Beste mensen,
Weinig mensen zijn gelukkig omdat het bereiken van het geluk
eigenlijk te eenvoudig is......18 Consumindermijmering 2015.
Tip.
Vulling voor taartjes maken is niet zo moeilijk en op consuminderwijze doe je meer met minder eurootjes.
Abrikozenvulling: Een klein blikje abrikozen van een huismerk. De abrikozen met een keukenschaar in kleine stukjes knippen en het sap in een pannetje aan de kook brengen. Twee eetlepels water in een kopje mengen met een kleine afgestreken eetlepel
aardappelzetmeel en in gedeeltes bij het kokend sap voegen. ( niet teveel tegelijk om te voorkomen dat het sap te dik wordt. Roer met een garde klontjesvrij en laat al roerende een minuutje doorkoken. Is het toch te dik voeg dan gewoon wat water toe. Voeg de stukjes abrikozen toe en 1 pot pompoenmarmelade
als je die hebt en direct het gas uit. Goedkope abrikozenjam kan ook..... Aardappelzetmeel is veel goedkoper dan taartina en hetzelfde effect. Geen maïzena gebruiken want die wordt blind oftewel troebel.......
aardappelzetmeel en in gedeeltes bij het kokend sap voegen. ( niet teveel tegelijk om te voorkomen dat het sap te dik wordt. Roer met een garde klontjesvrij en laat al roerende een minuutje doorkoken. Is het toch te dik voeg dan gewoon wat water toe. Voeg de stukjes abrikozen toe en 1 pot pompoenmarmelade
als je die hebt en direct het gas uit. Goedkope abrikozenjam kan ook..... Aardappelzetmeel is veel goedkoper dan taartina en hetzelfde effect. Geen maïzena gebruiken want die wordt blind oftewel troebel.......
Tip 2
Room/pudding poeder kant-en-klaar voor taarten kan je kopen bij AVEVE oftewel de boerenbond maar ik zou het niet aanraden. Veeeeeeels te duur. Room oftewel pudding voor pudding/kruimeltaart maak je zelf van custard. Je kan
dan wat minder suiker toevoegen omdat het deeg al zo machtig is. Gebruik koopmans custard of ander merk en weeg 5 gram meer custard af dan wordt voorgeschreven op het pak en 10 gram minder suiker. Pudding voor op taart moet immers iets dikker zijn dan gewone pudding en kan minder zoet. Neem een deel van een liter melk en meng de suiker en custard
daarmee. Breng de rest van de melk aan de kook. Custard/melk/suiker toevoegen aan de kokende melk en weer aan de kook brengen. Een minuutje doorkoken en gas uit. De pudding af en toe doorroeren om velvorming te voorkomen.
dan wat minder suiker toevoegen omdat het deeg al zo machtig is. Gebruik koopmans custard of ander merk en weeg 5 gram meer custard af dan wordt voorgeschreven op het pak en 10 gram minder suiker. Pudding voor op taart moet immers iets dikker zijn dan gewone pudding en kan minder zoet. Neem een deel van een liter melk en meng de suiker en custard
daarmee. Breng de rest van de melk aan de kook. Custard/melk/suiker toevoegen aan de kokende melk en weer aan de kook brengen. Een minuutje doorkoken en gas uit. De pudding af en toe doorroeren om velvorming te voorkomen.
Tip 3
Appelmoes zelfgemaakt is altijd dikker dan de gekochte soort en kan prima gebruikt worden als taartvulling. Rabarber idem.....
Tip 4
Appelvulling kan natuurlijk ook. Anderhalve kilo appels schillen en in partjes snijden. Van klokhuis ontdoen en in stukjes ( elk partje in drie) In een grote pan opzetten met een klein kopje water handvol rozijnen en kaneel naar smaak. ( twee eetlepels is voldoende) Op hoog gas aan de kook brengen en 2 minuten blancheren. Gas uit en afkoelen.....
Tip 5
Na al die vullingen komen de taartjes aan de rij. Ik heb het recept tweemaal genomen om een middel en twee kleine maat taartjes te maken. Voor een grote taart is de helft van de ingrediënten voldoende........
Ingrediënten:
2 pakjes roomboter of margarine ( samen 500 gram) op kamertemperatuur.
300 gram suiker
2 zakjes bakpoeder
snuf zout
patent bloem. ( ongeveer 1200 gram) hoeft geen bio te zijn als bruin het niet kan trekken.
