zondag 18 oktober 2015

Mijmering 126 Snel warm wintersoepje, griesmeel pudding en tweede deel serious request...


Beste mensen,

Hoop is als de nachtelijke hemel,
Er is geen plekje zo donker
of het oog dat er enige tijd op gericht blijft
ontdekt er tenslotte een ster.....

Annemiek
126 Consumindermijmering 2015.
 
Tip. Potten op terras met zomerbloeiers of kruiden/groenten kunnen beter geleegd worden en de winterharde kruiden en bloemen naar de volle grond verplaatst. Winterharde planten zijn niet winterhard als ze in potten staan en de vorst rondom de pot erbij kan. Bovendien zijn weinig potten echt winterhard dus vriezen kapot en weg is je goeie geld. Maak ze leeg en schoon, liefst met regenwater dat niets kost en zet ze veilig droog en vorstvrij in schuur of garage........
 
Tip 2
Sedum vermeerderen kan in de bloemenvaas. Haal de onderste bladeren van de stengels en laat de sedum wekenlang in de vaas staan. Wel elke week schoon water geven. De bloemen blijven zo wie zo weken best redelijk uitzien en waar de bladeren zaten komen onder water wortels aan de stengel. Na een poosje kan elke stengel in een pot met potgrond en de winter rustig doorbrengen op de vensterbank van een koele kamer. In het voorjaar in de maand april heb je vele nieuwe sedum planten die je met drie bij elkaar in de volle grond zet............Het kan nog dus knip af uit de tuin en zet in de vaas........
 
Tip 3
Door de vele regendagen moest er wel binnen gedroogd worden en werden de grote lappen na de wasbeurt nog eens door de centrifuge gedraaid. Dat scheelt in ophang droogtijd en vocht in huis.......
 
Tip 4
Kouwelijk thuis komen in de herfst, wie kent het niet en een warm soepje is zo gemaakt. Daar hoeft geen spek worst of kluif in. Laat de diertjes maar leven. Een vegetarisch linzensoepje is helemaal top voor dit doel........Plantaardig eiwit in de linzen, vele groenten voor de vitamientjes en de ui voor de geneeskrachtige werking. Ademhalingsziekten verkoudheid en verstopte neus verdwijnen door dagelijks uien verwerken in het menu. Uien gaan artritus tegen en bacteriën infecties dus sla maar in die ui met de kilo’s op de markt goedkoop en goed te bewaren in de schuur. Een halve ui op je nachtkastje bij verstopte neus verlicht........

 
Linzensoep.
Ingrediënten:
Een beker linzen groen of blond
Vele groenten maar altijd
1 ui en 1 teen knoflook
worteltjes
selderijknol en/of blad
paprika
prei of stengel ui
1 eetlepel groentebouillonpoeder of blokken.
eetlepel olijfolie
 
Ik vond nog wat boontjes in de tuin en een restje bloemkool in de koeling. Wil je de soep wat pittig maken ( bij een verkoudheid) snipper dan een gedroogd of vers pepertje door de soep. De zaadjes eruit halen maar een zaadje mag in de soep. Alles wat groente is kan in de soep zoals bleekselderij en een tomaatje, zelfs een aardappel wat je maar hebt en is deze soep een pracht restjesverwerking.....
De gedroogde linzen hoeven niet geweekt en kunnen zo in de pan maar eerst de gesnipperde ui fruiten en even later de gesnipperde teen knoflook. Afblussen met een liter water en de linzen en de schoongemaakte groenten in stukken erbij plus de bouillonpoeder. Aan de kook brengen en op laag gas sudderen tot de groenten beetgaar zijn en de linzen gaar. Eventueel nog een halve liter water toevoegen als de soep te dik wordt ( door de geweekte linzen) Bereidingsduur van deze heerlijke soep is maar 45 minuut waarvan 15/20 minuut snijden en verwerken. Een volle pan is nooit weg om bij de lunch of voor morgen nog een kop soep te hebben als opwarmertje als je koud thuis komt.........
 
Tip 5
De knolselderij uit de tuin werd in plakken gesneden en geschild. Een plak in stukjes in de soep en twee plakken in het geheel in de soep even mee blancheren. Vier minuut of zo en eruit........om afgekoeld in de koeling bewaard te blijven tot morgen. Kruiden erop en de schijven in iets olie bakken aan weerskanten. Bij gebakken aardappeltjes en geglaceerde worteltjes of zo.......
Terug naar de knolselderij.... De plak waar het groen aanzit komt in een pot met potgrond en krijgt een plaatsje op de vensterbank in de woonkamer. Een winterlang gratis selderijgroen voor in wintersoepjes........of cup a soep met een theelepeltje bouillonpoeder in een beker en wat fijn geknipt selderijblad.
 
Tip 6
In herfst en wintertijd is een warm griesmeel puddinkje heerlijk. Koop de koopmans pakken in vanille of naturel. Lekker zuinig die pakken en je kan net zoveel ( of weinig) suiker toevoegen als je wil. De dosering staat duidelijk op het pak. Griesmeelpudding met bramen of bessen confituur is een gedicht. Gewoon van een halve liter kan prima voor twee dagen. Eenmaal warm en de tweede dag koud.
 
Mijn leventje.....
De linzensoep kan warm lauw en koud gegeten worden en verdween vanzelf. Een lekker snaai tussendoortje waar je niet dikker van wordt dan je al
bent.....
Nog enkele foto’s van de solidariteitsmaaltijd die vrijwilligers van ons consuminderhuis kookten voor serious request wil ik jullie niet onthouden. Het glazen huis haalt elk jaar geld op voor een stille ramp waarvoor weinig beschikbaar is. Dit jaar gaat de opbrengst naar jongeren in conflictgebieden. 50 miljoen kinderen kunnen niet regelmatig naar school
en overleven alleen maar. Er zal geld moeten komen voor het financieren van vakopleidingen zodat deze jongeren in eigen onderhoud kunnen voorzien en aan de slag kunnen. Ze moeten zich ontwikkelen tot verbeteraars, probleemoplossers, bouwers, en denkers....
Hoe betrekkelijk is armoede....een Nederlander die geen kleuren TV heeft of computer of mobiele telefoon is naar Europese maatstaven arm en voelt zich arm. Hij/zij heeft meestal wel een dak boven het hoofd en zit warm. Heeft kleding/schoenen en basis voedsel en is in mijn ogen rijk. Een mens in een derde wereldland op de vlucht is naar mijn mening pas echt arm. Alleen de kleren aan die je hebt en niet weten of er morgen voedsel is........Slapen in een kartonnen doos is arm. De mensen die bij het consuminderhuis aankloppen en het geluk hebben een woning te hebben toegewezen zijn al een beetje rijk. We geven een inboedel als ze grip op geld willen leren en zijn ze schatrijk niet alleen door de inboedel maar zeker door de vaardigheden die ze leren in ons consuminderhuis..... Ik zie daar mooie voorbeelden van die voldoening brengen zodat we door kunnen gaan met dit beslist niet gemakkelijke werk.........Gelukkig zijn er vele vrijwilligers die al jaren mee de kar trekken en ook dat is rijkdom....
 
Annemiek