zondag 1 februari 2015

Mijmering 17 Tomaten plantjes afharden en maaltijd omelet....


Beste mensen,

Geluk is een bij product dat we verwerven
als we iemand gelukkig proberen te maken....

Annemiek.
17 Consumindermijmering 2015.
 
Tip.
Zelfvoorzienend leven door groenten telen rond mijn huis betekend voor mij tomatenplantjes voor/zaaien in januari op de vensterbank van de woonkamer. Door
de bak af te dekken met een glasplaatje kon geen vocht verloren gaan en de temperatuur bleef hoog zodat het zaad goed kon kiemen. Inmiddels hebben de plantjes twee blaadjes en piepklein is de aanzet van derde en vierde blad zichtbaar. Tijd om de plantjes af te harden want we willen korte stevige
planten. Om dit resultaat te krijgen zet ik de bak op de vensterbank van een vertrek waar niet wordt gestookt en de temperatuur is rond de tien graden. Het raam staat overdag open en er is veel licht. De plantjes worden elke ochtend met een sproeiflacon beneveld en krijgen verder geen water anders worden de stengels lang en zwak.......
Teveel werk al die zorg? Koop dan in het tuincentrum tomatenplanten in april. Ze kosten gemiddeld 2,50 euro per plant..... 
 
Ik koop elk jaar eind maart op de markt twee tomatenplanten, een vleestomaat plant en een kers tomaatjes plant. De planten worden in wasteilen gezet op mijn terras en brengen de eerste oogst. Ik stek via de “diefjes”van die planten stekjes zoveel ik hebben wil. De zelf gezaaide tomatenplanten komen in potten en zijn de tweede oogst. De diefjes plantjes zorgen voor de derde dus herfst oogst en worden ook in potten gezet.Ze komen op het terras en de geveltuin waar de meeste zon is. Oogst spreiding heet dat.
 
Tip 2
In de koude kas roert zich iets..... Ik heb er tuinbonen gezaaid in bakjes en de aarde is aan het scheuren. Als je goed kijkt is er al een minuscuul gaatje zichtbaar waar een gebogen kopje van een tuinboonplantje zichtbaar is. Elke dag ga ik nu even kijken want je wordt zo blij van de groei van die kanjers
 
Tip 3
In het weekend komt met regelmaat gevulde omelet op het menu. Waaruit de vulling bestaat hangt af van wat ik vind in groentelade en in de tuin.
 
Ingrediƫnten deze keer:
Stengel ui
boontjes
enkele pastinaakjes
champignons
2 aardappels
witte gekookte boontjes uit de vriezer
paprika uit de vriezer
3 eitjes
 
Werkwijze:
De groene boontjes in stukjes in weinig water opzetten met een theelepeltje bouillonpoeder.
De pastinaakjes en aardappels schillen en in kleine
stukjes gesneden toevoegen aan de boontjes en acht minuut beetgaar koken op klein gas.
De laatste vier minuut de gekookte witte boontjes erbij doen om mee te verwarmen.
 
In een eetlepel olie in de wok de gesnipperde stengel ui fruiten met eventueel een teentje knoflook.
De champignons afborstelen, in schijfjes toevoegen
met een vleugje kerriepoeder en mee wokken.
De paprika in stukjes toevoegen en de inmiddels beetgare harde groenten. Alles omscheppen en eventueel vocht laten verdampen.....
Proef of er nog zout/peper bij kan.....
 
Van drie geklutste eieren een omelet bakken en op een schaal of groot bord leggen.
Groente erop en de omelet dichtklappen......
 
Deze omelet is een complete maaltijd. De witte boontjes zorgen voor het eiwit en het ei natuurlijk ook.
De verse groente en de aardappels geven stevigheid aan de vulling. Als je geen pastinaak hebt neem dan wortel.
De witte bonen koop ik gedroogd en laat ze 24 uur weken in ruim water waarna ze gekookt worden tot beetgaar. ( een kilo tegelijk) Afgekoeld worden ze in
zakjes ingevroren om overal in gerechten voor plantaardig eiwit( vleesvervanger) te zorgen als er weinig of geen vlees op het menu staat.
Erwtjes wortels tuinboontjes kleine roosjes broccoli gesnipperde ui en gerookte spekjes kunnen ook als omelet vulling gebruikt worden.
De harde groente soorten altijd voorkoken.
 
Mijn leventje.....Moestuinseizoen 2015 is geboren met het uitkomen van dat gebogen kopje van de eerste tuinboonplant. De koude kas bedekt met een laag sneeuw is de plek waar momenteel wondertjes gebeuren. Als de aarde in de zaaibakjes scheurt wringt zich jong leven naar het licht. Al zou ik nooit meer tuinbonen eten ik zou ze elk jaar zaaien want die krachtige planten zijn echt mijn lievelingen. De stevige stengels en de grote krachtige bladeren in al hun forsheid zijn de ijsbeertjes van de moestuin. Zes zeven graden is al voldoende om te kiemen. Het kasje is een oud kamerkastje wat geen mens meer wilde hebben en ik zag er direct een plantenkasje in. Met consuminder/ogen bekeken natuurlijk. Het hout zal langzaam terug gaan naar de natuur maar dat duurt wel ettelijke jaren. De achterwand dus bodem van de kas is dun en zal wel eerder rot worden met die laag aarde erop. Helemaal goed en zet ik de kas tegen die tijd gewoon ergens op de border in de volle grond. Als de tuinbonen uit de koude kas gaan zaai ik er sla in.
 
Echtpaar merel vliegt af en aan en eet brood en appeltjes van de tuintafel. Floor de poes die kouwelijk het tumult achter glas bekijkt vind het wel goed allemaal. Ze wordt duidelijk al iets ouder en dat brengt veel gezelligheid en rust. Ze hoeft niet meer zo nodig in het gaas van de afrastering te stormen en te jagen achter vogels aan. Twee jaar geleden heeft ze een jonge ekster aangevallen en de ouders hebben haar de rest van het seizoen opgejaagd met veel gekrijs. Ik verdenk haar ervan dat ze de beestjes uitdaagde en dat leven in de brouwerij wel aardig vond tot ze gepikt werd.....Dat was wel het einde van haar gejaag. Door naar diertjes te kijken weet je welk karakter ze hebben en Floor is in de kattenrij wel de meest actieve geweest. Pommetje was vooral slim en Basje de kater vooral verwilderd. Die ging jagen in het bos en kwam met een jong konijn terug. Er was een lynch 1 en 2 die heel bezadigd waren en een Geertje die als jong katertje in mijn slaapzak kroop op de camping. Hij scheen van niemand te zijn en heb ik hem meegenomen naar huis. Het was echte liefde.....
 
Annemiek