Het geeft een warm gevoel
anderen niet in de kou te laten
staan...
Annemiek
95 Consumindermijmering 19 september
2017.
Prinsjesdag en de herfstframboos geeft volop oogst
waar taartjes van gemaakt kunnen worden. Ik ontwerp ter plaatse frambozen petit
fourtjes en ze zijn werkelijk verrukkelijk.
Late frambozen zijn steviger dan de
voorjaarframboos en voller van smaak dus kijk eens bij de tuinder want nu is het
tijd om zoiets te planten. Stekken kan natuurlijk ook en ik kreeg mijn drie
planten van Theo die een jungle van late frambozenstruiken heeft. Volgend jaar
zal dat ook in mijn tuin wel het geval zijn.
Recept van zandtaartdeeg bodempjes en petit fours.
Ingrediënten:
250 gram boter op kamertemperatuur
150 gram suiker
scheut melk
1 zakje bakpoeder
snuf zout
bloem.
Werkwijze:
De biscuitvormpjes ( die hebben een dalletje
rondom) met je vinger insmeren en bestuiven met bloem. Als je met je ( schone)
vinger werkt hoef je geen kwastje te kopen en schoonmaken en drogen en en.....al
die bacteriën in dat loslatend haar.
De suiker, bakpoeder, pakje boter, ei ( of extra
scheut melk), scheut melk en ongeveer 400 gram bloem in een mengkom. Met twee
messen de boter in kleine stukjes snijden en met je hand verder kneden. Al
knedende bloem toevoegen tot het deeg loslaat van je handen. Kneed de deeg tot
een bal en ga verder met kneden op aanrecht of werkblad. Rol de helft van het deeg uit tot een dunne plak en beleg de vormpjes
ermee. Het deeg in de dalletjes “helpen” door het op te tillen en daarna pas de
randen afdrukken. Het deeg dat over is kan gebruikt worden voor de basis van de
petit fourtjes. rol het deeg uit en neem het kleinste koekstekertje dat je hebt van
bijvoorbeeld een rondje met geschulpt randje. Dat is het mooiste.
Bak de bodempjes en de koekjes in een voorverwarmde
oven op 180 graden lichtbruin. De bodempjes direct uit de vormpjes halen en dat
gaat gemakkelijker als je met een mes/heft op de omgekeerde vormpjes tikt.
Misschien is het bodempje toch te licht van kleur? Dan kan het zonder vormpje
weer de oven in zo op het rooster.
De taartvormpjes kan je weken bewaren, na afkoeling
in plastic ( broodzak) of trommel. De bodempjes voor de petit fourtjes idem. Op de taartbodempjes kan aardbei jam light met wat late aardbeitjes met slagroom of kruisbessen die je in de vriezer hebt. Diepvries roodfruit is te koop bij de super in zakken en best betaalbaar. Bodempjes en fruit in huis en je hebt altijd heerlijke verse taartjes zonder de deur uit te hoeven.
in plastic ( broodzak) of trommel. De bodempjes voor de petit fourtjes idem. Op de taartbodempjes kan aardbei jam light met wat late aardbeitjes met slagroom of kruisbessen die je in de vriezer hebt. Diepvries roodfruit is te koop bij de super in zakken en best betaalbaar. Bodempjes en fruit in huis en je hebt altijd heerlijke verse taartjes zonder de deur uit te hoeven.
Zoals je ziet heb ik een laagje bramenconfituur op
een bodempje gelepeld. Daarop framboosjes rechtop in gelid. Je kan het taartje
bespuiten met slagroom.
De mooie stolp met frambozendecor past daar
helemaal bij..........
Petit fourtjes maak je op de zelfde manier. Met een
mes de koekjes met bramenconfituur besmeren en dat mag ook bosbessenjam zijn van
de super. Van die mooie donkere.... Daarop drie framboosjes en wat poedersuiker.
De een hap petit fourtjes zijn verrukkelijk van het harde roomboterkoekje naar
het zoet van de confituur en de zoetzure framboos met suiker is een
gedicht.........
Spitskool stamppotje.
Kool ligt zwaar op de maag denken de mensen maar
dat is niet zo, als je kool maar acht minuut kookt. Bij dit recept dus de
werkwijze goed lezen.
Benodigdheden:
Aardappels
1 spitskool
klontje boter
geraspte nootmuskaat.
De aardappels schillen en in kleine stukken met
heel weinig water opzetten met iets zout ( zie foto) Haal ondertussen de
buitenste bladeren van de kool en was de kool in het geheel. Snij de spitskool
middendoor en begin bij de punt de helften te snijden in fijne reepjes. Aan de
stronk gekomen de zijkantjes snijden. De kool hoeft niet meer gewassen want zit
zo dicht op elkaar dat er geen zand of vuil in kon en
wassen is vitamineverlies.
wassen is vitamineverlies.
Vanaf kookpunt aardappels het gas laag en vijf
minuut koken. Dan de gesneden kool toevoegen en het gas weer hoog. Aan kookpunt
gekomen kan het gas weer laag en de tijdklok op acht minuut. Als het goed is, is
het kookvocht inmiddels verdampt of opgenomen. Zo niet dan afgieten en
bewaren.
