zondag 3 december 2023

Mijmering 94 Groente is groente, gevulde speculaas, bevroren frambozen op de pudding en een meneer in de nacht… die beslist geen Sinterklaas was.

Sinterklaas kapoentje 


Gooi een camera deurbel in mijn schoentje

En wat begrip in mijn laarsje

Dank u Sinterklaasje…

Annemiek

Mijmering 94 2023.

Tip… (Zo was het enkele dagen geleden) Tussen de huizen achter een bomenrij heeft de nachtvorst minder vat dan in open veld. 

In mijn voortuin was de Aarde nog niet op slot en kon ik een half emmertje topinamboer knollen
oogsten. Wat een geluk en ze zien er prachtig uit… om op te vreten…

Tip 2…Groente is groente en best nog veel bladsnijbiet in de border kan het blad beter geoogst 

voordat de vorst de blaadjes om zeep helpt.

Daar kan best wat boerenkool bij en smaakt prima. 

Doen met wat er is…

Eerst maar een paar aardappels schillen en aan de kook brengen met een beker water en iets zout. 

De boerenkool en snijbiet wassen en klein snijden 

en de laatste acht minuten met de aardappels meekoken. 

Afgieten hoefde niet eens en de stamper ging erdoor met een klontje boter en nootmuskaat.  

Twee halve schijven knolselderij gepaneerd erbij gebakken 

maakte het menu compleet.

Tip 3… Griesmeelpudding met frambozen…(Een dag later)

Ingrediënten:

1 liter melk

110 gram vanillesmaak griesmeel

75 gram suiker (ik nam 65 gram en strooide wat suiker bovenop de pudding in de kommetjes om velvorming te voorkomen)

Wat je hebt aan fruit of taartvulling uit pot of zelfgemaakte jam

Werkwijze: Bodempje water (1 cm) in een pan aan de kook brengen voordat je de melk in de pan giet, 

dan brand de pudding niet aan. 

De griesmeel en suiker toevoegen en op lage pit al roerende laten garen en binden.

De pudding wordt lekker dik omdat ik 10 gram meer griesmeel heb gebruikt dan de gebruiksaanwijzing op het pak. 

De pudding in schaaltjes gieten en direct bestrooien met wat fijne suiker.

Warme of lauwe griesmeelpudding is heerlijk bij koud weer en gekoeld natuurlijk ook.

Verrukkelijk met fruit of in mijn geval de zelfgemaakte frambozen marmelade. 

Aan de struiken buiten hangen nog bevroren frambozen die tijdens het plukken in kleine bolletjes uit elkaar vielen. 

Ik heb ze op de pudding gestrooid waar ze langzaam ontdooiden.


Tip 4… Al eens van vriesdrogen gehoord? 

Hang de was maar buiten aan de lijn in de vorst. 

Het worden planken en kom er maar niet aan. 

De vorst droogt en langzaam worden de “planken” zacht.

Vorst haalt muffe geurtjes uit kleding dus hang maar buiten als iets opgefrist moet worden. 

Een plastic bakje met uienlucht? 

Zet maar buiten gevuld met water dat bevriest. 

Na een nacht buiten het ijs eruit en de geur is weg…

Je koelkast gratis laten koelen? Zet een paar bakjes hergebruik groente waswater of zo buiten,

 die je in de ochtend in je koelkast zet die niet zal aanslaan omdat het ijs koelt. 

In de avond laat (Bij vorst) zet je de bakjes weer buiten…

Tip 5 Gevulde speculaas

Ingrediënten:

350 gram boter of margarine (ik nam een derde boter en de rest margarine)

500 gram donkerbruine basterdsuiker (ik maakte restjes op)

Flinke scheut melk

1 zakje bakpoeder

1 ei

Snuf zout

30 gram speculaaskruiden (ik maakte restjes op)

Zeker 800 gram bloem of meer.

Voor de vulling:

Pakje amandelspijs en twee eieren (1 voor afwerking)

1 zakje amandelschaafsel (ik maakte restjes op.)

