Zucht naar geld doodt in elke mens de zin voor
menselijkheid.
Liefde en vriendschap is de koopkracht van het
geluk....
Annemiek.
65 Consumindermijmering 21 juni 2017.
Wat heerlijk die potjes bonte bonen in de
voorraadkast. Beslist ook doen ( zie mijmering 63) Je kan er zoveel mee. Waar ik
ook iets mee kan zijn de frambozen die elke dag voor een kommetje oogst zorgen.
Ik pikte een klein stukje van het recept van Michiel Bussink in GENOEG zomer (
WWW.GENOEG.NL) en zie hier het
aangepast recept waarvan ik met nog wat erbij een gevulde zomerse maaltijdsalade
maakte.
veel sla
olijfolie
wijnazijn of frambozenazijn
of restje rode wijn
peper
likje mosterd als je hebt
Snijd de frambozen middendoor en doe ze in een
kommetje. Druk de helft door een fijne zeef. Meng dit sap met een scheut olijfolie, ietsje wijnazijn, de mosterd en peper en leg de
frambozen in de dressing.
Was de sla en snij of trek in stukken. Iets azijn
en olijfolie peper/zout toevoegen en de sla husselen. Een restje champignons
werd gebakken en kwam midden op de sla. De frambozen werden uit de dressing
gevist en op de sla in hoopjes gelegd afgewisseld met bonte bonen. De dressing
net voor het opdienen over de sla verdelen.....
De klimbonen in de opengaande “deurtjes” hebben in
het hart stambonen en twee paprikaplanten. Ze doen het allemaal prima en
moestuinieren de hoogte in, weer op een nieuwe speelse manier uitgeprobeerd. De
zaaibedden blijven vol omdat het geen weer is om planten in de volle grond te
zetten. De andijvie schiet door en er is niets mis met doorgeschoten
andijvieblad sla.
Als je de stengels maar eruit laat.
Tip 3
nog nooit heb ik zoveel plezier van de melde gehad
sinds ik de volgende tip ken. Het blad van de stengels knippen kan terwijl de
plant gewoon door gaat met groei en bloei, nieuw blad brengt en zaad voor
volgend seizoen...
Ik maak de vreemdste roerbakschoteltjes omdat ik
niet door de hitte naar markt of super wil. We doen het met wat er is en zo
worden nieuwe recepten geboren. Zo moet het door de eeuwen zijn gegaan toen
mensen waren aangewezen op eigen moestuin en vooral seizoen producten uit eigen
tuin en de buurt....
Uitje snipperen en in iets olie roerbakken....
Gewassen en in snippers geknipt meldeblad (of spinazie, zelfs sla kan)
toevoegen en laten slinken. Halve groente bouillontablet en wat voorgekookte (
in pannetje water) erwten, stukjes glaskoolraap en tuinbonen of wat je maar hebt
toevoegen. Roerbakken en een doosje gezeefde tomaten erbij en een restje bonte
bonen over van recept hierboven. Ik heb wat texmex kruiden gebruikt omdat het
recept opeens Mexicaans leek. Een half bekertje rijst ondertussen gekookt maakte
het recept compleet. De rest van het roerbakschoteltje koelde verder af en dikte
in door de bonen. Morgen maak ik van een beetje bloem snuf zout en water
vliesdunne tortilla’s en vul ze met de rest roerbakgerecht plus wat (hot) ketchup. In een vuurvaste
schotel met iets geraspte kaas erover in de oven en je eet heerlijke Mexicaanse
tortilla’s.
Te warm om gangmat ( waar verf op kwam) en de
keukenloper schoon te maken vind ik opeens de gang en keuken heerlijk zonder die
matten. De koele tegels zijn ook nog ruimtelijk om te zien en die gangmat legde
ik steeds recht wat niet hoeft als er geen ligt. De keukenmat ving veel op wat
ik liet vallen en voorkwam soms breuk van servies. toch lijkt me dat minder
bezwaarlijk dan elke maand de mat te moeten schoonmaken buiten op de hof. Soms
valt er zomaar een klont boter op of deeg wat ik vervolgens intrap. Mijn handen
staan soms naar niets. De matten komen er tijdens de zomer niet meer in en ze liggen
opgerold in de schuur. Met het laatste afwaswater een dweiltje door de keuken is
veel beter. Kijken hoe het wordt als regen en kou op komt
zetten........
Kijken met nieuwe ogen noemen ze
dat........
De koelkast werd uitgebreid schoongemaakt en ik ben
toch blij dat ik hem niet heb weg gedaan. In de winter kan hij maanden uit dat
wel. Er ligt niet veel in maar de zelfgemaakte ijsthee ( mijmering 64) is
gekoeld verrukkelijk en ik hoop dat je die ook hebt gemaakt. Zonder suiker is
even wennen maar afkicken kan best nietwaar. Rondom de koelkast heb ik wederom
geruimd. hij staat in de berging in de gang. Een tafelmodel op een stevig stalen
tafeltje zodat alles op hoogte bereikbaar is. Bovenop staat niets meer sinds wat
bakvormen werden geruimd en ovenschalen van formaat die ik dubbel had. Een mens
denkt veel nodig te hebben en kan met weinig uitkomen. Nu het rek poetsspullen
eens induiken. Bruine boenwas hoef ik niet meer sinds ik lichte meubels heb en
zo zijn er meer zaken die nooit meer worden gebruikt......
Mijn leventje...
Binnenshuis blijven en heel vroeg luchten rond 5
uur in de ochtend of zo, als je tot de risico groep behoord. Na een uurtje alles hermetisch sluiten. Lamellen
rolgordijnen rolluiken of overgordijnen. Hang witte lakens voor de ramen als je
geen overgordijnen hebt want de warmte moet buiten blijven. In mijn huis is het
op dit moment 23 graden en daar ben ik heel blij mee. Dat komt door de
maatregels hierboven en door de tegelvloeren denk ik. Potplanten buiten tweemaal
per dag gieten is geen overbodige luxe. Ik heb voor morgen enkele ritten van de
logistiek geschrapt en alleen het hoognodige wordt gedaan. De mannen krijgen
veel gekoeld water en voor alle vrijwilligers (veelal risicogroep) onder
handbereik. Misschien moet ik zelfs een cursus schrappen als het inderdaad 35
graden wordt in Landgraaf. We zullen zien....
Annemiek