dinsdag 31 december 2024

Mijmering 120 Appelbeignets, restjes Kerst verwerken, snij truukje en verhaaltjes...

Beste mensen

Langs de straat van straks

komt men aan het huis van nooit

Maak voornemens die je aankan,

ze zetten zoden aan de dijk

En maken je trots…

 Annemiek

 Mijmering 120 2024.

Tip…In elke winter zit een lente verborgen en als je goed kijkt kan je de lente al zien.

Bladknopjes in de hortensia en piepkleine blaadjes in de kruisbessen struikjes.


De sleutelbloemen die verhuisden hebben bloemknopjes en blaadjes in wording. 

De kou zal ze niet deren, ze staan met hun voetjes eh worteltjes in de aarde…

Terug komen met je voetjes op de aarde wens ik je, als al het feesten voorbij zal zijn. 

Minder verspillen in ieder geval. De laatste dag van het jaar leek het me goed het nieuwe jaar in te luiden met een bont
bonen/groentesoepje… van alles wat overbleef van Kerst.

Starten met de gesnipperde ui fruiten en afblussen met om te beginnen een liter water en twee groentebouillonblokken.

Een bekertje linzen kwam erbij om je te wapenen tegen de kou.

De paprika waarvan helften werden gebruikt en de andere helften in de vriezer gingen. 

Daar vond ik nog voorgekookte witte bonen waarvan een aantal naar de soep verhuisden.

Kleine tomaatjes die ik opeens niet meer kan halveren werden zo in de soep gegooid. 

Met een antieke suikerklontjestang werden ze bijna gaar  in de soep uitgeknepen.

Nog een truuk werd gevonden als dikke winterwortels niet te snijden zijn. 

Het kleine hobby hamertje hoort vanaf nu bij de keukenattributen. 

Groot mes in de lengte op de wortel en de hamer erop. 

Werkt ook bij aardappels en andere grote knollen en rapen, o.a. knolselderij heb ik gemerkt.

Tot slot wat prei die op moest in dunne sliertjes gesneden en heel kort meegekookt.

Tip 2… De Brabander in mij wil oliebollen al zal ik ze niet kopen maar appelbeignets bakken op mijn manier.

Twee goudrenetten werden gekocht, geschild en van klokhuis ontdaan met een appelboor.

Een dik beslag werd gemaakt van:

Zelfrijzend bakmeel

1 ei

Snuf zout

Melk


Bloem met bakpoeder kan als ZR bakmeel ontbreekt,  en andere appels doen het ook

De appels in schijven snijden, door het beslag halen en in een wok of koekenpan in zonnebloemolie bakken.

Het bespaart je uren in de rij staan bij de oliebollenkraam en klauwen vol geld. 

Het kan nog best op de valreep van het oude jaar…

Met als beloning een verhaaltje voor de liefhebbers…

 Een verhaal uit het herschreven manuscript van mijn boek: Onderweg naar Vrijheid. 

Mateur.

Vele uren later leek het wel, Toen de schemering de dag had verdreven, kwamen we aan in Mateur. Moeizaam werd uitgestapt en de koffers uitgeladen. De laatste kilometers was er meer ruimte in de louage geweest. Hier en daar waren reizigers uitgestapt. Het was me een beetje ontgaan… Vermoeidheid!

De standplaats van de louage was bij het treinstation. Hoe laat het ook was, overal renden grotere kinderen rond. Later zou ik begrijpen dat ze in opdracht een plaats moesten reserveren voor familie.  Niemand wist hoelang een reis zou duren.


Aankomst en vertrek was altijd bij benadering.

De slechte wegen, kuddes schapen en de slechte auto’s waar zomaar een stuk af kon vallen, speelde mee. De kinderen voetbalden tijdens “de wacht” en als een bal ontbrak, werd  een bal gemaakt van lappen of papier.  “Kruuf Kruuf,” riepen  ze en Mo vertelde, dat ze de voetballer Johan Cruijff bedoelden… Iedereen leek op de hoogte te zijn van de komst van de Nederlandse vrouw.

