Beste mensen,
Hang je leven aan een ster
dan kan de nacht je niet deren....
Annemiek.
123 Consumindermijmering
2017.
Natuurlijk kan je zo’n kerststol kopen van nog geen
twee euro maar heb je ook de bijpassende kwaliteit. Maak je eigen kerstbrood
rond deze tijd en vries in. Door de jaren heen ben ik brioches gaan maken gevuld
met amandelspijs, gedroogde vruchten ( tutti frutti) en wat rozijnen. Door de
broches in bloemvorm te leggen op de bakplaat, rijzen ze tegen elkaar en hebben
daardoor geen harde randjes. Ik vries ze per twee stuks in en heb ik in het
weekend heerlijke kerststol brioches tot tegen het nieuwe jaar.... De
amandelspijs kan je ook weglaten.... als je die
de oren uitkomt.
Ingrediënten voor de vulling::
Half zakje tutti-frutti ( gedroogde
vruchten)
handvol rozijnen
1 ei.
Ingrediënten voor het deeg:
500 gram magere kwark
16 eetlepels
zonnebloemolie
8 eetlepels melk
handvol suiker
2 eieren
2 zakjes bakpoeder
iets meer dan 1 kg bloem
start met de vulling en breek of snij de spijs in
stukjes en meng met een losgeklopt ei. Met twee messen kleiner snijden en even
wegzetten.
De tutti-frutti uit de zak schudden en eerlijk
delen. Een deel weer in de zak voor de volgende keer...of zo. De rozijnen en de
kleiner geknipte tutti-frutti
( zie foto).
in warm water (uit de kraan) laten wellen.
( uurtje) en uit laten lekken net voor het deeg bereiden...Oven voorverwarmen op
180/200 graden
Meng alle ingrediënten kort zonder bloem in een
deeg/kom en voeg ongeveer de helft van de bloem toe. Dit is een snel
deegje...Kneed met de hand en voeg bloem toe tot het deeg loslaat van je
handen.Het rijst vanaf het begin dus kneed kort. Wat bloem over de nog vochtige
tutti-frutti strooien en even schudden zodat alle vruchtjes met bloem bedekt
zijn. De vruchtjes op het deeg strooien en kort luchtig door het deeg kneden
zodat de pruimen niet in het niets opgaan. De deeg in een langwerpige lap rollen
met de deegrol en natmaken met je handen. De spijs op de lap verdelen en de lap
oprollen. Druk maar een beetje aan die dikkerd en hou wat bloem onder de
rol..... Met een kartelmes schijfjes van de rol snijden en in bloemvorm op ingevet
bakblik of vlaaiplaten leggen.
In een voorverwarmde oven op 180/200 graden tot
lichtbruin afbakken. De brood/bloem op een schotel en bestrooien met poedersuiker. Nog
fijner is de brioches met twee verpakt in de vriezer en naar wens bij een
lunchje in de aanlooptijd naar Kerst of met Kerst vele brioches te voorschijn
toveren. Oppiepen in de oven hoeft niet als je ze even op een velletje
closetpapier op de verwarming legt. Closetpapier dat nooit de plee zag
natuurlijk....en erna wel in hergebruik.
Maak sterren van een pakje
bladerdeeg...
Bladerdeeg kost nog geen euro en oh wat kan je daar
veel leuks van maken. Laat ze half ontdooien en steek grotere en kleine sterren
uit het deeg met een koekjessteker. De meeste sterren zijn voor decoratie op de soep in soepkop of bord.... De soep sterren op
de bakplaat leggen, afbakken en bewaren in een koek/doos. Soep wordt Kerstsoep
met die ster net voor het opdienen in de soepkop.
Van de grotere sterren kan je gevulde sterren maken
door een tipje jam (cranberry?) in het midden en een ster heel kort door een
bord water slieren en op de jam ster “plakken.” even de randjes aandrukken en met
het tipje van een mes oppakken en op de bakplaat naast de soepsterren leggen. De
gevulde sterren met suiker bestrooien. Afbakken in een voorverwarmde oven op 180
graden tot lichtbruin. De gevulde sterren niet te lang bewaren, ze zijn vers het
lekkerste....
De smaak te pakken? Maak gevulde hartige sterren
met een tipje geitenkaas of brie... Nu zit je met die restjes bladerdeeg in je
maag? Geweldig toch... Kneed even samen en rol met de deegrol uit op een met
bloem bestrooit werkblad. Beleg een vorm ermee en bak mee met de sterren. De
bodem afgekoeld in een plastic hergebruik zakje schuiven en kan je wel enkele
dagen bewaren. Er kan een laagje zelfgemaakte afgekoelde custardpudding op met
wat room lobbig gemaakt en wat fruit...Zal ik even voordoen morgen of zo in de
mijmering....... En al die weelde kostte nog geen euro..........van een pakje
bladerdeeg.
Mijn leventje...
Ik heb er wakker van gelegen.. de mail die niet in
blokken doorgestuurd kon worden. Een weekend lang heb ik daar mijn hoofd over
gebroken en in de piepzak gezeten. De wondere meneer van de PC kwam uiteindelijk
en deed alles het weer. Technisch malheur zullen we het maar
noemen........
Ik klim weer in mijn mijmering doorstuurstoeltje en
Floor zit mee te kijken op de rand van de stoel. Ze geeft me weer spontaan
zoenen zomaar waar de PC meneer bij zit...de lellebel. Ik heb de meneer maar
eens geklopt hier en daar op zijn schouders en ruggetje....Het team werkt zich
het heen en weer in het consuminderhuis en wordt kleding gesorteerd, de
broodlijn uitgegeven en belt Theo dat de benzine weer op is van de bestelbus. Ze
moeten nog een kleerkast ophalen een straatje verder en dat kan nog best. Het is
weer een zooi in mijn keuken want er viel weer wat uit mijn handen maar zo
gepiept morgenvroeg... Deze ster gaat wat gevulde sterretjes eten en wat gezond
fruit.....
Annemiek