woensdag 4 november 2015

Mijmering 134 Schoonmaakschema en de laatste fase mand maken van snoeiafval...

Beste mensen,

Geluk is dromen durven waarmaken...

Annemiek
 
134 Consumindermijmering 2015.
Tip.
Drie dagen heb ik tussendoor gewerkt aan het maken van een mand van snoeiafval van de wilde wingerd. ( Zie mijmering 132 en 133). Vandaag kwam de mand af en ik ben er trots op. Van mijn zoon en zijn vriendin kreeg ik de prachtige bosviooltjes en als ze aangaan stralen hun lieve gezichtjes maanden lang en helpen me de winter door. In mei komend jaar krijgen ze nog een groeispurt en als ik er op
tijd bij ben geven ze zaad voor nieuwe viooltjes. Hierbij de laatste fase van de mand maken....
 
Er kwam een vuilniszak in de mand die tot halverwege met plastic potten/emmertjes werd gevuld. Ze wegen niet veel en staan op de kop of op z’n kant.Aan de voorkant kwam een flinke dikke laag mos tussen gaas en zak. Het mos is van het verticuteren en gedroogd. Op de emmertjes kwam een laag potgrond waarin de viooltjes een plekje kregen. De viooltjes hebben met hun wortelkluitjes een dagdeel in water gestaan en zijn dus goed gedrenkt. De randen van de plastic vuilniszak werd omgevouwen en bedekt met een laag mos. Tussen de viooltjes kwam ook mos en kregen ze nogmaals water om aan te gaan. Ik heb de mand opgehangen aan de schuur zodat ik hem vanuit het keukenraam kan zien. Je wordt er blij van zoveel hergebruik naar wat moois. Takken vuilniszak mos en fietsenvelg. Wat ik kocht waren drie klossen wikkeldraad en de viooltjes zijn gekregen.........
 
Tip 2
De hulp is weer geweest en we hadden een flinke klus aan mijn huis waar vele vieze voeten in zijn geweest met de tuin klus die nog lang niet af is. Huis schoonmaken doen we met een schema van professioneel schoonmaken dat gaat snel en goed. We werken in teamverband mijn hulp en ik. Doe er je voordeel mee zou ik zeggen.....
 
Wekelijkse beurt:
Begin met een emmertje water en een schone doek en neem vochtig stof af met een goed uitgewrongen doek (die steeds uitgespoeld wordt).
Begin bij de deur en stof alle horizontale richels en randen af tot reikhoogte en werk langs de wanden rond tot je weer bij de deur bent.
Stof de spullen die middenin de ruimte staan. Tafels stoelen salontafel enz....
Mijn hulp doet de lage richels en randen en stofzuigt.
 
Stof gelijk de gang en de keuken op dezelfde manier en neem het keukenblok af. Neem in de keuken elke dag een onderdeel goed onderhanden als je de afwas doet. Een hoekje de kastdeurtjes of een kastje. De oven of het gasfornuis grondig.
Terug naar het wekelijkse schema: Sop het toilet en dweil na het stofzuigen de vloer ( eventueel in de week zetten.) De trap op al stofzuigende en de lakens/ dekbedden uitkloppen buiten het raam. Bed opmaken eventueel verschonen en vochtig stof afnemen op de bovenverdieping. Stofzuigen en eventueel laminaat met een uitgewrongen dweil dweilen. Badkamer stofzuigen en alle sanitair soppen want dat is nooit uitstelbaar. Elke week iets extra doen. Eventueel de vloeren beneden in de week zetten ( alle matten eruit) of wat ramen wassen. De bergruimte grote beurt of de tegeltjes in de plee. Een hoekje tegels op de badkamer of de deuren soppen.
Eenmaal per kwartaal alle lampen en hoge kasten schoonmaken en/of stof afnemen.
 
Mijn leventje.......
Drie uur werken Monique mijn hulp en ik aan het schoonmaken van mijn huis. Eenmaal per twee weken en dat is niet veel voor een eengezinshuis.  Tussendoor stofzuig ik wat bij en hou de plee en de badkamer bij. Na het douchen de douchebak droog wrijven met een oude badhanddoek helpt heel veel. Mijn huis raakt op deze manier niet in de achterstand en dat voelt goed. Meer schoonmaakuren hoeft niet en het is goed zo voor mij. Er is veel ontruimd en de woonkamer en keuken doen ruimtelijk aan zonder de gezelligheid te hebben verloren. Er is over nagedacht en blijft er tijd voor leuke zaken zoals manden maken, met mijn zoon en schoondochter doorbrengen en vrienden naast de vele uren die ik werk in het consuminderhuis. Ik leidt zeven kringen oftewel cursussen budgetteren/consuminderen en de coördinatie van het huis met een team van vele kerngroep leden en vier assistenten en een meneer die de administratie doet. Ik leidt de kookworkshops samen met twee dames en soms drie. Mijn leven is gevuld en elke week bekijk ik de zaak of het anders en/of beter kan.... Ik ben een mens die van mening is dat aangeboren kwaliteiten gebruikt moeten worden. Hij die de sla laat groeien gaf ze niet voor niets aan je en alleen maar “dolce far niente” ligt me niet. Ik moet iets nalaten op deze aarde en mijn voetstap hebben gezet............dan pas kan ik in vrede mijn reis naar de eeuwige kamperfoelievelden aanvangen.......
 
Annemiek