dinsdag 13 oktober 2015

Mijmering 125 Serious Request en twee top nagerechtjes....

Beste mensen,

Het aardige tussen man en vrouw is
dat ze niets van elkaar begrijpen....

Annemiek.
125 Consumindermijmering 2015.

Tip.
Courgetjes in een herfstdecoratie. Met wat je verder maar vinden kan in bos en/of tuin. Kaardenbol, gedroogde lavendel, zonnebloem gedroogd en wat takjes her en der. De mand is gevuld met oude dozen en als toplaag plastic bloempotten met bovenop een stukje gaas waar de stelen van het gedroogde spul insteekt.

Tip 2
De tochthond voor de voordeur om overdag de tocht tegen te houden. Je maakt hem zo dik en zwaar als je wil en hoe lang je wil....van restjes stof gevuld met restjes stof, oude panty’s, sokken en/of knikkers, steentjes wat je maar hebt van zooi voor de “zwaar” zodat het ding blijft liggen. Tegen schemering gaan de dubbele overgordijnen dicht.

Tip 3
Nog een pompoenrecept? Pompoen met pasta.......
Ingrediënten:
Stuk pompoen
1 ui en 1 teen knoflook
harde kaas om te raspen
laurierblad en nootmuskaat
halve eetlepel boter
halve eetlepel bloem
peper/zout
olijfolie
wat melk.
pasta ( liefst penne)

Werkwijze:
De pompoen eventueel schillen en in blokjes snijden. De ui en knoflook snipperen. De ui in iets olie in de wok fruiten en even later de knoflook erbij. Als de lookjes lichtbruin zijn de pompoenblokjes toevoegen met peper/zout en veel vers gemalen nootmuskaat ( een theelepel) en de deksel op de wok. Smoren laten tot beetgaar.

Ondertussen is het water voor de pasta al aan de kook. Meten is weten en een bekertje pasta per persoon is voldoende. De kaas kan al geraspt worden ( cheddar of zo) en alle kaas is goed, van restjes kan ook nog, als je maar geen gekochte geraspte kaas koopt veel te duur per kiloprijs......

Klontje boter smelten en evenveel bloem toevoegen en goed roeren. Scheutje melk erbij en heb je bechamelsaus. Peper/zout en wederom nootmuskaat toevoegen en de geraspte kaas. Het laurierblaadje even mee laten sudderen op laag gas en goed blijven roeren. Eventueel nog wat melk toevoegen tot de saus de juiste dikte heeft en mooi glad is. Laurieblad eruit afspoelen drogen laten en weer in de doos om te hergebruiken.

Pasta op het bord, de pompoen en de saus...........

Tip 4

Twee top nagerechten meer met minder maar toch luxe kwaliteit.
Ingrediënten:
1 liter melk
75 gram custard
70 gram suiker
wat gebroken lange vinger koekjes
scheutje amandellikeur of rum essence
pakje slagroom.

Werkwijze: Enkele koekjes breken in een uitgespoelde puddingvorm, tulband, cakevorm of schaal. Besprenkelen met de likeur of rum. Met een deel van de melk custard en suiker oproeren in een kommetje. De rest van de melk aan de kook brengen en de custard toevoegen aan de kokende melk. Goed roeren met de garde en even door laten koken. De custardpudding over de koekjes verdelen en de bovenlaag bestrooien met iets suiker om velvorming te voorkomen. Als de pudding afgekoeld is op kamertemperatuur... dan pas in de koelkast verder opstijven. Een dag later de pudding storten en opspuiten met toefjes slagroom......

Een gemakkelijk te maken top nagerecht is de custard met fruit en room. Goed voor grote hoeveelheid gasten en zo gemaakt.
Ingrediënten:
Blik gemengd fruit
liter melk
65 gram custard

65 gram suiker
pakje slagroom.

Werkwijze: Fruit uit laten lekken. Met een deel van de melk de custard en suiker oproeren en de rest van de melk aan de kook brengen. De custard toevoegen en goed roeren met de garde en even door laten koken. Gas uit en de custard laten afkoelen. Wel steeds roeren om velvorming te voorkomen. Het afkoelen kan in een bak koud water ( regenwater) eventueel buiten.