Werkwijze voor het deeg: De gewogen basterdsuiker waren restjes harde brokken en niet te verwerken. (Zie foto)

Met een hamer zou ik ze stuk kunnen slaan al is een gemakkelijkere manier mogelijk. 

Een flinke scheut melk werd in een pannetje verwarmd waar de brokken suiker ingingen. 

Binnen 5 minuut was de suiker zacht en de melk lauw. 

Het kon zo in de deeg/kom bij de resterende deeg ingrediënten. 

Om te beginnen de helft van de bloem toevoegen, 

met twee messen de boter klein snijden en met de hand kneden. 

Steeds bloem toevoegen tot het deeg loslaat van je handen.

De helft van het deeg uitrollen en een lap ervan snijden zo groot als de vorm (zie foto.) 

Bakpapier in de vorm, de lap deeg erop leggen 

en repen snijden voor de zijkanten vorm. 

Op deze manier werkt het gemakkelijk.

De amandelspijs mengen met een losgeklopt ei 

en dat kan in een keukenmachine maar was mij te omslachtig!! 

De spijs werd met een mesje in flinters gesneden 

en met het ei in een kom gekieperd en kneden maar. 

Door de warmte van mijn hand werd de spijs zacht en kon met een vork op de deeglap in de vorm gesmeerd.

Met een natgemaakte vork lukt dat het beste.

De oven voorverwarmen op 170/180 graden

Van de rest deeg een dunne lap uitrollen en op de spijs leggen. 

De zijkanten afrollen en de bovenkant met losgeklopt ei besmeren 

en bestrooien met amandelschaafsel. 

Ik had drie zakjes met restjes en kwam goed.

Nogal wat deeg over en mijn handen wilden opeens niet meer. 

Het deeg zou in een zak in de koelkast kunnen tot morgen. 

Tja… De oven is al aan en morgen alweer??

Uiteindelijk deed ik water bij de wijn door grote koeken uit te steken,

 (het kon nog net) waar de rest ei op kwam 

en de laatste rest amandelschaafsel… 

Alles kon tegelijk in de oven en speculaas garen duurt ongeveer 30 minuut.

Nou ja die koeken… 

De rest moest langer bleek wel...

De gevulde speculaas had ik na het bakken in stukken gesneden 

en met een kaasschaaf een stuk opgekrikt en eens bekeken. 

Niet gaar en werd de bak nog tien minuut in de oven gezet… 

Controleren is beter dan de mist in gaan nietwaar… 

Rondom Sinterklaas kom ik die speculaas wel kwijt aan grote en kleine kindjes…

Mijn leventje…

Alle bladeren die droog de vorst in gingen bevriezen meestal niet, maar buigen alleen maar. 

De regenboogsnijbiet en de viooltjes bijvoorbeeld. 

Na de vorst komen ze weer omhoog… 

Blijf er wel vanaf anders breken ze…

Voor de whisteria (blauwe regen) die haar blad in december laat vallen was de vorst het laatste zetje 

om het blad los te laten van de takjes… 

Ik zie in “mijn” straatje steeds weer dat mensen bij vorst niet meer luchten en ramen blijven bijna overal dicht. 

Jammer en een gemiste kans nu veel griep heerst. 

Vocht en ziektekiemen moeten eruit en schone lucht warmt sneller op.

Toch maak ik me niet meer zo druk om alles wat beter kon 

maar zie de humor ervan in 

en probeer alleen nog oplossingen voor eigen ongemak te vinden 

waarbij vrienden helpen. 

Siham hielp me om NETFLIX aan te vragen 

en het had veel voeten in aarde voordat ik wist hoe weer op THE CROWN te komen 

toen het me de dag ervoor eindelijk was gelukt het drama uit te zetten zonder de TV kapot te gooien. 

Je leest het goed…. Annemiek geeft geld uit voor zichzelf! En dat is heel erg wennen...