Een horde kinderen snelde ons vooruit naar ons logeeradres, het huis van  “Ammel Heddy.” We liepen in de schemering via “tussendoor” paadjes en weggetjes langs witte huizen zonder ramen van één verdieping hoog. Blauwgeverfde deuren en kozijnen. De geur van olijfolie butagasstellen en zwarte thee…..

Er stond een groepje mensen voor een deur ons op te wachten. We werden hartelijk ontvangen door een lange smalle Arabier met een rond paars mutsje. Dat moest Ammel Heddy zijn.


Hij leek een jaar of 65 met vriendelijke ogen en een zachte stem. Zijn vrouw die binnen wachtte was een stuk kleiner, veel jonger en broodmager. Mo stelde haar voor als Saloa zijn oudste zus. Saloa was kinderloos begreep ik later. Na verschillende miskramen en een doodgeboren tweeling had ze de moed opgegeven. Bij elke poging om een kindje te krijgen was Saloa smaller en smaller geworden.

Heddy had uit zijn eerste huwelijk een bijna volwassen dochter die Dalila heette. Een bijzonder mooi meisje dat bij de bank werkte. Ze wist dat ze mooi was en we waren uitersten. Tot mijn verbijstering sprak ze me in vloeiend Frans aan en even later in de Engelse taal toen ik het Frans zo snel gesproken niet volgen kon. Dalila was hoger opgeleid dan ik, evenals broer Ali en Joesoef. Annemiek was degene met de taalbarrière.


 Saloa mocht ik vanaf het eerste moment. Zij en haar man waren meer op mijn niveau. Met gebarentaal wees Saloa me de weg naar de kamer die ze voor ons had bedoeld. Er stond een tweepersoons bed met een nogal doorgezakte spiraal en matras, waar grof geweven beddengoed op lag. Er stond een stoel en een zelf getimmerde bank. Tot mijn verbazing stonden de meeste meubels op glazen pootjes zoals vroeger bij ons de kachels. Er was een deur en een raam in de kamer met uitzicht op een betegelde binnenhof.

Later zag ik dat alle kamers met raam en deur naar de hof gekeerd lagen. De buitenkant van het huis was dicht op de voordeur na. Het hart van het huis, was een heerlijke open plek. Je kon er in volledige privacy leven in de buitenlucht. De was doen of theezetten op een petroleumstelletje, gekleed in een niemendalletje. Geen mens die je zag… Er stond een bananenboom in het hart van de hof. Het was de hemel op aarde.

Voorlopig was ik zo moe dat ik al bijna sliep toen ik het bed zag. Maar waar was de plee? Mo moest


eraan geloven. Achter een grof houten deur, dicht bij de voordeur, was een klein hokje. Een betegelde vloer met een gat in het midden, zonder WC pot.

Mo deed me voor hoe ik moest hurken met mijn voeten links en rechts van het gat. Een spaarzaam lampje bescheen de acrobatiek. Er was een kraantje met een kan ernaast. De kan had een lange tuit. Met al je rokken omhoog terwijl je met een hand water langs je billen goot en tegelijk wassen is een hele klus. Je kwam gewoon handen tekort. Evenwicht houden met mijn zwanger lijf vermoeid van de reis kwam daar als extraatje bij.

Ik was liever in de vrije natuur gaan plassen….. Aan een grote boodschap durfde ik voorlopig maar niet te denken…..

Terwijl de eerste nacht voorbij ging sliep ik dicht tegen Mo aan. Dat ging vanzelf met het doorgezakte bed. We rolden steeds naar elkaar toe. Vroeg in de morgen klonk vanuit de moskee de shahada over de stad. Een van de mooiste geluiden op aarde.


