woensdag 20 september 2017

Mijmering 95 Petit fourtjes, framboos zandtaartjes en spitskoolstamppotje.

Beste mensen,

Het geeft een warm gevoel
anderen niet in de kou te laten staan...

Annemiek
 
95 Consumindermijmering 19 september 2017.
 
Tip.
Prinsjesdag en de herfstframboos geeft volop oogst waar taartjes van gemaakt kunnen worden. Ik ontwerp ter plaatse frambozen petit fourtjes en ze zijn werkelijk verrukkelijk.
Late frambozen zijn steviger dan de voorjaarframboos en voller van smaak dus kijk eens bij de tuinder want nu is het tijd om zoiets te planten. Stekken kan natuurlijk ook en ik kreeg mijn drie planten van Theo die een jungle van late frambozenstruiken heeft. Volgend jaar zal dat ook in mijn tuin wel het geval zijn.
 
Recept van zandtaartdeeg bodempjes en petit fours.
Ingrediënten:
250 gram boter op kamertemperatuur
150 gram suiker
1 ei of extra scheutje melk
scheut melk
1 zakje bakpoeder
snuf zout
bloem.
 
Werkwijze:
De biscuitvormpjes ( die hebben een dalletje rondom) met je vinger insmeren en bestuiven met bloem. Als je met je ( schone) vinger werkt hoef je geen kwastje te kopen en schoonmaken en drogen en en.....al die bacteriën in dat loslatend haar.
 
De suiker, bakpoeder, pakje boter, ei ( of extra scheut melk), scheut melk en ongeveer 400 gram bloem in een mengkom. Met twee messen de boter in kleine stukjes snijden en met je hand verder kneden. Al knedende bloem toevoegen tot het deeg loslaat van je handen. Kneed de deeg tot een bal en ga verder met kneden op aanrecht of werkblad. Rol de helft van het deeg uit tot een dunne plak en beleg de vormpjes ermee. Het deeg in de dalletjes “helpen” door het op te tillen en daarna pas de randen afdrukken. Het deeg dat over is kan gebruikt worden voor de basis van de petit fourtjes. rol het deeg uit en neem het kleinste koekstekertje dat je hebt van bijvoorbeeld een rondje met geschulpt randje. Dat is het mooiste.
 
Bak de bodempjes en de koekjes in een voorverwarmde oven op 180 graden lichtbruin. De bodempjes direct uit de vormpjes halen en dat gaat gemakkelijker als je met een mes/heft op de omgekeerde vormpjes tikt. Misschien is het bodempje toch te licht van kleur? Dan kan het zonder vormpje weer de oven in zo op het rooster.
 
De taartvormpjes kan je weken bewaren, na afkoeling
in plastic ( broodzak) of trommel. De bodempjes voor de petit fourtjes idem. Op de taartbodempjes kan aardbei jam light met wat late aardbeitjes met slagroom of kruisbessen die je in de vriezer hebt. Diepvries roodfruit is te koop bij de super in zakken en best betaalbaar. Bodempjes en fruit in huis en je hebt altijd heerlijke verse taartjes zonder de deur uit te hoeven.
 
Zoals je ziet heb ik een laagje bramenconfituur op een bodempje gelepeld. Daarop framboosjes rechtop in gelid. Je kan het taartje bespuiten met slagroom.
De mooie stolp met frambozendecor past daar helemaal bij..........
 
Petit fourtjes maak je op de zelfde manier. Met een mes de koekjes met bramenconfituur besmeren en dat mag ook bosbessenjam zijn van de super. Van die mooie donkere.... Daarop drie framboosjes en wat poedersuiker. De een hap petit fourtjes zijn verrukkelijk van het harde roomboterkoekje naar het zoet van de confituur en de zoetzure framboos met suiker is een gedicht.........
 
Tip 2
Spitskool stamppotje.
 
Kool ligt zwaar op de maag denken de mensen maar dat is niet zo, als je kool maar acht minuut kookt. Bij dit recept dus de werkwijze goed lezen.
Benodigdheden:
Aardappels
1 spitskool
klontje boter
geraspte nootmuskaat.
 
Werkwijze:
De aardappels schillen en in kleine stukken met heel weinig water opzetten met iets zout ( zie foto) Haal ondertussen de buitenste bladeren van de kool en was de kool in het geheel. Snij de spitskool middendoor en begin bij de punt de helften te snijden in fijne reepjes. Aan de stronk gekomen de zijkantjes snijden. De kool hoeft niet meer gewassen want zit zo dicht op elkaar dat er geen zand of vuil in kon en
wassen is vitamineverlies.
 
Vanaf kookpunt aardappels het gas laag en vijf minuut koken. Dan de gesneden kool toevoegen en het gas weer hoog. Aan kookpunt gekomen kan het gas weer laag en de tijdklok op acht minuut. Als het goed is, is het kookvocht inmiddels verdampt of opgenomen. Zo niet dan afgieten en bewaren.
Een klontje boter en nootmuskaat bij de stamppot en stampen. Eventueel wat kookvocht toevoegen of scheutje warme melk. De koolsnippers in de stamppot zijn beetgaar en liggen zeer zeker niet zwaar op de maag. Er is ook geen zware kooklucht in je keuken. Gewoon proberen en je zal zien.....
 
