zondag 10 december 2023

Mijmering 96 Roomboter zandtaart, spruitjes met sinaasappel en champignons, kerstklok en de deurbel installatie klucht…


Beste mensen,

Humor....de gave om over jezelf en het leven te kunnen lachen

is even belangrijk als de liefde....

Annemiek.

Mijmering 96 2023

Tip… Zuurkool is een en snel menu is, voor als de drukke dagen zijn aangebroken. 

Al of niet met witte voorgekookte bonen ertussen. 

Neem ruime hoeveelheden ingrediënten en kook voor twee dagen… 

De aardappels apart koken is aan te raden. 

Klein gesneden met weinig water en ietsje zout zijn ze zo gaar.

 Puree ervan maken met een klontje boter en nootmuskaat.

Kwam een scheutje melk bij. 

Op de zuurkool ook een klontje boter en werd een appel in stukjes gesneden erbij gebakken.

 Zalig recept… zeker  met wat honingmosterd. 

De dag erop eet ik zuurkoolstamppot met een vegaburgertje…

 Dat bracht tijd om verder te gaan met de kerstversiering…


Tip 2… De kerstklokken worden elk jaar goed opgeborgen want ze kunnen tientallen jaren gebruikt 

met steeds weer andere versiering. 

Deze keer geen eucalyptus want de meneer op de hoek verhuisde 

en de nieuwe bewoner zaagde de boom om…

De takjes met rode bes van dit jaar is eigenlijk mooier… 

met wat conifeer als ondergrond. 

Drie kaardenbollen uit eigen tuin en de weerbestendige rode strikken…. 

De kerstklok kwam op de poort….

Om te voorkomen dat de klok kantelde,

werd een katoenen draad door de klok geregen 

die aan de binnenkant van de poort werd vastgeknoopt...

De krans op de voordeur kreeg ook nog een weersbestendige strik 

omdat het katoenen lint er maar bezopen bij hing. 

Knapt de krans meteen weer wat op…

Tip 3… Door de vele truukjes is roombotergebak met als vulling pompoenmarmelade (met wapperende handjes) zo gemaakt. Riempjes of kruimels bovenop maken, lukt me niet meer maar wel een lap deeg uitrollen en kwam het helemaal goed…

Ingrediënten roomboter zandtaart:

Voor het deeg:

Bloem

250 gram boter of margarine of halfom op kamertemperatuur

150 gram suiker

1 zakje bakpoeder

Snuf zout

1 ei

Scheut melk

Voor de vulling en afwerking:

Ik nam pompoenmarmelade al kan je ook abrikozenpulp nemen

 of een blik abrikozen of perziken openen en de schijfjes klein snijden. 

Het sap binden met aardappelzetmeel.

Zakje amandelschaafsel en 1 ei.

Werkwijze: Ongeveer een halve kilo bloem droog mengen 

met de bakpoeder zout en suiker. 

De boter en ei toevoegen en de boter met twee messen in kleine stukjes snijden. 

Een flinke scheut melk toevoegen en met de hand kneden. 

Al doende bloem toevoegen tot het deeg loslaat van je handen.

Iets meer dan de helft van het deeg uitrollen tot een dunne plak

 en de bakvorm erop “aftekenen” en uitsnijden. 

Bakpapier in de vorm en de lap deeg erop. 

Nog wat reepjes deeg aan de zijkant en de randen deeg afrollen. 

Het fruit of de pompoenmarmelade 

op het deeg smeren en de rest deeg tot een dunne lap uitrollen. 

De lap deeg op het fruit en het teveel afknippen.

De oven voorverwarmen op 180 graden…

Het deeg met losgeklopt ei bestrijken en bestrooien met amandelschaafsel. 

Ik heb de lap deeg met een grote schaar zestien keer ingeknipt…

Afbakken tot lichtbruin en direct uit de oven het gebak in vierkantjes snijden. 

Wip maar even een stukje omhoog om te kijken of het gebak binnenin ook gaar is… 

Het mijne moest nog tien minuut…

Natuurlijk blijft altijd wel wat deeg over. 

Uitrollen tot een dunne plak en koekjes uit steken.

De koekjes werden met de rest ei ingesmeerd en met de rest amandelschaafsel bestrooid. 

Alles wat overbleef ging met Fatima mee voor de kindjes...

Tip 4… Een heerlijk bijgerecht voor de feestdagen is spruitjes met sinaasappel en champignons. 

Ingrediënten:

Half bakje champignons

1 pond spruitjes

1 flinke sinaasappel

Peper/zout/kerrie

Scheutje zonnebloemolie

Werkwijze: De spruitjes schoonmaken, wassen 

en opzetten met een beker water en iets
zout. 

Vanaf kookpunt 8 minuut aan de kook houden.

Ondertussen de champignons afborstelen en de sinaasappel afschrobben. 

Plakje van het steeltje van de champignons snijden en ze kort afspoelen. 

De champignons in stukjes snijden en bakken in iets

 zonnebloemolie met peper/zout en ietsje kerrie.

De schil van de sinaasappel raspen en de sinaasappel uitpersen. 

Sap bij schil rasp en de champignons mee afblussen 

als ze bruin en droog zijn gebakken.

Op hoge pit het sap iets laten inkoken en de spruitjes toevoegen met een klontje boter. 

Op laag pitje nog een minuutje de smaakjes laten intrekken.

Ik had aardappelpuree erbij gemaakt 

en ongeveer 200 gram spruitjes apart gehouden voor morgen. 

Dat wordt met het teveel van de puree samen… 

spruitjes stamppot met 2 vegaburgertjes.

Mijn leventje… Ahmed heeft mijn nieuwe deurbel met camera gemonteerd en Hub Hanssen is hem komen helpen. 

Er waren twee oplaadbare batterijen bij maar de mannen

hebben de deurbel op de
transformator van de oude bel aangesloten. 

Een slim truukje en hoef ik die batterij nooit te wisselen. 

Petra en Fatima (waren meegekomen) hebben me ondertussen aangemeld bij “weetikveel”


zodat de bel het ook doet.

Het had heel wat voeten in aarde want alles deed het maar toch niet. 

Tot vijf keer toe hebben de mannen de procedure opnieuw uitgevoerd in de aangegeven stappen. 

Je ziet dan dat de haantjes  met verheffende stem (eigenlijk was er maar een haantje) de vrouwen proberen te overtuigen dat ze alles goed deden 

maar de techniek het fout heeft.

Je moet als vrouw dan achter het haantje gaan staan en voor mij is dat heel vermoeiend moet ik zeggen. 

Ik stelde voor de pijp aan Maarten te geven en later in de week Siham Samira of Manuela ernaar te laten kijken.

Dat is natuurlijk olie op het vuur… 

Uiteindelijk hebben ze per ongeluk het hiaat gevonden en ik bespaar je hoe en waardoor…

 De deurbel werd uitgeprobeerd en de camera zo gezet dat het pad van de buren niet zichtbaar is. 

De twee mannen doken als grap in het struikgewas zodat er niemand te zien was voor de deur… 

Ik heb de boel de boel maar gelaten en niet meer gezegd dat ze de app om de deurbel te activeren niet op mijn telefoon hebben gezet,

 dus heb ik een dure deurbel die niet werkt…

En de mannen plus de dames? Ben ik zeer dankbaar…sowieso… 

Ik zal morgen aan Samira vragen of ze de finishing touche wil uitvoeren…

Annemiek