Liefde is onze naaste liefhebben en onze
vijanden.
Soms zijn dat dezelfde mensen
Annemiek.
16 Consumindermijmering 2019
Maak zelf vegaburgers oftewel vlees vervangende
plantaardige eiwitbommetjes waar geen diertje voor hoefde te sterven. Het
basisrecept kan ik je leren en je eigen smaakjes voeg je in de loop van de tijd
toe.... Misschien hou je meer van pittig en komt bij jou chilipeper erbij of
vind je mijn smaak zo heel erg lekker en laat je het daarbij. Probeer maar eens
en maak gelijk een hele hoop vegaburgers om per stuk in de diepvries als een
rijkdom te bewaren. Voor bij stamppotjes of op een broodje met een blad sla,
uienringen en ketchup als een “hamburger” geserveerd. Jouw burgers zijn veel
eerlijker voor de Aarde en hebben niet de lange vaak pijnlijke weg afgelegd die
dieren moeten gaan en we inmiddels allemaal wel kennen....
Mijn vegaburgers van groene linzen en kikkererwten
hebben de kleur van gehakt en zijn al eens uitgeprobeerd op mannen die ervan
overtuigd waren dat ze vlees aten. Door de “bite” van stukjes kikkererwt en de stukjes ui en paprika heeft de burger ook nog eens de
structuur van gehakt en misschien wel de beste manier om je gezin over te halen
om voortaan je eigen gemaakte groenteburgers te eten.... Doe je
best...
Ingrediënten:
2 grote bekers groene linzen
2 grote bekers kikkererwten
2 paprika verschillende kleuren
1 dikke ui
havermout
veel versgemalen peper
zout naar eigen smaak hoeveelheid
kruiden zoals tijm of oregano gedroogd of
vers
teen knoflook of nog beter
knoflookstengels als je eerder teentjes knoflook in de grond stak.
Voor het paneren:
Paneermeel
Werkwijze:
De twee bekers gewassen kikkererwten 24 uur van te
voren in vier bekers water laten weken. Zet ze na het weken, op in het weekwater en breng aan
de kook.
Groene linzen hoeven niet geweekt en zijn zo gaar
binnen een half uurtje vanaf kooktijd. Zet de twee bekers linzen op in vier bekers
water. Let op dat erwten en linzen niet droog koken. Als ze gaar zijn eventueel afgieten en vocht
bewaren. Misschien moet er later wat vocht bij. De linzen door de moulinex of de pasvite of fijnprakken met een vork of
wat je hebt. Een pureestamper doet het misschien ook. Een derde van de kikkererwten laat ik wat grover voor de bite. De
rest fijnmalen. Nu heb je de basis waar de houten lepel rechtop in blijft
staan. Er zit nog weinig smaak aan en die gaan we nu erin
brengen....
Twee paprika’s in zeer kleine stukjes snijden en
een dikke ui heel fijn snipperen. Dat kan erbij met veel vers gemalen peper en
weinig zout want zout is niet goed voor al wat leeft. Je kan tijm blaadjes rissen van enkele
takjes en ik heb knoflookstengels fijn geknipt toegevoegd.. Als je die niet
hebt neem dan een teen knoflook en snipper die heel fijn. De flinke scheut
olijfolie, welk merk dan ook, kan erbij en een beker havermout. Kneed met je
hand de hele boel maar lekker door elkaar en proef en voel of de substantie je
smaak structuur en smeuïg genoeg is.... Misschien nog wat havermout? of nog kruiden? Je kan bolletjes van de substantie draaien die je
plat drukt of in een stans zoals op de foto’s allemaal dezelfde schijven maken.
Dik of dun... groot of klein... maak je eigen formaat burgers. Als je met de stans werkt dan een beetje paneermeel onder en op de bol voordat je hem in model drukt. Om plak boel te voorkomen....
Laat de groenteburgers een uurtje opstijven in de
koelkast. Paneren gaat als volgt: Een diep bord met zeker 4 eieren loskloppen en
een bord met veel paneermeel klaar zetten. De burgers eerst door paneermeel wentelen... dan door
het ei en weer door paneermeel. Daarna nog even in de koelkast waarna ze per
stuk verpakt in diepvrieszakjes in de vriezer worden gelegd. Eentje heb ik op
zicht gebakken in zonnebloemolie. De olie warm laten worden en de schijf erin...
direct op laag gaas laten bruinen en omkeren met een pannenkoekmes. Op laag gaas verder verwarmen en
bruinen. Ze zijn heerlijk en niet te vergelijken met de zooi die je door de
commercie te koop wordt aangeboden als vleesvervanger.... De bite... de
structuur... de smaak. Je kan altijd nog sleutelen aan de smaakjes maar start
gewoon eens met dit recept. Je zal de show ermee stelen....
