woensdag 28 oktober 2015

Mijmering 131 Herfst kastanje soep en klussen voor de winter...

Beste mensen,

Om van iemand te houden
hoef je niet bij hem of haar te gaan wonen...

Annemiek131 Consumindermijmering 2015.
 
Tip.
De laatste bonenplanten in de moestuin werden uitgetrokken en van de laatste boontjes ontdaan. Genoeg voor een maaltijd. De planten ondergespit brengen stikstof in de grond.
De laatste potten waar peperplanten in stonden en paprika werden leeg gemaakt. De aarde in de moestuin en de potten schoon gemaakt elke dag wat... met het hergebruik afwassopje.
 
Tip 2
De vergietjes met peterselieplanten werden ook leeg gemaakt en de planten in een gat in de aarde gezet. Met een zachte winter geven ze nog oogst en schieten volgend seizoen door tot bloem en zaad. In de vergietjes zouden ze zeker bevriezen. De salieplanten idem.
 
Tip 3
Spitten voor de winter heeft al een aanvang genomen en zevenblad met zoveel mogelijk wortels weg gehaald. De aarde van de start sleuf komt aan het einde van het te spitten perceeltje. Er kan kalk op het pas gespit stukje aarde en in het voorjaar mest. Tussenruimte is noodzakelijk anders heft het een de ander op.
 
Tip 4
Enkele aardappels kan best tussen de boontjes in het pannetje op het gas en heb je maar een pan nodig. Het “hartige” bij deze maaltijd zijn gebakken uienringen en hoeft er geen vlees bij. Eerst de uienringen bakken in olie en even wegzetten. In dezelfde pan de schijfjes voorgekookte aardappel ( ook in olie) bakken en als
ze bruin zijn de uien weer erbij. Klontje boter en nootmuskaat op de boontjes en is de maaltijd compleet. Vlees mis je niet en blijven de beestjes leven...
 
Tip 5
Kastanjes volop in deze tijd en ik kreeg een hele zwerm van Jos. Wat een zaligheid om soep van te maken. Heerlijke herfstsoep en het recept als volgt:
 
Ingrediënten:
1 dikke ui
2 knoflooktenen
2 aardappels
2 winterwortels
flinke bos selderij
halve eetlepel bouillonpoeder
3 koffiebekers kastanjes
kookroom of slagroom
eetlepel boter
anderhalve liter water
 
Werkwijze:
De gesnipperde ui fruiten in de boter en even later de gesnipperde knoflook toevoegen. Afblussen met het water en de in schijfjes gesneden wortel toevoegen, de in blokjes gesneden aardappel en de grof geknipte selderij. Bouillonpoeder erbij en de in plakjes gesneden kastanjes. Aan de kook brengen en op laag gas 25 minuut sudderen. De blender erdoor maar niet te fijn maken. Misschien nog wat peper of zout? Even proeven.... In de soepkop de room erbij maar dat mag ook koffiemelk zijn. Deze soep is de dag erna nog lekkerder....
 
Tip 6
Kastanjes blijven niet zolang goed dus haal de schil eraf en kook ze in het geheel vanaf kookpunt enkele minuten. Afgekoeld kunnen ze in de vriezer........voor het volgende soepje.
 
Mijn leventje....
De kastanje soep is echt voor herhaling vatbaar en hoort bij de herfst. Het is opeens kil misschien wel door de regen en ik heb een oude legging onder mijn dunne broek aangedaan die daardoor nog de winter in kan. Al die oudjes als “onderkleding” kan goed in weer en wind. De legging heeft een gat in het kruis maar dat stop ik niet eens. Het gaat om de benen nietwaar en geen mens die het ziet. Te korte T shirts onder truien of een hes kan ook best, het gaat immers om het stukje aan de hals of de mouwen. Laagjes kleding  en je blijft warm. Mijn vader stopte vroeger een krant onder zijn trui als hij op de fiets ging.
Stro in de klompen van opa herinner ik me en oude sokken als wanten. Lange onderbroeken en mouwen van oude truien om je benen onder je broek. De borstrok zelf gebreid met een gehaakt randje aan de hals en de armsgaten. Er zat met een veiligheidsspeld een blauwe medaille met Maria erop aan vast gespeld. Die moest je beschermen. Mijn kleine kinderhand in de hand van vader in zijn jaszak herinner ik me..... als we naar de nachtmis liepen. En naar de nachtmis met de woensdagvriend die me nog steeds “kind”noemt. De pasteitjes na afloop of de chocolademelk met slagroom.... De warmte die je geeft en krijgt van aandacht delen en het “zijn” voor elkaar....
 
Annemiek