woensdag 23 september 2015

Mijmering 116 Witte kool tot zuurkool fermenteren en Heleen met GENOEGmagazine in de reclame....


Beste mensen,

Op de hoogste top van de consumptie
....sterf je als mens...

Annemiek
116 Consumindermijmering 2015.
 
Tip
Zuurkool zelf inmaken kan iedereen. De smaak is veel lekkerder dan de gekochte versie en vooral gezonder.
Zuurkool is geraspte of dun gesneden witte kool die door de inwerking van de melkzuurbacterie geconserveerd wordt. Omdat de kool door het waterlaagje luchtdicht wordt afgedekt, gaat hij gisten maar niet bederven. De melkzuurbacterie zet zetmeel en suikers in drie tot acht weken om in melkzuur. Een scheut karnemelk helpt al als start....
 
Voor elke kilo kool 15 gram zout ( zeezout) is voldoende. Ik heb al eens wijnzuurkool gemaakt door een scheut witte wijn toe te voegen en als je dan ook nog een slok uit die fles neemt...lijk je op Joop Braakhekke.  Peperkorrels of jeneverbessen kan erbij..... Andere kruiden waarmee kan worden geëxperimenteerd, bijv.: dille, karwij, korianderzaad; mierikswortel; ui; kummel; laurierblad; dragon; kruidnagels; frambozen- of bessenblad, mosterdzaad, twee à drie druivenblaadjes, twee à drie kleine, zure en gesnipperde appels.
 
Ik heb twee biologische kolen gekocht voor drie euro en dat kost je de kop niet. Het buitenste blad werd bewaard als afdekking voor de zuurkool. De kool werd middendoor en in fijne sliertjes gesneden. Dat fijn snijden op de foto lijkt voor jou misschien te grof maar ik vind het al snel goed. Floor de poes keek vol spanning naar deze bijna heilige ceremonie en het leek alsof ze dacht “daar gaat die zot weer aan het experimenteren.”........Toen alle kool was gesneden en gewogen bleek het 2.5 kilo te zijn. 15 gram zout per kilo werd afgerond naar 37 gram zout totaal.
 
De Keulse pot wordt tevoorschijn gehaald, met SUNSODA goed schoon gemaakt en na gespoeld. Fermenteren was in de koelkast/loze periode de manier om voedsel te bewaren. We eten gefermenteerde groente zoals zuurkool juist in de winter als onze weerstand extra vitamines en mineralen juist goed kan gebruiken. De zuurkool gekocht in de supermarkt is gepasteuriseerd om bacteriën te doden. Daarin leeft niets meer, net zo min als in de gekochte zilveruitjes en augurkjes. Wie zelf zuurkool maakt weet wat hij proeft. minder zuur en veel subtieler van smaak. Het is misschien voor jou de reden om kool tot zuurkool  te gaan fermenteren.
 
Terug naar de kool. Onderin de Keulse pot komt wat zout en gesneden kool. Tussen de laagjes kool het zout verdelen. De kool zal geplet moeten worden en daar is gewicht voor nodig en laat ik dat nu bij de hand hebben.... Mijn schoen en sok uit en een plastic zak om mijn schoon gewassen voet. Vast houdende aan de tuintafel heb ik een dansje gedaan in de zuurkool pot tot het vocht naar boven kwam. Je hoorde de kool kraken....( nee niet de pot) Een scheut karnemelk erbij geeft al een goede start aan het fermenteren want
daar zit melkzuurbacterie in. Twee van de grote bladeren van de kool die ik apart hield kwamen als afdekking op de gesneden kool. Een boerenzakdoek werd in vieren geknipt en een deel werd op het blad gelegd met een oud bordje daarop en zie het vocht komt al op het bordje dus sluit de gesneden kool door het vocht al af. Een steen ( kinderkop) werd uitgekookt in een grote pan water ( geloof je het) en voor de zekerheid een plastic zak erom heen op het bord gelegd voor de zwaarte. Daarop weer een dikke steen voor extra gewicht maar dat hoeft natuurlijk niet want die ene was al genoeg maar ik hou van groots en dubbelop werken. Ik heb een geëmailleerd bord dat precies past als deksel op de Keulse pot maar met een gewoon bord kan het natuurlijk ook. Zie je hoe leuk dit is wat voor ons honderden jaren mensen al deden? Dat mag toch niet uitsterven zo iets moois.... en hoe goed voor je darmflora. Dan kan je die zooi yacult laten staan in de super als je die al kocht.
 
