Wij spelen de morgen wakker...
Welkom vandaag...
Annemiek.
12 Consumindermijmering 2019.
Samen bakken kan zo gezellig zijn... en het feest
start al bij het afwegen en de vulling maken van bijvoorbeeld rijstevlaai.
Elkaar de kneepjes leren van snel rijzend deeg uitrollen en nog dunner dan dun
omdat rijstevlaaibodempjes dun moeten zijn. De foefjes van de duurzame folie met
de “handvatjes” in de vorm waardoor je elke dunne bodemvlaai met dunne vulling
heel uit de vorm tilt... De handen die elkaar
zoeken en samen leren een deegbal te maken. leren van elkaar en de vreugde delen als het lukt. Truus die het
recept en de foefjes beschrijft en uittikt en print zodat iedereen het recept
mee naar huis kan nemen en in het weekend aan de slag kan gaan. Dat is gelukkig
zijn....
Denkend aan de andere mensen in het huis die de geuren
opsnuiven werd van de rest deeg abrikozenbroodjes gemaakt en uitgedeeld nog
warm zo uit de oven. Alleen zat er geen abrikozenjam maar pompoenmarmelade in.
Kost geen kneup..... en we hebben uitgerekend dat de rijstevlaai 2,50 euro kost
aan ingrediënten en de
rijstevlaai is van een kwaliteit die je nergens kopen kan en geen bakker maken kan.... selfmate en het mooiste was nog het plezier en al die vaardigheden die werden overgebracht. De sfeer en de smaak van rijkdom van eenvoudig leven....
rijstevlaai is van een kwaliteit die je nergens kopen kan en geen bakker maken kan.... selfmate en het mooiste was nog het plezier en al die vaardigheden die werden overgebracht. De sfeer en de smaak van rijkdom van eenvoudig leven....
Het receptje?
Voor de rijstebrij:
Ingrediënten:
100 gram gebroken rijst
van die goedkope in een plastic zak te koop
voor 89 cent bij de JUMBO
2 eieren.
Werkwijze:
Een cm water in een pannetje aan de kook brengen en
de liter melk toevoegen en aan de kook brengen. Door het laagje kokend water brand de rijst niet aan. Ondertussen de rijst en de
suiker afwegen. Samen in de kokende melk en even goed doorkoken op hoog gas en
erbij blijven. Op heel laag gas laten garen en dat duurt ongeveer 1 uur. Laat
iets van de deksel open of leg een lepel tussen pan en deksel. Echt om de vijf
minuut roeren en op het laatste om de paar minuut. Als je op het laatst bang bent dat de rijst
aanbrand zet je het gas uit, wikkelt de pan in een handdoek en zet hem in een
gewatteerde deken of in bed. Ik had net koude voeten, zat op de bank en de pan werd tussen mijn sokken
voeten gezet met de gewatteerde deken over pan en mijn benen heen. Dat is nog eens een lekker gratis stoofje. Later is Floor
daar nog bij gekropen en ons stoofje, de pan rijsterbrij waarin de inhoud langzaam
nagaarde in eigen
warmte..... Tijdens het verdere afkoelen werd de rijst nog iets dikker en volmaakt...
warmte..... Tijdens het verdere afkoelen werd de rijst nog iets dikker en volmaakt...
Tipjes voor te dikke rijstebrij na afkoeling? Ietsje melk erbij
roeren met kleine scheutjes tot de juiste dikte. Te natte rijstebrij? Even door
een vergiet met kleine gaatjes gooien en direct weer terug in de pan. Het vocht
opvangen en later op drinken/eten....
Maak het deeg als bekent recept (zie onder.) Splits de eieren die nog bij de rijst horen. Het eigeel kan door de rijst geroerd... het eiwit stijf
kloppen in een kom en voorzichtig door de rijst spatelen net voor de rijstebrij op het deeg in de vlaaivorm komt. De rijst op de vlaaibodem
scheppen en in een voorverwarmde oven op 200 graden garen tot lichtbruin. De
deegrand nooit donker laten worden maar echt net gaar. De rijst krijgt door het
splitsen van het ei twee kleuren en is helemaal volmaakt.
Het deeg als bekend:
Ingrediënten:
500 gram kwark
16 eetlepels zonnebloemolie
8 eetlepels melk
snuf zout
2 eieren
2 zakjes bakpoeder
Alles door elkaar roeren in een grote deeg/kom met
de garde.
Een halve kilo bloem op goed geluk erbij kieperen en kneden
met je handen. Steeds bloem toevoegen tot het deeg loslaat van je handen. Kort
en snel deeg wat je niet echt door hoeft te kneden want het rijst terwijl je bezig bent
.....Splits het deeg en rol een deel uit tot een dunne lap waarmee je de
vlaaivorm bekleed waarin duurzame folie is gelegd. Het beste werkt een voor
geknipt stuk folie in vlaaibodem grootte met stukjes “handvat” eraan waardoor
elke vlaai probleemloos uit de vorm getild kan worden. De folie kan steeds weer hergebruikt, veegt gemakkelijk schoon met een doekje en
maakt invetten overbodig.....
De folie is te koop bij ACTION of soms bij ALDI. Bij Alieexpres voor 59 cent de vel werd me vertelt, maar dat is internet shopping en ik hou daar niet van...Maar als jij wil?
De folie is te koop bij ACTION of soms bij ALDI. Bij Alieexpres voor 59 cent de vel werd me vertelt, maar dat is internet shopping en ik hou daar niet van...Maar als jij wil?
Een tipje: in de vlaaivorm een druppel olie waar je de
folie oplegt zodat hij plakt, werkt gemakkelijker met deeg erop leggen. Blijft ondanks de folie de rand onbedekt vet die
dan in met olie.
Abrikozen broodjes. Het rest deeg uitrollen en met
de deksel van een bakje of botervloot langwerpige deeglapjes maken. Beetje
pompoenmarmelade of jam in het midden en de randen nat maken. Lapje deeg erop en
met een vork aan de randen vastdrukken waardoor een mooi kartelrandje ontstaat.
Met water natmaken en met suiker bestrooien. In een voorverwarmde oven op 200
graden lichtbruin afbakken. Het lekkerste zijn ze warm geserveerd bij een lunch
of gewoon bij de koffie.....
Annemiek