woensdag 30 oktober 2024

Mijmering 102 Havermout koekjes, schuur ontspullen, boerenkool stamppot met "schnitzel" en een verhaaltje...


Beste mensen,

Het is de tegenwind,

Die de vlieger doet stijgen…

Annemiek.

Mijmering 102 2024.

Tip… De herfst nodigt uit om taartjes en koekjes te gaan bakken. 

De taart met pompoenmarmelade is voor een lieve vriendin die een jaartje ouder werd. 

Ook een manier om te feliciteren.

Tip 2…Havermoutkoekjes.

Ingrediënten:

250 gram boter of margarine

150 gram suiker

1 ei

2 dl melk

1zakje bakpoeder

Snuf zout

Ongeveer 250 gram havermout

Ongeveer 400 gram bloem en meer

Werkwijze: Meng de droge bestanddelen door elkaar en voeg het ei een deel van de melk en de boter toe. 

Met twee messen de boter in blokjes snijden en met de hand verder kneden. 

Bloem en de rest melk  toevoegen en kneden tot het deeg loslaat van je handen.

De helft van het deeg uitrollen tot een lap en koekjes uitsteken.

Ik gebruik hiervoor het plastic ringetje vaneen rolletje hansaplast dat buigzaam gemakkelijk de koekjes loslaat.

Bovendien ga ik voor kleine koekjes want ze zijn heel machtig.

De oven halverwege het koekjes uitsteken voorverwarmen op 180 graden.

Bak de koekjes lichtbruin anders worden ze te hard…

Tip 3…Tijdmanagement van deze week is schuur ontspullen. 

Wie bewaard die heeft wat en soms weet je niet eens meer wat je nog hebt. 

Het ontspullen begon met de ijzerboer appen.

Vanaf de schuurdeur ben ik rechts langs de muur begonnen met alles bekijken en sorteren. 

Wat doorgegeven kon worden op een hoopje gezet. 

Waar ijzer aanzat kwam op het tuinpad naar het trottoir. 

Daar blijft het spul twee dagen liggen en ieder die iets bruikbaars ziet kan het meenemen. 

(Zie briefje)

Wat moet een mens als ik met een riek met gebroken steel. 

Een derde steekschop en kilometers spandraad.

Het is raadzaam bij ontspullen af en toe afstand te nemen en pauze maken. 

Ontspullen doe je niet in een keer en gegarandeerd bij de volgende ronde gaan weer zaken weg 

waar je nu nog niet aan toe bent.

Tip 4… Boerenkoolstamppot met “schnitzel” van knolselderij.

Ingrediënten:

De nodige kruimige aardappels

Verse boerenkool… nee geen voorgesneden maar vers op de markt of groentewinkel.

Klontje boter

Nootmuskaat

zout/peper

Schijf beetgare knolselderij

Paneermeel peper/zout en een ei.

Werkwijze…De aardappels schillen, wassen en in kleine stukken gesneden opzetten met weinig water en iets zout. 

De boerenkoolbladeren van de stronk scheuren wassen en klein snijden.

Zorg dat de kool tien minuut vanaf kookpunt meekookt met de aardappels dat is het lekkerste.

 Eventueel afgieten en de stamper erdoor met klontje boter en nootmuskaat en/of peper.

Natuurlijk is boerenkool lekkerder als de vorst erover is gegaan.

 Daar wilde ik niet op wachten. 

De schijf voorgekookte knolselderij werd door paneermeel gewenteld, 

losgeklopt ei (met iets peper/zout) en weer door paneermeel. 

In zonnebloem bakken op lage pit en op tijd keren.

Mijn leventje… Wat een energie en blijheid brengt het buitenwerk. 

Nog frietolie genoeg heb ik de binnenkant poort en schutting ook maar in de olie gezet.

 Oliespetters op mijn kleren, gezicht, haar en van olie druipende tuinhandschoenen. 

Ik maal er niet om.

Toen de bak olie uit mijn wapperende handen viel kreeg het stoepje ook nog een oliebadje. 

Rustig blijven Annemiek! 

Dat slijt wel weg en de handschoenen en kleding werden direct in een sopje van afwasmiddel en lauw water voorgewassen. 

In de avond in de wasmachine en hingen alles de dag erna alweer op de waslijn.

De friet olie was toen al heerlijk in het hout getrokken en met een zachte handveger werden de kruimels van “De krekette” van de poort geborsteld.

Mijn huishoudelijke hulp Jeffrey werkt samen met mij in teamverband. 

Hij sopte alle deuren terwijl ik keukenkasten schoonmaakte. 

Jawel op de ladder en werd weer een tip toegepast. 

Op de bovenste kastplanken liggen kranten eh wijkblad papier dat eenmaal per half jaar wordt verschoond.


Op de plastic dozen die ik van de eega van Gerda erfde staat met permanent marker
geschreven wat erin zit. Gemakkelijker kan haast niet. 

Een verhaal uit het herschreven manuscript van mijn boek: Onderweg naar vrijheid.


Kookles van Mo.

Een grote pan kwam op het gasstel, daar ging olijfolie in. Dianne en ik maakten groenten schoon terwijl Mo lamskoteletjes aanbraadde. Dat zou Chacchouca worden vertelde Mo. Het eenpansgerecht kende vele variaties en altijd werd plat brood erbij gegeten. Dat was te koop bij een Arabische winkel in Geleen. Er gingen uien knoflook stukken wortel, paprika en  geweekte kikkererwten in, plus een kwart witte kool inclusief stronk. Verder Arabische tomatenpuree wat water zout en harissa. Overal werd aan geproefd en de harissa bleek erg pittig te zijn.

