zondag 8 september 2024

Mijmering 87 Pompoen/sinaasappel marmelade, pastasaus inmaken, pompoenpannenkoekjes, uitleg vertraagde informatieverwerking en een verhaaltje...

Beste mensen,

Hij/zij die de kunst heeft geleerd, met zichzelf te leven,

Zal zich nooit vervelen.

Annemiek

Mijmering 87 2024.

Tip…Nog steeds worden stekjes van uitlopers van de aardbeiplanten geknipt en in een kom water gelegd. 

De temperatuur is er nog naar om wortels te krijgen. 

De kleinste wasteil kan nog gevuld met jonge aanplant…Hoe meer jonkies hoe meer oogst in seizoen 2025…

De aardbei planten die ik heb zijn doordragend zodat ze in de herfst ook nog oogst brengen. 

Door de vele regen en de dauw is het nodig een plukje hooi onder de rijpende aardbeitjes te leggen om rot te voorkomen.

Tip 2…nieuwe voermand/speeltuin voor de vogels en Jeanke. 

Jawel de touwen van de vogelvoermand zijn geknapt terwijl Jeanke trapezewerk uitvoerde.

Dat werd hals over kop een nieuwe maken van hergebruik
materiaal maar wat? 

Er was nog een rooster waar touwen aan bevestigd kunnen worden 

en werden negen touwen tot drie vlechten gevlochten.

Met tayraps werden de vlechten aan de rooster bevestigd, 

jaaa niet helemaal recht. Dat kan je verwachten van Annemiek. 

De “vogelvoermand” werd direct aan de boom opgehangen 

voordat iemand me betrapt op de ladder.

De pinda’s waaien eraf vrees ik en moest de rooster een beetje “aangekleed” worden. 

Het hart werd uit een rotan onderbord geknipt en kwam de rand op de rooster. 

Middenin kwam mos waar de doppinda’s opkwamen. 

Nu even opletten of het nieuwe “huis ”Jeanke en de vogels bevalt…

PS… Ze zijn er gek mee…

Tip 3… Pastasaus “inmaken” kan iedereen.

Ingrediënten pastasaus en maak maar veel:

1 ui

Enkele tenen knoflook

Een kom overrijpe tomaten die in de vriezer lagen

Enkele stengels bleekselderij

1 dikke paprika

Zeker twee wortels

Half handje witte rozijnen

1 doosje tomatensaus

Blaadjes salie veel tijm en basilicum uit eigen tuin

Oregano kan natuurlijk ook maar had ik niet.

Peper/zout.

Olijfolie of zonnebloemolie

Pasta…ik nam spaghetti.

Verder kan je verse pepers in stukjes toevoegen als je van pittig houd.

Werkwijze: De gesnipperde ui fruiten in iets olie 

en iets later de gesnipperde knoflook toevoegen.

De wortels schillen, wassen en in stukjes erbij evenals de bleekselderij en dan pas de paprika. 

Verder alle verdere ingrediënten en kruiden. 

De bevroren tomaten hebben vijf minuut in een bakje water gelegen 

en kon het vel gemakkelijk verwijderd.

De bijna ontdooide tomaten gingen in stukken in de saus die even aan kookpunt werd gebracht. 

Daarna op lage pit laten pruttelen. 

Als je minder vocht in de saus wil…(inkoken) dan een houten lepel tussen deksel en pan.

De pasta garen, afgieten en een scheut olijfolie erbij. 

De saus die teveel was kwam kokend heet in schone potten met direct de deksel op de pot. 

De potten op de kop zetten en na afkoeling in de voorraadkast.

De potten zijn een rijk bezit voor als ik een slechte dag heb. 

Alleen een beetje pasta  garen, een potje pastasaus uit de kast en opwarmen. 

Een gezond potje van eigen maaksel. 

Ze blijven wel twee maanden goed…

Tip 4… September is de maand om knoflook te poten. 

Dat hoeft geen speciale knoflook te zijn. 

Elk plekje in je tuin is goed. 

Maak de grond een beetje los en prik de teentjes een voor een in de aarde. 

Met 20 cm tussen ruimte. 

De puntjes moeten net nog zichtbaar zijn.

De teentjes gaan wortelen en komen stengels uit de puntjes die je de hele winter als knoflook kan gebruiken. 

