zondag 3 januari 2016

Mijmering 1 zuurkoolsalade om te lijnen en voorsprong op de lente in de tuin.

Beste mensen,

Tijd is geen snelweg tussen de wieg en het graf,
maar ruimte om af en toe te parkeren in de zon....
Al is het maar door het lezen van de mijmeringen....
Of om ze te schrijven?

Annemiek
1 Consumindermijmering 2016.
 
Na een rustperiode en even niets moeten zetten we weer de puntjes op de i. Blij weer aan de slag te kunnen gaan en gebruik makend van het mooie weer is er genoeg te doen in de tuin...Tuinwerk houdt je in beweging en brengt energie en verwerking alsof alles wat stilstond gaat stromen. De sering hortensia ( Hydrangea macrophylla) kreeg een forse snoeibeurt tot een meter hoogte. Nog korter zou geen bloei brengen komende zomer. Enkele centimeters van de takken zullen eventueel bij vorst nog bevriezen. Jonge hortensia en/of sering hortensia hoef je niet te snoeien en de verdroogde bloemen kunnen in maart eraf geknipt worden als ze al vanzelf niet verwaaien in de wind. De planten zijn bladverliezend en de nieuwe bladknoppen zitten er al in. Als oudere struiken te groot zijn geworden is snoeien wel aan de orde, bij voorkeur in maart maar gezien de zachte winters snoei ik al jaren in de winter rekening houdend dat enkele cm van de takken kunnen bevriezen dus snoei iets langer dan je ze wil hebben...Erg dikke takken in oudere planten kunnen tot de grond weggesnoeid worden. Lage buitenste takken eveneens.
 
De bernagie oftewel komkommerkruid bloeit nog steeds tijdens deze winter van veel te hoge temperaturen. Misschien blijft de plant wel over al is hij eenjarig en ben ik benieuwd hoe de plant zich in het tweede jaar gedraagt. Snoeien helpt daarbij volgens mij om in het voorjaar door te schieten, nou ja dat is mijn wens. In ieder geval heb ik nu een pracht bos bernagie snijbloemen in mijn woonkamer uit eigen tuin...
 
De sapstroom van de kamperfoelie staat nu wel stil en de wirwas aan teveel werd drastisch ingekort. Ook hierbij is maart de ideale snoeitijd maar ik hou me daar evenmin aan sinds onze winters amper nog vorst brengen. Snoei tot een meter boven de aarde en je ziet op de foto wat in een jaar weer eraan groeide. Kamperfoelie fors snoeien is elk jaar aan de orde anders neemt hij de tuin over....Stekken hoeft niet want hij stekt zichzelf door over de aarde te kruipen en stiekem te wortelen. Afleggen noemen ze dat...de kamperfoelie legt zichzelf dus af... Geef maar ruim weg die stekken of trek ze uit...
 
Er ligt nog een hoop houterige stengels ( snoeihout) van de wilde wingerd en er kan een nieuwe rand van gemaakt worden om mijn huislook tafeltje. De rand daarvan is na tien jaar wel vergaan en het tafeltje wil ik graag behouden. Kransen en guirlandes... dus ook lange sier randen zijn te binden op spandraad, ijzeren of houten frames maar zeker ook op een stuk touw. Het touw heb ik vastgebonden aan de tafelpoot en het snoeihout er op vastgezet met een wikkelklos. De rand moest een beetje breed worden en plat en dat is gelukt. Het touw werd gemeten rond de huislook tafel en toen de strook lang genoeg was werd er nog een laag stengels op gewikkeld zodat de rand vol werd en het touw niet meer te zien was. Het vastzetten van de rand aan het gaas wat over de tafel gespannen is gebeurde met stevige stukjes spandraad en een nijptang. Het einde van de rand aan elkaar fisternullen ( nieuw woord) heb ik na een pauze gedaan. Die pauze was nodig om moed te verzamelen. Ontbrekende moed herstelt door even
afstand te nemen nietwaar. Het touw werd afgeknipt evenals het teveel aan stengels en het lukte prachtig. Dit tafeltje herstellen raakt het kind in mij en geeft energie. Ik zal meer van dit soort dingen doen komend jaar (dat is mijn goed voornemen) Herstellen verzorgen verduurzamen maakt zo blij evenals van niets iets maken.
 
