dinsdag 6 juni 2017

Mijmering 59 Ragout, een zoen voor de bisschop en consuminder gebakjes........

Beste mensen,

Je komt nooit in de hemel
als je niet af en toe ondeugend bent...

Annemiek.
 
59 Consumindermijmering 2017.
 
Tip
Helemaal weg van het werk van de klusmeneer moet ik niet vergeten dat we de mooiste tijd van het jaar doormaken. Nog twee weken kan/mag meneer klussen in mijn huis en stoppen we drie maanden tijdens de zomertijd......In de herfst weer verder........met de bovenverdieping.
We moeten de planning iets wijzigen want de lijm ( die onder de vloerbedekking zat) van de trap steken is een hels karwei en niet te doen. Dan maar geen geverfde trap en komt er weer vloerbedekking over, als alle schilderwerk is gedaan. Eerst de muren nog latexen en plafond in keuken gang en trappenhuis. Het houtwerk van de balustrade en de trapleuning verven en nieuwe plintjes in de gang. De gordijnkappen in de woonkamer hebben nu dezelfde kleur als de deuren plinten en radiatoren. Het bracht veel stof al dat schuurwerk en een dag lang werd schoon gemaakt.......... Toen alles weer z’n plekje kreeg in mijn schoon huis werd met nieuwe ogen gekeken en weer geruimd.....Er verdwenen spulletjes voorgoed of tijdelijk naar zolder..... om af en toe te kunnen wisselen. Je eigen Blokker of
Action gratis op eigen zolder....
 
Tip 2
Enkele diefjes ( stengels groeiend in de bladoksels van de tomatenplant werden geplukt en in een glas water gezet in de schaduw op de oppottafel. Binnen tien dagen groeien daar wortels aan. Het worden de late tomatenplanten in pot voor de herfstoogst. Met pot en al gaan ze naar binnen als de nachten kouder worden in oktober en nog groene tomaten aan de plant hangen. Op de logeerkamer aan het raam groeien en kleuren ze verder tot december of zo......... De diefjes die je niet wilt stekken eveneens uit de bladoksels knippen en weggooien. Dit voorkomt dat de plant teveel stengel en blad krijgt en daardoor te weinig groeikracht voor dikke tomaten.
 
Tip 3
Met de steel van de stofzuiger plus het mondstuk met borsteltje maak je meters, als je muren van sierpleister zijn voorzien en kleine stofdeeltjes en spinrag verwijderd moet worden. Plinten stofvrij maken idem en komen geen vieze veeglijnen van het stofdoekje iets boven de plint langs de muur.
 
Tip 4
Als je toch bezig bent verwijder stof en spinrag van en tussen de radiatoren. Dat scheelt in stookkosten komende winter. Past de stofzuigerslang of stang daar niet in en heb je geen passende borstel koop er dan een.
 
Tip 5
Onkruid bestaat niet en het zevenblad dat ik met opzet liet staan staat in bloei. Niets mooier dan een grote bos bloemen op je tuintafel. Zevenbladbloei valt snel uit maar dat is helemaal geen probleem buiten en ziet er zelfs leuk uit. De wind voert de blaadjes mee. De bos staat toch gauw twee weken. Het verhoogt de gezelligheid op je hofje....... Ik gebruik hier boerenwormkruid voor en alle soorten heesterbloei en sedum die weer wortels krijgen als ik ze lang genoeg laat staan. Nieuwe planten die in de volle grond kunnen en die ik weer weggeef als ze volwassen zijn........ Hoosbuien en windvlagen kunnen deze buiten boeketten wel verdragen.......
 
Tip 6
Een afgeprijsd bakje kastanje champignons en afgeprijsde slagroom en een verdroogd cake je in de kast? Wat kan je ermee zal je denken.......Champignonragout en komen die twee pasteibakjes van de Kerst ook op.