Ze hebben een heerlijk zachte smaak. 

Heb je geen tuin? 

Zet dan een bloempot op je balkon of op de vensterbank binnenshuis.

Tip 5…Pompoen/sinaasappelmarmelade.

Ingrediënten:

3 kilo schoongemaakte pompoenstukken


Anderhalve liter sinaasappelsap met vruchtvlees, vers geperst of

uit een pak, met of zonder vruchtvlees.

5 pondpakken geleisuiker 2:1

Werkwijze: Drie kilo pompoenstukken samen met anderhalve liter sap aan de kook brengen en garen. 

De blender erdoor en weer aan de kook brengen.

Daar komen vijf pondspakken geleisuiker bij 2:1 dat betekend light.

 Zie gebruiksaanwijzing pak hoelang je de marmelade op kookpunt moet houden. 

Meestal 4 minuut en dan echt op kookpunt flink borrelend.

De gelei kokend heet in schone potten gieten, 

deksel erop en op de kop zetten tot ze zijn afgekoeld. 

De potjes die ik cadeau wil geven

krijgen nog een stoffen dekje.

De goede opmerker las dat ik schoon in de pan 4.5 kilo vruchtvlees/sap heb. 

En voor 5 kilo geleisuiker gebruik. 

Daar is een reden voor.

De pompoenmarmelade wordt daardoor aan de dikke kant en kan tevens gebruikt voor taartvulling en alle soorten gebak en vlaai. 

Natuurlijk ook op crackers je boterham of in de yoghurt of bij ijs.

De pompoen kostte op de markt een euro en drie kilo sinaasappels 3 euro 50. 

(uit drie kilo sinaasappels haal je iets meer dan anderhalve liter sap) 

Achteraf gezien kost echt sinaasappelsap minder dan de pakken in de super 

waar veel water en weinig echt sap in zit plus veel toevoegingen.

Wel meer werk maar meer smaak.

Tip 6… pompoenpannenkoekjes.

Ingrediënten:

Stukken pompoen raspen

Een ei toevoegen

Snuf zout

De nodige bloem om de prut tot samenhangende hoopjes te kunnen vormen.

Zonnebloemolie om in te bakken.

Poedersuiker.

Werkwijze zie foto’s.

Mijn leventje…Natuurlijk heb je een verzameling potjes nodig voor de pompoenmarmelade. 

Die spaart mijn vriendin Manuela voor me.

Manuela.
Ze komt elke week even koffie leuten en bekijken hoe het met me gaat. 

We delen lief en leed evenals met de vriendinnen Petra Samira en Sonja en ze zijn een zegening. 

Komt nog de woensdagvriend, We bellen elke dag in de late avond soms urenlang. Dan is er nog de bonusfamilie en bij Gerda kan ik in directe nood terecht… Ze woont in dezelfde straat. Wat een rijkdom.

Verder heb ik besloten geen bezoek meer te ontvangen van verre vrienden ook al zijn ze me
zeer dierbaar. Het kost me teveel energie waar ik dagen van moet bijkomen.

Door de hersenziekte is een vertraagde informatieverwerking ontstaan. 

Dat is al enige tijd geleden begonnen en heeft niets met intelligentie verlies te maken. 

Gelukkig maar. Vrienden weten inmiddels dat ik soms “even terug” zeg, 

omdat ze sneller praten dan ik verwerken kan.


De snelheid waarmee ik kan reageren is eveneens trager evenals informatie uit mijn geheugen opdiepen, plannen en organiseren.

Daardoor moet ik topprestaties leveren in het dagelijkse leven,

zeker tijdens een gesprek wat ontzettend vermoeiend voor me is.

De wereld gaat te snel voor me…Door de buitenwereld wordt deze vertraging vaak gezien als dementie wat het absoluut niet is. 

Deze bijwerking van de hersenziekte was de reden dat mensen in het consuminderhuis Landgraaf indertijd niet meer met me wilden samenwerken. 

Wat eens mijn beste vrienden waren zagen een onderdeel van de hersenziekte als tegenwerking en/of dementie. 

Ik werd verwijderd uit dit pracht project dat ik zelf oprichtte. Ik heb het hen allang vergeven al heeft het me bijna de kop gekost.

