woensdag 21 juni 2017

Mijmering 65 In de bonen, frambozen en wederom ontspullen...

Beste mensen,

Zucht naar geld doodt in elke mens de zin voor menselijkheid.
Liefde en vriendschap is de koopkracht van het geluk....

Annemiek.
 
65 Consumindermijmering 21 juni 2017.
 
Tip.
Wat heerlijk die potjes bonte bonen in de voorraadkast. Beslist ook doen ( zie mijmering 63) Je kan er zoveel mee. Waar ik ook iets mee kan zijn de frambozen die elke dag voor een kommetje oogst zorgen. Ik pikte een klein stukje van het recept van Michiel Bussink in GENOEG zomer ( WWW.GENOEG.NL) en zie hier het aangepast recept waarvan ik met nog wat erbij een gevulde zomerse maaltijdsalade maakte.
 
Kommetje frambozen
veel sla
olijfolie
wijnazijn of frambozenazijn
of restje rode wijn
peper
likje mosterd als je hebt
 
Snijd de frambozen middendoor en doe ze in een kommetje. Druk de helft door een fijne zeef. Meng dit sap met een scheut olijfolie, ietsje wijnazijn, de mosterd en peper en leg de frambozen in de dressing.
Was de sla en snij of trek in stukken. Iets azijn en olijfolie peper/zout toevoegen en de sla husselen. Een restje champignons werd gebakken en kwam midden op de sla. De frambozen werden uit de dressing gevist en op de sla in hoopjes gelegd afgewisseld met bonte bonen. De dressing net voor het opdienen over de sla verdelen.....
 
Tip 2
De klimbonen in de opengaande “deurtjes” hebben in het hart stambonen en twee paprikaplanten. Ze doen het allemaal prima en moestuinieren de hoogte in, weer op een nieuwe speelse manier uitgeprobeerd. De zaaibedden blijven vol omdat het geen weer is om planten in de volle grond te zetten. De andijvie schiet door en er is niets mis met doorgeschoten andijvieblad sla.
Als je de stengels maar eruit laat.
 
Tip 3
nog nooit heb ik zoveel plezier van de melde gehad sinds ik de volgende tip ken. Het blad van de stengels knippen kan terwijl de plant gewoon door gaat met groei en bloei, nieuw blad brengt en zaad voor volgend seizoen...
 
Ik maak de vreemdste roerbakschoteltjes omdat ik niet door de hitte naar markt of super wil. We doen het met wat er is en zo worden nieuwe recepten geboren. Zo moet het door de eeuwen zijn gegaan toen mensen waren aangewezen op eigen moestuin en vooral seizoen producten uit eigen tuin en de buurt....
 
Uitje snipperen en in iets olie roerbakken.... Gewassen en in snippers geknipt meldeblad (of spinazie, zelfs sla kan) toevoegen en laten slinken. Halve groente bouillontablet en wat voorgekookte ( in pannetje water) erwten, stukjes glaskoolraap en tuinbonen of wat je maar hebt toevoegen. Roerbakken en een doosje gezeefde tomaten erbij en een restje bonte bonen over van recept hierboven. Ik heb wat texmex kruiden gebruikt omdat het recept opeens Mexicaans leek. Een half bekertje rijst ondertussen gekookt maakte het recept compleet. De rest van het roerbakschoteltje koelde verder af en dikte in door de bonen. Morgen maak ik van een beetje bloem snuf zout en water vliesdunne tortilla’s en vul ze met de rest roerbakgerecht plus wat (hot) ketchup. In een vuurvaste schotel met iets geraspte kaas erover in de oven en je eet heerlijke Mexicaanse tortilla’s.

 
Tip 4
Te warm om gangmat ( waar verf op kwam) en de keukenloper schoon te maken vind ik opeens de gang en keuken heerlijk zonder die matten. De koele tegels zijn ook nog ruimtelijk om te zien en die gangmat legde ik steeds recht wat niet hoeft als er geen ligt. De keukenmat ving veel op wat ik liet vallen en voorkwam soms breuk van servies. toch lijkt me dat minder bezwaarlijk dan elke maand de mat te moeten schoonmaken buiten op de hof. Soms valt er zomaar een klont boter op of deeg wat ik vervolgens intrap. Mijn handen staan soms naar niets. De matten komen er tijdens de zomer niet meer in en ze liggen opgerold in de schuur. Met het laatste afwaswater een dweiltje door de keuken is veel beter. Kijken hoe het wordt als regen en kou op komt zetten........
Kijken met nieuwe ogen noemen ze dat........
 
De koelkast werd uitgebreid schoongemaakt en ik ben toch blij dat ik hem niet heb weg gedaan. In de winter kan hij maanden uit dat wel. Er ligt niet veel in maar de zelfgemaakte ijsthee ( mijmering 64) is gekoeld verrukkelijk en ik hoop dat je die ook hebt gemaakt. Zonder suiker is even wennen maar afkicken kan best nietwaar. Rondom de koelkast heb ik wederom geruimd. hij staat in de berging in de gang. Een tafelmodel op een stevig stalen tafeltje zodat alles op hoogte bereikbaar is. Bovenop staat niets meer sinds wat bakvormen werden geruimd en ovenschalen van formaat die ik dubbel had. Een mens denkt veel nodig te hebben en kan met weinig uitkomen. Nu het rek poetsspullen eens induiken. Bruine boenwas hoef ik niet meer sinds ik lichte meubels heb en zo zijn er meer zaken die nooit meer worden gebruikt......
 
Mijn leventje...
Binnenshuis blijven en heel vroeg luchten rond 5 uur in de ochtend of zo, als je tot de risico groep behoord. Na een uurtje alles hermetisch sluiten. Lamellen rolgordijnen rolluiken of overgordijnen. Hang witte lakens voor de ramen als je geen overgordijnen hebt want de warmte moet buiten blijven. In mijn huis is het op dit moment 23 graden en daar ben ik heel blij mee. Dat komt door de maatregels hierboven en door de tegelvloeren denk ik. Potplanten buiten tweemaal per dag gieten is geen overbodige luxe. Ik heb voor morgen enkele ritten van de logistiek geschrapt en alleen het hoognodige wordt gedaan. De mannen krijgen veel gekoeld water en voor alle vrijwilligers (veelal risicogroep) onder handbereik. Misschien moet ik zelfs een cursus schrappen als het inderdaad 35 graden wordt in Landgraaf. We zullen zien....
 
Annemiek