maandag 1 maart 2021

Mijmering 17 Pastasaus bolognese, groentezaad voor 19 cent, koel kiemers, Pupiters en een verhaaltje...

 Beste mensen,

Strooi elke dag wat blommen van aandacht
voor de mensen om je heen
 
Annemiek.
 
Mijmering 17 2020.
 
Maart zaaimaand en Song zaaide de sla in de koude kas. Pluksla in rood (rosso) en groen. Je hebt geen kouwe kas? 

Wij ook niet maar wel een rij bakken zonder bodem die we tien cm in de grond werken en
ongeveer tien cm dik met potgrond vullen. 

Daarin worden gleufjes getrokken zo dik als een bezemsteel of zo en het zaad zuinig verdeeld. De gleufjes voorzichtig sluiten aandrukken en met water besproeien. Een glasplaat op de “kas” en wachten maar.
 
We hebben het teeltplan erbij genomen en overleg gepleegd.
Waar vorig jaar de erwten stonden mogen ze vier jaar niet meer staan. 

We zetten hun klimrekken een stuk verderop en kunnen de erwtenplanten komende donderdag in de volle grond. Ze zijn in het vierde blad en de ranken zitten eraan. 

Om de twee dagen heb ik de planten zuinig gesprayd met water en ze zijn volmaakt met korte stevige stengels. Te koud
zal je denken? 

Welnee sla zijn koel kiemers en de erwtenplanten kunnen kou verdragen. Bovendien ligt onze moestuin in het hart van het consuminderhuis omringt met schuttingen en muren. 

Door deze beschutting scheelt dat wel drie graden...Het is maar dat je het weet als je ongeveer dezelfde
omstandigheden hebt...
 
Tip 2
Bij de LIDL zijn heel betaalbare groente en bloemenzaden te koop vanaf 19 cent de nummers 1 per zakje (zie foto) en de nummers 3 kosten 49 cent per stuk. 

Ik heb ze vergeleken met de duurdere merken en de inhoud
zaad is de helft. Het duurdere merk kost wel zes maal zoveel. Het is maar dat je het weet...
 
Tip 3
Altijd overzicht houden betekend dat vier appeltjes die vlekjes kregen werden gebruikt als vulling in een pannenkoek. 

We gooien geen “goei ete weg” Het pannenkoekbeslag werd deze keer gemaakt van zelfrijzend bakmeel snuf zout, een ei
en wat melk... Zaaaaaaaaalig op de zaterdag.
 
Tip 4
De losse stengels bleekselderij in de koelkast moeten op en ik heb zin in pasta... Pasta bolognese saus maak je zo...voor als  je het nog niet wist:
 
Ingrediënten:
Enkele wortels (uit de inkuil)
enkele stengels bleekselderij
4 verse tomaten
wat tomatensaus in pot of pakje
ik had een rest nog ingevroren
1 paprika rood of groen
1 ui
tenen knoflook of knoflookstengels
ik had stengels en daslook.
oregano en tijm of
gedroogde Italiaanse kruiden.
peper/zout
geraspte kaas
pasta welke soort dan ook
een bekertje per persoon.
 
Werkwijze:
Water voor de pasta opzetten...op kookpunt de pasta en
tomaten erin. 

De tomaten na een minuut eruit nemen en zit de schil los. Laat maar even liggen. De pasta verder koken volgens gebruiksaanwijzing pak.
 
De gesnipperde ui aanfruiten in de wok en halverwege de gesnipperde knoflook erbij. 


Ik had knoflookstengels en daslook uit de tuin (wilde knoflook) die met de kruiden erbij gingen. 

Bij de ui kwamen de geschilde en zeer klein gesneden wortels (lange gaartijd) en daarna de bleekselderij in smalle reepjes. 

De paprika in stukjes en de geschilde tomaten in stukken plus
de tomatensaus en peper/zout. 

Aan de kook brengen en met deksel op de wok laten sudderen. 

De kruiden werden verzameld in de tuin. Tijm oregano knoflookstengels en daslook. 

Heerlijk vers allemaal. De blaadjes van de stengel van de tijm
rissen en alles klein gesneden bij de saus. 

Tja... ik was ze niet eens en blaas er eens over als ik eraan denk. Hup in de wok omscheppen en eventueel iets water toevoegen.
 
De pasta is al gaar werd door het vergiet gekieperd en kwam terug in de pan met een scheut olijfolie. 


Je hebt het goed gezien... de saus is voor wel twee dagen of drie matige eters. 

Een grote pot van mayonaise geloof ik, werd tot de rand gevuld met de kokend hete saus en de deksel erop gedraaid.

Op de kop met die pot, die later afgekoeld gewoon in de voorraadkast wordt gezet. 

Je kan de saus ook gebruiken voor lasagne en dat maak ik volgend weekend of zo. Zo klaar als de saus voorhanden is...
 
Mijn leventje...
Terwijl ik kookte gingen mijn gedachten naar mijn puberteit toen ik pastasaus maakte van wat ik vond in de kast en dat waren zeker geen groente. 

Nou ja wel bonen in tomatensaus. Pasta maakte mijn moeder nooit dus niet in huis en vermicelli werd door mij als pasta gekookt. Hoe dat gesmaakt zal hebben?

Mijn vader en moeder waren naar de dikke Haarie een plaatselijke kroeg want mijn moeder was overspannen en de dokter had gezegd dat vader haar eens mee uit moest
nemen. 

 Daar kwamen ze Jacques de vader van mijn hartsvriendin Nelleke tegen die lang van stof was en hen mee naar huis heeft genomen. 

Ik kan me er iets bij voorstellen... Meneer was vol van fanfare
de Maasgalm waar Nelleke en ik lid van waren. Het kan geen toeval zijn dat mijn vader de week erop van latjes pupiters (muziek standaards) maakte en in de kelder zette. 

Stoelen erbij en kwam Jacques ons elke donderdagavond muziekles geven. De broer van Nelleke met de trompet, ik met de bugel en Nelleke met de cor. 

Het was niet om aan te horen in die kleine ruimte, zeker ook omdat Jacques daarbij met een stok de maat sloeg op de robuuste pupiters. Op een gegeven moment zijn we gestopt omdat mijn moeder vertelde dat “die kale” van hiernaast commentaar gaf. De pupiters werden aanmaak houtjes en waren we weer vrij... Mijn vader trouwens ook want bij de dikke Haarie beviel het niet zo...
 
Annemiek.