Je kan mensen een tekort aan inzicht c.q. onkunde niet kwalijk nemen. 

Als je mensen moet "bijscholen "om hen inzicht te kunnen geven om eventueel steun te krijgen?  Dat ging me te ver en kostte teveel energie. 

Daarom heb ik het indertijd zo gelaten en bleef voor mij nog consuminderhuis Molenberg. 

Waar je moet snijden werd al aangegeven
 door moeke natuur.
Daar heb ik nog lang mijn pracht werk kunnen doen en dat was niet spullen uitdelen. 

Ik ben daar zelf weggegaan toen de sfeer hetzelfde werd als in
Landgraaf. Tja infiltranten...

Mijn werk is eigenlijk nog steeds hetzelfde en is het mooiste wat je een mens kan geven: Grip op leven… Zelfs de openhartigheid in de verhalen brengen bewustwording en daardoor verwerking en…lering. Het is een eer dit werk nog steeds te mogen doen vanuit een liefdevolle begripvolle basis...

Een verhaal uit mijn boek Onderweg naar Vrijheid.

Met gemengde gevoelens.

Bijna negentien en verliefd op mijn baas. Slecht slapen, steeds aan hem moeten denken. Zijn troostende armen weer om me heen willen voelen. 

Hoe beschut en veilig was dat geweest. Het zou mooi zijn als ik die gevoelens voor mijn verloofde Hans zou hebben. 

Zo was het nooit geweest en zou ook niet komen omdat Hans voelde als een jonger broertje… 

Hij was voorspelbaar en vooral gezellig. Dat was een andere manier van “houden van.” 

Hij voelde voor mij veilig. Liefde heeft vele gezichten. Met Hans samenleven zou een vrolijke bedoening worden. Open huis, vrienden ontvangen. Daar waren we het roerend over eens.

Sinds kort begreep ik dat bij verliefdheid passie kwam kijken. Tot mijn 19e jaar kende ik dat gevoel niet…

Als Fred “mijn” kantine binnenkwam wist ik dat hij er was zonder dat ik hem zag. Mijn lichaam reageerde direct. Vlinders in mijn buik en een snellere ademhaling.


Mijn ogen zochten de zijne. Ik weet niet wanneer hij mijn “symptomen” in de gaten kreeg. Moedigde hij ze aan? Zijn controles liep hij sinds kort op een tijdstip dat er meestal niemand aanwezig was. Als we alleen waren werden onze gesprekken persoonlijker.

Tijdens een van die gesprekken kwam hij terug op de dag dat hij me in tranen had aangetroffen. Hij vroeg waarom ik toen die black-out had gekregen en vertelde ik een beetje van de problemen met mijn moeder thuis. Hij vond het al gek dat ik zoveel werkte.

“Kan je verloofde haar niet eens de waarheid zeggen?” vroeg hij. Ik vertelde dat Hans bij de marine was en inmiddels alweer lange tijd op zee. Soms duurde het weken voor zijn schip weer aanmeerde in de thuishaven Den Helder. Ik vertelde hem maar niet dat Hans niet tegen mijn moeder was opgewassen. Dat was trouwens niemand, zelfs mijn vader niet. “Daarom ben je zo gespannen,” merkte Fred op.

Pompoen pannenkoekjes bakken.

“Omdat je verloofde op zee zit.” Hij had zo zijn eigen invulling; vanaf het begin nam hij aan dat ik Hans en de seks miste. Ach mannen! Wist hij veel dat seks niet bestond in de relatie tussen Hans en mij,… dat zou als incest voelen. Ik zweeg…

Fred was van mening dat ik een temperamentvolle vrouw was die niet zo lang zonder man zou moeten doorbrengen. Dat hij degene was die dat temperament deed ontvlammen, ontging hem.

Hoe was dit gevoel eigenlijk ontstaan? Hoe kreeg ik weer controle? We waren beiden niet vrij…en ik wilde geen huwelijk ontwrichten. Fred was twintig jaar ouder en had wijzer moeten zijn. Achteraf gezien was hij toen wellicht in de midlife crisis.

