woensdag 2 september 2015

Mijmering 110 Groente en aangeklede krieltjes plus tip bechamelsaus met variaties....


Beste mensen,

Er is nog zomer en genoeg
wat zou het loodzwaar tillen zijn wat een gezwoeg
als iedereen niet iedereen ter wille was
als iedereen niet iedereen op handen droeg....

Judith Herzberg
 
110 Consumindermijmering 2015
 
Tip.
Menigeen vraagt me wat er in plaats van vlees op het klassieke Hollandse pot menu komt, als je vegetariër bent. De commercie heeft daar de de vegaburger voor die te duur en minder smakelijk is naar mijn mening. Ik maak dan ook zelf vegaburgers (zie mijmering 97) maar serveer die meestal bij stamppotjes.... Ik maak roerbakgerechtjes met rijst en pasta en eenpans groente gerechtjes met aardappel erin zoals ratatouille. Ik maak zuurkool stamppotjes met gebakken appel en veel bonen overal in en iets meer eieren per week dan gebruikelijk en noten.....
Gevulde omeletjes en gevulde wraps zonder vlees uiteraard en maaltijdsalades........en de diertjes blijven leven. Als we allemaal minder vlees aten of helemaal geen vlees waren er geen kiloknallers en geen dierenleed met o.a. plofkippen die door de poten zakken.
 
Heel af en toe zet ik klassiek aardappels groenten en ? op het menu en dat vraagteken is gewoon de aardappels versieren........deze keer met gebakken rode ui en champignonnetjes.......maar het kan ook met een schijf knolselderij geblancheerd en daarna gebakken met kaas.
Terug naar de aardappels en groente: De
winteraardappels werden geoogst op de heuvel bij onze sponsor in Duitsland ( anoniem) en de oogst was gigantisch....Een dubbel asser aanhanger vol. Ze moeten even ademen gewoon op het pleintje van het Consuminderhuis. Er ging een bui regen overheen maar dat is niet erg want we zijn ze al aan het uitdelen en ze worden op kranten gelegd in schuurtjes en keldertjes en in bananen dozen als er alleen een balkonnetje of een muurkast is. Ze drogen en ze worden nagekeken maar meestal zijn ze zo op want ze gaan naar de 58 gezinnen die we aan het eten houden per week.......dat komt wel goed. De aardappels ongesorteerd bevatten natuurlijk ook krieltjes en die worden gewassen en in schil kort gekookt. Bakken in iets zonnebloemolie met misschien wat naaldjes rozemarijn als je die hebt. Maar daar ging iets aan vooraf....
 
Een bio bloemkooltje werd in roosjes gesneden en aan de kook gebracht in water met iets zout. Net niet beetgaar werd een deel ervan uit de pan genomen met de schuimspaan. Dat is voor morgen. bloemkoolroosjes gewenteld in een pannenkoek beslagje gebakken. De paar roosjes voor vandaag moeten nog iets meer garen tot beetgaar......
 
Ondertussen waren de aardappel krieltjes ook al aan de kook onderweg naar beetgaar en werd een ui gesnipperd en gebakken in iets olie. De champignonnetjes werden afgeborsteld... heel kort afgespoeld en mee gebakken met de ui. De aardappel krieltjes erbij peper/zout en wat naaldjes rozemarijn........ Tijd om de bloemkoolsaus te maken.
 
Tip 2
Bechamelsaus....
Voor de bloemkool is weinig saus voldoende en we starten met een halve eetlepel boter smelten in een pannetje. Een halve eetlepel bloem erbij en roeren en garen op laag gas een half minuutje. Dan een scheutje melk erbij en flink roeren met de garde en nog een scheutje melk tot de juiste dikte. Peper/zout erbij naar smaak en op de bloemkool verdelen  met wat nootmuskaat. Voor een kerrie saus een gesnipperd uitje bakken met wat kerrie en toevoegen aan de saus. Je kan bouillon toevoegen in plaats van melk of kookvocht. Voor een tuinkruidensaus kan fijn geknipte peterselie of oregano erbij. Geraspte kaas bij de bechamelsaus of geitenkaas of schimmelkaas. Voor een pindasaus twee theelepeltjes pindakaas toevoegen wat bouillon en ketjap en wat kerrie. De pindakaas niet lang meekoken anders gaat hij schiften......
 
