zondag 17 februari 2019

Mijmering 15 Gezeefde aarde onder je bed, gezonde bol en de mannen van stavast.....

Beste mensen,

Juist als je alle controle loslaat...
tijdens een mooie zondag dichtbij de natuur...
toont het leven zich in alle omvang en schoonheid...

Annemiek.
 
15 Consumindermijmering 2019.
 
Tip
Naar buiten als de eerste lentedagen middenin de winter zich aanmelden. De een wandelt de ander tuiniert of klust...als je maar buiten bent... Vitamientjes opsnuiven... In consuminderhuis Molenberg zijn we gestart met de moestuin aanleggen en de jungle moest eerst geruimd. Voor de beginners die een verwilderde tuin tot moestuin willen omturnen.... Start goed! Dat is zeker niet met een tuinfrees de grond omwoelen. Elke penwortel of wortels van zevenblad wordt vertienvoudigd of meer en brengt een zondvloed van kindertjes die twee weken later je tuin bevolken en gaandeweg het seizoen de tuin overnemen. Het is de ideale manier om onkruid te kweken. Mannen zijn gek op die freesjes en vinden dit meestal DE ideale manier om een verwaarloosde tuin om te spitten en laten zich daarna niet meer zien... heel slim moet ik zeggen. Mijn manier is de beste en dat is niet omdat ik gelijk wil hebben maar ervaring....
 
Op de foto’s zie je onze wordende moestuin. Het perceel is eerst van hoge wilde bramen en vooral distels en brandnetels ontdaan met een bosmaaier. De grond is keihard en de vele regen hielp mee om de aarde gemakkelijker te bewerken. Een vlijtige meneer was net gestart met de grond een schop diep om te spitten toen ik hem heb gestopt. Twee schoppen diep moest de grond afgegraven en gezeefd worden., willen we de wortels van onkruid kwijt raken. Natuurlijk trekken de mannen daar niet aan en meerdere malen werden verleidingspogingen gedaan zoals: “Mijn vader heeft een tuinfrees” of hoeveel kost een graafmachine... Ik heb paal gehouden en met de schop zijn we (eh ze) aan de slag gegaan. Het zeven werd gestart met aardkluiten op een bed spiraal te gooien wat wel werkte maar niet echt snel.
Een zogenaamd leger bed met iets grotere gaten in het “spiraal” werkte sneller en het kon omdat hele wortelkluiten in aardkluiten werden uitgegraven en op het bed gekeild. Met de hand werd goede aarde van de wortelkluiten gescheiden. De wortelkluiten komen in een hoek op een hoop en mogen daar tien jaar vergaan of zo. De schone aarde viel door de gaten. Op de hoop wortelkluiten zal ik pompoen telen zodat de hoop decoratief bedekt met pompoenblad vocht vast zal houden en de wortelkluiten sneller vergaan...
 
Terug naar mijn tuin plan... Op een klein stuk van de komende moestuin in het beschutte hoekje komen tegels op een stuk worteldoek. Dat stuk hoeft niet omgespit. Een zonnescherm hangt erboven en hebben de mannen nog niet gezien maar ik wel.... Tuinstoelen krijgen daar een plekje en de nooduitgangen zijn vlakbij zodat we zo uit het huis het zitje van de moestuin opstappen. Als afscheiding tussen moestuin en zitje zijn 17 bakken zonder bodem ingegraven, die kregen we van onze voorzitter Jos Arts van PLUS. Eens zal ik hem daarvoor een lintje uitreiken... Wat moet je met bodemloze bakken zal je denken... Het is onze koude kas en kan daarin vroege sla ingezaaid worden en wintersla....komkommers en en.... Vele glasplaten van oude kasten en tafels met bekraste glasplaten die niemand meer wil... worden hergebruikt voor op de koude kas. Douchewanden zijn ook ideaal.
 
Tussen de koude kasbakken komt een tuinpad van hergebruik grinttegels die voorheen mijn tuinpad waren aan huis. Een heester mag blijven en werd rondom de stam worteldoek gelegd zodat onkruid niet opkomt. We zetten het kadertje nog af met rotsblokjes of ingegraven dakpannen die ik nog heb....
 