Als we alleen waren vertelde hij wel eens over zijn jonge jaren als kok op de wilde vaart. Ik hing aan zijn lippen en zag het schip voor me met Fred in de kombuis. In elke haven een ander schatje. Ja, ja….. Hij vertelde dat hij laat getrouwd was en nog steeds een beetje losbandig. Nou, dat was wel duidelijk. Dat krachtige van hem trok me aan, zijn leidersnatuur en zijn intelligentie. Een boeiende man en altijd op zoek naar hoe mensen in elkaar zaten door hun lichaamstaal te bestuderen. Dat heb ik van hem geleerd.

Het boeide me zijn pokerface proberen te doorzien. De manier waarop Fred zijn personeel boven hun kunnen opjoeg met een blik of gebaar. Kijken of ze stressbestendig waren. Daar had ik al wat staaltjes van gezien.


Wat was hij boeiend, mensen die het allemaal wel goed vonden, zoals de jongste kok Toontje, konden beter een andere baan zoeken. De manier waarop hij Toontje aan kon gaan was bikkelhard en wreed. Dat heb ik hem wel met mijn blikken vertelt maar niet met woorden, dat durfde ik niet. Ik had daar niets mee te maken. Waar gewerkt wordt vallen spaanders en ook echte mannen maken fouten.

Ik hoorde bij zijn team…Volgens hem joeg ik mezelf wel op…daar hoefde hij niets aan te doen. Omdat ik zo gemotiveerd en perfectionistisch in mijn werk was, had ik niet veel moeite met hem. Ik werkte hard, meer dan voor 100%. Er kwamen nooit klachten en had mijn baas geen klachten over mij. Er was maar een enkel iets waarin hij me corrigeerde.

“Ben je in bed ook zo fanatiek?” vroeg hij wel eens. Dan glimlachte ik maar. Ik zou niet weten hoe ik in bed zou zijn. Die paar oriënterende vrijpartijtjes met Hans waren niet voor herhaling vatbaar geweest, maar dat vertelde ik hem niet. Ik begreep niets meer van mezelf. Ik hield toch niet van mannen die me de baas waren? Die waren na de verkrachting door Koen toch een bedreiging? Tenminste volgens mij zat ik zo in elkaar. Waarom trok Fred me dan zo aan?

Hij  las me als een open boek vertelde hij, maar niet echt… en zag alleen wat hij wilde zien weet ik nu. Ik gaf geen verdere openheid, niet over mijn relatie met Hans en niets meer over thuis dan wat hij al wist en toch werd ik emotioneel steeds afhankelijker van hem.


De afgeschreven slaatjes en de broodjes die over waren gaf ik aan de armere werknemers, of aan de tuinlieden. Hij liet me merken dat hij het wist, maar verbood het niet.  

Soms kwam hij heel dicht bij me staan terwijl er nog mensen in de kantine waren en streek met een vinger over mijn dij terwijl hij me aankeek. Dat voelde van hem niet als een bedreiging, terwijl ik trilde van… ja van wat? Angst emotie? De macht die hij over me kreeg werd groter…

Ik had er iets van moeten zeggen, maar zweeg... Nieuwsgierigheid, de spanning, een wondere wereld die ik nooit had gekend en steeds weer opnieuw wilde ervaren. De vlinders in mijn buik duidelijk aanwezig als Fred dicht bij me stond. Dan werd ik zacht onder zijn blik. Als zijn ogen mijn mond zochten en mijn lichaam aftastten, om terug te keren bij mijn ogen. Dan werd ik warm, trillend als een blaadje in de wind. Soms bewoog hij zijn lippen als in een zoen.

Ik kreeg steeds minder controle over mijn lijf. Controle die Fred leek over te nemen. Opbouwende spanning die ik maar niet kwijtraakte en dat zag de ervaren man. Hij dacht dat het kwam omdat ik Hans te lang moest missen, maar het was verliefdheid en passie die voor het eerst in mijn leven ontwaakte door en voor de verkeerde man.

Halve nachten en dagen dagdromen, hoe het met hem zou zijn wat zeker nooit mocht gebeuren.



Spelen met de gedachte mocht wel. Daar deed ik niemand kwaad mee. Er werd tussen ons veel gesproken zonder woorden, met oogcontact. En heel soms iets van minieme lichaamstaal, dat is gevaarlijk spel en gedoemd om fout te gaan. Ik was verloofd en hij getrouwd, het kon niets worden, het mocht niets worden.

Stoppen ermee!

Annemiek