Als je niet hoeft af te gieten heb je geen vitamineverlies. Het kookvocht kan je ook opdrinken want het is gezond. Ik bakte vegaburgers bij mijn stamppotje zo uit de vriezer in de pan.........
 
Tip 3 en mijn leventje.....
De wekelijkse schoonmaakbeurt heb ik deze week een dag verzet. Dinsdag kwam me beter uit en een dag verzetten kan, als je maar geen weken overslaat. Deze keer ben ik boven begonnen omdat die afdeling ook eens de beste energie zou krijgen. De gordijnen van de keuken moesten op de logeerkamer opgehangen en zo’n klusje lukt net vroeg in de morgen. Een nette pantalon moest bijgestreken van links maar dat doet de tijd. Ik heb hem na het douchen in de badkamer gehangen waar hij vochtig wordt en uithangt. Bespaart tijd stroom en energie. Het bed moet verschoont en omdat de nachten kouder worden verlang ik al naar mijn flanelletjes. Maar eerst wordt de lamp met de plumeau gestoft. Elke week een halve minuut en je hoeft niet elk half jaar op je bed te klimmen met gevaar voor eigen leven en met sop en... en... de achterstallige klus klaren van een deken stof verwijderen.
 
Terug naar het bed. Een flanellen hoeslaken werd met bretels gespannen rond het matras waar ik meestal op lig. Onder de knijper de stof dubbel klemmen en het blijft goed zitten. Op het andere matras liggen meestal boeken, mijn leesbril en in de ochtend mijn ontbijtje of zo... ik wissel nog al eens van lectuur in nachtelijke uurtjes....naar gelang mijn stemming is.
De dekbedden zijn van zuiver scheerwol en de buitenkant van green cotton. Ik zou niet kunnen slapen onder een dekbed van ganzendons. Jij wel? Kijk maar eens hoe de gansjes levend geplukt worden..... https://www.youtube.com/watch?v=1rgsTnuQeOg 
 
Mijn dekbedden zijn al tientallen jaren oud en ze worden wat dunner. Daar zijn vele oplossingen voor en gaan ze de rest van mijn leven wel mee...
Een flanellen laken eronder en je hoeft de hoeslakens minder vaak te wassen. Ik heb een dunne katoenen groene sprei over de dekbedden en dat is voor nu wel genoeg Over de dunne groene sprei komt de gehaakte sprei voor de mooi. Ik leg mijn bed elke dag, een week lang overdag open. Met eenmaal per week afhalen en alles buiten uitkloppen op de vensterbank van het raam. Ik hou niet van bonte dekbeddenkleuren daarom de effen sprei en de gehaakte sprei........
 
Maar als het kouder wordt? Als de half versleten dekbedden geen warmte genoeg leveren? Een goed idee is een tweepersoons dun versleten dekbed dat iemand wegdeed ( mijn zus) of een deel van een vierseizoenen dekbed, over de dunnere dekbedden heen. Om dat tweepersoons dekbed heen, een effen beige overtrek met een flinke instopstrook. ( zelf te maken zelfs van overgordijnenstof kreukvrij synthetisch of zo, want er ligt toch katoen onder) Dat wordt dan een soort gewatteerde sprei met een hoes die in de was kan en beslist noodzakelijk omdat Floortje altijd overdag onder die sprei tackelt en gaat slapen. Soms heeft ze een vuile poot of is in de rui. Zo’n hoes is zo gewassen en een gewatteerde sprei zeker niet. Ik had er een en die paste niet in mijn wasmachine en werd doorgegeven aan een vriendin. Als allerlaatste komt de gehaakte sprei voor de nostalgische noot voor de mooi want die geeft geen warmte....
 
Eenmaal per maand verschoon ik de dekbedovertrekken en heb toch elke week een frisse kant. Eerste week zie voorbeeld. De tweede week draai ik na het luchten en uitkloppen het dekbed om. De derde week het dekbed nummer twee en de vierde week omgekeerd. Zo wisselen de kanten en de dekbedden en je kan oneven en even weken keren links of rechts. Even opletten met luchten en weer opdekken. Het hoeslaken verschoon ik indien nodig en het kussensloop elke week. Matrassen moet je regelmatig keren en omdraaien en dat is niet hetzelfde. Voet naar kop eind en omkeren. Mijn matrassen wissel ik ook nog eens zodat ze gelijkmatig verslijten. bovendien heb ik een traagschuim topmatras dat ook gekeerd wordt. Matrassen regelmatig stofzuigen en luchten. Het raam op een kier als je slaapt en luchten overdag doe je door twee ramen enige tijd tegen elkaar open te zetten zodat vochtige lucht eruit kan.......Elke volwassene verliest per nacht 0.25 tot 2 liter vocht dat in de lucht van de slaapkamer hangt als je opstaat....... Kan je nagaan wat er gebeurt als je nooit lucht. Ziek worden, zieke kinderen en de muffe stank ruik je zelf niet eens maar je bezoek wel........
 
Annemiek.