zondag 10 februari 2019

Mijmering 13 Gratis cadeautjes, maaltijd witlofsalade en zelf honing/mosterddressing maken...

Beste mensen,

Liefde is niet zorgen voor, maar geven om
en daarom is het beter je dierbare zelf het pakje van
levenservaring opdoen te laten dragen
zodat hij/zij door schade en schande wijzer wordt.
De opgedane schrammen verbinden kan weer wel...
en doorpraten waarom het mis ging....
ook al lappen ze dit aan hun laars...

Annemiek.
 
13 Consumindermijmering 2019.
 
Tip.
Doen met wat er is brengt pracht recepten. Het startte met twee kolfjes/stronkjes witlof en daar is fruit zo lekker bij. Zoet bij bitter... Dat kan appel zijn rozijntjes of ananas of peer. Yess... die heb ik altijd in huis tegenwoordig. Eenmaal per week koop ik een kilootje conference peertjes bij de PLUS voor 1,53 euro. Keihard en op de fruitmand in de gang binnen enkele dagen al zachter.... Oké de basis is er al voor een maaltijdsalade. In de koelkast ligt nog een gele paprika die zijn ook zoet en kan erbij..... Ik zal de ingrediënten even op een rijtje zetten voor je:
 
Maaltijdsalade witlof met honing/mosterd dressing
Ingrediënten:
2 kolfjes/stronkjes witlof
1 peer of zoete appel
1 gele paprika of andere kleur
druifjes als ze op moeten anders niet
handje rozijnen als je hebt (had ik niet)
scheutje citroensap (had ik in plastic citroen)
klein doosje champignons
 
Voor de honing/mosterd dressing:
1 eetlepel olijfolie
1 eetlepel kruidenazijn of gewone azijn
1 eetlepel honig
halve eetlepel mosterd.
 
Werkwijze:
De honing was gekristalliseerd en dat kan verholpen worden als je de honing verwarmt, door de pot op de radiator te zetten. Nee... niet in de magnetron want te heet gaan de goede stoffen in honing verloren. Voor dressing maakt de gekristalliseerde honing niet uit. Met een kleine garde alle ingrediënten van de dressing in een kommetje goed roeren. Nee geen zout en peper erbij. Zout zit al in mosterd. Laat de dressing even staan....
 
De witlof werd van buitenste blad ontdaan en middendoor in de lengte  nog eens ingesneden. Dus eigenlijk in de lengte gevierendeeld. In reepjes gesneden in een kom. Direct citroen erop en husselen. De peer in vieren snijden en in kleinere stukjes. klokhuis kan erbij, daar heb je ook voor betaald inclusief de pitjes. Goed voor de stofwisseling.
Alleen het kroontje en steeltje gaat weg. De paprika van zaadlijsten ontdoen en in kleine stukjes gesneden erbij en weer husselen. Giet de honing/mosterd dressing gelijkmatig over de salade.
 
Borstel de champignons en spoel kort onder de kraan. Snij de champignons in stukjes en bak ze in zonnebloemolie met iets zout en kerrie lichtbruin. Ik had nog een hard broodje van vier dagen oud en dat hoeft niet weg. Snij maar in dunne schijfjes. Met een bolletje knoflook werden de schijfjes brood ingewreven en in de wok geroosterd. Daarvoor werden de champignons een beetje aan de kant geschoven.... De hete champignons midden op de witlofsalade en het brood in een mandje erbij geserveerd. De maaltijdsalade heb ik in twee helften als lunch en avond maaltijd gegeten.....
Tip 2
De honing kon moeilijk uit de flacon en heb ik het ding doorgezaagd met het kartel broodmes. De honing die over was is direct gebruikt om een voorraadje iets dikke honing/mosterd saus te maken. Heerlijk bij een stamppot van zuurkool of andijvie of boerenkool. Dressing word dikkere saus door de eetlepel azijn te halveren en de mosterd te verdubbelen dus een hele eetlepel mosterd en halve eetlepel azijn. Doe maar in een wijd potje of kommetje eventueel met deksel erop. In een pieterpeuterig leeg jampotje ging de knoflook en kan zo in de koelkast. Ik had nog de kleine nagerecht potjes van de Kerst waar de saus inging en een glasplaatje erop. Die glasplaatjes zijn ook zeer geschikt voor de limonade of melk als je buiten bent..... Dus bewaar als je ze tegenkomt al zal een grotere potdeksel het ook doen. Hergebruik... dus kijk met nieuwe ogen naar wat je weg wilt gooien. De afvalberg is al hoog genoeg.......
 