De slagroom stijf kloppen en het fruit op een theedoek goed droog deppen. Fruit in de custard omscheppen ( Nee Daisy niet met de garde) en de geklopte slagroom mee omscheppen met houten lepel of spatel. Zie je hoe verrukkelijk het nagerecht eruit ziet? Zo smaakt het ook.........Alleen hadden we veel grotere hoeveelheden gemaakt en wel voor 40 personen tegelijk.

Mijn leventje....
Daisy Moeke en ikke koken een hemelse maaltijd voor 40 personen in de keuken van het consuminderhuis. Woensdag 14 oktober in de grote zaal van kerkgebouw ‘de Ark’, Op de Heugden 23 Landgraaf is het feest. Om 17.00 uur.... De opbrengst is voor Serious Request oftewel het glazen huis dat dit jaar in Heerlen zal staan. Het wordt een vegetarische maaltijd want diertjes eten we niet en koken we niet. Voorgerecht pompoensoep van pompoen van de heuvel ( biologisch) (Dankjewel sponsors)Verschillende broodsoorten allemaal zelfgebakken met zelfgemaakte pompoenmarmelade en zelfgemaakte kruidenkaas. Kaneelbrioches broodkransen en knoopbroodjes, met als slot keuze uit een van de twee soorten nagerecht zie mijmering.....Veertig personen hebben zich aangemeld maar er kan wellicht wat bij? We hebben genoeg en bakken gewoon door als het moet. Minimaal 10 euro per maaltijd en liefst meer....het is immers voor een goed doel. Alsnog aanmelden kan via mijn mobiel nummer morgen nog, dus woensdag....op 0646608511.

De mevrouw van het zonnepanelenbedrijf heeft met mij een nieuwe afspraak gemaakt en vele malen haar verontschuldiging uitgesproken voor de geheel ontbrekende communicatie na het misgaan van de afspraak en geen mens te zien was met zonnepaneel die dag. Je kon beter helemaal bij me uit de buurt blijven die dag. Er liggen nog steeds geen zonnepanelen op mijn dak en deze keer is de afspraak vroeg in de ochtend gepland om 8 uur. Het mag van mij ook om zes uur zijn.... Ze wagen het niet meer later op de dag te komen ( na mijn reprimande en overleg met de opdrachtgever) want uitlopen in de loop van de dag is normaal en de laatste heeft pech vertelde de mevrouw. Het is als zijnde bij de huisarts waar de afspraak van 10 uur om elf uur plaatsvind en dat doet me denken aan de trein in Mateur Tunesië die naarmate de rit duurde steeds meer vertraging kreeg. Op elk station wachtte een rij opgeschoten kinderen waarvan enkelen begonnen te rennen naar de huizen in het dorp als de trein eraan kwam. Die hoorde je van ver aankomen met doorlopend gefluit.... Dat was voor de kuddes schapen die her en der op de rails liepen met bijbehorend volk. In het station aangekomen begon de onderhandeling nog niet te vertrekken want Mohamed of Ali moest nog mee en kwam er zo aan. De trein van tien uur vertrok tegen twaalf uur en geduld hebben leer je daar wel of....gek worden. Gemoedelijk werd er gewacht tot de laatste meneer of mevrouw in was gestapt eventueel met manden kippen baby’s enz....Luid schreeuwende naar de opgeschoten jeugd die achter bleef op het station en een dinar of zo kregen voor het onderhandelen bij de trein. Hoe laat je ooit weer thuis zou komen was de vraag....en was in gods ( Allah) zijn hand. Er werd voedsel verdeeld en baby’s op je schoot gezet inclusief vieze luier en vooral mijn huid en postuur bekeken. Ik was de schoonheid van het dorp. Bleek en dik en dat is een schoonheidsideaal.... Jonge vrouwen blijven lang voor hun huwelijk uit de zon veel binnen zitten met doeken bedekt in de buitenlucht en vooral veel eten om dik te worden. Mannen zijn daar gek op in Noord Afrika....( in Europa niet heb ik gemerkt) om welke reden ben ik nog niet achter. Ik zit weer op mijn praatstoel merk ik en zal voor de mannen van het zonnepanelenbedrijf wel iets lekkers bakken. Ze worden immers overal aan de kop gezeurd over die waardeloze planning van het bedrijf.........De arme zielen en  steeds weer het dak op gestuurd....

Annemiek