zondag 24 februari 2019

Mijmering 17 Broodtaart van oud brood, vegetarische hamburger en van snoeihout naar mand...

Beste mensen,

Het zoeken naar geluk in materiele zaken of geld is een nutteloze bezigheid.
Geluk is een natuurlijke grondtoon in jezelf, een sfeer,
het is niet te koop want gekocht geluk is van korte duur en meestal van klatergoud.
Geluk valt buiten het domein van denken.....
Door te stoppen met krampachtig zoeken naar geluk, en je niet meer op jacht hoeft..... als de stilte valt......
zou het geluksgevoel je wel eens zomaar kunnen overvallen
als je er niet eens meer aan denkt......

Annemiek.
 
17 Consumindermijmering 2019.
 
Tip.
Van fijn snoeihout zoals wilgen berkentakken maar ook wilde wingerd kan je manden binden met een fietsvelg als basis. Eenmaal per jaar de takken met hergebruik frituurolie insoppen en je mand blijft wel tien jaar mooi....Olie maakt hout waterafstotend en anti rot. Tegen de winter zet ik meestal viooltjes in de mand die de winter door met hun stralende gezichtjes de moed erin houden, zodat je nooit vergeet: Na elke winter komt een lente....
 
De takken snoeien tegen de winter of tegen het vroege voorjaar als geen blad meer eraan zit. Snoei pas als je tijd hebt om te binden. Direct verwerken maar...dan zijn de takken soepel... als takken blijven liggen worden ze hard en breken. Je kan ze weer soepel krijgen door ze in bossen in de regenton te leggen maar waarom zou je jezelf zoveel werk aandoen. Van de fietsvelg knip je de spaken door en dat doet een vrouw door de nijptang erop te zetten en met een flinke hamer op de zijkant van die nijptang te slaan. Je kan ook proberen de spaken eruit te schroeven maar daar heb ik geen geduld voor. Met de spaken verdwijnt ook de
naaf en hou je de velg over.......Een lang stuk spandraad knippen op de maat die je wil.... Hoelang hangt af van de omvang van de mand die je wil maken.  Begin en eind van de draad via een tegenover elkaar gaatje van de velg vastzetten. Zie foto’s. De spandraad naar voor buigen en zie je de omvang van de mand.....De velg komt tegen de muur....
 
Eerst de velg maar eens bedekken met grovere takken in bosjes met wikkeldraad vastgezet. Wikkeldraad is het goedkoopst op internet besteld kijk maar eens.... Bind maar een beetje grof maar wel strak... De grove takken zie je toch niet meer als de mand af is... Als elk stukje velg bedekt is komt de rand van de mand aan de beurt oftewel de spandraad. Eerst wat grove takken en daarna fijnere takjes. Op de foto’s zie je hoe later begin en eind van de takjes weggewerkt worden door de velg nog eens in een ronde te bedekken met fijnere takjes die alle oneffenheden bedekken. Een foto zegt meer dan 1000 woorden...dus kijk eerst goed.... De mand is nog niet af en ik werk eraan als ik zin heb. Elke keer snoei ik een regiment takken en werk ze wel helemaal op.... Voor blaadjes op de takjes komen is de wingerd gesnoeid en de mand klaar.... Jullie mogen meekijken en misschien begin je ook aan een mand. Je hebt buiten de takken een stukje volière gaas nodig en wat mos..... Het begin is er al dus aan de slag. natuurlijk kan je ook een kleiner mandje maken van een velg van een kinderfietsje. Vraag bij de fietsenmaker als je zelf zoiets niet hebt.....Misschien wel handig om in het klein te starten. Wordt vervolgt...
 
Tip 2 
Van de home made vegaburger  heb ik vandaag een hamburger gemaakt. Zo uit de vriezer in een klein pannetje met iets zonnebloemolie en de deksel op de pan op hoog gas van een klein gaspitje. Toen de burger bruin was heb ik hem gekeerd en op zeer laag gas 8 minuut laten sudderen. De burger is dan ontdooid warm van binnen en bruin.
Ondertussen een rond broodje besmeren en de onderkant beleggen met sla en dat kan van alles zijn. Rucola knipsla zelfs jonge bloedzuring. Daarop kwam wat kaas en de hete vega schijf waardoor de kaas iets smolt. Op de schijf enkele rauwe uienringen en ketchup plus tomatenschijfjes. Zo vind ik ze het lekkerst.... Hoe je zelf vegetarische burgers maakt zie je in mijmering 16.
 
Tip 3
Francisca maakte broodtaart voor de vrijwilligers van consuminderhuis Molenberg. Vandaag heb ik het recept uitgeprobeerd. De volgende keer in een lage springvorm dus doe daar je voordeel mee.......Ik heb de taart uit de hoge kleine springvorm moeten snijden....
 
Ingrediënten broodtaart:
1 wit of bruin oud brood.
5 eieren
3 zakjes vanillesuiker
1/2 liter melk
150 gram witte rozijnen (handvol)
beetje roomboter of margarine
ingevette bakvorm.
 
Werkwijze:
Verwarm de oven voor op 180 graden. Week de rozijnen in een beetje rum of ander smaakje. Ik had nog sinaasappellikeur met een eetlepel water dan wellen de rozijntjes. Vet een lage grote springvorm in of een langwerpig cakeblik. Knip de korsten van de boterhammen en knip het brood in stukjes. De korsten kan je drogen om paneermeel van te maken of aan de eendjes voeren. Het klein geknipt brood kan in een grote kom met een halve liter melk weken. Van de melk een klein deel bewaren om de eieren in los te kloppen de suiker en de vanillesuiker. Kieper dit op het geweekte brood en roer goed om... samen met de rozijnen. Spatel het “beslag” in de vorm en verdeel stukjes boter bovenop. Ik wilde weer eens experimenteren en heb schijfjes appel erop gelegd die net niet verbranden....
In de voorverwarmde oven afbakken tot de broodtaart een mooie bruine kleur heeft. Uit de oven kwam een laagje pompoenmarmelade op de broodtaart.... Die appel en pompoenmarmelade hoeft niet maar leek me leuk en lekker wat ook zo was... De appel laat ik de volgende keer weg en bedek de taart direct uit de oven met een laagje pompoenmarmelade en... een grotere lage springvorm.... Doe je voordeel met mijn miskleuners.......
 
Mijn leventje....
Iemand is het gelukt me aan te steken met de griep... Ik weet dat de beste weg naar beterschap een dag in bed blijven is...met liters salie thee. Ik had hoge koorts en de lakens werden meermalen verschoond inclusief nachtponnen die druipend de wasmachine ingingen. Het leek wel of ik weer in de overgang was. Als ik wakker werd wist ik vaak niet of het nacht of vroege ochtend of late avond was. Het heeft niet een maar twee dagen en nachten geduurd en op zondagmiddag kwam ik weer boven water..... Natuurlijk is het nog niet helemaal over maar de koorts is weg en dat is heel veel... In de spiegel kijkt me een gezicht aan dat ik dacht over vijf jaar pas te hebben.... Floor heeft er geen moeite mee zegt ze... voor haar zijn mijn handen alleen maar interessant die moeten aaien en blikjes voer open maken....tja....Zoiets dergelijks heb ik nog eens gehoord en niet voor herhaling vatbaar....
 
Annemiek