woensdag 11 december 2024

Mijmering 115 Gevulde pompoen als bij of hoofdgerecht, de laatste frambozenoogst en verhaaltjes...


Beste mensen,

We hebben nog altijd onze dromen

om het onbereikbare aan te raken...

en zoete herinneringen om na te genieten…

 Annemiek

 Mijmering 115 2024.

Gevulde flespompoen. Het recept is een bijgerecht voor vier personen.

 Voor twee personen is het recept een volledige maaltijd waar een frisse salade bij kan en aardappelgratin of… niet. 

Betaalbaar en heel gemakkelijk te maken.

Misschien nog een nagerechtje…en helemaal top.

Ingrediënten gevulde flespompoen:

1 flespompoen

Half bakje champignons

Teen knoflook

Stukjes geitenkaas of roomkaas

100 gram walnoten

olijfolie

Peper/zout

Verse kruiden als je hebt zoals: rozemarijn salie oregano(had ik niet) en tijm.

Verder heb ik fijngeknipte knoflookstengels erbij gedaan maar 1 teen knoflook kan ook.

Als je wil gedroogde cranberries (had ik niet maar kan de volgende keer.)

Balsamico stroop had ik niet wel balsamico/azijn waarvan ik een scheut met een eetlepel appelstroop heb gemengd… 

Kan best…het gaat om het zoet/zuur.

Werkwijze:  De oven voorverwarmen op 180 graden… 

De flespompoen middendoor snijden en met een lepel de pitten eruit trekken. 

De oven voorverwarmen op 200 graden

De flespompoen op een vel bakpapier op een ovenplaat leggen en bestrooien met peper/ zout plus ruim olijfolie.

35 minuut in de oven en ondertussen de champignons afborstelen kort afspoelen en op lage pit bakken in scheut olie en klontje boter. 

Iets peper/zout toevoegen, de gesnipperde knoflookteen erbij en even later de gekneusde walnoten. 

De verse kruiden kleinsnijden/knippen/rissen van stengels en toevoegen. 

Een minuut op lage pit omroeren eventueel scheut olijfolie toevoegen en de cranberries als je hebt. (had ik niet en ik mistte niets volgens mij.)

De pompoen na de eerste bakronde bij de hals iets uitscheppen om plaats te maken voor de vulling. 

(Pompoen en pompoenvulling kan je enkele uren van te voren al maken en koel zetten.)

De oven voorverwarmen op 180 graden

Vul de pompoen met de vulling en plaats op een oven bakblik op bakpapier. 

Leg stukjes geitenkaas of roomkaas bovenop de vulling. (ik nam roomkaas) 

Zet de pompoen 20 minuut in de oven en prik met een vork of breinaald of de pompoen gaar is.

Pompoen na de eerste
bakronde.
Als je stroop met balsamico/azijn moet mengen kan dit nu. 

Uit de oven de balsamico stroop over de pompoen gieten. 

Het recept uitproberen was een generale repetitie en ik zou zelf niets veranderen aan het recept, 

alleen iets meer vulling maken voor zo’n mega flespompoen. 

Verrukkelijk en helemaal genoeg moet ik zeggen en kan je al die dure half voorbereide super markt zooi laten waar ze liggen…

Tip 2… De laatste frambozen zijn geplukt en werden de laatste stengels gesnoeid.

Mijn leventje… De hulp Jeffrey was snipverkouden en werd saliethee gezet. 

Twee volle bekers heeft hij gedronken en voelde zich aan het eind van zijn werktijd een stuk beter.

Een thermos hete salie thee mee naar huis en hoestsiroop home made van apotheek van Deursen. 

Gedroogde saliethee mee om de komende dagen thee van te zetten. Aan mij zal het niet liggen…

Jeffrey heeft een haak voor de stofzuigerslang aan de wand van de bergruimte geschroefd. Dat is noodzaak voor mij.

Verder heeft hij veel grote schroefhaken aan de onderkant van de trap bevestigd waar van alles aan opgehangen kan worden. 

Staande of op de trippelstoel zittend goed te overzien en te pakken. 

Nu zoek ik nog een kleine vrolijke combinatietang voor op het toilet waarmee ik de katheters kan losdraaien. 

Die komt met een mooi lint om de kraan van het wasbakje. Slim moet een mens zijn…Nog een verhaaltje?


 Een verhaal uit het herschreven manuscript van mijn boek: Onderweg naar Vrijheid. 

Balans opmaken… Het contact met mijn familie was inmiddels zeer beperkt. Wel kwam regelmatig  een brief van een zus of broer. De onaangekondigde bezoeken van mijn vader waren ook voorbij. Onder invloed van mijn moeder denk ik wel. Ze schaamde zich voor het feit dat haar dochter met een buitenlander hokte. Mo en ik gingen ook niet meer naar Eindhoven, huiverig als we waren voor de racistische opmerkingen.

Toch was er wel aanloop. Iets verder in de straat woonde een echtpaar waar we wel eens mee optrokken. Lia en Jan. Ik kende Lia uit mijn jeugd. We woonden als kind in dezelfde straat in Elsloo. Pas geleden was ik haar tegengekomen in de supermarkt. Verder ging ik gewoon naar mijn werk. Mijn vakantiedagen zou ik later wel opnemen. Na vier dagen kwamen er al ansichtkaarten uit Mateur met de tekst “lief skatje” en vele kruisjes. Verder Arabische lettertekens die ik niet thuis kon brengen.


 Ach, hoe groot was de taalbarrière nog op schrift….. En terwijl mijn lief in de schoot van zijn familie verbleef maakte ik balans op van alles wat ik achter me had gelaten en bedacht hoe een en ander was verlopen. 

