maandag 25 januari 2016

Mijmering 12 Hergebruik verpakking, stamppotje van koppen spruitkool en zelf een koude kas maken.

Beste mensen,

Glimlach vanuit je hart...
zomaar, voor niets,
om de poes of een opkomende krokus in de winter
gewoon omdat je het fijn vindt....

Annemiek
12 Consumindermijmering 25 2016.
 
Tip.
Zaaibakjes gemaakt van lege melkflacons die mensen voor me spaarden. Hergebruik! Met een broodmes en huishoudschaar maak je er mooie bakjes van. De flacons zijn ook uitermate geschikt om water in op te vangen aan de keukenkraan als de combiketel op zolder staat en je zeker 3 liter koud water krijgt voordat het warme komt. Dat koude water opgevangen en bewaard in de flacons kan hergebruikt worden, om te koken, koffie te maken of groente af te spoelen. Ze staan op het aanrecht in gelid.
 
Terug naar de zaaibakjes. Van de resten plastic zijn stekertjes te knippen waarop met permanent marker de naam van het zaaigoed geschreven wordt.
De zaaibakjes voor de helft vullen met potgrond en inzaaien. Een laagje potgrond van ongeveer 3 cm op
de zaadjes en aandrukken. Een half klein kopje water per bakje verdelen over de potgrond.
Ik zaaide pluksla en peterselie. Op de drie bakjes tezamen in het mandje kwam een glasplaatje en de losse bakjes kregen de afgeknipte bovenkant als afdekking. Alle bakjes staan in de woonkamer op de vensterbank. Als de plantjes opkomen en gaan groeien tot al flinke planten mogen ze na verloop van tijd in de koude kas in de tuin maar.........die moet ik nog eerst maken.
 
Tip 3
Mijn verplaatsbare koude kas zijn twee plastic bakken waarvan de bodem is afgezaagd. In de border zijn twee kuilen gegraven waar de bakken in werden gezet. In en rondom de bakken werd de grond weer terug geschept en staan de bakken tot halverwege in de aarde. Als toplaagje kwam een laagje fijne compost in de bakken ( of potgrond) De glasplaat staat er al naast om de koude kas toe te dekken als de zaailingen erin gaan.......Wordt vervolgt.
 
Tip 4
Voor de winter heb ik een pot kapot laten vallen en de stukken lagen nog in de tuin. Ze worden hergebruik op de afwateringsgaten van potten waar planten inkomen komend seizoen.
 
Tip 5
Prachtig weer om de bramenstruiken te snoeien. Alle dode hout werd tot de aarde weg gesnoeid en de rechte stukken apart gehouden om als rijshout te dienen voor erwten en tuinbonenplanten. Hergebruik! Verder alle vruchtdragende takken van vorig jaar wegsnoeien en de nieuwe scheuten vastbinden en leiden. Het bosje hout werd opgehangen onder mijn natuurlijk afdakje van klimhortensia.
 
Tip 6
Zielige te kleine spruitkool in de voortuin waar de aarde nog te weinig mest kreeg. De planten zijn bovendien te laat gezet. Piepkleine spruitjes maar mooie kroonbladeren aan de kop die gebruikt kunnen worden in een stamppotje. Wie het kleine niet eert is het grote niet weert. De overgebleven kleine aardappeltjes van de rode Desiree werden erbij geschild. Het zijn de laatste piepertjes van eigen oogst. Aardappels schillen wassen en klein gesneden met weinig water en zout opzetten en vanaf kookpunt acht minuut op laag gas koken. De spruitjes en gesneden kopblad bij de aardappels en weer op kookpunt
brengen. Acht minuut koken op laag gas en zal het water wellicht net verkookt zijn. Zo niet dan afgieten....klontje boter erbij en nootmuskaat.  De stamper erdoor of de mixer en melk of opgevangen kookvocht toevoegen. Grote spruiten die altijd goedkoper zijn op de markt zijn prima voor stamppotjes. Maar altijd kort koken.......
 

Tip 7
Zelfgemaakte griesmeel maak je met minder suiker omdat het gewoon lekkerder is. Een liter melk aan de kook brengen en 100 gram griesmeel met ruim 60 gram suiker toevoegen. ( volgens recept 75 gram) Met de garde roeren op hoog gas ( een minuut) tot de griesmeel iets dikker wordt. De griesmeel in kommetjes gieten. ( voor 5 a 6 personen of meerdere dagen) Rode confituur zoals bramen of cranberry past goed bij griesmeel. Bessensaus of sap kan ook. De griesmeel kan warm lauw of koud gegeten worden.....
 
Tip 8
Het melkpak werd verknipt tot zaaibakje waar ik morgen nog wat rucola in zal zaaien......
 
Mijn leventje....
Deze heerlijke lente dag in de winter is een Godsgeschenk. Er werd geruimd en gesnoeid in de tuin en op het hofje. Buiten aardappels geschild en groenten schoongemaakt en koffie gedronken in de zonneschijn achter het schotje aan de zijkant van mijn huis. Daar is het altijd nog warmer....De energie kwam met stromen binnen en Floortje dartelde dat het een lieve lust was. Overal moet ze bij zijn en meebeslissen lijkt het wel. De snijbietplanten van vorig jaar werden uitgespit en geruimd en het gaas van de klimbonen van gedroogde ranken ontdaan. Ik vond nog een dikke klimcourget verscholen aan de voet van de kamperfoelie en ik heb zomaar wat takjes zitten snipperen in de zonneschijn. Mooi om te gebruiken als mulch.... De stilte en het rijk gevoel al doende dichter bij mezelf komende tel ik mijn zegeningen. Oké het gaat allemaal wat langzamer maar ik ben er nog aan de start van moestuinseizoen 2016... Doe je mee?
Groente telen in eigen tuin of op je stoepje in bakken en potten kratten en manden....Je wordt er zo blij van....
 
Annemiek