De gedragen woorden van de Muezzin riepen de mensen op tot gebed. Esch heddo le ilahe il Allah. We esch heddo enne Mohamed rasoel Allah. (fonetisch.) In de Arabische taal zou je het heel anders schrijven. Er ging een warm gevoel door me heen. We waren in Mateur! In Tunesië. Het land van Mo. Mijn Mo en zijn familie…..

Tijd om op te staan en de badkamer te zoeken. Er was geen badkamer! Wel een keuken waar Saloa al druk bezig was bij een stenen aanrecht. “Spagier” (goedemorgen)…..was het enige woord wat ik verstond van haar spraakwaterval. Weldra verstonden we elkaar prima met gebaren en oogcontact. Er was thee, “Gops” (brood) en warm water, gekookt op een gaspit aangesloten op een gasfles. Het warme water kon ik meenemen naar onze kamer waar we ons konden wassen begreep ik. Oké!

Voor de open deur van onze kamer hing een stuk vitrage om de vliegen buiten te houden.


Verder hingen er geen glasgordijnen voor de ramen. Alleen een grof geweven overgordijn voor raam en deur. De prachtig gekleurde vloertegels liepen zonder drempels door van kamer tot kamer en hof. Met een zachte bezem werd de tegelvloer elke dag geveegd. Multifunctioneel. Er waren weinig stoelen. Iedereen zakte gewoon door de knieën in kleermakerszit of op een laag bankje. Saloa kon zo uren doorbrengen met groente schoonmaken en wassen….. Mo ging vroeg op pad om meteen maar de uittreksels te regelen bij het gemeentehuis.

Ik deed lekker rustig aan met de koffers openmaken, het beddengoed uitkloppen en Saloa helpen met afwassen. De afwas werd op de vensterbank te drogen gezet in het open raam. Er waren uitsparingen in de stenen vensterbank waar de borden in pasten. De zon deed de rest. Saloa was zeer zuinig met water. Ze controleerde bijna dagelijks de meter en vertelde op haar manier dat het water veel “Floes” (geld) kostte. Het gebaar van duim en wijsvinger is internationaal.

Het primitieve leven stond me heel erg aan. Een mens kan zichzelf helemaal wassen met een klein emmertje water. Alle water werd weer hergebruikt voor op de plee...

Bijna elke dag na het ontbijt werd de vuile was in de week gezet in grote platte stalen schalen met een diameter van wel een meter. Zoiets als een diep bord van metaal met twee oren. Saloa zette de schalen gevuld met water al vroeg in de zon, vuile licht gekleurde was en wat waspoeder erin en roeren.

De tijd, de warmte van de zon en het waspoeder deden het werk. Wat een uitvinding. Zo simpel. Het ijzer van de schalen geleidde de warmte van de zon naar het water. Natuurlijk werd het water alleen handwarm maar helemaal goed. Het sop werd weer hergebruikt voor de volgende was.

Terwijl Saloa met de hand waste spoelde ik het sop uit het wasgoed. Het werk bracht twee mensen uit twee verschillende werelddelen nader tot elkaar. Bij Saloa heb ik de liefde geleerd van handwasjes in de zomerzon.

Het besloten hofje en de bananenboom, de twee vrouwen aan de was in vredigheid. Steeds naar elkaar kijkend woorden leren en glimlachen. Met het laatste sop dat drie of vier keer was hergebruikt werden de vloeren gesopt. Het spoelwater na…  Een klets water over de vloer… Ooh… daarom stonden alle meubels op glazen pootjes! Met een klein vloertrekkertje aan een steel werd het water naar een put op het hofje getrokken. Het kostte weinig tijd en de zon droogde de vloeren verder op. Dweilen hoefde niet. Kleding uitkloppen en luchten. Wassen en drogen bedden en dekens luchten, alles kon zo vanuit de kamers op het hofje. Veilig en zonder inkijk... Ik had er eeuwig willen blijven.

Annemiek