Hoe zo’n tafeltje te maken? Leg een stuk novilon op het tafelblad en knip passend zodat het blad helemaal bedekt is. Span een ruim stuk gaas over de tafel dat over de randen naar de onderkant wordt omgebogen. Leg de tafel op de kop hoog ergens op, om met stevig spandraad het gaas aan de onderkant vast te zetten. Zet de tafel weer recht en leg een laag potgrond op het gaas en knip hier en daar openingen in het gaas waar huislook in wordt gepland. Huislook heeft korte wortels heeft weinig aarde nodig en is een kruiper. De tafel zal in enkele jaren helemaal bedekt zijn en is het gaas niet meer te zien.  Kleine huislook plantjes passen zo in de mazen van het gaas en hoef je geen openingen te knippen. De rand maakt het af zoals je ziet en kan ook van wilg of berkentakken gemaakt worden of het eerste jaar van een stuk plat gevlochten touw zoals je een haarvlecht zou vlechten.
 
Tip 2
Doen met wat er is brengt een nieuw pracht receptje.... Zuurkoolsalade die maaltijdsalade werd door de blonde linzen. Het recept is voor vier personen.
Ingrediënten:
300 gram zuurkool
2 appels
half bekertje linzen
halve liter water
peterselie
 
Voor de dressing:
2 eetlepels olijfolie
8 eetlepels volle yoghurt
halve theelepel paprikapoeder
kwart tot half theelepel mosterd
zout/peper
kruidenazijn en iets zoet
 
Werkwijze:
Kook de linzen in het water vanaf kookpunt 10 minuut. De linzen door het vergiet afspoelen en af laten koelen. Maak de dressing van de yoghurt mosterd paprikapoeder snuf zout/peper en scheutje kruidenazijn. Maak de dressing zoet/zuur naar smaak door wat honing of vlierbloesemsiroop. Suiker mag ook. De appels schillen van klokhuis ontdoen en in kleine blokjes gesneden door de dressing scheppen. De zuurkool goed uitknijpen en klein snijden. Zuurkool en koude linzen door de dressing scheppen met
klein geknipte peterselie. Eventueel vocht wordt door de linzen opgenomen. Door de appel en de linzen heeft de salade bite en de linzen leveren tevens ( plantaardig) eiwit dus vervangen het vlees.
 
Mijn leventje.....
De zuurkoolsalade is een nieuw recept en ik heb dit “ontwerp” door mijn vriendin Antonia laten testen. De salade zonder de linzen is een bij/groente en met de linzen een maaltijd die behoorlijk vult en zeer gezond is. We hebben er een stukje stokbrood bij gegeten. Nou ja dat was eigenlijk een hard geworden in schijfjes gesneden hard broodje dat ik stokbrood noemde. Doen met wat er is nietwaar...
 
Het geknutsel met takken en het snoeien heeft me heel erg goed gedaan en wordt geprolongeerd. Ik laadt er energie mee op en wordt er rustig van zodat het niet nodig blijkt van alles in mijn mond te stoppen ( snaaien) Troost of stress eten is me niet vreemd en velen met mij. Afgelopen jaar met meer ruimte voor Annemiek wordt geprolongeerd en uitgebreid dus nog meer “parkeren in de zon.” Mijn zoon in rustiger vaarwater op zijn eigen stekje, dat brengt ook rust. Zaken die niet te veranderen zijn accepteren is een goed iets. Verder in balans proberen te blijven wat betreft energie geven en binnenhalen en steeds kijken of je nog goed zit. Wekelijks evalueren aan de orde en ben ik me bewust dat oude patronen op de loer liggen. Alles is zo leuk te doen en alles tegelijk als het moet, zo is de natuur van dit bezig bijtje. Er is al een tijd elke week een blanco dag in mijn agenda die ik zelf invul op het moment dat de dag aanbreekt en dat is al heel wat...
 
Rest mij nog een berichtje over de Kerstactie... We hebben in alle noden kunnen voorzien en heel veel  pakketten ( bigshoppers voedsel) af kunnen leveren. Er was een envelopje bij met inhoud voor degenen die het nodig hadden. Ik denk dan aan verse groente kopen en wat misschien niet in het pakket zat en nog nodig is. Waar ik heel blij mee ben is wel dat er een bedrag over is van de Kerstactie om voor enkele maanden het winkeltje in ons huis te vullen met houdbare boodschappen want de nood blijft hoog en er is veel tekort aan eerste levensbehoefte dus voedsel. Voedselbanken hebben wachtlijsten en wij spelen het nog steeds klaar per direct voedsel te leveren voor de crisis gevallen waar mensen bij zijn die een week niet gegeten hebben. Nogmaals iedereen bedankt die meedroeg en ervoor zorgde dat we ver in het jaar nog kunnen doorhelpen.  Maar.......het blijft.... voor wat hoort wat....Komende maand starten we weer twee consuminderkringen om de mensen te leren meer te doen met minder......Ik ben er weer klaar voor.
 
Annemiek