Beste mensen,
Liefde is wanneer beiden zich meer om de ander bekommeren
dan om zichzelf.... Annemiek.
104 Consumindermijmering 2015.
Tip.
En er is altijd wel iets te doen in de tuin......De tuin brengt afleiding energie relativeren en beweging. De tuin brengt voedsel niet te vergeten....... en kleur in het menu door o.a. de regenboog snijbiet die op vele manieren verwerkt kan worden. Stoven voor op de pasta en op een geroosterde boterham met
wat crème fraiche of geitenkaas.
wat crème fraiche of geitenkaas.
Regenboog snijbiet zit boordevol flavonoïden door de kleur dus pigmentstoffen. Of je die nodig hebt? Ze zijn heel belangrijk voor de stofwisseling van vitamine C. Ze zijn gunstig tegen hart en vaatziekten en geven weerstand want het zijn krachtige antioxidanten. Misschien wel de reden dat ik vrijwel de enigste vrijwilliger in het consumindehuis ben die nooit griep heeft of verkouden is.
Recept regenboogsnijbiet ovenschoteltje: Bij gebrek aan regenboog snijbiet kan de gewone groene snijbiet genomen worden of spinazie of raapsteel of melde in welke kleur dan ook........
Ingrediënten:
- Ongeveer 4 ons regenboogsnijbiet, stengels en blad apart in reepjes gesneden
- 1 gesnipperde ui
- 3 teentjes knoflook gesnipperd
- enkele aardappels geschild en in stukken
- melk
- 3-4 kleine eitjes of twee grote
- de nodige geraspte kaas
- handje walnoten, in stukjes
- olijfolie
- verse gemalen peper en zout,
- nootmuskaat, Italiaanse kruiden (bijv. oregano, basilicum, salie marjoraan, tijm)
- 1 theelepel mosterd
Verwarm de oven voor op 200 gr. Kook de aardappelen gaar en maak met de melk, peper, zout, mosterd, nootmuskaat een mooie puree.
Roerbak de ui en even later de knoflook met de olijfolie in een wok. Voeg de stukjes walnoot toe en daarna de stukjes stelen van de snijbiet. Ze moeten immers vijf minuut langer stoven dan het blad. Wok
nét niet beetgaar. Op smaak maken met de Italiaanse kruiden. Vet een ovenschaal in met wat olijfolie en bedek de bodem met de puree. Schep het snijbietmengel erop. klop de eieren los en meng wat geraspte kaas erdoor, giet dit over het geheel. Zet de schotel ongeveer 30 minuten in de voorverwarmde oven op 180-200 gr. tot de bovenkant mooi lichtbruin is.
nét niet beetgaar. Op smaak maken met de Italiaanse kruiden. Vet een ovenschaal in met wat olijfolie en bedek de bodem met de puree. Schep het snijbietmengel erop. klop de eieren los en meng wat geraspte kaas erdoor, giet dit over het geheel. Zet de schotel ongeveer 30 minuten in de voorverwarmde oven op 180-200 gr. tot de bovenkant mooi lichtbruin is.
Tip 2
De mooiste klimcourget aan het schuttinkje wordt zaadcourget om zaad te leveren voor 2016. Hoe een courget zaad leverancier wordt?
De courgette laten groeien tot megaformaat maar wel steunen aan de plant want hij mag niet afbreken. Ik heb een netje van pootaardappels hergebruikt ( werden bewaard) en om de courgette getrokken. Via het koordje werd met een stukje touw het netje vastgebonden aan het gaas. Wel blijven opletten of het netje wel voldoende meegeeft en toch steun biedt. De courgette zal dik en vol zaad komen. Het zaad zal gaandeweg de nazomer en herfst dikker worden en de courgette wordt geel. Einde september of als de nachten kouder worden wordt de zaadcourgette afgeknipt en op een vorstvrije koele plek gelegd binnenshuis. Als je een keertje tijd hebt in de winter wordt de courgette middendoor gesneden en
met een eetlepel de zaden eruit gehaald die te drogen worden gelegd op een dikke krant. Tegen einde jaar een leuke bezigheid en kan de lege “dop” gevuld worden met vogelzaad of zaad met gesmolten vet. Decoratieve vogel verwennerijtje op je tuintafel.....
met een eetlepel de zaden eruit gehaald die te drogen worden gelegd op een dikke krant. Tegen einde jaar een leuke bezigheid en kan de lege “dop” gevuld worden met vogelzaad of zaad met gesmolten vet. Decoratieve vogel verwennerijtje op je tuintafel.....
Mijn leventje....
Het eerste heilig boontje is droog aan de plant. Heilige boontjes behoren tot de droogbonen soort en je kan ze jaren bewaren maar ook als zaad weer gebruiken. Ze kunnen in de week gezet worden een nacht of langer en in de soep of als plantaardig eiwit ( gekookt en afgekoeld) door de sla en in de stamppotjes tussen de puree. Je vind ze niet terug en proeft ze niet maar de belangrijke nodige vleesvervanger ( plantaardig eiwit) zit erin verwerkt.
oké...ik zal eerlijk zijn....ik eet ze niet op want ze zijn te mooi. Met een beetje fantasie zie je een monstrans op het boontje en sommigen hebben duidelijk een engeltje met gespreide vleugels. Ik ben gek op het doppen van die boontjes om te kijken of de kleuren verschillen en de afbeelding want ze zijn wel eens verschillend......Ik zal de bijzondere fotograferen voor de mijmeringen..........De gedroogde heilige boontjes gaan ter decoratie in glazen potjes op mijn zadenkastje........Tja......daar heb ik meer last van... volmaakte groente niet op eten......De mooiste pompoen de mooiste courgette of bietje....missen wel eens de boot en worden bij mij oude vrijster of zo omdat ik er zolang ( te lang) naar wil kijken.........De lelijkerds ( nou ja mindere ) worden verwerkt...
Bij de mensen worden de lelijkerds oude vrijster en wederom....verschil moet er zijn.
Annemiek