woensdag 6 november 2024

Mijmering 104 Broccoli soep met pompoen pannenkoekjes en twee verhaaltjes...

Beste mensen,

Hou het overzichtelijk.

Doe vandaag alleen wat je ook echt aankan

En jaag jezelf niet op…

Annemiek.


Mijmering 104 2024.

Teveel boeken weggegeven had ik tot mijn schrik mijn vierde boek niet meer in mijn bezit. Petra heeft het tweedehands kunnen kopen en het boek aan me cadeau gegeven. Dat heet gelukkig zijn!

Tip…Broccoli soep.

Ingrediënten:

2 stronken broccoli

1 grote of 2 kleine uien

1 flinke aardappel

Enkele tenen knoflook

2 groentebouillonblokken

Werkwijze: De uien snipperen en in iets zonnebloemolie of olijfolie fruiten. 

Even later de gesnipperde tenen knoflook toevoegen en afblussen met 1 liter water.

De klein gesneden roosjes broccoli toevoegen inclusief de stronk. 

Het harde gedeelte van de stronk kan geschild worden.

De aardappel schillen, wassen en in klein gesneden blokjes erbij.

Bouillonblokken toevoegen en kon nog een halve liter water erbij plus een derde bouillonblok. 

(op elke halve liter water 1 bouillonblok.)

Aan de kook brengen en op lage pit garen. 

De blender erdoor en eventueel zwarte peper. 

In de soepkop een scheutje room of koffiemelk op de soep.

 Een paar fijngeknipte knoflookstengels uit de tuin leek me lekker en dat was ook zo.

Een deel van de soep ging in bakjes in de vriezer…

Tip 2… Pompoen pannenkoekjes voor bij de soep.

Ingrediënten en werkwijze: Stukken pompoen raspen en mengen met een ei, snuf zout en een beetje bloem. 

De prut kneden en eventueel bloem toevoegen tot een samenhangende massa ontstaat, 

waar je balletjes van kan vormen.

Iets platgedrukt bakken in zonnebloemolie in een stoofpan. Dichtschroeien en op lage pit garen. Op tijd keren…(Foto's bereiding op scrollen)

Tip 3…experiment. De afgeknipte topjes van de fuchsia’s oftewel bellenplant werden afgeknipt toen de planten naar binnen gingen. 

De toppen had ik in een kannetje water gezet en zie er komen worteltjes aan. 

Eenmaal per week schoon water geven en zien wat het worden gaat…

Bij de sedum in de vaas lijkt het niet te lukken. 

Misschien had ik die binnen moeten zetten.

Mijn leventje…Inmiddels heb ik vertraagde informatieverwerking oftewel cognitieve
problemen. 

Het betekend dat het voor mij niet meer te volgen is als iemand snel spreekt. Ik heb me aangeleerd om te zeggen: “Even terug!” 

Een antwoord formuleren gaat natuurlijk ook langzamer en iets uit mijn geheugen opdiepen idem.


Mensen met o.a. autisme alzheimer en MS,  hebben daar ook last van. 

Het verergert bij stress en vermoeidheid. Er zijn compensatie theorieën voor, richtlijnen om daarmee om te gaan waar ik me momenteel in verdiep.

Wat ook niet meewerkt is het minder wordend zicht en gehoor.

Mijn hoorapparaten kan ik niet meer zelf indoen en liggen in de kast. 

Ik heb er niet zo’n moeite mee moet ik zeggen want mijn vrienden houden er rekening mee.

 Op de TV loopt tekst mee die zo groot is dat meestal wel te lezen is wat ze zeggen.

Op de PC heb ik de grootste letters die verkleind worden als de mijmering wordt geplaatst…

Het is wat het is en mijn glas is nog steeds halfvol en tel ik mijn zegeningen… 

Floor die iets dikker lijkt te worden (door dieet brokjes tegen versnelde schildklierwerking) en niet meer hoeft over te geven. 

De zon door de ramen en een kopje koffie bij het schrijven van mijn verhalen…

Op de fiets naar KARWEI waar ik nog een stukje mat heb gekocht voor bij de keukenloper. 

De pracht bloei van de lidcactussen en de geranium stekken die aan zijn gegaan…

Kwaliteit van leven zit er nog steeds met bergen in…

Een verhaal uit het herschreven manuscript van mijn boek: Onderweg naar vrijheid. 

Bar Abdellah.

Aan de rand van Lindenheuvel Geleen lag Bar Abdellah in een wijk waar veel allochtonen
woonden. 

Met zijn allen gingen we er een keer naar toe. De eigenaar was een Marokkaan met de naam Abdellah. De mensen die er kwamen waren hoofdzakelijk Arabisch.  

De gelegenheid was duidelijk een ontmoetingscentrum. De muziek die werd gedraaid  was gemixt. Arabisch en gemengd met wat er zoal gehoord werd in het “Klaverblad”.

Hoe later de avond hoe mooier. Als er wat gedronken werd kwam het heimwee boven. Dan dansten en zongen de mannen samen met veel handgebaren, geklap en gezang. De strenggelovige Mohammedanen dronken trouwens geen alcohol. Die zaten apart en aan de thee. Daar hoorde Mo niet bij… die dronk bier. De klanken van de taal en de muziek gaven een heel bijzondere sfeer.

