donderdag 19 december 2024

Mijmering 117 Stoofpeertjes, Kersttaart (per punt ingevroren,) spinazie met gorgonzola en een verhaaltje...

 Beste mensen,

Laat op tijd wat hooi van je vork vallen

en stap uit de rij van te druk

fiets of kuier door de natuur en geniet

dat heet gelukkig zijn....

 Annemiek

 Mijmering 117 2024.

Tip…Spinazie op het menu…Een restje gorgonzola in de vriezer bracht me op het idee.

Ingrediënten:

Enkele kruimige aardappels

Zakje spinazie

Restje gorgonzola of ander restje kaas

Klontje boter/ nootmuskaat

Scheutje melk

Peper/zout

Werkwijze: De aardappels schillen, wassen en klein gesneden opzetten met een beker water en iets zout.

De spinazie wassen en grof snijden of knippen. 

De gorgonzola in blokjes snijden. 

Als de aardappels gaar zijn is het vocht meestal verkookt.

De stamper erdoor en klontje boter, nootmuskaat en scheut
melk tot een romige puree verwerken. 

De gorgonzola door de puree roeren op zeer laag pitje en de spinazie erdoor scheppen.

Op het bord Parmezaanse kaas of kaas van een blok raspen. Verrukkelijk menu met een kommetje yoghurt na…

Tip 2... Peertjes stoven, bij de LIDL zijn de Gieser Wildeman in de reclame.

Ingrediënten:

1 kilo stoofpeertjes

1 a 2 kaneelstokjes

1 eetlepel suiker

Rest rode wijn of port.

Werkwijze: De peertjes schillen met de dunschiller en de steeltjes eraan proberen te laten.

Zoek een stoofpan waar het aantal peertjes precies in passen.

Giet de rode wijn in de pan met ongeveer evenveel water, de suiker en de kaneelstokjes.

Breng aan de kook en stoof op laag pitje de peertjes gaar. 

Keer de peertjes af en toe om ze egaal rood te laten kleuren…

Als ze gaar zijn, af laten koelen in de pan.

Hoe je de peertjes serveert? Als bij/groente of als nagerecht met een bolletje ijs en slagroom. De peertjes kunnen nu al gemaakt en ingevroren.

Wil je gebonden sap? Een deel van het sap in een pannetje aan de kook brengen en een beetje sap met een eetlepel aardappelzetmeel in een kopje oplossen. 

Bij het kokende sap en op laag pitje laten binden. Te dik? Dan giet je een scheutje sap erbij…

Tip 3…Een eenvoudig kersttaartje wordt heel speciaal als je het zelf maakt.

Ingrediënten voor de biscuit:

Weeg alle ingrediënten van te voren en zet klaar.

6 eieren

50 gram suiker in een kommetje

80 gram suiker in een ander kommetje

90 gram bloem gemengd met 60 gram maïzena in een derde kommetje.

Twee mengkommen waarvan de ene op een pannetje heet water wordt gezet. (au bain-marie)

Een met boter ingevette springvorm doorsnee 24 of 28 cm.

Werkwijze: Eieren splitsen met trillende handen is niet zo gemakkelijk en splits ik ei voor ei boven een glas. Als je ziet dat het dreigt te mislukken kieper dan het hele ei bij de eigelen.

Een pannetje water aan de kook brengen en van de pit af. Daar komt de mengkom op met 50 gram suiker en het eigeel van de zes eieren.

Het eiwit komt in de tweede kom en wordt even opzij gezet.

De eigelen werden met de suiker op de verwarmde kom tot een romige crème geklopt.

Als grote bellen opkomen is de crème goed. Een schone theedoek over de kom en laat maar op het warme pannetje staan…

Nu komt het eiwit aan de beurt. Met schone gardes met de mixer het eiwit stijf kloppen, waarbij je steeds iets van de 80 gram suiker toevoegt.

De oven voorverwarmen op 165 graden.

