maandag 28 september 2015

Mijmering 117 Salie thee clafoutis en de achterhaalde valkuil van de commercie...



Beste mensen

De hoogste openbaring is de stilte
in het prachtig herfst landschap.

Annemiek.
 
117 Consumindermijmering 2015.
 Elk begin van de week laat ik een stukje zien van Consuminderhuis PARKSTAD. www.consuminderhuisparkstad.nl. Deze keer een stukje over burendag. Ons consuminderhuis werkt samen met maatschappelijk werk ( buurtwerkers)  HEEMwonen, gemeente en politie in project LEVEN LATEN LEVEN om in buurt Heiveld door activiteiten te organiseren de mensen met elkaar in contact te brengen. De bedoeling is meer verdraagzaamheid en een fijne sfeer in de buurt. Een van onze coördinators Theo Balter ( meneer met de zwarte trui) heeft o.a. dit stuk van het consuminderhuis van mij overgenomen. Theo zit aan bij de vergaderingen en organiseert mede de activiteiten in de wijk. Voor burendag betekende dat tafels en stoelen afleveren in een straat van de wijk. Mensen delegeren die stoelen schoon te maken ( Wilma Moederscheim) en de aankleding verzorgen. Prijsjes die we het jaar door sparen ( hergebruik) mooi ingepakt op de juiste plek afleveren
voor het rad van avontuur en broodjes voor de hamburgers aanleveren. ( gekregen van PLUS )
 

Enkele vrijwilligers van het consuminderhuis werkten mee tijdens de burendag ( de kleine mevrouw Ginette van Maldeghem) in de catering en verder vooral mensen uit de wijk want dat is de bedoeling... Aan het einde van de dag werd onder leiding van Theo alles weer op gehaald samen met Kevin Karbstein ( meneer in witte trui)
 
Theo coördineert veel meer maar afgelopen zaterdag vooral burendag en tussendoor de broodlijn ophalen ( met hulp) en uitdelen aan de vele gezinnen die zes dagen per week gratis een bigshopper voedsel bij ons ophalen. ( tussen de 50/60 gezinnen per week) Zuivelproducten groente/fruit en brood omdat de uiterste datum verstrijkt en het beter direct gebruikt kan worden maar
daar is niets mis mee zoals je ziet.
 
Tip.
Hergebruik water kan prima met de was. In een bak heb ik wat bloesjes gelegd in lauw water en wasmiddel. Daarna werden de bloesjes gespoeld en nat opgehangen aan de lijn. Waswater en spoelwater werd in de bovenlader wasmachine gekieperd en de zwarte fijne was aangezet met ietsje wasmiddel erbij maar niet veel. De wasmachine nam water bij en begon te draaien. Wasmiddel water en was vermengend....twee minuut later heb ik op de UIT knop gedrukt oftewel de pauzeknop. Twee uurtjes was weken in het water en doet de tijd het werk. Daarna de wasmachine weer aan op kort programma 30 graden 30 minuten. De was heerlijk fris en schoon aan de lijn in de wind en heb ik zeer weinig stroom gebruikt hergebruik water en hergebruik wasmiddel.

 
Het mooie lichte jasje had vlekken bij de zakken die met SUNSODA en wat water werden ingesmeerd. Het jasje twee uurtjes of zo laten liggen om te weken. Witte lingerie erbij en een wit laken werd de hele boel op 30 graden gewassen in 45 minuut programma. Alles heerlijk schoon aan de lijn....
Het nette bloesje gebruik ik tegenwoordig meer tijdens presentaties en uitjes en wordt meermaals even op de hand gewassen want ik zet geen machine aan half of kwart gevuld.  Altijd bewaar ik het sopje in de wasmachine als starter voor de volgende machine was en dat kan ook in een voorlader... zo’n beetje sop loopt er niet uit en komt niet eens aan het deurtje.
 
Een mevrouw in een consuminderkring merkte op dat ze bij het uitzoeken van wat de kinderen dragen die week rekening houdt met de kleuren zodat alle kleertjes samen in de wasmachine kunnen voor EEN VOLLE WASMACHINE.  Dat leren aan elkaar in een kring is geweldig om mee te maken. Een andere mevrouw vertelde over het babybadje waar ze instaat onder de douche en van dat water twee dagen de plee had doorgespoeld. De kring waarover het gaat is kring 33 en aan de slag met energiezuinig. Ze vergelijken hun energie verbruik en gaandeweg zie ik hun verbruik lager worden. Bedragen van 800,00 tot 1200,00 euro na een jaarafrekening terug krijgen komt regelmatig voor. Er ontstaat bewustwording met veel humor als een mevrouw vertelt dat ze in bed ligt warm onder het flanelletje en de ketel hoort aanslaan middenin de nacht omdat de meneer van het energiebedrijf heeft gezegd dat de verwarming altijd op 15 graden moet blijven staan. Dat is natuurlijk zot en het spelen met de thermostaat leer ik ze wel maar daarover later deze week meer...........
 
