zondag 8 november 2015

Mijmering 135 Gemakkelijk speculaasbrokken receptje en boerenkool met topinamboer en bonen.

Beste mensen,

Geluk is een halfvol glas

en mindere zaken van de mooiste kant bekijken....

Annemiek
 
135 Consumindermijmering 2015.
 
Tip.
Investeer in tradities en niet in dure cadeaus tijdens de laatste  maanden van het jaar. Herinneringen die blij maken zijn van de zelfgemaakte speculaas en de kerst tulband tijdens de advent dagen. De panettone en het portje op de zaterdagavond. De gedichtjes en de kleine met zorg verpakte cadeautjes. De boswandeling en de chocomel daarna met de warme deken op de bank ... Het boek van Kerst op tafel en het zelfgemaakte kerststuk van spul uit de tuin. Vanaf nu zal ik je leiden via vele tipjes naar heerlijke feestdagen die heel weinig kosten.........
 
In november zet je goedkope menu’s in, om geld te sparen. Boerenkool bijvoorbeeld kost niet veel zeker als je de groente op de markt koopt. De mijne staat in de tuin en de aardappels waren van de tuin. Alleen het klontje boter en de nootmuskaat kostten geld. De bonen zijn “het vlees”plantaardig eiwit en van mij hoeven er geen diertjes bij. Het geld dat je bespaart door goedkope menu’s in te zetten investeer je in koffie, houdbare melk, rijst pasta bloem, boter en wat je maar aan houdbare producten nodig hebt in december. Die hoef je dan niet meer te kopen en kan je wat bakken of een cadeautje kopen.......Vergeet niet dat aandacht en tijd de meest fijne ingrediënten zijn om cadeautjes van te maken en te krijgen en zeker geen eurootjes........
 
In november maak je eenmaal een mega grote plaat speculaas met amandeltjes. Geen moeilijke mannenmakerij maar een grote brok die je nog warm net uit de oven in blokken snijdt. Je hoeft er niet eens handig voor te zijn want als je kijkt naar de foto’s en de brokken deeg die ik op de plaat heb liggen weet je dat jij het wellicht nog beter kan. Het deeg duw je wat recht en de deegrol erover op de plaat. Door het geklopt ei en de amandelen zie je er niets meer van na afloop.........
 
Speculaas recept
Ingrediënten:
350 gram boter of margarine
Ik nam 100 gram blue band en 250 gram roomboter.
500 gram bruine basterdsuiker
snuf zout
30 gram speculaas of koekkruiden
4 eetlepels melk
1 ei
anderhalf zakje bakpoeder
ongeveer 800 gram bloem of iets meer.
 
Werkwijze:
De boter/margarine op kamertemperatuur in een kom met alle andere ingrediënten en de helft van de bloem. Met twee messen de boter snijden en met een koele hand kneden. Aldoende bloem erbij tot het deeg loslaat van je handen. Rol het deeg uit op ongeveer de grootte van je bakblik. Vouw de deeg lap in vier en plaats op het bakblik en bestuif met bloem. Duw en stukker de stukken deeg aan elkaar en haal de deegrol er nog eens over. Ben je tevreden klop dan een ei los en wrijf met je hand de deeg lap in met het ei. Bestrooi met geschaafde amandelen. In een voorverwarmde oven op 175 graden bakken in 30 minuut. Afhankelijk van de oven. De richtlijn is dat de amandelen lichtbruin verkleurd moeten zijn.
 

Haal de plaat uit de oven en snijdt met een kartelmes direct de “kantlijnen”eraf en doe die in een schaaltje. Heerlijk bij de koffie zo dadelijk. Snij met het kartelmes de speculaas in ongeveer even grote brokken en schuif een beetje zodat je kan zien of de speculaas gaar is. Ben je niet tevreden en is hij nat van binnen zet dan nog een kwartiertje in de oven....... Niet te lang garen anders wordt de speculaas hard. Gewoon even proberen. En ja.......ik heb een grote oven maar misschien wil jij de helft en neem dan gewoon de helft van de ingrediënten of leg de helft van het deeg even in de koelkast in een
plastic zak tot de eerste serie gaar is..... Speculaas bewaren doe ik in mijn mooiste pan die tot 5 december op de eetkamertafel staat in de woonkamer. Koektrommels daar doe ik niet aan........
 
