dinsdag 1 mei 2018

Mijmering 43 Tropisch yoghurtdessert en alle hout in je tuin waterafstotend maken voor nop....

Beste mensen,

Geluk is geen chemische smaakjes hoeven eten
omdat je je eigen regisseur bent...
en je eigen keuzes maakt...

Annemiek.
 
43 Consumindermijmering 2018.
 
Tip.
De regen... bracht viezigheid in huis ondanks de droogloopmat. Opgedroogd ingetrokken vuil op de vloertegels. Geen probleem en maak ik van SUNSODA geconcentreerde super kracht schoonmaakmiddel. In een emmer of een bak een kopje SUNSODA en zoveel warm water dat je dweil het mengsel helemaal opneemt. De dweil om de trekker en de gestofzuigde loopvlakken inzetten met de dweil.
 
Geen stoelen aan de kant... geen bankjes of lopers. Gewoon omheen zoals je ook gelopen hebt en de viezigheid zit.... Ik heb meneer TIJD erbij geroepen en ben even in de tuin gaan kijken hoe de groentjes erbij stonden.... Een diefje werd van de tomatenplant geknepen en in een flesje water gezet bij haar zusje.... als de meiden wortels krijgen heb ik al drie planten. Moeder en twee kindjes. Kost moeder nog maar 84 cent...... ( ze kostte 2,50 euro)
 
Meneer tijd en de SUNSODA hadden hun werk uitstekend gedaan. De smurrie werd van de vloer gedweild en de vloertegels zijn weer blietzenblank zonder moeite. Je kan aan het water zien hoe smerig het was bij huize van Deursen.
 
Tip 2
Tropisch nagerechtje zonder chemische smaakjes.
 
Ingrediƫnten:
halve liter volle yoghurt of Griekse yoghurt wat je maar hebt
2 sinaasappels
beetje suiker of honing.
 
Werkwijze:
Een sinaasappel flink schoonboenen en de schil voor de helft van de vrucht raspen. Neem daarvoor onder of bovenkant dat geeft zo meteen mooie plakjes. Snij met een kartelmes heel dunne plakjes van het blote deel van de sinaasappel en pers de beide sinaasappels uit. Meg de halve liter yoghurt met het sap en de geraspte schil en voeg honing of suiker naar smaak toe. Ik had even geen Griekse yoghurt en heb volle biologische yoghurt even “uitgehangen” dus laten indikken. Er kwam een kopje water uit en dat kan weg of je moet een roestvlek ergens hebben. Giet dan het vocht op die plek en laat weken.
 
Terug naar de yoghurt... Als alle smaakjes gemengd zijn kan de tropische yoghurt in kommetjes of glazen. De schijfjes sinaasappel erop en bedacht ik dat in de vriezer nog drie toefjes slagroom lagen. Die kunnen zo op de sinaasappel en zijn na een uurtje ontdooit. Dat uurtje is handig om te weten. 
 
Nagerechtjes gemaakt van basisproducten zoals melk en yoghurt bevatten geen chemische smaakjes. Custardpudding griesmeel vla, rijstepap, yoghurt met echt fruit..... Ik ga ervoor al proef ik af en toe wel eens hoe cooky dough van de super smaakt of zoiets als karamel zeezout pudding Ik lees na het proeven meestal op het pak wat erin zit en heb reuze spijt ....
 
Tip 3
De regen...stroomde via afwatering gaatjes in onder/schalen van potplanten. De schalen leegmaken is wel zo fijn. Als je in de kou ook nog in water staat voel je de kou dubbel hard. Bij planten is dat ook zo, bovendien kan de aarde in de pot verder “ontwateren” als de onder/schaal leeg is.
 
Tip 4
De regen... liet de kleine plantjes in de moestuin groeien en het gaasdekje kan van de mosterdplantjes af. Floor gaat niet bij plantjes graven en hoop ik dat de houtduif in de kersenboom geen mosterdblad lust..... De aarde werd losgemaakt zodat de zon het vocht beter kan drogen wat bij dichtgeslagen aarde moeilijker gaat.
Tuinieren is voor mij puur genot zo tussen het koken door of net voor de afwas...
De gaasstrookjes werden met handschoenen aan strak opgerold en met dikkere pantyreepjes ( van het broekje) dichtgebonden.
 
Tip 5
Je kent het wel. De stofzuigerslang is van de buis geschoten of gescheurd of wat dan ook. Daar plak je wat duck tape omheen dat niet los mag gaan. Om de plakband te beschermen kan een kindersokje erom getrokken waar je de teen hebt afgeknipt. Ik heb geen kindersokjes in huis en Floor heeft duurzame witte sokjes van zichzelf. Dan maar even een pantykousje totdat ik in het consuhuis tegen een eenling sokje aanloop. Een stelletje mag ook, dan wordt sokje twee mijn mobiele telefoon hoesje.... Als ik geen broekzakken heb stop ik de telefoon wel eens in mijn BH en dat voelt prettiger met een sokje erom....
 
Mijn leventje....
Ik heb mijn glazen tuintafel met rotan stoelen geruild voor een oude houten setje dat al tijden had buiten gestaan. De stoelen kregen een mep met de hamer want ze waren door de regen iets uit elkaar getrokken. Er was een tussenstuk bij de tafel om de tafel te vergroten maar dat hoeft niet en het stuk bleef eruit. Daar heb ik alweer andere plannen mee om een sla stoel van te maken op het pleintje van het consuminderhuis....
 
De schimmel staat op het hout van de stoelen zag ik en de regen is erover gegaan. Hout in de tuin gebruikt kan je waterafstotend maken met oude frituurolie. Ik frituur nooit en heb niet eens een frituurpan dus........moest ik weer gaan container diven bij de PLUS achterom. Daar staat een container waar mensen hun frituurolie in kunnen mieteren. Natuurlijk in flacons en ja....dat moet gezeefd worden (anders heb je krekette) op je stoelen) door...jawel een pantykousje over de opening getrokken en via een trechter de olie in een schone flacon van melk of natuurazijn of wat dan ook. De zooi bleef achter in de olie flacon kon bij de plastic afval. De gezeefde olie kan je ruim gebruiken op houten schuttinkjes tuinstoelen bielzen wilgenschermen en manden.
 
Ben wel voorzichtig dat bij het werk geen olie op je stoepje komt en leg kranten of zet de stoel op grind of zo. Morgen verder en heb ik mijn bekertje olie droog gezet in het rekje op de oppottafel. Dat rekje is gewoon een houten kratje waar colaflessen in hebben gezeten en op de zijkant gezet waardoor vakjes ontstonden....
 
Ik krijg de meest gekke ideetjes als ik net mijn “goei goed” aanheb. Al eens olievlekken uit een lichtgrijze broek gekregen? Het bleef me gelukkig bespaard al siepte het water uit mijn sloffen van die potten verzorgen. Ik vergeet alles in de tuin en loop met een dwaze glimlach schuttinkjes in de olie te zetten terwijl ik eigenlijk mijn huis aan het schoonmaken was of aan het koken... geen mens die er iets van zegt en Floor vind alles goed. Of ik nu om zes of acht uur aan tafel ga.... wat maakt het uit. Ik hoef geen partner te entertainen en blijft de eventuele partner een moeilijk mens bespaart. En die stoel in de olie? Daar mag je natuurlijk 24 uur niet op zitten, daarna met een oude tuinbroek en dan is het goed.....
 
Annemiek