De laatste vreugden van het jaar
zijn stiller maar ook voller en
dieper....Annemiek.
121 Consumindermijmering 2017.
Natuurlijk heb ik wat vertraging in de mijmeringen
maar dat komt komende weken tot kerst helemaal goed. Drukte in het
consuminderhuis en heel veel crisis van mensen in nood. In de winter trekt dat
aan en waarom is me niet helemaal duidelijk.... In ieder geval vandaag enkele
zalige nagerechtjes tipjes voor de feestdagen of zomaar....die weinig kosten en
lekker zijn.
Hangop met kersjes en slagroom.
Ingrediënten:
Klein potje kersen
aardappelzetmeel
volle yoghurt welk merk dan ook
Werkwijze:
klop het gekoelde pakje slagroom met een
suikerschep suiker en spatel de slagroom over in een spuitzak ( zie foto) met
het handige truukje van zak in hoge beker. Zet de zak slagroom
koel.....
Laat de yoghurt ( liefst een dagdeel eerder) in een
filterzakje in een filterhouder uitlekken tot de gewenste dikte. Als hij te dik
is, voeg dan wat yoghurt toe. Er kan nu wat geklopte slagroom bij en suiker maar
alleen wat suiker is ook goed. De hangop in mooie glazen koel
zetten...
De kersen uitlekken in een vergiet en het sap aan
de kook brengen in een steelpannetje. In een kopje in twee eetlepels water een
halve eetlepel aardappelzetmeel oplossen en bij het kokende sap roeren. Het sap
even aan de kook houden op laag gas terwijl het sap dikt. Soms is sap nog te dun
door te weinig aardappelzetmeel want hoeveel sap in het potje zit is moeilijk te
schatten. Houdt de aardappelzetmeel bij de hand en los nog wat op in heel weinig
water en voeg toe aan het sap in het pannetje en breng weer aan de kook. . Sap
op juiste dikte... dan de kersen toevoegen en omscheppen. Gas uit en kersen
buiten af laten koelen.
De afgekoelde kersen op de hangop scheppen en een
toef slagroom. Zet de nagerechtjes koel.
Tip 2
Crêpe Susette
Ingrediënten:
De kersen met verdikt sap en bolletje
ijs
toef slagroom
Voor de crêpes:
Beetje zelfrijzend bakmeel
melk
1 ei
snuf zout
maak dun beslag en dunne flensjes en dat lukt als
je het beslag laat uitlopen in de koekenpan. De flensjes niet te donker laten
worden, omkeren en op een bord leggen. De flensjes van te voren maken kan
prima. Vul ze met kersen zoals het voorbeeld en vouw de punt om zodat het
“zakje” mooi gevouwen blijft. Op elk bordje een gevulde crêpe die even voor het
opdienen in oven of magnetron zetten om warm te worden. Net voor het opdienen
een bolletje vanille ijs en een toef slagroom op het bordje.
Crêpe susette is een klassiek Frans nagerecht
en hoort eigenlijk met sinaasappelsaus. Die maak je door 2 suikerklontjes
smelten met 50 gram boter en het sap van 2 sinaasappels en 1
citroen plus een scheutje sinaasappellikeur. Die dure saus hoeft helemaal niet
en met kersen een heerlijke betaalbare variant....
Tip 3
Voor de mensen die van te voren alles willen
voorbereiden is de custard fruit droom een geweldige oplossing en
heerlijk....... Probeer maar eens. Op de foto's zie je driemaal het recept dus laat je niet afleiden door de grote hoeveelheden op de plaatjes. Onderstaand recept is voor vier
personen:
Ingrediënten:
65 gram custard
65 gram suiker of 10 gram minder naar
smaak
1 blik gemengd fruit
1 pak magere yoghurt
1 pakje slagroom 24 uur gekoeld
Werkwijze: Los in een deel van de liter melk in een
kommetje de custard en suiker op. Breng de rest van de melk aan de kook en voeg
de geroerde custard/suiker en melk toe en roer flink. Zet het gas laag en laat
de custard een minuut dikken. Laat de custard in de pan afkoelen maar roer
regelmatig om velvorming te voorkomen.
Voeg de nodige magere yoghurt ( begin met weinig) toe
en roer met de mixer tot een lobbige massa. Steeds yoghurt toevoegen om dit doel te bereiken. De custard mag zeker niet te dun
zijn en de smaak moet meer custard dan yoghurt zijn. Klop de slagroom stijf en
spatel met een houten lepel door de custard. Schep het uitgelekte fruit door de
custard en zet de pan met deksel in de koeling. Het nagerecht in schaaltjes
scheppen net voor het serveren. De pan staat niemand in de weg als je hem buiten
zet in een dicht geknoopte theedoek. Natuurlijk de temperatuur in de gaten
houden tot zes graden is prima....