Een klontje boter en nootmuskaat bij de stamppot en
stampen. Eventueel wat kookvocht toevoegen of scheutje warme melk. De
koolsnippers in de stamppot zijn beetgaar en liggen zeer zeker niet zwaar op de
maag. Er is ook geen zware kooklucht in je keuken. Gewoon proberen en je zal
zien.....
Als je niet hoeft af te gieten heb je geen
vitamineverlies. Het kookvocht kan je ook opdrinken want het is gezond. Ik bakte
vegaburgers bij mijn stamppotje zo uit de vriezer in de
pan.........
Tip 3 en mijn leventje.....
De wekelijkse schoonmaakbeurt heb ik deze week een
dag verzet. Dinsdag kwam me beter uit en een dag verzetten kan, als je maar geen
weken overslaat. Deze keer ben ik boven begonnen omdat die afdeling ook eens de
beste energie zou krijgen. De gordijnen van de keuken moesten op de logeerkamer
opgehangen en zo’n klusje lukt net vroeg in de morgen. Een nette pantalon moest
bijgestreken van links maar dat doet de tijd. Ik heb hem na het douchen in de
badkamer gehangen waar hij vochtig wordt en uithangt. Bespaart tijd stroom en
energie. Het bed moet verschoont en omdat de nachten kouder worden verlang ik al
naar mijn flanelletjes. Maar eerst wordt de lamp met de plumeau gestoft. Elke
week een halve minuut en je hoeft niet elk half jaar op je bed te klimmen met
gevaar voor eigen leven en met sop en... en... de achterstallige klus klaren van een deken stof verwijderen.
Terug naar het bed. Een flanellen hoeslaken werd
met bretels gespannen rond het matras waar ik meestal op lig. Onder de knijper
de stof dubbel klemmen en het blijft goed zitten. Op het andere matras liggen
meestal boeken, mijn leesbril en in de ochtend mijn ontbijtje of zo... ik wissel
nog al eens van lectuur in nachtelijke uurtjes....naar gelang mijn stemming is.
De dekbedden zijn van zuiver scheerwol en de
buitenkant van green cotton. Ik zou niet kunnen slapen onder een dekbed van
ganzendons. Jij wel? Kijk maar eens hoe de gansjes levend geplukt worden..... https://www.youtube.com/watch?v=1rgsTnuQeOg
Mijn dekbedden zijn al tientallen jaren oud en ze
worden wat dunner. Daar zijn vele oplossingen voor en gaan ze de rest van mijn
leven wel mee...
Een flanellen laken eronder en je hoeft de
hoeslakens minder vaak te wassen. Ik heb een dunne katoenen groene sprei over de
dekbedden en dat is voor nu wel genoeg Over de dunne groene sprei komt de
gehaakte sprei voor de mooi. Ik leg mijn bed elke dag, een week lang overdag open. Met eenmaal per week afhalen en alles buiten uitkloppen op de vensterbank van het raam.
Ik hou niet van bonte dekbeddenkleuren daarom de effen
sprei en de gehaakte sprei........
Maar als het kouder wordt? Als de half versleten dekbedden geen warmte genoeg leveren? Een goed idee is een
tweepersoons dun versleten dekbed dat iemand wegdeed ( mijn zus) of een deel van een
vierseizoenen dekbed, over de dunnere dekbedden heen. Om dat tweepersoons dekbed heen,
een effen beige overtrek met een flinke instopstrook. ( zelf te maken zelfs van
overgordijnenstof kreukvrij synthetisch of zo, want er ligt toch katoen onder) Dat wordt dan een soort gewatteerde sprei met
een hoes die in de was kan en beslist noodzakelijk omdat Floortje altijd overdag
onder die sprei tackelt en gaat slapen. Soms heeft ze een vuile poot of is in de
rui. Zo’n hoes is zo gewassen en een gewatteerde sprei zeker niet. Ik had er een
en die paste niet in mijn wasmachine en werd doorgegeven aan een vriendin. Als allerlaatste komt de gehaakte sprei voor de nostalgische noot voor de mooi want die geeft geen warmte....
Eenmaal per maand verschoon ik de dekbedovertrekken
en heb toch elke week een frisse kant. Eerste week zie voorbeeld. De tweede week
draai ik na het luchten en uitkloppen het dekbed om. De derde week het dekbed
nummer twee en de vierde week omgekeerd. Zo wisselen de kanten en de dekbedden
en je kan oneven en even weken keren links of rechts. Even opletten met luchten
en weer opdekken. Het hoeslaken verschoon ik indien nodig en het kussensloop
elke week. Matrassen moet je regelmatig keren en omdraaien en dat is niet
hetzelfde. Voet naar kop eind en omkeren. Mijn matrassen wissel ik ook nog eens
zodat ze gelijkmatig verslijten. bovendien heb ik een traagschuim topmatras dat
ook gekeerd wordt. Matrassen regelmatig stofzuigen en luchten. Het raam op een
kier als je slaapt en luchten overdag doe je door twee ramen enige tijd tegen elkaar open te zetten zodat
vochtige lucht eruit kan.......Elke volwassene verliest per nacht 0.25 tot 2
liter vocht dat in de lucht van de slaapkamer hangt als je opstaat....... Kan je
nagaan wat er gebeurt als je nooit lucht. Ziek worden, zieke kinderen en de
muffe stank ruik je zelf niet eens maar je bezoek wel........
Annemiek.