Bekleed je met tederheid en zachtheid
voor de mensen om je heenen laat niemand in de kou staan...
Annemiek
148 Consumindermijmering 2015.
Tip.
Als de Kerst nog moet beginnen denk ik alweer aan de restjes verwerken in gevuld brood in Kerststijl met sterretjes erop....
Ingrediënten:
Voor de vulling
champignons
paprika
stukjes brie of camembert
gorgonzola als je hebt
tomaatpuree restje
altijd verse tijm
geraspte kaas
eventueel gesnipperd uitje
of olijf al of niet gevuld
ei
Voor het deeg:
500 gram kwark
16 eetlepels zonnebloemolie
8 eetlepels melk
snuf zout
2 zakjes bakpoeder
ruim een kilo bloem
De champignons in stukjes gesneden bakken in iets olie met kerrie peper/zout. Alle restjes bij elkaar zoeken en in stukjes snijden. Alle deeg ingrediënten met uitzondering van de bloem in een deeg kom omroeren. De helft van de bloem toevoegen en kneden. Kort en snel.... Bloem toevoegen tot het deeg loslaat van je handen. Het deeg in twee verdelen en een deegbal uitrollen tot een dunne lap. Met een koekjes steker vormen uitsteken en met een borsteltje natmaken. De helft van de deeglapjes “vullen” met wat je lekker lijkt. Bij paprika hoort altijd geraspte kaas en bijna overal kan tijm bij. Deeglapje erop met de “natte kant” op de vulling zodat de randen van de gevulde broodjes goed sluiten. De randjes aandrukken en het gevulde deeg op een bakplaat leggen.... De bovenkanten besmeren met losgeklopt ei...
Je bent niet zo van het fijne gefrutsel? Maak maar een groot gevuld brood. Alle deeg weer even op kneden en uitrollen. Drie sterren uitsteken aan een kant met een koekjessteker en even apart leggen op een stukje met bloem bestrooit werkblad. De kant deeglap waar de sterren uitgestoken werden een beetje bij elkaar duwen en de deegrol nog even erover. De deeglap met water insmeren en bedekken met van alles wat je zo overhebt maar zeker kaas paprika en tijm. Wat je maar hebt en erbij past. De randen van de deeglap vrijlaten en de gevulde deeg lap strak oprollen. Aan de zijkanten het deeg wat indrukken zodat de rol iets korter wordt. Schuif de rol naar een stukje met bloem bestrooit werkblad en smeer de rol in met los geklopt ei. De sterren erop die ik versierde met pitten en zaden nadat er ook ei op kwam........Het hartig gevuld Kerstbrood bakken in een voorverwarmde oven op 180/200 graden tot lichtbruin.
Liever geen kleine gevulde broodjes? Neem de helft van de deeg en groente ingrediënten en maak het grote brood in een iets kleinere maat. Je kan het warm lauw en koud eten. De smaakjes trekken lekker door... Met een kom sla een maaltijd waar alle restjes mee opgaan en niets aan voedsel verloren gaat.........Bewaar het brood in een plastic zak of aluminiumfolie in de koeling niet langer dan twee dagen. In stukken in de vriezer kan ook...
Mijn leventje.....
Ik mijd de supers en als ik ga is dat heel vroeg in de ochtend. De in november aangeschafte basis houdbare boodschappen vullen de voorraadkast en er is altijd wel een vervanger als er iets echt op is. Zelfs de pilletjes zijn in voorraad voor drie maanden. Als de zon schijnt fiets ik een blokje om langs de hei waar een enkele wandelaar zijn hond uitlaat. Morgen komt mijn hulp en wordt mijn huis weer schoongemaakt. Na de broodlijn loop ik wel eens door het stille consuminderhuis dat afgelopen maandag grondig is schoongemaakt. Alle Kerst takjes en mos weg. Hup naar buiten......De laatste Kerst stukken zijn gemaakt en de boel is weer opgeborgen. Op de vlekken van het vaste tapijt liggen weer de kleurige vloerkleden die elke vlek met liefde bedekken en alle stoelen werden af gewassen en de randen en richels. Fieke kan weer naailes geven op haar eigen plekje en de handwerkdames breien weer een eind weg. De tafels waar het brood wordt verdeeld en de groente zijn weer schoon. Er hangt een stilte in het huis van verwachting.... Komende donderdag wordt er nog een complete inboedel gebracht naar een meneer in een lege flat. Een nieuwe start na een relatiebreuk. Ik zal wat warm gevoel stoppen in de kasten en tussen het linnengoed dat gebracht wordt. Wat hoop en moed tussen de kopjes en de bekers. Wat nieuwe handdoeken en een nieuw hoeslaken erbij, nog in de verpakking dat zomaar bij ons binnen kwam in een onmogelijke kleur. De matrassen zitten nog in de plastic en nee die is er niet opnieuw omheen gedaan. Elk mens moet gewoon iets nieuws krijgen tussen al het hergebruik waar overigens niets mis mee is.... Ik loop door het consuminderhuis in stilte en voel weer de sfeer van toen ik er begon in 2009. Het huis oud en doorleeft strekt zijn armen uit zoals je wel eens ziet bij die oude christus beelden. KOMT ALLEN TOT MIJ.....en dat hebben velen gedaan afgelopen jaren. Ik dwaal door het huis en zie het werk van Kevin in de mooie gestapelde zakken kleding. Het werk van Theo in zijn glimmende kindje de bus die nu winterbanden heeft. Ik zie het winkeltje basis levensmiddelen waar alweer lege plekken zijn en als er wat over is van de Kerstactie worden die plekken weer gevuld voor de mens in nood in januari en zo... De assistenten sparen lege plastic emmertjes en ze moeten er 120 hebben voor de SUNSODA heb ik ze verteld. Gerda heeft een pracht van een mega Kerststuk gemaakt voor op tafel tijdens de grote dag als de bigshoppers worden uitgedeeld.........Mijn kantoor is een zooi en daar moet nog de bezem door. Als ze maar overal vanaf blijven anders vind ik niets meer terug. Het huis kraakt en steunt van ouderdom maar als ik zo ronddwaal is het alsof het huis zich uitstrekt om te laten zien........Ik kan nog jaaaaaaaaren mee hoor..... en als dat zo is, kan ik het ook....
Annemiek