Boerenkool stamppot met topinamboer en bonen.
Ingrediënten:
Een derde topinamboer en twee derde aardappels.
zakje voorgekookte witte bonen uit de vriezer
of een dag van te voren een kopje witte droogbonen in de week zetten.
boerenkool
klontje boter
nootmuskaat
zout
scheut melk.
 
De topinamboer groeit zomaar in de voortuin en bespaart me aardappels waarvan ik niet zoveel heb. Verder zorgt de topinamboer voor een goede stofwisseling en is gezond o.a. door de inuline die erin zit. Inuline behoort tot de prebiotica. Prebiotica zijn stoffen die onverteerbaar zijn en onveranderd in de dikke darm aankomen. Daar stimuleren ze selectief de groei en activiteit van (goede) bacteriën in de dikke darm. Deze bacteriën zetten de darmen in beweging en zijn daardoor belangrijk voor een goede stoelgang, Verder produceren deze bacteriën onder andere B-vitamines, maar ook stoffen die de darmwand voeden. En dat allemaal door de knol die elk jaar weer gratis in mijn voortuin tussen de bloemen staat. Nou jaaaaa wildernis. Ik kan er zo blij van worden met een mand in de voortuin rond te scharrelen. De buurt zie ik wel eens kijken: “Wat is die zot weer aan het uitgraven.” “Gaat ze weer bloemenwortels eten.........” Terug naar de boerenkool.
 
Aardappels en topinamboer schillen en wassen. In kleine stukken gesneden opzetten met weinig water en zout. Aan de kook brengen en vijf minuut sudderen. De witte bonen erbij plus de gewassen en in grove stukken getrokken boerenkoolblad. Weer aan de kook brengen en op laag gas garen. Omdat je niet alles tegelijk opzet blijft de boerenkool ( kort gekookt) goed van smaak. Als de knollen gaar zijn afgieten en het kookvocht opvangen. Klontje boter erbij en vers gemalen nootmuskaat. Een scheut melk erdoor en met de stamper grof stampen. Eventueel wat kookvocht erbij en goed omscheppen.
 
Mijn leventje....
Ik heb de fiets weer eens op de trein gezet ( 6 euro) en door de paden en de lanen van mijn kindertijd gefietst. De herfst door en de herinneringen in. Een blij kloppend hart en aan het poortje van mijn vriendinneke’s tuin beland waar de koffie zo werd gezet. We zijn eigen met elkaar en ik ken haar zo goed na al die 45 jaren. Ik laadt er op en geniet van elke minuut en zie haar genieten. De mannen die in de trein zaten hebben mijn stalen ros in en uit de trein getild en ik heb ze stralend bedankt. De zon scheen eventjes en het was niet koud. In de duisternis weer thuis aangekomen had mijn zoon het huis gestofzuigd en de hof geveegd en was aan het koken. Dat is zo’n ongekende zegening dat ik er nog meer blij van werd.....Het zijn de mooie kleine dingen die zo groot zijn. Nu is de boerenkool stamppot klaar om zomaar op te warmen als het stel terug is van weggeweest ( ze logeren in het weekend bij mij) en nee ik wacht niet meer met het eten........want ze komen altijd te laat en ze vinden het wel en warmen het maar op. Middenin de nacht hoor ik dan wel geluidjes van servies of zo en floor de poes die wordt gevangen omdat ze lekker weg is gelopen. Ik draai me dan een keertje om en lees een bladzij uit het oude boek met boerenhof verhalen en geniet van het warme flanellen lakentje..... “Welterusten ma” zeggen ze dan even later en verdwijnen naar het kroelkamertje dat vroeger logeerkamer heette.....
 
Annemiek