Raad vragen en krijgen is prima,
zelfs ongevraagde raad....Toets dit met je hart en je verstand,
distilleer daaruit je eigen mening
en volg altijd... altijd... je eigen weg....
Annemiek.
105 Consumindermijmering 2015.
Tip.
Ingrediënten:
1 vergietje snijbonen
3 aardappels
1 ui
eventueel selderij
eventueel lavas
eventueel room
peper/zout
olijfolie
De snijbonen wassen en door het molentje draaien of....met de keukenschaar in schuine snippers knippen. In een soeppan de gesnipperde ui roerbakken in iets olijfolie. Even later de gesnipperde teen knoflook mee roerbakken tot lichtbruin. Afblussen met een liter water en de snijboontjes en bouillonblokken toevoegen. De
aardappels schillen en in blokjes gesneden bij de soep. Eventueel selderij en lavas ( maggikruid) toevoegen en vanaf kookpunt 20 minuut laten sudderen. De soep is naar mijn mening zo het lekkerst.
aardappels schillen en in blokjes gesneden bij de soep. Eventueel selderij en lavas ( maggikruid) toevoegen en vanaf kookpunt 20 minuut laten sudderen. De soep is naar mijn mening zo het lekkerst.
Er kan roggebrood bij met kaas of een omeletje. Er was een oud broodje dat in schijfjes gesneden door enkele losgeklopte eitjes ( peper/zout) werd gewenteld. Jawel....wentelteefjes.
Op 10 kilo snijbonen 3 kilo zout dus reken maar uit. Verder heb je een Keulse pot nodig.
Mijn leventje....
Het betonstaalrek waartegen de bonen groeien heb ik met de cultivator in een boog getrokken zodat net boven mijn hoofd de bonen te plukken zijn en de boog bleef een beetje gebogen en ziet er best gezellig uit zo deinend in de wind.
Uitgeputte tomatenplanten zijn geruimd en weer wat rucola gezaaid. De laat gepote aardappels komen goed op en het experiment van jonge knolletjes net voor de winter zal best lukken. Zeker in mijn beschutte tuin. Er is voldoende om zelfvoorzienend te leven en altijd wel iets te eten uit de moestuin en kom ik weken niet in de super. De eitjes van de dames kip zijn verrukkelijk en een goede aanvulling op het menu. Doen met wat er is en vooruitkijken.......mislukken bestaat niet. Het zijn leermomenten.
Er staat boerenkool en spruitkool in de tuin voor de winter, pastinaken en aardappels en aardpeer. Er zijn wortels en chioggia en veel roodlof sla waar ik gek op ben. Er zijn pompoenen die bewaard kunnen worden... Alleen de uien voor de winter ontbreken dit jaar want die zijn al op. Geen probleem en worden de uien gekocht bij de biologische teler.........Aan het einde van het jaar zal ik evalueren en een teeltplan maken voor komend jaar.....
Annemiek.