maandag 19 oktober 2015

Mijmering 127 Curry zelf maken, een starter voor vele gerechten....


Beste mensen,

De ware betekenis van verlichting is
met wijd open ogen kunnen kijken naar alles wat minder is
en je maatregels treffen.....

Grip op leven noemt je dat.

Annemiek
127 Consumindermijmerig 2015.
Tip.
De mooiste tip aller tijden is wel een curry maken. Je kan hem gebruiken als starter voor elk wok gerecht maar ook voor soep. Het is heerlijk als broodbeleg en je kan de curry bewaren in potten met schroefdeksel in de koeling......wel een week lang zonder te pasteuriseren. Eenmaal per week een curry maken is dus aan te bevelen.......
 
De lekkerste meest eenvoudige curry maak je van ui kerrie knoflook en worteltjes. Kost je geen kneup maar hoe lekker is dit. Je kan er een gedroogd pepertje doorheen doen met een zaadje of wat sambal. Hoe pittiger hoe langer te bewaren........
 
Ingrediënten curry:
2 dikke uien
4/5 tenen knoflook
enkele wortels
peper/zout
veel kerriepoeder
wel twee grote eetlepels.
pot met schroefdeksel
 
Fruit de gesnipperde uien met even later de gesnipperde tenen knoflook. Als het glazig is en iets bruin de fijn gesneden wortels toevoegen. De wortels enkele minuten mee roerbakken en peper/zout en de kerrie toevoegen. De kerrie flink bakken anders krijg je een poederige smaak. ( zie foto) De deksel op de wok en op laag pitje ( dus van de wok brander halen)  tien minuutjes garen.
De curry eventueel nog op smaak brengen met peper/zout en pureren. Dit kan met de blender mixer of de stamper, maar met een vork zal het ook lukken.   De curry af laten koelen en in een potje scheppen. Deksel erop en in de koeling.... Je hebt nu een mooie starter voor wok gerechten, soepjes of voor op brood........
 
Tip 2
Wok gerecht met behulp van de curry starter.
Ingrediënten:
Van allerlei soorten groenten zoals:
wortels
paksoi
champignons
witte boontjes
sperzieboontjes

broccoli
tomaatjes
rijst
2 eetlepels van de curry starter
blikje kokosmelk 30 cc
 
Werkwijze:
Fruit in de wok in iets olie de stengels van de broccoli en de klein gesneden wortel. Deze groente moet het langst garen. Daarna de in plakken gesneden champignons toevoegen en mee roerbakken. De curry en peper/zout toevoegen. De kokosmelk toevoegen en tot slot de paksoi en de tomaatjes. (Tomaten middendoor gesneden. De bladeren van de paksoi in kleinere stukken en de stelen in grove stukken. ) Alles omscheppen en het gas uit. De deksel op de wok en kan het nagaren met de hitte in de pan..........
 
Tip 3
De truuk van rijst koken is te leren. Op de gewone manier kan natuurlijk ook. Ruim water opzetten aan de kook brengen en de benodigde rijst erin. Ik nam
basmati rijst en die heeft een kooktijd van 8 minuut vanaf kookpunt water als de rijst in de pan zit. Op klein gas zetten en na acht minuut gas uit, rijst afgieten en weer in de pan met de deksel erop. Even laten staan......
Nu de rijst kook truuk om met weinig water rijst te koken.......
Meten is weten dus voor elke persoon een half bekertje rijst zo in de pan. Een laagje water erop en met je vinger voelen hoe hoog de laag rijst is. Dezelfde hoogte moet het water zijn. Voor de duidelijkheid: Als de rijst een half vingerkootje is... dan ook een laagje water van een half vingerkootje boven de rijst in de pan. Opzetten en aan de kook brengen in een pan zonder deksel  Vanaf kookpunt deksel op de pan en op laag gas sudderen. Zie de foto’s.... Als het water bijna helemaal opgenomen is kan het gas uit en is de rijst gaar. Laat maar staan met de deksel op de pan zodat de rijst nog meer indroogt.........
 
Mijn leventje....
Mijn zoon Samir en zijn vriendin Zena die logeerden zijn geen vegetariërs dus werden er wat scampi’s een minuutje gebakken en door het wok gerecht geschept. Er waren gekookte grote witte bonen ( eerder geweekt en gekookt) de zogenaamde boerentenen die ook mee werden verwarmt maar als je die niet hebt koop ze dan maar niet. Je kan het zo duur of goedkoop maken als je zelf wil. Doen met wat er is aan groenten en/of vis en vlees al ben ikzelf geen voorstander van diertjes eten. Met alleen groente kan het ook, zeer zeker met als starter de curry.....De smaak was perfect!
 
Tja ik ben weer gevallen wat meer voorkomt en met de volle wasmand de trap af is te gevaarlijk geworden en werd direct een nieuw idee geboren.... Ik heb een dichte plastic wasmand met twee hengsels. Meer zoiets als een grote boodschappentas. Daar komt de was in die buiten opgehangen moet worden. Aan de balustrade op de eerste verdieping komt een touw met een haak. Het touw lang genoeg om tot onderaan de trap te reiken. Het wordt mijn goederenlift zodat ik met beide handen steunend aan leuning en handgrepen de trap op en af kan.... Het touw wordt een mooi vlechtje hoor, niet zomaar een touw en de haak wordt er goed aan vastgemaakt. Samir heeft van dichtbij meegemaakt wat een klap zo’n val is. Alsof een gekapte boom omvalt alles mee nemend in zijn val. En wederom is er niets gebroken....nou ja een regiment glazen maar we tellen onze zegeningen dat het hierbij
bleef.......Vindingrijk moet de mens zijn en ideetjes genoeg zoals je leest....en misschien ook iets voor jou? het is zoals het is en er zijn ergere dingen nietwaar.....
 
Annemiek