zondag 8 februari 2015

Mijmering 21 verplaatsbare koude kas voor nop en zaaibedje snijbiet....

Beste mensen,

Het maakt niet uit hoe oud je bent
Het komt erop aan HOE je oud bent.....

Annemiek

 
21 Consumindermijmering 8 februari 2015.
 
Tip.
Snijbiet zaaien in de koude kas kan al midden februari want snijbiet kan wat vorst verdragen. Omdat mijn hofje nogal beschut ligt durf ik die week te vroeg zaaien wel aan. Snijbiet heeft het malse van spinazie en het bittere van andijvie. De teelt kan bijna niet mislukken dus geweldig voor de beginnende moestuinier. Snijbiet is niet ziektegevoelig kan op alle grondsoorten geteeld worden en je kan het oogsten vanaf einde lente tot laat in de herfst, steeds weer van dezelfde planten. Net boven het groeipunt afknippen vormen zich steeds weer nieuwe blaadjes.
 
Je kan snijbiet roerbakken stoven quiche ervan maken en met pasta verwerken maar rauwe stamppot snijbiet kan ook en zelfs in sla. Ik teel twee soorten in mijn tuin de bonte regenboog snijbiet en de groene ( Lucullus) De groene soort voor het blad en de bonte voor de ribben en stengels. De groene soort is sterker en heb ik nu al gezaaid in de koude kas. De bonte zaai ik in de lente in de volle grond.
 
Tip 2
Steeds weer doe ik nieuwe ideetjes op om op een gemakkelijke manier een koude kas te maken. Ik heb een meneer gevraagd de bodem van enkele oude plastic kratten te zagen. Die kratten lagen bij een hoop vuil voor naar het milieupark. Twee kratten achter
elkaar van dezelfde maat passen in de verhoogde border waar ik groenten teel. Even provisorisch meten en ja het kan. De kratten weer even aan de kant wordt het zaaibed voorbereid.
 
Snijbiet houdt van mest dus werd de aarde twee schoppen diep uitgespit. In een ton bewaar ik koemest altijd bij de hand. Een emmertje mest in de kuil verspreiden en de aarde erop en klaar is mijn zaadbedje.
 
Door de losse grond kunnen de kratten diep in de grond gedrukt worden en staan stevig tegen elkaar aan. Met de achterkant van een harkje werden in de kratjes geultjes getrokken in de aarde en de zaadjes gelegd met afstand van ongeveer 4 centimeter. Uit elk zaadje (zaadkluwen) komen meerdere zaailingen die je eventueel kan uitdunnen in de rij. Als je ruim zaait hoeft dat uitdunnen niet. Je kan snijbiet zaaien tot augustus dus bij slechte opkomst een rijtje bij zaaien kan altijd nog
 
Terug naar mijn koude kas van kratten zonder bodem.
De zaaigeultjes werden dicht geharkt en een laagje losse hergebruik potgrond erop gestrooid zodat de plantjes niet door een harde toplaag hoeven. Even aandrukken en glasplaatjes op de kratten.
 
Er zijn vele voordelen van werken met een verplaatsbare koude kas. Door vroeg te zaaien in de kas vervroeg je de oogst. Als de planten opkomen en al wat groter zijn kan bij mooi weer de glasplaat eraf om de planten te harden. Tijdens de nacht wordt de kas weer gesloten. Na verloop van tijd ( eind april) kan de krat weg genomen worden en staan de planten zonder ompoten in de volle grond.
 
Snijbiet hoort bij de bietjes soorten dus wisselteelt toepassen. Ik zet ze elk jaar op een andere plek in de groenteborder en na het vierde jaar weer op plaats een.
 
Tip 3
Probeer eens een dagkaart met de bus. Bij de veolia lijn kost een dagkaart 6 euro en je kan er het mooie heuvelland mee door. Afgelopen zaterdag ben ik langs vele mooie plekjes gereden rond Juliana kanaal en de maas. Dorpjes door waar ik een jaar al niet meer was geweest. Je zou zomaar naar Epen kunnen gaan of op bedevaart naar Wittem en koffie drinken ergens onderweg waar het goed toeven is. Gewoon je neus achterna en neem je de volgende bus als het je niet meer bevalt, weer verderop naar Maastricht misschien? Je hebt de tijd nietwaar om te wandelen en als er regen komt stap je weer ergens in de bus en laat je rijden warm en droog en dat allemaal voor zes euro want de kaart is een dag lang geldig.
 
Tip 4
Lekkere borrelhapjes maak je van stukjes donker brood. Roggebrood of notenbrood in vierkantjes snijden en een stukje brie erop met een stukje walnoot. Een lijntje vloeibare honing en voilà....
 
Mijn leventje.....
Ik heb de bus genomen en via een omweg ben ik naar Elsloo/Stein gereisd. Gewoon een paar uurtjes in de bus en hier en daar over gestapt. De dorpjes werden met carnavals kleuren gesierd zag ik en in Berg aan de Maas heb ik verlangend naar het weggetje gekeken richting pontje. Nog even dan kan ik weer met de fiets op dat pontje de Maas over als de zon wat warmer word. Naar België waar zoveel mooie fietspaden zijn. Later was er een wandeling langs al dat water en de dikke steen bij de kerk waarachter het eetcafétje “Auwt Aelse” ligt met de oude prenten en het boek waar de bekende gezichten in staan die ik ken uit jonge jaren. Fons van de Meier die naar Thailand vertrok en elk jaar met carnaval voor een viertal weken terug komt en Sjefke Janssen die met zijn fietske in de hemel verder crost. De oude kinderkoppen straatjes en het kerkhof waar al die bekende families een plekje vonden. We hebben er zalig gegeten zeer betaalbaar en hoog de kwaliteit van al die vergeten groenten. Een dag met een gouden randje moet je zelf maken nietwaar. Zeker aan het einde van de winter is dat nodig. Nog eventjes dan trekken al die oude bomen en struiken de klimplanten en de gazonnetjes hun beste pakskes weer aan van jong groen nieuwe blaadjes en bloemetjes. Dan komt er iets teers en teders in de mens die nu nog wat melancholiek langs de straten dwaalt in de regen. Dan wordt mijn hofje weer mijn extra woonkamer waar ik leef werk en mijmer.......Nog eventjes.....
 
Annemiek