Tip 3
Een mevrouw vroeg of we in het consuminderhuis ook pannenlikkers hadden. Jazeker... en krabberjes plus opneembakjes... gratis en voor niets. Ik heb twee voor mevrouw een cadeausetje gemaakt en eentje voor Consuminderhuis Molenberg waar ze zoiets nog niet hebben in de woonkeuken. Je maakt ze als volgt:
 
Benodigdheden:
2 yoghurtemmertjes
grote keukenschaar
kartelmes
 
Werkwijze:
Zaag met het kartelmes net onder de rand geduldig tot een sneetje in de plastic ontstaat. Niet hard drukken anders breekt de plastic. Zet de schaar erin en knip de rand van het emmertje. Knip het emmertje precies middendoor. Je hebt nu twee opneembakjes die als je erop drukt plat liggen op je aanrecht. Je schuift er zo de gesneden groente erin of.... op de vloer de kots van Floortje met een stuk closetpapier. Floor heeft trouwens een eigen bakje hiervoor.
 
Het andere emmertje werd weer van rand ontdaan, middendoor geknipt en de helften van bodem ontdaan. Het stukje zonder bodem middendoor knippen en de hoekjes aan een kant afronden. Mooie pannenlikkers die al een beetje rond staan om pan of kom gemakkelijk leeg te schrapen. En de bodempjes? Zijn dikker dan de rest en pracht deegkrabbers voor de kneedtafel of aanrecht........Je ziet van twee emmertjes maak je twee cadeautjes....
 
Bewaar de zilveren binnen/pakken van koffie en je kan vele cadeautjes erin verpakken... Een pannenlikkers setje met een lintje gesloten. Of een potje zelf gezaaide kruiden erin laten zakken. De randen iets boven de pot afknippen, lint of touwtje om de pot  en de rand in punten of franje knippen. Omslaan kan ook....... In de zilveren pakken kan je zelfgebakken koekjes meegeven. Zandkoekjesharten of zo.........Donderdag is het Valentijn en daar hoeft de commercie niet rijk van te worden.....
 
Mijn leventje...
Het gaat erom liefde te geven door tijd en aandacht en dat kan door gratis zelfgemaakte cadeautjes. Een duur taartje is zo gekocht of een bos rozen en het zegt niets....Nou ja... dat je de beurs hebt getrokken. Een zelfgemaakt taartje zegt zoveel meer of een rijstevlaai zoals in mijmering 12. Daar zit liefde in gebakken..... tijd en aandacht terwijl de gever bij het maken aan je denkt hoe blij je ermee zal zijn.... Doet me denken aan de woensdagvriend die het liefst geld gaf en ik maakte het hem zo moeilijk door indertijd tijd en aandacht te vragen en een uitgezocht cadeautje te verwachten. De arme man...zo moeilijk voor hem... Toch kreeg ik pracht cadeautjes van hem zoals boerenbont schalen en een geëmailleerde stoofpan. Dozen echte kwaliteit bonbons en een fles sinaasappellikeur die ik nu nog heb. Amandellikeur die ik gebruik in taarten en de mooiste cadeautjes waren toch de kromme riek, de steekschop en de rollen gaas waar ik mee knutselde....Zakken kippenvoer voor mijn kipjes Charlotte en Madelon. Oh ja het boek over Kerst van Readers Digest maar dat zat in een gekregen Kerstpakket heb ik begrepen. In ieder geval werd moeite gedaan en daarnaast is de armoede vreselijk van een mevrouw die 50 euro van haar man kreeg om zelf iets uit te zoeken. Ze vertelde dan het cadeau van haar man te hebben gekregen...Tja...daar hoefde hij niets voor te doen. Daar zou ik niet aan meewerken en gegeven geld gaat bij mij naar de dierenarts rekeningen en het voedsel van Floor de poes... Wat de woensdagvriend van mij kreeg door de jaren heen? Taarten in verschillende smaken die in stukken ingevroren voor vele lekkere momenten zorgden... Duurzame zijden sjaals en een kwaliteit paraplu waar je een leven lang mee uitkomt. Hij heeft hem nog heb ik begrepen...Wollen sjaals en amaryllis bollen in pot tegen de Kerst. Duurzame sokken voor lange afstand lopen en een keertje een zijden boxershort maar die viel niet goed. Meneer zal dat wel iets voor Gay mannen hebben gevonden wat natuurlijk kolder is.... Wat we elkaar nog steeds elke dag geven is het dagelijkse telefoongesprek zo tegen 22.30 uur om de dag door te nemen... en daarmee vier je elke dag Valentijn en is zo heel veel en GENOEG....Daar hoeft de commercie niet tussen te komen.......
 
Annemiek.
PS. Als je mijn mijmeringen leest op facebook deel dan eens met je achterban zodat nog meer mensen kunnen genieten van de mijmeringen.......