De carrièrevrouw van weleer, waar werk op de eerste plaats had gestaan. Op die plaats stond nu de liefde. Daarna het werk en was ik heel tevreden met mijn baan directieserveerster.

De toen nog 40urige werkweek en alle vrije tijd met koken, bakken en kleding maken invulde. “Vaders knechtje” was eindelijk vrouw geworden. Vrouw, minnares, geliefde… Er was geen behoefte aan meer. Ik was geliefd en gelukkig.

Ik hoorde mijn moeder nog zeggen: ”meisjes hoeven niet te leren. Die trouwen en krijgen kinderen.” Zou ze dan toch gelijk hebben? Kon “vaders knechtje” van weleer tevreden en gelukkig zijn in de vrouwenrol? Zat het afhankelijke “vrouw-zijn” toch in mijn genen? Zou het te doen zijn die af en toe opkomende vrijheidsdrang te onderdrukken? Hadden andere vrouwen dat wellicht ook?

Oh wist ik maar hoe anderen dat voelden. Nelleke was er niet meer om mee te brainstormen. Het was een en al oppervlakkigheid om me heen. Er waren geen vrouwen  waarmee ik een diepgaand gesprek kon voeren. Niet met lia, noch mijn collega’s. Hoe vrouwelijk was dit mens? Was het moederschap voor me weggelegd? Een verre droom van een gezin. Daar hoorde een kindje bij. Maar ik begon daar niet aan, als een relatie niet echt goed zou zijn…

De laatste frambozenoogst 10 december.

Nu in 2024 weet ik Je kunt plannen en zekerheden inbouwen wat je wil. Het leven loopt anders en geeft geen garantiebewijzen…

Hoe zou het zijn.

Mijn gemijmer in de eenzame avonden, bracht me op toekomstdromen. Een kindje in een wiegje. Een kleintje van Mo en mij. Zou hij een goede vader zijn? Met een mooi bruin baby’tje dat op hem lijken zou. Een jongetje als het kon… Het grootste achterkamertje leek mij zeer geschikt als babykamer. Het was er zo warm en gezellig als het licht van de namiddagzon naar binnen scheen. Het was er niet zo rumoerig van verkeer, bij het grasveld waar wel eens kinderen speelden. Soms bereikten de stemmetjes van de kleintjes het flatje driehoog.

Zou een kindje van ons daar ooit spelen? Een klein bruin jongetje met een krullenbol? Hoe dacht Mo over kinderen? Voor mij was het de enige reden om te trouwen. Een relatie wordt niet beter met een “boterbriefje.” Zijn zoon of dochter, daar hoorde een Arabische achternaam bij. (door een huwelijk verkregen) Natuurlijk ook een Arabische voornaam.  Was dat niet te veel gevraagd? Een hoogzwangere bruid? Een deel van hem en een deel van mij in aantocht…dan pas zou ik willen trouwen. Een kindje van mezelf zou ik alle liefde geven die mij was onthouden. Een gewenst kind zou het worden. 

De laatste frambozen snoei
voor de winter.
Als ik zeker wist dat Mo ook een kindje wilde. Een kind dat vrij zou zijn om te kiezen. Geen godsdienst opdringen maar keuze laten. Tot hij of zij groot genoeg zou zijn om te kiezen. Verder zou mijn zoon of dochter alle capaciteiten mogen benutten waarover hij of zij maar beschikte. Leren en doorleren als hij/zij dat kon en wilde.

Alle zaken die ik nooit mocht. Liefde krijgen en zorg. Aandacht en er mogen zijn… Mijn leven lang hoor ik de stem van mijn moeder: ”vuile rotjong!” “Jullie hadden nooit geboren moeten worden!”

De arme vrouw leefde in een tijd waarin vrouwen weinig keus hadden. Je moest in haar jonge tijd wel heel sterk zijn om alleen in de wereld te staan, dus werd getrouwd, verliefd of niet. Als vrouwen niet trouwden verzorgden ze hun ouders. Dat was niet aan de orde voor een oudste dochter zoals mijn moeder. Overblijven en ouders verzorgen was een lot wat jongste dochters wel eens trof. Er was geen andere keus voor Marie, mijn moeder ook al wilde ze eigenlijk helemaal geen kinderen.

Trouwen met de meest hardwerkende man was het enige wat voor mijn moeder bleef en ze had goed gekozen na eerst verkering te hebben gehad met de broer van mijn vader die ik later heb leren kennen als een goedige meneer waar weinig initiatief inzat. Marie had nog op tijd gewisseld… Zo kon je ook “carrière” maken. Mee liften in de glorie van je echtgenoot. Je huid zo duur mogelijk verkopen zoals ze wel eens vertelde.

Zo had ze ons “voorgelicht” toen ik twaalf was. Een man wilde altijd volgens haar. Een vrouw vond er niets aan... Als je slim was hield je daar een bontjas aan over zoals zij een had. Door “het” te verdragen kon een vrouw een goed leven hebben volgens mijn moeder. Wat ze met “het” bedoelde heb ik als kind heel lang niet begrepen. Als mijn vader nu maar geen kinderen had gewild of minder viriel was geweest. Als er voorbehoedsmiddelen waren geweest of mijn moeder minder vatbaar.

Ze was in de verkeerde tijd geboren. Ze moest meevaren in het huwelijksbootje met de huwelijksplichten en keer op keer zwanger worden. Ongewenst moeder worden is een wreed lot.

Ongewenst geboren worden is nog wreder.

Annemiek