zondag 23 augustus 2015

Mijmering 105 "Snipperbonensoep."

Beste mensen,

Raad vragen en krijgen is prima,
zelfs ongevraagde raad....
Toets dit met je hart en je verstand,
distilleer daaruit je eigen mening
en volg altijd... altijd... je eigen weg....

Annemiek.
 
105 Consumindermijmering 2015.

Tip.
Snijboontjes genoeg....betaalbaar op de markt en voor nop in mijn moestuin. De wit bloeiende zijn boerentenen waarvan ik zaad wil telen dit jaar. Ze blijven hangen en drogen tot zaadgoed. De rood bloeiende zijn kievietbonen en ze zijn verstrengeld met elkaar opgegroeid. Geen mens weet meer wie wie is...en maar oogsten op goed geluk en wat kan je er veel mee.......Gedroogd zijn ze wel een jaar te bewaren om vegaburgers van te maken en groen gesnipperd met die vrolijke rode kern maak je er heerlijke snijbonensoep van enne stamppotjes en in de wok.....
 
“Snipperbonensoep”
Ingrediƫnten:
1 vergietje snijbonen
3 aardappels
2 groentebouillonblokken
1 ui
1 dikke knoflookteen
eventueel selderij
eventueel lavas
eventueel room
peper/zout
olijfolie
 
Werkwijze:
De snijbonen wassen en door het molentje draaien of....met de keukenschaar in schuine snippers knippen. In een soeppan de gesnipperde ui roerbakken in iets olijfolie. Even later de gesnipperde teen knoflook mee roerbakken tot lichtbruin. Afblussen met een liter water en de snijboontjes en bouillonblokken toevoegen. De
aardappels schillen en in blokjes gesneden bij de soep. Eventueel selderij en lavas ( maggikruid) toevoegen en vanaf kookpunt 20 minuut laten sudderen. De soep is naar mijn mening zo het lekkerst.
Iets langer koken en met de blender erdoor kan ook met eventueel een scheutje room. Wat je ook doet het is een maaltijdsoep en met een bijgerechtje helemaal voldoende.......
 
Er kan roggebrood bij met kaas of een omeletje. Er was een oud broodje dat in schijfjes gesneden door enkele losgeklopte eitjes ( peper/zout) werd gewenteld. Jawel....wentelteefjes.
Voor warme zomerdagen kan de soep koud gegeten worden... de dag erna als lunch en voor de niet vegetariƫr kan in de herfst rookworst in de soep.
 
De gesnipperde snijbonen rauw in zakjes invriezen om een voorraadje aan te leggen. Elk jaar zet ik een paar kilo snijbonen in de pekel alleen al voor de leuk. Het recept en werkwijze is eenvoudig:
Op 10 kilo snijbonen 3 kilo zout dus reken maar uit. Verder heb je een Keulse pot nodig.
De gesnipperde snijbonen laag om laag bonen/zout in de pot leggen en goed aandrukken tot de pekel ( water) flink boven de bonen staat. Leg een bord erop met een schone zware steen op het bord. Als je moeite hebt met een steen zo uit de tuin in de pekel kook de steen dan uit in een grote pan in water op het gas.......
 
Mijn leventje....
De pepers kleuren rood aan de plant, dit jaar heb ik maar een peperplant en dat blijkt voldoende te zijn want ik hou niet zo van pittig. De klimcourget werd weer vastgezet want er zit veel oogst aan de plant zodat het zwaar dragen is. De rankjes houden het wellicht niet en breuk betekend geen oogst. Er kan nog net lage courget gezaaid worden op een beschut plekje en met wat geluk heb je herfstoogst. De mijne gezaaid in juli komt al op en krijgt even wat extra water en koemestkorrels waardoor een groeispurt ontstaat. 
 
Het betonstaalrek waartegen de bonen groeien heb ik met de cultivator in een boog getrokken zodat net boven mijn hoofd de bonen te plukken zijn en de boog bleef een beetje gebogen en ziet er best gezellig uit zo deinend in de wind.
Uitgeputte tomatenplanten zijn geruimd en weer wat rucola gezaaid. De laat gepote aardappels komen goed op en het experiment van jonge knolletjes net voor de winter zal best lukken. Zeker in mijn beschutte tuin. Er is voldoende om zelfvoorzienend te leven en altijd wel iets te eten uit de moestuin en kom ik weken niet in de super. De eitjes van de dames kip zijn verrukkelijk en een goede aanvulling op het menu. Doen met wat er is en vooruitkijken.......mislukken bestaat niet. Het zijn leermomenten.
Er staat boerenkool en spruitkool in de tuin voor de winter, pastinaken en aardappels en aardpeer. Er zijn wortels en chioggia en veel roodlof sla waar ik gek op ben. Er zijn pompoenen die bewaard kunnen worden... Alleen de uien voor de winter ontbreken dit jaar want die zijn al op. Geen probleem en worden de uien gekocht bij de biologische teler.........Aan het einde van het jaar zal ik evalueren en een teeltplan maken voor komend jaar.....
 
Annemiek.