Tip 2
Net op de rand van een verkoudheid drink ik twee dagen saliethee vers uit de tuin. De hele dag door staat de theepot op het lichtje en komt er af en toe wat kokend water bij. Ik drink wel 12 koppen of meer salie thee en mijn hoofd wordt binnen een dag lichter en de zakdoeken liggen steeds onder handbereik om te snuiten. Ik drink de thee met een drupje vlierbloesemsiroop voor de zoet en helpt de salie mijn verkoudheid weg voordat het echt vervelend word. Voor de vorst wordt de salie in de tuin afgeknipt en te drogen gehangen in het trappenhuis. Na enkele weken drogen komt de salie in een gesloten pot met deksel in de keukenkast...... De winter kom ik er wel mee door........

 
Tip 3
Clafoutis gemaakt van in de diepvries nog aanwezig rood fruit. Wat kersjes van buur en wat bramen en frambozen. Rood fruit is heel betaalbaar te koop in de vriezer van de super.
Ingrediënten:
3 eieren
1 glas melk
75 gram suiker
80 gram bloem
2 zakjes vanillesuiker ( als je hebt)
snuf zout.
Rood fruit.
 
Het fruit laten ontdooien en uitlekken in een vergiet en in een ingevette springvorm of vuurvaste schaal leggen. In een kom met de houten lepel of mixer de beslag ingrediënten mengen en over het fruit gieten. In de voorverwarmde oven op 180 graden ( ongeveer een uur) tot het tussen het fruit lichtbruin en gaar lijkt. Clafoutis kan bij de koffie warm geserveerd worden bestrooit met poedersuiker of met een bolletje ijs als nagerecht.
 
Mijn leventje.....
Ik ben van plan tijdens de winter mijn genoegpunt consuminderen nog iets te verlagen door geen koelkast en vriezer te gebruiken. Ik heb mijn vriezer ontdooit ( wel weer aangezet zolang er spul in ligt) en al begonnen met leeg eten. Het is te zot voor woorden als je bedenkt dat er een half jaar spullen bewaard worden die net zo goed gewoon direct opgegeten kunnen worden in het lopende menu. Denkende aan de vegaburgers die ik in de vriezer bewaar ben ik op warenonderzoek gegaan bij MAXWEL. Vriezertjes met twee laden geeft het niet, vertelde meneer ( we hebben er een in de keuken van het consuminderhuis) Verder ben ik veel te weten gekomen over een en twee sterren en de commercie die ons weer een loer aan het draaien is. Er zijn nu vriezers die nooit ontdooit hoeven te worden vertelde meneer en ik zag dat die een ster hadden. (Ze kosten 200 euro meer dan de normale vriezers want gemak kost geld.) Twee of meer sterren is energiezuinig volgens mij. Meneer vertelde dat als de commercie niet voor je denkt je wel eens vergeet de vriezer te ontdooien en een ijslaagje van een cm  in een twee sterren vriezer al een ster eraf haalt. Twee cm ijslaagje haalt alle sterren weg en een bult ijs in je vriezer is een giga stroomvreter. Hoeveel kosten die schamele erwtjes en boontjes dan wel niet die je meent te moeten bewaren. Conclusie van meneer de verkoper: Koop een dure vriezer die je nooit hoeft te ontdooien en bewaar daar je spul in wat je denkt nodig te hebben in bevroren toestand. Je hoeft dan niet te denken aan ontdooien en kan je de vriezer vergeten inclusief de inhoud die je nooit meer gebruikt. Ik hoorde van een mevrouw uit de budgetkring dat ze borstvoeding in de vriezer had gevonden van drie jaar terug. Haar kind was inmiddels bijna vier jaar.
 
Je leest het goed....ontdooi regelmatig je vriezer want als je dacht een vriezer van twee sterren dus energiezuinig te hebben heb je wellicht mis gerekend want heb je vele sterren vermogen nodig om de energierekening te betalen die door die stiekemerd vriezer huizenhoog is geworden.........Ik ben alweer een stapje verder en de vriezer gaat eruit nou ja....... uit en een seizoen gekeken of ik zonder kan voordat ik hem ruim.
 
Annemiek