Je eigen gemaakte groenteburgers zijn zo uit de
vriezer snel op tafel als volgt: Haal de burger uit de vriezer en bak ze direct
in bevroren toestand in iets zonnebloemolie op laag gas met de deksel op de pan.
Keer de burger en laat op heel laag gaas bruinen, ontdooien en tot binnenin
verwarmen in ongeveer 8 minuut. Probeer maar eens....
Mijn leventje...
Natuurlijk is het heel wat werk en dan heb je ook wat. Je wordt er handig in en de stans hoeft niet...met de hand balletjes draaien is al genoeg....
Ik ben ook nog eigenwijs en heb de kikkererwten niet in de week gezet maar split
kikkererwten ervan gemaakt door ze grof te malen en bij de linzen te kieperen in
de pan. Doe jij dat maar niet want daarvoor moet je ervaring hebben... Van de
erwtensoep weet je dat spliterwten sneller gaar zijn dan hele erwten...
Natuurlijk maalden de kikkererwten niet mooi middendoor maar een deel tot gruis
en andere weer grof waardoor je de hele reutemeteut ongeveer droog moet koken want afgieten is er niet bij met dat fijne maalsel. In ieder geval moet je bij de pan blijven staan want het
zet zoooo aan. Doe dus maar niet en volg het recept door de kikkererwten 24 uur voor te weken. Mijn manier zou je
voor de rest van je leven ver van zelfgemaakte vegaburgers houden en dat willen
we niet. De schijven in de stans vind ik persoonlijk wat groot en ik heb liever
kleinere balletjes gerold die plat worden gedrukt. Het oog moet ook wat en voor
jou deze keer in de stans.... Zie je hoe mooi de schijven werden? Je kan
tomatenketchup erbij doen of honing/mosterdsaus of wat je maar wil.... Even werk
maar 14 of 15 schijven in voorraad is heel veel om trots op te zijn.....
Tip 2
Misschien overweeg je al een tijdje om een abonnement van GENOEG magazine aan te schaffen... Dit mens heeft er ook een plekje in met tipjes over huis en tuin.
Je mag nu GENOEG gratis proberen. Het winternummer en binnenkort het bijzondere lentenummer. Je betaald alleen een deel van de verzendkosten ( 3,95 euro). Deze actie geldt voor 500 mensen en eindigt op 23 februari dus direct maar doen. Het proefabonnement eindigt automatisch.... https://mailchi.mp/genoeg.nl/nieuwsbrief-neem-of-geef-gratis-genoeg-op-proef?e=04cf62037c en nee je zit er niet aan vast. Het is veilig... en misschien wil je het blad wel houden zoals ik al vanaf de eerste vrekkenkrant de voorloper van de huidige GENOEG. Genoeg magazine is nooit uitgelezen. Het blijft een mooi naslagwerkje dat je leest en herleest... je wordt er blij van.
Tip 2
Misschien overweeg je al een tijdje om een abonnement van GENOEG magazine aan te schaffen... Dit mens heeft er ook een plekje in met tipjes over huis en tuin.
Je mag nu GENOEG gratis proberen. Het winternummer en binnenkort het bijzondere lentenummer. Je betaald alleen een deel van de verzendkosten ( 3,95 euro). Deze actie geldt voor 500 mensen en eindigt op 23 februari dus direct maar doen. Het proefabonnement eindigt automatisch.... https://mailchi.mp/genoeg.nl/nieuwsbrief-neem-of-geef-gratis-genoeg-op-proef?e=04cf62037c en nee je zit er niet aan vast. Het is veilig... en misschien wil je het blad wel houden zoals ik al vanaf de eerste vrekkenkrant de voorloper van de huidige GENOEG. Genoeg magazine is nooit uitgelezen. Het blijft een mooi naslagwerkje dat je leest en herleest... je wordt er blij van.
Ondertussen was ik urenlang mijn Floor kwijt die onder mijn
bureau in de mand op de woonmantel lag te soezen... Ze keek me aan met de
uitdrukking van: “Deze plek is na al die sluimer uren mijn verworven recht, dus
lazer op.” Ik heb maar een dik vest aan gedaan en een dekentje over de knietjes
aan de PC en de deuren en ramen hebben tot 18.00 uur open gestaan om al die
kostelijke “lente” lucht middenin de winter door mijn huis te blazen. Wat een
heerlijkheid en tot mijn verbazing staat de thermostaat om 20.00 uur nog op 14
graden en zal ik (inmiddels in de woonmantel, want opgestaan is plaats vergaan)
de verwarming maar eens aanzetten... Op 17 graden is meer dan genoeg en om
21.30 uur weer laag... een uur voordat ik slapen ga vandaag.... Je leven is zo
simpel en puur als je zelf wil...
Annemiek