zaterdag 30 september 2017

Mijmering 98 De voorraadkast, zoete aardappel quiche en CC...

Beste mensen,

Wie het geluk aan zich wil binden,
verlamd het gevleugelde leven.

wie het geluk in het voorbijgaan kust
zal het zonlicht der eeuwigheid vinden....

Annemiek.
 
98 consumindermijmering 28 september 2017.
 
Tip.
De voorraadkast loopt al een beetje vol met gedroogde kruiden, appelmoes, rabarber, hoestsiroop, vlierbloesemsiroop en jammetjes en daar komt binnenkort nog de pompoenmarmelade bij. Elk jaar in de herfst probeer ik wat weekgeld over te houden en zet dat om in houdbare boodschappen. Je hoeft het maar in huis te hebben. Een rijkdom als het om 5 uur al donker is en het weer slechter waardoor je geen zin hebt om te gaan shoppen... wat zijn houdbare producten?
 
Shampoo
doucheschuim of zeep
tandpasta
houdbare melk
olie
suiker zout
rijst
bloem
bakmeel
pasta
koffie
thee
koffiemelk
sunlight en soda om wasmiddel te maken en wat je nog zoal gebruikt. In de maanden oktober en november gespaarde houdbare boodschappen hoef je in december niet te kopen. Het geld dat je daardoor overhoudt in december is inzetbaar voor de feestelijkheden of voor wat dan ook....
 
Tip 2
De geraniumstekjes hebben jonge blaadjes gekregen dus zijn aangegaan. Ze krijgen een plekje binnenshuis op de vensterbank in een vorstvrije kamer waar niet gestookt wordt. Bloemknopjes en dood blad steeds uit de stekjes knippen om de kracht naar bladgroei te laten gaan. De planten die ik over wil houden voor een tweede jaar blijven nog even buiten tot de nachttemperatuur daalt naar 5 graden. Ze zijn dan zo uitgegraven en over geplant in potten en krijgen op dat moment een plek bij de stekken.
 
Tip 3
Er zijn wat dode blaadjes bij de jonge aardbeiplanten die ik heb omgepoot. Als je goed kijkt zie je dat ondanks veel dood blad de planten het toch hebben gered want er komen jonge blaadjes op. De dode blaadjes werden afgeknipt.
 
Tip 4
Nog af te handelen post kan maar beter een plek krijgen die in het oog springt. Direct afhandelen maar en niet stapelen want dan kost het veel meer tijd en tegenzin te overwinnen om erdoor te komen.....
 
Tip 5
Ik ben nog steeds aan het experimenteren met de quiche zonder deeg. Een pracht variatie is de zoete aardappel met broccoli. De kleurenpracht is een plaatje. Ik weeg al niets meer af maar werk op gevoel. Ongeveer evenveel broccoli als zoete aardappel schoonmaken snijden en apart beetgaar koken.
Ondertussen een dikke ui snipperen en fruiten in iets olie tot lichtbruin. Ongeveer 200 gram volle kwark ( de helft van een kuipje van 450 gram) met zes eieren losroeren, iets meer of minder maakt niets uit. Wat kaas raspen ook naar smaak en op gevoel. Kaas en ui bij de eieren en kwark roeren met wat peper en zout.
Een middel maat springvorm invetten en de bodem beleggen met schijven zoete aardappel. Dan de broccoliroosjes... weer aardappel en de rest broccoli. Daarover het ei kwark mengsel gieten en met wat geraspte kaas bestrooien. In de oven op 180 graden tot de bovenkant bruin is en de quiche gaar. De helft ging in bakjes naar een vriendin met een gebroken pols.
 
Mijn leventje...
In ons consuminderhuis hebben we nu een conferentieruimte op de eerste verdieping. Een groot woord voor de multifunctionele ruimte maar het is dan ook heel mooi geworden. Er staan twee grote witte kleerkasten met spiegels ( afgeplakt op zithoogte) waar nieuwe kleding en schoenen in liggen, gesponsord door Decathlon. Kleding en spullen met een foutje  of waterschade en/of vlekken die we eruit hebben gewassen. Niets mis mee....... Schoolgaande jeugd en kinderrijke gezinnen zijn daar heel erg blij mee en we geven gericht uit. Er staan twee tafels aan elkaar geschoven waaraan ik elke vrijdagmorgen een cursus budgetteren/ consuminderen geef. In de middag eten we in deze ruimte na de kookworkshop. Er worden bestuursvergaderingen gehouden en achter een gordijn stapelen we de ingekomen kleding van een week. Op dinsdag wordt in dezelfde ruimte de  kleding gesorteerd en elk kledingstuk gaat door de handen van Jozé Susanne, Yvon en Bojana. Wat stuk en vuil is wordt apart gehouden. Dames, heren en kinder kleding wordt in zakken in de daarvoor bestemde ruimtes gezet waar ze op donderdagochtend op de planken en in rekken een plaatsje krijgen. De conferentie ruimte noemen we gewoon CC en wordt constant schoon gehouden direct na gedane werkzaamheden. Afgelopen donderdag was in deze ruimte een bespreking met mensen die een nieuw consuminderhuis gaan oprichten in Limland. Dat wordt dan het derde in deze provincie. Natuurlijk ondersteunen we dit initiatief waar maar mogelijk en wensen deze nieuwe consuminderhuis telg veel succes.....De plaats en naam wordt
binnenkort bekend gemaakt.........
 
Floortje de poes was vrijdagmorgen achter de vuilniswagen aangegaan net toen ik moest gaan werken. Ik ga niet voor een lange werkdag de deur uit als mijn Floor niet binnen zit. Vroeger gingen avontuurlijke opgroeiende kinderen wel eens met het circus mee  of achter kermisgasten aan en even voelde ik hoe dat indertijd gevoeld moet hebben.... Na veel roepen kwam Floor opdagen als een speer om de hoek gevlogen. Ik had toen al een kwartier op mijn werk moeten zijn voor een bespreking. Ze herinnerde zich wellicht de lekkere hapjes die ze krijgt als “vrouwtje” ongerust is geweest? Wie zal het zeggen.... Ze koos eieren voor haar geld oftewel visjes hapjes en na nog een lik uit de boterpot is ze een dutje gaan doen op het grote bed onder de nieuwe “sprei” die Fieke heeft gemaakt. Een voort schuivend bultje dat een plaatsje zocht waar het warm is. Als ze nu nog even een prettige werkdag had gewenst........
 
Annemiek