stuk mag nu niet afgevoerd...dat begrijp je wel. Dat is van Popje... De tijdelijke sluiting van onze consuminderhuizen brengt plein en tuinstilte waarin geluk rondwaart. Je voelt het en ik blijf altijd even zitten in een stoel in de zon om naar de groeiende plantjes te kijken... naar etende popje en de sfeer te voelen... Dat heet gelukkig zijn want geluk is er ook nog...als je maar kijken wil... Zorg goed voor jezelf en geef lichtjes door...
 

Annemiek