zaterdag 9 februari 2019

Mijmering 12 Limburgse riestevlaai en een stoofje... plus abrikozenbroodjes voor bij de lunch....

Beste mensen,

Wij spelen de morgen wakker...
Welkom vandaag...

Annemiek.
 
12 Consumindermijmering 2019.
 
Tip.
Samen bakken kan zo gezellig zijn... en het feest start al bij het afwegen en de vulling maken van bijvoorbeeld rijstevlaai. Elkaar de kneepjes leren van snel rijzend deeg uitrollen en nog dunner dan dun omdat rijstevlaaibodempjes dun moeten zijn. De foefjes van de duurzame folie met de “handvatjes” in de vorm waardoor je elke dunne bodemvlaai met dunne vulling heel uit de vorm tilt... De handen die elkaar zoeken en samen leren een deegbal te maken. leren van elkaar en de vreugde delen als het lukt. Truus die het recept en de foefjes beschrijft en uittikt en print zodat iedereen het recept mee naar huis kan nemen en in het weekend aan de slag kan gaan. Dat is gelukkig zijn....
 
Denkend aan de andere mensen in het huis die de geuren opsnuiven werd van de rest deeg abrikozenbroodjes gemaakt en uitgedeeld nog warm zo uit de oven. Alleen zat er geen abrikozenjam maar pompoenmarmelade in. Kost geen kneup..... en we hebben uitgerekend dat de rijstevlaai 2,50 euro kost aan ingrediënten en de
rijstevlaai is van een kwaliteit die je nergens kopen kan en geen bakker maken kan.... selfmate en het mooiste was nog het plezier en al die vaardigheden die werden overgebracht. De sfeer en de smaak van rijkdom van eenvoudig leven....
 
Het receptje?
 
Voor de rijstebrij:
Ingrediënten:
100 gram gebroken rijst
van die goedkope in een plastic zak te koop
voor 89 cent bij de JUMBO
100 gram suiker of ietsje minder.
2 eieren.
 
Werkwijze:
Een cm water in een pannetje aan de kook brengen en de liter melk toevoegen en aan de kook brengen. Door het laagje kokend water brand de rijst niet aan. Ondertussen de rijst en de suiker afwegen. Samen in de kokende melk en even goed doorkoken op hoog gas en erbij blijven. Op heel laag gas laten garen en dat duurt ongeveer 1 uur. Laat iets van de deksel open of leg een lepel tussen pan en deksel. Echt om de vijf minuut roeren en op het laatste om de paar minuut. Als je op het laatst bang bent dat de rijst aanbrand zet je het gas uit, wikkelt de pan in een handdoek en zet hem in een gewatteerde deken of in bed. Ik had net koude voeten, zat op de bank en de pan werd tussen mijn sokken voeten gezet met de gewatteerde deken over pan en mijn benen heen. Dat is nog eens een lekker gratis stoofje. Later is Floor daar nog bij gekropen en ons stoofje, de pan rijsterbrij waarin de inhoud langzaam nagaarde in eigen
warmte..... Tijdens het verdere afkoelen werd de rijst nog iets dikker en volmaakt...
 
Tipjes voor te dikke rijstebrij na afkoeling? Ietsje melk erbij roeren met kleine scheutjes tot de juiste dikte. Te natte rijstebrij? Even door een vergiet met kleine gaatjes gooien en direct weer terug in de pan. Het vocht opvangen en later op drinken/eten....
Maak het deeg als bekent recept (zie onder.) Splits de eieren die nog bij de rijst horen. Het eigeel kan door de rijst geroerd... het eiwit stijf kloppen in een kom en voorzichtig door de rijst spatelen net voor de rijstebrij op het deeg in de vlaaivorm komt. De rijst op de vlaaibodem scheppen en in een voorverwarmde oven op 200 graden garen tot lichtbruin. De deegrand nooit donker laten worden maar echt net gaar. De rijst krijgt door het splitsen van het ei twee kleuren en is helemaal volmaakt.
 
Het deeg als bekend:
Ingrediënten:
500 gram kwark
16 eetlepels zonnebloemolie
8 eetlepels melk
snuf zout
twee handvol suiker
2 eieren
2 zakjes bakpoeder
 
Alles door elkaar roeren in een grote deeg/kom met de garde.
Een halve kilo bloem op goed geluk erbij kieperen en kneden met je handen. Steeds bloem toevoegen tot het deeg loslaat van je handen. Kort en snel deeg wat je niet echt door hoeft te kneden want het rijst terwijl je bezig bent .....Splits het deeg en rol een deel uit tot een dunne lap waarmee je de vlaaivorm bekleed waarin duurzame folie is gelegd. Het beste werkt een voor geknipt  stuk folie in vlaaibodem grootte met stukjes “handvat” eraan waardoor elke vlaai probleemloos uit de vorm getild kan worden. De folie  kan steeds weer hergebruikt, veegt gemakkelijk schoon met een doekje en maakt invetten overbodig.....
De folie is te koop bij ACTION of soms bij ALDI. Bij Alieexpres voor 59 cent de vel werd me vertelt, maar dat is internet shopping en ik hou daar niet van...Maar als jij wil?
Een tipje: in de vlaaivorm een druppel olie waar je de folie oplegt zodat hij plakt, werkt gemakkelijker met deeg erop leggen. Blijft ondanks de folie de rand onbedekt vet die dan in met olie.
 
Abrikozen broodjes. Het rest deeg uitrollen en met de deksel van een bakje of botervloot langwerpige deeglapjes maken. Beetje pompoenmarmelade of jam in het midden en de randen nat maken. Lapje deeg erop en met een vork aan de randen vastdrukken waardoor een mooi kartelrandje ontstaat. Met water natmaken en met suiker bestrooien. In een voorverwarmde oven op 200 graden lichtbruin afbakken. Het lekkerste zijn ze warm geserveerd bij een lunch of gewoon bij de koffie.....
 
Annemiek