Mijn leventje....
Bij mijn menu werd zelfgemaakte appelmoes geserveerd en er ontbrak niets ook niet zonder vlees. De net uit de aarde krieltjes waren verrukkelijk. Steevast zitten er harten vormen tussen de aardappels van de heuvel en Kevin vond zelfs een keertje een volmaakte fallus....De bloemkool daar kan twee dagen mee gedaan worden en de stronkjes gaan in de soepemmer in de vriezer. Het kokend water met zout van de bloemkool werd op een stukje onkruid op het stoepje gegoten en werkt als onkruidbestrijder. Alles kan hergebruikt worden....Van bloemkoolbladeren kan zelfs soep gemaakt worden als geld en/of groente ontbreekt in je menu.  
 
Afgelopen week en dagen stonden in het teken van het huis van een overleden vriendin uitruimen en haar spulletjes werden met liefde ter hand genomen en aan de mens die er nog heel veel aan heeft uitgedeeld. Het dure tempur matras naar de mevrouw met veel pijn die nu slapen kan en de fiets waar Tineke zoveel vrijheid gevoel mee beleefde werd doorgegeven. Doorgegeven de boeken en meubels en ikzelf hield haar beer en een verroest tuinhek dat tegen mijn tuinmuur opgehangen onze tuinen verbind. Nu draai ik haar CD’s en lees enkele van haar boeken en besluit welke doorgegeven wordt en welke blijft als herinnering. Daar kan ik de tijd voor nemen verwerkend in herinnering. Zaak is dat het in liefde wordt aangenomen of doorgegeven en geen enkel boek bij het oud papier komt. Nog even en dan ben ik toe aan de computer waar persoonlijke berichtjes op zullen staan. “Met alle respect” waren woorden die ze vaak gebruikte en met alle respect werd met haar nalatenschap omgegaan. Vrienden hebben me daarbij bijgestaan en ik ben zeer dankbaar voor de hulp........Hulp vragen moet je leren en hulp aangeboden krijgen is de grootste rijkdom die een mens maar kan bezitten. Daar kan geen landhuis en dure auto en dik salaris tegenop.......Ik ben een rijk mens met mijn vrienden.......
 
Vrijdag komt een vriendin in mijn huis wonen en ga ik een kort weekje fietsen in Zeeland. Ze brengt haar hoofdkussen mee en wat handdoeken want ik heb er maar twee ( foutje bij het weggeven en uitruimen) Haar slofjes naast het bed en het eerste morgenlicht door open gordijnen. De geur van zelf gemalen koffie ( koffiemolen hangt in de berging weet je nog? ) en alles even zoeken in het huis want ik ben er even niet....
 
Ik ben naar Schouwen Duiven land in de stilte als de scholen weer begonnen zijn en niet meer zo warm. Ik sla mijn vleugels uit door de duinen en het natuurreservaat......langs het strand en door de wind gedreven niet weten hoe laat ik thuis ben........ Een eenvoudig pensionnetje met alleen een bed en een douche en even weg van de snelweg doordenken en alles plekjes geven....en energie opdoen. Geen telefoon en geen consuminderhuis en mijn assistenten de kans geven te bewijzen dat het Consuminderhuis nu echt continuïteit heeft.........Floor de poes krijgt knuffeltjes van een logeer vrouwtje en dat is goed zo........Ze komt helemaal niets tekort.......en over een weekje deel ik met jullie mijn mijmeringen weer.
 
Annemiek