maandag 7 mei 2018

Mijmering 44 Uniek Moederdagcadeautje, tuintips en recept "Joost mag het weten."

Beste mensen,

Als je de goede dagen in je leven intens en bewust beleeft,
is er veel kans dat je sterker staat in kwade dagen....

Annemiek.
 
44 Consumindermijmering 2018.
 
Tip.
De moestuin van het consuminderhuis is omgespit en mest onder gewerkt. Daar gaan we niet met grote voeten op lopen. Een plank verdeeld je gewicht en die plank laat je gewoon vallen op de aarde en pak je weer op met de cultivator. Je hoeft niet eens te bukken....
 
Mei maand groeimaand.... Klein onkruid schoffel je los en de zon droogt het wel op. Om de paar dagen schoffelen is snel gebeurt en je hoeft niet eens te bukken.... Fluitje van een cent........
 
Jeffrey en Mike hadden een nieuwe spit techniek uitgedacht. Lijn trekken op de aarde en partjes steken binnen die lijn. Dan elk partje omspitten. Ze wilden blijkbaar binnen de lijntjes blijven en rechte sleuven graven. alleen werd de sleuf steeds dieper en de omgespitte aarde opgehoogt. ik zag hetzelfde gebeuren als bij mij in de voortuin en kon op tijd ingrijpen....
 
Jeroen is ook al van de lijntjes en blokjes en maakt een “dambord” op het stoepje. Strooizout vernietigt onkruid en het kost minder zout als je alleen de voegen bestrooit. Wat eraan vooraf ging? De grote pollen werden eerst uitgetrokken en de stoep geveegd.....Daarna kwam het dambordje.
 
De bonen komen bij de erwtjes in het vak en we nemen de trottoirtegels als maat. Elke tegel is 30 cm en bij elke voeg tussen de tegels komt weer een rij boontjes. We zetten geen lijntjes maar leggen de steel van de schoffel plat op de aarde en ik mag daarop gaan staan. Als de geul die daardoor ontstaat niet diep genoeg is wordt de geul nog wat uitgediept met de achterkant schoffelsteel. Jeroen mocht rijtjes of “stoeltjes” bonen leggen en koos voor stoeltjes. Om de 15 cm 5 boontjes op een klutje. De geul dicht harken en moeder natuur doet de rest...
 
Tip 2
Soms heb ik een privé workshop thuis met een vriendin. Deze keer Joze en Kevin kwam mee kijken. We maakten ieder een tasje... ik om aan een sponsor te geven en Jozé voor in haar tuin. De mijne gemaakt van afvalgaas dat behoorlijk scheef was, maar gaas is goed in model te drukken. Je kan er zelfs vouwen indrukken zoals je bij een echte tas ook ziet. Het hoeft niet allemaal recht te zijn en deze tas is een gemakkelijk te maken Moederdag cadeautje....
 
Neem een dubbelgevouwen stuk volière gaas breder dan het hoog is. Naai de zijkanten met een stukje ijzerdraad van een wikkelklos aan elkaar Met handschoenen aan kan je de zijkanten en bodem gaan vouwen. Kijk goed naar het voorbeeld. De hoekjes onderaan de zijkanten vouw je onder de tas alsof je een doosje vouwt. De inhoud kan hooi of mos of gedroogd gemaaid gras zijn. Zet twee zware oude potten onderin de tas op de kop. Of leg een klinker onderin als het maar iets zwaars is waarop je een pot kan zetten met een mooi plantje erin. Die pot ( plastic is op maat te knippen) heeft natuurlijk een afwaterings gat en komt in een afgeknipt yoghurt emmertje. Water geef je rondom het plantje en stroomt het teveel vocht in het onder/bakje als reserve.... Het mos of hooi wordt goed rondom het potje gestopt in de tas.... Als randje hebben we synthetisch touw gebruikt dat je al of niet kan splitsen of vlechten. Het vergaat pas over tientallen jaren en wordt van geel langzaam beige. Als duurzame hengsel hebben we reepjes gaas geknipt en het touw erdoor gevlochten. Het gaasreepje werd aan twee kanten omgebogen met handschoenen aan en blijft dus ook tientallen jaren goed. Eenmaal per jaar mos of hooi bijvullen en in de winter een viooltje in de pot..... Het tasje kan zomer en winter het hele jaar buiten blijven staan.
 
Tip 3
Een kammenbakje van een oud lampetstel is het mooiste lepelbakje wat je maar kan bedenken..........
 
Tip 4
Geen zin om naar de super te gaan heb ik gekeken wat er nog in huis was. Een gesnipperde ui fruiten en een paprika in stukjes erbij. Wat worteltjes in reepjes en uit de vriezer tuinbonen en erwtjes met wat peper/zout. De deksel op de pan en smoren maar.... In de geveltuin staat de rucola op doorschieten en werd een vergietje afgeknipt. De steeltjes waren al te hard en werden alleen de blaadjes gebruikt....een minuut mee roerbakken tot de rucola slinkt. De groente in een schaaltje en geraspte kaas bovenop.... Hoe dit recept heet? Joost mag het weten..........
 
Mijn leventje.
We houden het vandaag kort Floor en ikke en morgen verklappen we een geheimpje.....Welterusten
 
Annemiek