woensdag 20 februari 2019

Mijmering 16 Maak zelf een dozijn drie sterren vegaburgers die je nergens kan kopen en de commercie het schaamrood op de kaken brengt...

Beste mensen,

Liefde is onze naaste liefhebben en onze vijanden.
Soms zijn dat dezelfde mensen

Annemiek.
 
16 Consumindermijmering 2019
 
Tip
Maak zelf vegaburgers oftewel vlees vervangende plantaardige eiwitbommetjes waar geen diertje voor hoefde te sterven. Het basisrecept kan ik je leren en je eigen smaakjes voeg je in de loop van de tijd toe....  Misschien hou je meer van pittig en komt bij jou chilipeper erbij of vind je mijn smaak zo heel erg lekker en laat je het daarbij. Probeer maar eens en maak gelijk een hele hoop vegaburgers om per stuk in de diepvries als een rijkdom te bewaren. Voor bij stamppotjes of op een broodje met een blad sla, uienringen en ketchup als een “hamburger” geserveerd. Jouw burgers zijn veel eerlijker voor de Aarde en hebben niet de lange vaak pijnlijke weg afgelegd die dieren moeten gaan en we inmiddels allemaal wel kennen....
 
Mijn vegaburgers van groene linzen en kikkererwten hebben de kleur van gehakt en zijn al eens uitgeprobeerd op mannen die ervan overtuigd waren dat ze vlees aten. Door de “bite” van  stukjes kikkererwt en de stukjes ui en paprika heeft de burger ook nog eens de structuur van gehakt en misschien wel de beste manier om je gezin over te halen om voortaan je eigen gemaakte groenteburgers te eten.... Doe je best...
 
Ingrediënten:
2 grote bekers groene linzen
2 grote bekers kikkererwten
2 paprika verschillende kleuren
1 dikke ui
havermout
scheut olijfolie
veel versgemalen peper
zout naar eigen smaak hoeveelheid
kruiden zoals tijm of oregano gedroogd of vers
teen knoflook of nog beter knoflookstengels als je eerder teentjes knoflook in de grond stak.
 
Voor het paneren:
Paneermeel
eieren.
 
Werkwijze:
De twee bekers gewassen kikkererwten 24 uur van te voren in vier bekers water laten weken. Zet ze na het weken, op in het weekwater en breng aan de kook.
Groene linzen hoeven niet geweekt en zijn zo gaar binnen een half uurtje vanaf kooktijd. Zet de twee bekers linzen op in vier bekers water. Let op dat erwten en linzen niet droog koken. Als ze gaar zijn eventueel afgieten en vocht bewaren. Misschien moet er later wat vocht bij. De linzen door de moulinex of de pasvite of fijnprakken met een vork of wat je hebt. Een pureestamper doet het misschien ook. Een derde van de kikkererwten laat ik wat grover voor de bite. De rest fijnmalen. Nu heb je de basis waar de houten lepel rechtop in blijft staan. Er zit nog weinig smaak aan en die gaan we nu erin brengen....
 
Twee paprika’s in zeer kleine stukjes snijden en een dikke ui heel fijn snipperen. Dat kan erbij met veel vers gemalen peper en weinig zout want zout is niet goed voor al wat leeft. Je kan tijm blaadjes rissen van enkele takjes en ik heb knoflookstengels fijn geknipt toegevoegd.. Als je die niet hebt neem dan een teen knoflook en snipper die heel fijn. De flinke scheut olijfolie, welk merk dan ook, kan erbij en een beker havermout. Kneed met je hand de hele boel maar lekker door elkaar en proef en voel of de substantie je smaak structuur en smeuïg genoeg is.... Misschien nog wat havermout? of nog kruiden? Je kan bolletjes van de substantie draaien die je plat drukt of in een stans zoals op de foto’s allemaal dezelfde schijven maken. Dik of dun... groot of klein... maak je eigen formaat burgers. Als je met de stans werkt dan een beetje paneermeel onder en op de bol voordat je hem in model drukt. Om plak boel te voorkomen....
 