En na het volgende verhaal weet je waarom een deurbel met camera brood nodig  voor me is…

Effe checke...
Soms val ik van uitputting rechtop in slaap 

en de meneer die een suprapubische katheter kwam verwisselen stond te hengsten op het kamerraam. 

De bel en de telefoon had ik weer niet gehoord.

Als ik net wakker ben moet ik even bijkomen 

en toen de meneer vroeg waar “het” moest gebeuren vertelde ik “Boven!” 

“Ik zie geen trap” zei meneer… 

Bij consumindermensen zie je geen hand voor ogen en zijn trappenhuizen ook nog bedekt met gordijnen…

“Een touwladder misschien?” Was mijn optie. 

Achter het gordijn was de traplift en meneer daarom heen slingerend en ik in de lift kwamen we in mijn slaapkamer 

die leek op een ijskelder. 


Er lagen net nog geen ijsschotsen op het bed. 

Floor wou meedoen en lag al klaar op bed, die moest eerst even opgesloten worden, want ze houdt teveel van spannend…

Ondertussen begon ik meneer te ondervragen hoe het mogelijk was dat ik hem om negen uur in de ochtend aan de telefoon had 

en hij tot middernacht moest werken… “Werkdruk!!”

Meneer was doodmoe dat was duidelijk en hij begon aan mijn broek te trekken. Hoezo? 

Hergebruiken om te zaaien.

Die moest uit volgens hem om een katheter vaginaal te plaatsen… Vaginaal?!!

Als het al in die buurt moest… dan zou het toch in de urinebuis moeten zijn, maar dat was niet aan de orde… 

Ik had al een tijd mijn buik vrij gemaakt en wees hem op het gaatje, terwijl ik mijn broek weer optrok die hij weer omlaag wilde trekken want hij had nog meer te doen.

Uiteindelijk zag meneer het gaatje en vroeg hoeveel lucht of vloeistof weet ik veel in het balletje moest. “Moet ik dat ook nog onthouden?” 

Meneer weer naar beneden naar zijn laptop en schreeuwde hoe ik ook alweer heette…”Mevrouw gaatje misschien?” 

Ik wilde niet zien wat hij allemaal aanrichtte dus sloot ik mijn ogen tijdens de behandeling.

 “Niet alweer gaan slapen,” zei meneer. “Ik mediteer,” was mijn antwoord dan voel ik minder pijn. 

De kubische katheter werd uiteindelijk verwisseld en vanaf die tijd kan ik alleen op mijn rug slapen. Op mijn zij is te pijnlijk en dat slangetje is smaller dan voorheen zodat ik in de nacht soms het ding moet helpen met leeglopen… Ik weet wel leukere dingen voor in de nacht… slapen misschien?

In ieder geval had meneer een zaklamp opgeduikeld waarmee hij de trap af, achter het gordijn de gang vond en de sticker die ze op mijn voordeur hebben geplakt. 

Hij moet daarop in en uitklokken of zoiets… Meneer verdween in de nacht haast op zijn wenkbrauwen want hij was al meer dan 13 uur aan het werk…

en moest nog enige uren, de arme ziel.

Het moest niet mogen en gelukkig dat ik mondig ben… Manuela heeft me geholpen met een deurbel met camera bestellen die moet dan op mijn telefoon aangesloten. Beslist geen overbodige luxe…

Soms zit ik in mijn stoel gevangen zonder orthese en lig als iemand aanbelt, te schreeuwen dat ik eraan


kom… 

Overbelaste verpleegkundigen of de post staan dan al bij de buren te bellen die daar ook niet blij van worden. 

Die camera deurbel is al binnen en Ahmed heeft beloofd hem te komen plaatsen. 

Als iemand aanbelt kan ik vertellen dat ik ze zie en eraan kom. Zo kan ik rustig uit die stoel klimmen, de orthese omdoen en niet ook nog een been of mijn nek breek en over mijn stem hoef te krijsen…

Annemiek