Een boeren theedoek als decoratie op de pot kreeg hij een plekje in de schuur naast de appeltjes en de snijboontjes in de pekel. Over zes weken ( nou jaaa vier weken dan) eet ik zuurkool met witte boontjes en gebakken appeltjes die geen kneup kost maar geen enkel driesterren restaurant kan serveren zo lekker. Doe je mee? Ga je ook fermenteren? Ik zou het doen!!!
 
Tip 2
Wat was ik blij na een drukke dag zomaar de pot pastasaus open te kunnen draaien en in de wok. Een bekertje pasta koken en voila....binnen 20 minuut heerlijk eten op tafel. Het is zo’n rijk bezit die zelfgemaakte kant-en-klaar dat ik in het weekend een hele serie potten ga vullen..........Dat zouden meer mensen moeten doen.
 
Mijn leventje....
Gisteren heb ik een presentatie gegeven in Heerlen over consuminderen en de gemiddelde leeftijd van de luisteraars was toch wel midden 70. Een programma dat ik tijdens de presentatie ( uit de losse pols) aanpaste. Ik let goed op of ik de aandacht kan vasthouden en dat was helemaal goed deze keer. De mensen waren zeer geïnteresseerd in meer doen met minder... hergebruik en duurzaamheid. Ik had de power-point meegenomen van mijn laatste boek ETEN UIT DE EERLIJKE MOESTUIN en de foto’s over de gerechtjes kwamen echt binnen. Er was zelfs een meneer die mijn meegebrachte exemplaar direct mee naar huis wilde nemen dus over heeft gekocht. Later hoorde ik dat meneer een arts is en dat doet me toch iets. Ik had tijdens de presentatie uitgebreid over plantaardig eiwit gesproken en dat ik geen lijkjes ( eh vlees) eet. Dat ik wel zo scheef ben als een hoepeltje maar wel goed bloed heb en geen suiker en mijn cholesterol 4.4 is. Dat komt door al die goei receptjes uit het boek weet ik. Nu ik mijn eigen boek weer doorverkocht  zal ik weer een nieuw boek moeten kopen van mezelf en dat gaat wel meer zo. Het is heerlijk het gedachtengoed consuminderen uit te dragen en wie daar nog meer mee aan de slag is....
 
Heleen van GENOEG magazine. http://www.genoeg.nl/ In deze tijd van bezuinigingen hebben uitgevers het moeilijk maar als je een abonnement neemt op dit blad doe je veel goed....vooral aan jezelf. Het zijn pracht naslagwerkjes die je steeds weer van dienst zijn. Het herfstnummer is uit met als thema LEVEN TOT HET LAATST van bucketlist tot zelfmaakkist en de thema's uit de herfst editie van GENOEG gaan we bespreken in onze consuminderkringen. Het blad GENOEG heeft een minimaal budget en er zullen abonnees bij moeten. Heleen werkt net als ik zwaar aan de weg om het gedachtegoed consuminderen uit te dragen en het is vaak teveel uren draaien voor nop maar we doen het met liefde omdat we geloven in wat we doen en het alles waard is.... Voor de natuur, de aarde, de mens die een goede rentmeester wil zijn van die aarde en de goede kant op wil....om kwaliteit van leven te hebben voor een habbekrats en dat zijn we toch waard!!
Voor de verjaardag van mijn zeer geliefde zus Gerry heb ik een jaarabonnement besteld maar er zijn ook andere mogelijkheden van bijvoorbeeld een half jaar voor 12,50 euro. Kijk op http://winkel.genoeg.nl/abonnementen/ en zet er proefgenoeg bij dan krijg je er een extra nummer voor nop bij. Heleen heeft het me zojuist aan de telefoon bevestigd dus het klopt hoor. Doe jezelf een plezier met lezen van GENOEG of geef genoeg cadeau aan je moeder je schoonmoeder vriend of vriendin en geef je vele blije leesuurtjes en het gedachtengoed consuminderen help je mee verspreiden en tegelijk dat dit pracht blad nog heel lang kan blijven bestaan........
 
Annemiek