 Nelleke met haar conservatorium opleiding was er weg van. Je waande je in verre landen.

Annemiek in de tijd van het verhaal

Het was een complete cultuurschok als de avond nacht werd en we huiswaarts keerden. Uiteindelijk werd het voor Nelleke en de zusjes wat veel van het goede. Bar Abdellah was uit de gratie. Ik was de enige die er af en toe met Mo heen bleef gaan.

Tunesische gastarbeiders waren in de minderheid in Nederland, vergeleken met de vele Marokkanen Spanjaarden en Italianen. Ik leerde de verschillen zien. In Geleen woonde een dorpsgenoot uit Tunesië van Mo met de naam Abdesattar Marouani en ik vond hem een griezel. Hij leek veel ouder en had gluiperige oogjes. Meestal was hij samen met een Nederlandse veel oudere vriendin die Netty heette.

 Ik was perplex toen ik hoorde dat Netty acht kinderen had. Een verlopen type met  kapot geverfd lang zwart haar, een uitgezakt lijf met te strakke kleding en te diep decolleté. Als ze uitging paste haar ex-man op de kinderen die nog thuis woonden. Meneer woonde voor het gemak weer bij haar in.

Als ik een kind had zou ik geen moment aan uitgaan denken. Maar wie ben ik om te oordelen/veroordelen. Bij Bar Abdellah kwamen twee soorten vrouwen leek het wel. De enkelen die een serieuze relatie hadden met een Afrikaan en de velen die van man naar man


gingen. De zogenaamde “vlinders!” Die waren zeer in trek bij de mannen die een vrouw of verloofde in hun “thuisland” achter hadden gelaten. Die lieten ze overkomen als ze een huis hadden bemachtigd. De vlinders waren als schepen in de nacht, samen een tijdje met elkaar opvaren. Daar is niets mis mee. Het is een persoonlijke keuze die je maakt…Als je het daar beiden maar mee eens bent!

Einde van een zomer.

De scholen waren weer begonnen. Nelleke was druk met haar studie en gitaarles geven. Het bracht wat extra geld op naast haar studiebeurs.

Mijn werk in de bedrijfscatering bracht weinig verdienste en geen overwerk. Om vijf uur zat het erop.

Mo was naar Tunesië met vakantie, de bofkont. Mijn vakantie waren lange fietstochten geweest o.a. naar Maastricht langs het kanaal en verder. Een nieuwe hobby voor in het weekend werd geboren, steeds verdere fietstochten tot wel 100 km per dag en ergens overnachten bij een B&B. Altijd een blocnote bij me waar ik ervaringen in schreef of gedichten. Meestal waren mijn trektochten alleen, dat gaf me het pure vrijheid gevoel. Volmaakt gelukkig kon ik zijn ergens middenin de natuur met mijn thermos koffie en een boterham. Niet weten waar de weg heenvoerde en hoe weer naar huis te komen… In de armen van moeder natuur.

In mijn flatje werd het steeds gezelliger! Als het kouder zou worden maar weer even wat gaan bijverdienen bedacht ik. Er was een café/zaal in Beek op de Rijksweg waar bruiloften en partijen werden gehouden. Ze vroegen oproepbaar personeel voor feesten in het weekend. Ik ging er maar eens solliciteren en kwam op hun lijst na proef gedraaid te hebben.

En weer ging er een nieuwe wereld voor me open. Een bruiloft in “Café Beek” op zaterdag betekende van te voren een koud buffet maken. Werk genoeg! Of ik ook in de keuken wilde helpen? Ja, zeker! Ook daar was iets te leren. De aardappelsalade werd er nog zelf gemaakt, evenals zalmsalade en van alles wat daar bij hoorde.

Gevulde eieren opspuiten en van tomaten werden mandjes gesneden gevuld met o.a. erwtjes en takjes peterselie. Een citroen werd creatief omgetoverd tot een varkentje. Kilo’s gehakt werden “broden” gevuld met gekookte eieren. Afgekoeld werden ze in plakken gesneden. Hele hammen gebraden.

Een trouwerij uit liefde. Daar ging het anders aan toe dan die bruiloft van mij van “lang” geleden. De liefde spatte eraf. Meestal zag je wel dat ze gek op elkaar waren. Maar evengoed kans dat het geluk over zou gaan. Als de glans eraf was zoals het echtpaar waarvoor ik werkte. De eigenaar van de zaak was zijn eigen beste klant. Als zijn zaak een dag in de week gesloten was ging hij naar zijn stamkroeg een straat verder. Wat een idioot… Als hij later op de avond wat veel ophad en zijn vrouw niet snel genoeg reageerde schopte hij haar de keuken door. Daar was ik al eens bij geweest en wist niet wat ik zag.

Wat een bruut! De vrouw huilde stilletjes, verzorgde een schaafwond of kneuzing, plakte een pleister en werkte weer verder. Zou dat vroeger ook de “grote liefde” zijn geweest?

Voor geen goud zou ik in de plaats van die vrouw willen zijn. Geen mens die me ooit een keuken door zou schoppen. Mijn thuis was een veilig plekje met een boek en een muziekje terwijl knippatronen en lapjes, rokken en bloesjes werden.

Annemiek