Laat de groenteburgers een uurtje opstijven in de koelkast. Paneren gaat als volgt: Een diep bord met zeker 4 eieren loskloppen en een bord met veel paneermeel klaar zetten. De burgers eerst door paneermeel wentelen... dan door het ei en weer door paneermeel. Daarna nog even in de koelkast waarna  ze per stuk verpakt in diepvrieszakjes in de vriezer worden gelegd. Eentje heb ik op zicht gebakken in zonnebloemolie. De olie warm laten worden en de schijf erin... direct op laag gaas laten bruinen en omkeren met een pannenkoekmes. Op laag gaas verder verwarmen en bruinen. Ze zijn heerlijk en niet te vergelijken met de zooi die je door de commercie te koop wordt aangeboden als vleesvervanger.... De bite... de structuur... de smaak. Je kan altijd nog sleutelen aan de smaakjes maar start gewoon eens met dit recept. Je zal de show ermee stelen....
 
Je eigen gemaakte groenteburgers zijn zo uit de vriezer snel op tafel als volgt: Haal de burger uit de vriezer en bak ze direct in bevroren toestand in iets zonnebloemolie op laag gas met de deksel op de pan. Keer de burger en laat op heel laag gaas bruinen, ontdooien en tot binnenin verwarmen in ongeveer 8 minuut. Probeer maar eens....
 
Mijn leventje...
Natuurlijk is het heel wat werk en dan heb je ook wat. Je wordt er handig in en de stans hoeft niet...met de hand balletjes draaien is al genoeg....   Ik ben ook nog eigenwijs en heb de kikkererwten niet in de week gezet maar split kikkererwten ervan gemaakt door ze grof te malen en bij de linzen te kieperen in de pan. Doe jij dat maar niet want daarvoor moet je ervaring hebben... Van de erwtensoep weet je dat spliterwten sneller gaar zijn dan hele erwten... Natuurlijk maalden de kikkererwten niet mooi middendoor maar een deel tot gruis en andere weer grof waardoor je de hele reutemeteut ongeveer droog moet koken want afgieten is er niet bij met dat fijne maalsel. In ieder geval moet je bij de pan blijven staan want het zet zoooo aan. Doe dus maar niet en volg het recept door de kikkererwten 24 uur voor te weken. Mijn manier zou je voor de rest van je leven ver van zelfgemaakte vegaburgers houden en dat willen we niet. De schijven in de stans vind ik persoonlijk wat groot en ik heb liever kleinere balletjes gerold die plat worden gedrukt. Het oog moet ook wat en voor jou deze keer in de stans.... Zie je hoe mooi de schijven werden? Je kan tomatenketchup erbij doen of honing/mosterdsaus of wat je maar wil.... Even werk maar 14 of 15 schijven in voorraad is heel veel om trots op te zijn.....

Tip 2
Misschien overweeg je al een tijdje om een abonnement van GENOEG magazine aan te schaffen... Dit mens heeft er ook een plekje in met tipjes over huis en tuin.
Je mag nu GENOEG gratis proberen. Het winternummer en binnenkort het bijzondere lentenummer. Je betaald alleen een deel van de verzendkosten ( 3,95 euro). Deze actie geldt voor 500 mensen en eindigt op 23 februari dus direct maar doen.  Het proefabonnement eindigt automatisch....  https://mailchi.mp/genoeg.nl/nieuwsbrief-neem-of-geef-gratis-genoeg-op-proef?e=04cf62037c en nee je zit er niet aan vast. Het is veilig... en misschien wil je het blad wel houden zoals ik al vanaf de eerste vrekkenkrant de voorloper van de huidige GENOEG. Genoeg magazine is nooit uitgelezen. Het blijft een mooi naslagwerkje dat je leest en herleest... je wordt er blij van. 
 
Ondertussen was ik urenlang mijn Floor kwijt die onder mijn bureau in de mand op de woonmantel lag te soezen... Ze keek me aan met de uitdrukking van: “Deze plek is na al die sluimer uren mijn verworven recht, dus lazer op.” Ik heb maar een dik vest aan gedaan en een dekentje over de knietjes aan de PC en de deuren en ramen hebben tot 18.00 uur open gestaan om al die kostelijke “lente” lucht middenin de winter door mijn huis te blazen. Wat een heerlijkheid en tot mijn verbazing staat de thermostaat om 20.00 uur nog op 14 graden en zal ik (inmiddels in de woonmantel, want opgestaan is plaats vergaan)  de verwarming maar eens aanzetten... Op 17 graden is meer dan genoeg en om 21.30 uur weer laag... een uur voordat ik slapen ga vandaag.... Je leven is zo simpel en puur als je zelf wil...
 
Annemiek