Dianne en ik wilden alles weten over de Arabische keuken en hoe couscous werd gemaakt. We spraken af om in de toekomst eens bij mij thuis te koken. Ik had inmiddels een gasfornuis met oven en daardoor meer mogelijkheden. Dianne zag zichzelf niet bij haar moeder thuis met een Tunesiër aan de kookpot staan. Verder waren we een beetje bang van de norse medebewoner van Mo. Tussen het koken door dronken we zwarte thee uit piepkleine glaasjes met mierzoet amandelgebak dat droop van de honing. We vonden het zalig.

Even later kwamen Nelleke en Lisa erbij en barstte het huisje uit zijn voegen. De medebewoner vertrok na een korte woordenwisseling. Toen werd de sfeer vrolijker. Met z’n allen gezellig rond de tafel met de pan in het midden. Het brood had eigenlijk warm moeten zijn en we hadden net genoeg bordjes. Mo at het gerecht met zijn handen. De groenten en de saus handig opnemend met stukjes brood. We spraken af om bij elke ontmoeting elkaar woordjes te leren. Zo leerden wij Arabisch en hij Nederlands.

Het eerste woord dat we elkaar leerden was: brood, “gops” in het Arabisch. “A tini gops”


(fonetisch) “ik wil brood”. Al snel kregen we in de gaten dat de Arabische taal heel moeilijk was. De keelklanken, de “hash” zoals Mo die uitsprak, was onmogelijk na te doen. We leerden die dag nog goedendag zeggen: “Salem Malaikum” met de bijbehorende hand op het hart en smakelijk eten. Fonetisch schehe taiba…

Het huisje daverde van ons gelach toen het kinderboekje eerste klas op tafel kwam. Het boekje ging over een meisje en een hond. Mo leerde de klemtoon op woorden te leggen. Nooit meer vergeet ik hoe hij dat deed. Heeft de hond geen huis?? Met heel overdreven het laatste woord de hoogte in.

Wat later schreef Mo onze namen in Arabische leestekens. Tot onze verbazing schreef hij van rechts naar links. Hij liet ons een Tunesische krant zien die hij kocht in Geleen. De achterpagina was de voorpagina. De letters leken in niets op wat wij kenden. Het was een leerzame dag en het eten was verrukkelijk. De volgende les zou couscous maken zijn. Er werd bedankt met omhelzingen en huiswaarts gekeerd. De komende dagen was Mo en zijn huisje het gesprek van de dag.

En zo werd Mo een regelmatige gast in mijn huis. Het lag voor de hand, Annemiek altijd in voor iets nieuws leerde couscous maken. Een gerecht waar we wel een halve dag mee bezig waren. Echte couscouskorrels waren in die tijd alleen te koop in Arabische winkels.

We waren samen naar zo’n winkel in Geleen geweest en ik keek er mijn ogen uit. Gedroogde peulvruchten en vele specerijen met vreemd opschrift. Een Arabisch sprekende winkelbediende prees het lamsvlees aan, dat in stukken in de vitrine lag. Halal geslacht…waar we ook van alles over wilden weten. De prachtige groenten die altijd net iets anders waren dan bij de groentewinkel van ons dorp. Er waren ook soorten die ik helemaal niet kende. Het boeide uitermate…

Kip in reparatie.

Ik kocht een couscous pan. Die leek het meest op een rijststomer. Het was een aluminium pan in twee delen. Onderin de pan ging water en er bovenop kwam een soort zeef/vergiet met een deksel erop. In dat vergiet gingen de couscouskorrels om gaar te stomen. Op de naad tussen vergiet en pan werd een lap katoen gewikkeld om te voorkomen dat stoom ontsnapte. Zo werden die korrels dikker…  Ze moesten ook nog kleuren begreep ik.

Tijdens het kookproces werden de couscouskorrels vele malen vanuit het vergiet in een platte bak geschud. Vervolgens werd wat saus uit de groenten/vlees pan over de korrels verdeeld.

Alles werd voorzichtig door elkaar gehusseld. Dat was precies werk, de korrels mochten niet gaan plakken maar moesten wel de saus opnemen, voordat ze weer in het vergiet gingen voor de volgende ronde.

Dit kon je alleen leren door ervaring, werd me duidelijk. Na verloop van tijd werden de korrels dikker. De saus met vlees en groenten was toen al lang klaar. Heerlijke geuren doortrokken mijn keuken. Het lamsvlees, de specerijen en de vele groenten. De Arabische muziek, zeker als Mo meezong met “Oem Kartoem” zoals hij haar noemde. En ik? Ik raakte helemaal in de ban van de mooie Afrikaan. Hij vertaalde de tekst en ik leerde de betekenis van de woorden.

Soms kwam Nelleke kijken hoe ver we waren. Dan dekte ze alvast de tafel met mijn mooiste

Herfst hofje.

tafelkleed en kaarsjes. Couscous eten deed je met een grote groep mensen, je dierbaren. Met familie tijdens hoogtijdagen zoals Laid Kebier of met vrienden zoals bij ons.

Als iedereen aan tafel zat en druk bezig met eten werd Mo melancholiek. Ik zag het wel. In gedachten was hij dan thuis in zijn land bij zijn moeder en de familie. We leefden met hem mee! Zeker toen hij vertelde dat hij de maan een boodschap meegaf op haar weg naar zijn land. Wat een gevoelige, poëtische man!