Het stijf geslagen eiwit bij de eigelen voegen en de bloem/maïzena door een zeefje in gedeeltes erbij en omscheppen. Doe dit heel voorzichtig zodat het beslag luchtig blijft.

Beslag in de springvorm en in de oven… ongeveer 50 minuut. Steek met een breinaald in de
biscuit. Als de naald droog eruit komt is de biscuit gaar.

Uit de oven de biscuit een half uurtje in de vorm laten en daarna de ring verwijderen. Het opmaken van de taart is gemakkelijker als je de plaat eronder laat.

Het opmaken van de taart: Rooster een zakje amandelschaafsel in de koekenpan. Snij de biscuit overdwars in twee delen. 

Als slagroom heb ik drie pakjes gebruikt van de LIDL en een dag van te voren al gekoeld in de koelkast. Drie schepjes suiker en drie zakjes slagroomversteviger erbij.

De beide delen met slagroom insmeren en bij een deel aardbeien of frambozenconfituur of een potje vlaaivulling.

De taartdelen op elkaar en rondom besmeren met slagroom. Amandelschaafsel rondom erop drukken en dat gaat prima door de bodemplaat springvorm. 

De bovenkant met slagroom insmeren en had ik net nog genoeg slagroom voor een randje.

Bovenop werd de overige amandelschaafsel gestrooid al hoeft dat niet. De taart wordt ingevroren en dan is niet teveel frutsels bovenop handig.

Slagroomtaart per taartpunt invriezen:

Snij middenin de taart een rondje en snij stukken van de taart. Op een langwerpige schaal werden taartstukken gezet en enkele uren in de vriezer gezet. 

De slagroom is nu bevroren en kunnen de stukken taart zonder schade per stuk verpakt in
plastic zakjes.

In de vriezer zetten en de kan de schaal voor de tweede keer gevuld met taartstukken. Na enkele uren weer per stuk verpakken.

Diep bevroren kunnen de taartstukken beter gestapeld en had ik plaats voor de (hergebruik ijs/doos) met stoofpeertjes.

Het rondje van de taart heb ik opgegeten bij de koffie en de twee stukken taart die overbleven werden kregen een soepkom als  “stolpje.”

Mijn leventje…Natuurlijk heb ik taart invriezen per taartstuk meer gedaan en als  ik bezoek verwacht, wordt de avond van te voren twee stukjes taart uit de vriezer gehaald. 

Direct het zakje eraf halen en de stukjes ieder onder een “stolpje” zetten in de koelkast.

Ga je voor mooi dan kan altijd nog een chocolaatje erin gestoken worden. Je zal zien dat het opgespoten randje mooi blijft. Inmiddels heb ik gebak en gestoofde peertjes in de vriezer plus ijs. 

Mij zie je niet meer in de super alleen even heel vroeg op de zaterdag markt… Nog een
verhaaltje?

 Een verhaal uit het herschreven manuscript van mijn boek: Onderweg naar Vrijheid. 

De pil
Alweer een verpakking leeg. De voorraad alweer op. Een afspraak bij de huisarts voor een nieuwe halfjaarlijkse lading anticonceptiepillen.

 “He, Annemiek! Stop! Niet afspraak.” kwam de stem van Mo uit de badkamer. Stilte!!  Wilde Mo nu ook? Was dit het moment? Ja! Ik wil! Wil je echt?

Vol geluk omhelsden we elkaar. “Hadden we genoeg voor een baby uitzet? In Tunis zorgen ze allemaal samen voor een kind," was zijn antwoord. Nou in Nederland niet… maar het was nog niet zover. 

Misschien zou ik niet direct zwanger zijn. Oh, wat hield ik van die geweldige man, die vader wilde worden. Een kindje van hem. Zo mooi en getint.

Zwarte krulletjes op donkere huid. Een jongetje zou het zijn. Dat wist ik zeker. Meisjes pasten niet bij
mij. Of wel? Zou hij me nog mooi vinden met een dikke buik? Waar moest het wiegje staan? Ik was door het dolle heen. Maar even voorzichtig aan doen. Een tijdje zonder pil zonder zwanger te zijn is beter werd er verteld.