Werkwijze:
De helft van de bloem in een kom met de boter suiker bakpoeder zout en de eieren. Met twee messen de boter in stukjes snijden en met een koele hand kneden. Al knedende bloem toevoegen tot het deeg loslaat van je handen. Ongeveer de helft van het deeg voor de kruimels houden en de andere helft uitrollen in delen voor het bekleden van vlaaiplaten. Je mag stukjes bijplakken en bijlappen. Daarna de resterende deeg met twee messen in kruimels snijden. De vulling op de bodems
en de kruimels daarop. Afbakken op 175 graden in een oven die aan het voorverwarmen is. Misschien is de oven al op 150 graden en kunnen de taarten er al in......
en de kruimels daarop. Afbakken op 175 graden in een oven die aan het voorverwarmen is. Misschien is de oven al op 150 graden en kunnen de taarten er al in......
Tip 6
Zoals je op de foto’s ziet gebruik ik duurzame folie die in vellen te koop is. Ik heb er op maat geknipte inlegvellen van geknipt voor de vlaaiplaten. Zo gaat alles goed en blijft er geen taartje plakken. De resten
van de folie (na het verknippen) worden ook gebruikt en soms met twee tegelijk in een vlaaivorm gelegd als de bodem maar bedekt is.....
van de folie (na het verknippen) worden ook gebruikt en soms met twee tegelijk in een vlaaivorm gelegd als de bodem maar bedekt is.....
Als de taarten lichtbruin zijn kunnen ze uit de oven en blijven in de vorm afkoelen. De taarten worden hard als ze afgekoeld zijn. Uit de vorm halen als volgt: Door
een grote schotel of pizzabord erop te leggen kan de taart omgekeerd worden en de vorm en folie kan gemakkelijk van de bodem gehaald. Een ander schotel of groot bord erop en weer keren........Zoals je ziet perfect gelukt.
een grote schotel of pizzabord erop te leggen kan de taart omgekeerd worden en de vorm en folie kan gemakkelijk van de bodem gehaald. Een ander schotel of groot bord erop en weer keren........Zoals je ziet perfect gelukt.
Kruimeltaart kan in parten gesneden in de vriezer. In een doos of met een plastic zak erom (pedaalemmerzak) blijft de taart wel een week goed.
Tip 7
Er was wat pudding over van de taartvulling waar ik een flinke hoeveelheid yoghurt bij heb gedaan. De garde erdoor en proeven....... Misschien nog wat yoghurt? Voila....vanille-yoghurt...Heerlijke toetjes voor bij de warme maaltijd van die dag.
Meng eigengemaakte custard eens met yoghurt en een blikje fruitcocktail.....
Mijn leventje.....
Af en toe wil ik eens uitdelen en verwennen. Roomboter kruimeltaart met pudding. Er werd al meer naar gevraagd via de mijmeringen dus bij deze het recept. Zoiets kan je bij geen bakker kopen en zit de consumindermens weer eens op de eerste rang.
Een gure maandag en ik duik in de maandafrekening van januari. Mijn doel was veel over te houden omdat ik teveel weggegeven heb de laatste maanden van 2014. En ja ik wilde ook zien of ik een maand kon uitkomen zonder iets te kopen maar dat is dus niet gelukt. Mijn totale vaste lasten waren: 912,20 euro en het huishoudgeld van januari was toch nog 58,42 euro. Dat is weinig en ik heb dan ook geleefd uit de wintertuin de diepvries en de voorraadkast waarna die kast weer gedeeltelijk bijgevuld moest worden.( melk en koffiemelk) Ik had wat mazzel door een kilo koffie die Teunie opstuurde ( dankjewel lief mens) en reclame brood twee halen een betalen. 111,45 euro was de diversen post en dan moet je denken aan pedicure kapper donatie mens in nood voor voedsel en zaad plantjes en een voorraad thee. Ook nog bijdrage benzine omdat Monique me wat heen en weer heeft gereden. Kortom inkomsten (WAO en de huur/zorg/toeslagen) 1352,84 euro totaal en de totale uitgaven: 1082,07 is toch: 270,77 euro over om het gat in de spaarpot op te vullen...Het was krap zal je denken maar dat valt wel mee als je denkt aan al die overvloed uit de tuin en dit mens geen beestjes eet. Oké, er was een moment dat ik net een dag te veel jam op brood had en knoflook kruidenkaas op brood om zes uur in de ochtend niet zo goed viel. Eindelijk na een week verlangen was de kaas een droom van smaak en ik mezelf erop betrapte het stuk na gebruik goed in te pakken want er mocht niets aankomen nietwaar..........uit dankbaarheid misschien? Dankbaarheid voor alles wat de Aarde voortbrengt past helemaal bij mij.....
Annemiek