Ik spaar toefjes slagroom van de restjes die
overblijven en spuit ze op bakfolie op een vormpje. hup de vriezer in en vier
uur later bij de andere bevroren toefjes in een zakje. Komt er bezoek dan heb
ik zo wat lekkers bij de koffie gemaakt van een plak cake met wat eigengemaakte
confituur en de toef bevroren slagroom. Wel twee uurtjes van te voren het
gebakje maken en de toef direct erop. Ontdooien in de koeling duurt wel enkele
uurtjes. Met nagerechtjes idem........... Altijd echte slagroom bij de hand en
hoef je die vreselijke spuitbussen zooi niet te gebruiken.......
Mijn leventje....
Als ik even niet kijk heeft Floortje het lekkers
wel gevonden. Natuurlijk mag ze altijd de kom uitlikken na het kloppen van de
room en als dan ergens een room toetje staat begint ze eraan. Ze weet heel goed
dat er iets fout zit want ze vliegt achter de bank als ik eraan kom. Zelfs het
ijs heeft ze opgegeten en bleef voor mij de crêpe met kersen. Helemaal
goed....Floor is sowieso een feestbeest.....
De Sinterklaas voorbij zijn we al begonnen met de
eerste bestellingen voor de inhoud bigshoppers voor de crisismensen. Even geen
zorgen voor deze mensen wat vanaf Kerst tot einde jaar op tafel komt. We kopen
naarmate de eurootjes binnenkomen, en gaan door tot einde jaar. We verdelen
de crisissen in 1,2, of 3 sterren crisis en maken pakjes naar maat aantal gezinsleden
en crisis hoogte. Alle kinderen zijn geteld en bij de supers heb ik geschooid
voor Sint snoep dat overbleef. We krijgen het gratis Hoeraaaaaaa en kan bij de
Kerst pakketjes.
Natuurlijk gaan we voor goed houdbaar spul en weinig koek en
snoep dus dat gratis Sint suikergoed komt van pas. Ik zou er trouwens geen cent
van jullie goeie geld aan uitgeven en vind een tablet chocolade al veel en een
rolcake voor bij de koffie 25 december. We maken er wel een verhaal van dat
Sinterklaas niet scheiden kon en aan de Kerstman nog snoep meegaf. We tellen als
meikevers en ik neem ervaringsdeskundigen mee naar de supers. Vrouwen die al
jaren consuminderen met kinderen en heel goed weten wat wel en niet kan. Als ze
zich bescheiden opstellen schiet ik wel eens uit mijn slof en zeg: “Nou aan jou
heb ik ook niks.”Om even later mijn verontschuldiging aan te bieden en uit te
leggen dat ze geacht worden mee te denken.
Ik eet immers uit de tuin en weet
niets van wat te koop is in supers. Ikzelf zou het liefste emmers vol soep maken
en vega maaltijden van topinamboer en pastinaak die geen mens lust alleen ikzelf
en een kleine kring. Ik wil verse groente en fruit bij de pakketten maar dat kan
niet door beperkte houdbaarheid. Toch komt er fruit en dat moet gewoon voor de
kinderen alleen al. En voor die groente hebben we ook een oplossing maar verklap
ik nog niet. Er is een mevrouw die niet eens koken kan omdat gasstel of fornuis
ontbreekt en ik zend een schietgebedje naar “hij die de sla laat groeien,”om
iemand die veel geld heeft te doen besluiten een nieuw fornuis te kopen en het
oudje aan ons af te staan..... Ik zie de afgetrokken gezichtjes en de
gebruikelijke Kerstdip van velen in ons consu huis. Kerst doet pijn van tekort op alle vlakken bij zoveel mensen en het is de
taak van de sterken onder ons om de zwakkeren omhoog te houden.
Mijn team werkt zich het heen en weer en oh hoe
graag doen we dat. Er worden op de onmogelijkste tijden meubels opgehaald zodat
ieder die net nu nog een appartementje krijgt ingericht wordt en een mevrouw
staat op 21 december haar laminaat af die we met een horde mannen gaan oprapen
en naar een flatje brengen waar de laminaat direct wordt gelegd. De mannen van
de logistiek werken door en de kerngroep ook..... Kerst vieren we door alle
goede zaken via de juiste kanalen door te geven......... Ik deel met jullie alle
resultaten tot einde jaar dit keer... zodat eenieder weet dat er niets aan de
strijkstok blijft hangen........
Annemiek