Enkele weken later liep ik hunkerend langs de babyzaak in het winkelcentrum. De snoezige pakjes en sokjes in de etalage. Blauw en roze paste niet bij een donker huidje. Geel zou het worden. Hardgeel,
oker en wit. Pakjes en sokjes waren er wel in die kleuren. 

Voor de spiegel thuis duwde ik mijn buik vooruit. Die was een beetje dikker dan normaal. Ik moest ongesteld worden vandaag of morgen. Babyzaken maar eens van me af zetten voorlopig. Tijd genoeg! Gedachten laten zich niet sturen. 

Foto’s van de kleine neefjes en nichtjes van Mo werden opgezocht. Daar keken we dan lang naar en

probeerden er iets van te maken…..Zo ongeveer zou ons kind eruit gaan zien. Namen! Welke namen hadden de voorkeur?

Een Arabische naam moest het worden als het kindje toch meer op de vader dan de moeder zou lijken.



We zochten eventuele namen en schreven op die onze voorkeur hadden. Malika, Dalila, Samira. Nee…..geen Joesoef, Mustapha of Ali. Wel Samir en Majdie kwamen op ons lijstje. Welke naam we ook kozen, als het een jongetje was zou Mohammed er aan voorafgaan.  


Een Arabier draagt de namen van zijn voorouders mee. Mo was een afkorting van Mohammed. Voluit Mohammed Tahar Bin Larbi Ghoulemallah. Tahar was de naam van zijn vader die de zoon van Larbi was… Ghoulemallah was de familienaam. 

Steeds meer stond de deur van de toekomstige babykamer open. De muurkast werd geïnspecteerd. Daar zou veel babyspul in passen als een commode niet voldoende zou zijn. 

Helaas was ik weer ongesteld geworden dus zover was het nog lang niet. Ons leven verliep in gelukkige verwachting, zonder problemen. Die gingen we gewoon uit de weg omdat we nergens heen gingen.

Af en toe was er contact met de zussen. Er werd veel geschreven in die tijd. De strijd om zo snel mogelijk het ouderlijk huis te ontvluchten verbond de kinderen van Deursen. Het leek de enige verbondenheid. Mijn jongste zus was sinds kort ook getrouwd en thuis weg. Mijn oudste zus  had al een kind. We kwamen zelden bij elkaar. We vertrouwden elkaar voor geen meter.

Plaats voor taartpunten
en gestoofde peertjes.

Inmiddels begreep ik waarom de band tussen broers en zussen zo slecht was en bleef. Moeder had steeds tweedracht gezaaid in het gezin en bleef daar ook mee bezig. Ze kocht  als het ware informatie en “goodwill” bij de zussen waar degenen met hang naar geld op in gingen. Ik hoor het haar zeggen: ”Hier hedde duuzend gulden, maar nie tege onze Annemiek zeggen.”  ” Hedde gij nog contact, hed ze nog die zwarte?”

De meesten wilden wel “duuzend gulde.” Uit berekening… maar zeker ook op zoek naar aandacht en moederliefde die er nooit was geweest en nooit zou zijn. Zo waren en werden de kinderen van Deursen steeds weer uitgespeeld tegen elkaar. 

Een vreemde was eerder te vertrouwen dan een broer of zus. Ik las het in de brieven die bewaard werden in een schoenendoos. Een doos voor brieven van Mo van zijn familie en een voor de brieven van mijn zussen aan mij.

Tussen mijn ouders en mij was het contact verwaterd. Dat contact had dan van mij moeten komen
omdat liefde bij moeder ontbrak en vader de kerk in het midden liet, anders had hij geen leven. De strijd om moederliefde die er niet was had ik al tijden geleden opgegeven en geld van die kant heb ik nooit gewild en nooit aangenomen.

We hadden elkaar niets te vertellen leek het wel. Als moeder mijn Arabische lief niet accepteerde bleven ze maar weg. Rust en vrede. 

Annemiek