De champignons werden afgeborsteld en kort afgespoeld. In schijfjes gesneden roerbakken in een klontje boter en kerrie. Ondertussen een liter water in een pannetje aan de kook brengen met twee groente bouillontabletten. In een andere pan 150 gram boter smelten maar niet bruinen en 150 gram bloem toevoegen en roeren. Op laag gas drie soeplepels van de bouillon toevoegen en met de garde klontjesvrij roeren. Steeds bouillon toevoegen tot de ragout naar jou smaak de juiste dikte heeft. Voeg de champignons toe en een bosje klein geknipte peterselie.

Een scheutje van de slagroom toevoegen en de rest van de (gekoelde) slagroom stijf kloppen met de mixer met een schepje suiker.
De pasteibakjes enkele minuten in de oven warm en knapperig maken. De pasteibakjes op een plat bord en de nodige warm gehouden ragout op de pasteibakjes. Enkele blaadjes sla eventueel tomaat en een toefje peterselie maakt het af......
 
De dag erna werd de ragout geserveerd met rijst.....
 
Tip 7
Van de overige slagroom werden toefjes gespoten op een stukje duurzame ovenfolie op een bakblik. De toefjes werden zo in de vriezer gezet waar ze hard worden en net voor ik slapen ga worden de toefjes gezamenlijk in een plastic zakje opgeborgen. Maak je een gebakje of wil je echte slagroom op je nagerecht dan is een gespoten toefje slagroom zo uit de vriezer gepakt. Ontdooien kan in de koelkast op je toetje of
gebakje.........binnen een half uurtje.
 
Tip 8
Consuminder gebakjes maak je a la minute. Een plak cake ( altijd in voorraad in de keukenkast in klein/fruit oogst tijd) en wat fruit en/of jam en een toefje slagroom uit de vriezer.
Op de plak cake een laagje jam of slagroom, bessen of aardbei erop en de room..........
 
Tip 9
Bij de super kost een piepklein bakje bessen drie euro en ik zag er al van bijna zes euro. De duurte zit hem in de arbeids uren. De bessen worden immers met de hand geplukt. Als je slim bent en je hebt een stukje tuin, zet dan een stek bessenstruik, braam, framboos of een regiment aardbeiplanten van stekjes van vrienden buur of wie ze maar heeft. Ik kreeg vandaag van Theo een bakje bessen van eigen oogst, die in de super wel negen euro kosten in die hoeveelheid .......... Theo ging weer met een bakje aardbeien naar huis.
 
Mijn leventje.....
Het Consuminderhuis won de dokter Poelsprijs. http://www.bisdom-roermond.nl/dr-poelsprijs-voor-consuminderhuis 1000 euro voor het consuminderhuis en een kunstwerkje voor dit mens, waar ik morgen een foto van zal nemen. Het staat thuis op mijn kast en dat duurt dan enige tijd voordat het me bevalt hoe alles erom heen staat wat erbij past en en.... Heel onverwacht voor mij kregen we de prijs aan het eind van een studiedag. Jozé (mijn collega) en ik namen deel aan die dag en omdat we een zware ochtend achter ons hadden waren we doodmoe. Ik dutte zelfs een beetje in en raakte een beetje versuft tot ik hoorde van Jezus die broden en vissen vermenigvuldigde.... en dat zoiets in het consuminderhuis ook leek te gebeuren. Meer doen met minder, zelfredzaamheid leren, zelf/doen maar niet alleen en voor wat hoort wat. Toen was ik er opeens helemaal bij met een schreeuw YESSSSSSSs Jozé achter me aan  het podium op waar de bisschop eerwaarde excellentie  Franz Wiertz ons wilde feliciteerde... maar niet aan toe kwam, omdat ik hem in een omhelzing nam en driemaal zoende. Dat doe je niet bij een bisschop begreep ik te laat, maar zijn ring kussen leek me een beetje achterhaalt na die foute omhelzing. Jozé vond dit omhelzen een goed idee en de bisschop werd wederom gezoend. Hilariteit alom vooral bij de jonge geestelijken die de bisschop altijd vergezellen. Het zal dit blije mens wel vergeven worden denk ik........
 
Annemiek.