Zoals je ziet wordt het bed steeds een stukje verschoven en onder het bed ontstaan gezeefde aarde hoopjes vrij van penwortels en brandnetelwortel, zevenblad en en.... Een klein stukje wortel mag dan misschien de gaten zijn gepasseerd maar 95% zeker niet.... Tot aan Pasen kunnen we op deze manier elke donderdag en vrijdag een stukje spitten. Daarna wordt de aarde te droog en te zwaar om te spitten. Tegen sint Joep 19 maart gaan de piepers in de grond. Rode Desiree die grote opbrengst leveren, goed bewaard kunnen worden, al geven we alles direct weg.... maar toch. Pastinaken vinden een plekje en verder zien we wel.... Even de lijst wisselteelt bekijken.... Als we de muur achteraan bereiken komt daar wat topinamboer. Een paar maar... voor de leuk.... Zeker courget en chioggia om deze zomer al direct uit de moestuin ratatouille te kunnen maken.......
 
Tip 2
Wat kook je tijdens een lentewinterzondagvolzonin februari? Een snelle Jelle menu van linzensoep met veel groente waaronder pastinaak, wortel, paprika,ui, knoflook en linzen... Snel gemaakt en voedzaam. Het recept kennen jullie wel maar wat nieuw is... Van de gewassen schillen werd bouillon getrokken met een blaadje laurier en een kruidnagel. De bouillon afgekoeld en gezeefd kwam in porties in de vriezer. Mooie basis voor ragout, heldere soepjes en sausjes.
 
Tip 3
Afbak Italiaanse bol werd gezonde lunch met een bedje wintersla vers uit de wasteil, waarop kaas en schijfjes tomaat. Floortje was keurmeester en gaf het cijfer acht. Als de sla werd gewassen misschien wel negen, merkte belerende muggenzifterige mevrouw Floor nog op...maar vond ik niet nodig.... Voor slakken is het nog te vroeg...en aarde schuurt de maag.
 
Tip 4  en mijn leventje ....

Tijdens een klusweekend....
Nog een variatie van kastenwand eh... kledingrek op je vensterbank in een inloopkast met raam, oftewel hoe amputeer je een tafel in drie verschillende lengtes afgezaagde poten... Meetwerk natuurlijk en de dop werd weer op de stompen gezet wat zo koddig uitzag.... Veel ruimtebesparing en de radiator kan warmte stralen onder de tafel door... als hij zou zijn aangesloten... wat bij deze radiator niet het geval is. Daarom vinden onder de tafel rekjes en ladekastjes een plek.
Je zou het een energiezuinige tip kunnen noemen. Kastjes houden de kou tegen en rekken wollen truien tegen ramen ook. Het topteam weer volop in actie en je ziet de beweeglijke Hansie onder tafel verdwijnen en hup erbovenop springen en Ramon hoger dan hoog reiken. Ik kan uren naar ze kijken.... en we zijn weer iets verder met de verbouwing in de dames kledingruimte. Ik hoor je al denken...en als de blakende zon op de ruiten schijnt? En de truien en shirtjes verschieten? Aan de buitenkant gaan we lakens spannen tegen de ramen. Tunnels naaien en koorden spannen van boven naar beneden en bevestigen tegen de kozijnen. Je kan de witte lakens halfhoog open schuiven voor meer licht of helemaal dicht naargelang het weer. En ja... de ramen liggen aan een overdekte balustrade dus de laken/zonwering wordt niet nat....Is in de maak, het idee is al uitgedacht door dit mens....Voor jouw inloopkast met raam zou je het raam aan de binnenkant kunnen beplakken met folie.... of een rolgordijntje waar je tussen de rekken door nog bij kan....Wij kopen niets en hergebruiken wat aanwezig is... Dat heet CONSUMINDEREN oftewel MEER DOEN MET MINDER!  
 
Annemiek