Beste mensen,
Wees een kleurend herfstblad in zweefvlucht,
van samenzijn en kransjes maken van zomersouvenirs...
Annemiek
120 Consumindermijmering 2015.
Tip.
De pompoenen zijn geoogst op de heuvel in Duitsland bij onze sponsor. Enkele pompoenen zijn achter gebleven, ze moesten nog een paar weekjes groeien maar een kleine 70 stuks hebben hun weg gevonden naar ons consuminderhuis. De grote vier asser aanhangwagen van de familie sponsor kwam eraan te pas en we tellen weer onze zegeningen. Als ik bedenk dat uit een pompoen een pan soep, een maaltijd pompoen reifkoekjes en 30 potten pompoen marmelade werd gemaakt afgelopen weekend raak je de tel kwijt wat er voor waarde op ons pleintje ligt.........We bewaken de rijkdom en starten aanstaande vrijdag met pompoenmarmelade leren maken in de kookworkshop. Voor ieder die de moeite neemt om te leren en mee te doen is er een pompoen mee naar huis. Morgen in de mijmeringen het recept van pompoenmarmelade.........Pompoenen zijn op dit moment heel betaalbaar op de markt en misschien in je tuin of bij vrienden die er geen weg mee weten. Je vraagt je misschien af of elke pompoen te eten is? De meeste wel.......( de niet eetbare zijn in Nederland niet te krijgen) al smaken ze niet allemaal even lekker. Probeer gewoon een stukje en als het niet bitter is is het helemaal goed. Sierkalebas is niet eetbaar en voor de sier.......
Onze pompoenen zijn de zesde generatie en je ziet dan ook dat de soorten met elkaar verweven zijn. Er zijn nog maar enkele zalmkleurige pindapompoenen waar ik mee begonnen ben zes jaar geleden. Door kruisbestuiving door insecten krijg je vermenging van soorten. De knobbels zitten nu ook op de blauwe soort die meer groenig is geworden. Ik zal de meest zuivere naar mijn huis halen om verder na te rijpen en zaden te oogsten en komt hopelijk de zevende generatie weer op de heuvel in 2016.........We zijn er heel dankbaar voor want je kan natellen hoeveel gezinnen een jaar lang elke week een pot marmelade op tafel zal hebben of pompoensoep of taartjes of pompoen in de oven en en en....... Daar doet de sponsor het voor...........
Komende week gaan we vooral de recepten maken... delen en weer nieuwe recepten uitproberen..........Doe er je voordeel mee.
Pompoen reifkoekjes....( van een beschadigd exemplaar dat ik redde door directe verwerking)
Tip 2 Pompoensoep.
Ingrediënten:
een derde wortel op twee derde pompoen.
groente bouillon poeder of bouillonblokken
scheutje witte wijn
bosje verse peterselie
wat room of koffiemelk.
Tip 3
Hortensiakrans.Mijn leventje....
Annemiek