zondag 7 december 2025

Mijmering 94...Haverbrood bakken, een hondenriem om mijn enkel, nog een Kerststukje en Gerda...

Beste mensen,

Voor mij persoonlijk betekent geluk iets ondernemen

experimenteren en uitdagingen aangaan.

Leren tot de laatste dag dat ik leef.....

Stilstand is achteruitgang.....

Annemiek

Mijmering 94 2024.

Tip… Een onderzettertje op een beker koffie bij mijn ontbijtje voorkomt een voetbadje. 

Het bordje wordt zonder ongelukken vervoerd naar mijn bureau.

Bij bezoek ligt nu altijd een gastendoekje op tafel om de onderzettertjes op te leggen.

Tip 2… Uitleg bij een aankoop. Het hulpbandje om mijn enkel om te kunnen opstappen op mijn fiets, is maar een iel ding. 

Het gespje te klein en het bandje kan zo breken…

Opeens wist ik wat de oplossing zou zijn… een hondenriem. Bij de dierenbenodigdheden zaak vroegen ze natuurlijk voor welk soort hond de riem zou zijn.

Om mijn enkel??? En nee…het was niet voor s.m spelletjes, legde ik snel uit en maakte het dunne riempje los van mijn enkel. 

Het werd een hele samenscholing want verschillende klanten bemoeiden zich ermee. 

Meneer de verkoper/eigenaar ging op zoek en twijfelde bij een riempje dat ik perfect vond.

Later begreep ik waarom…het ding kostte 45 euro en hij moest even tijd krijgen om e.e.a. te verwerken… En ja, een smaller riempje zou goedkoper zijn geweest.

Meneer knoopte een nieuw koord aan het riempje en gaf 15 euro korting waardoor ik moest janken. 

Meneer ging mee naar buiten omdat hij dat opstappen met behulp van het riempje, wel eens wilde zien. 

De klanten volgden de hele ceremonie vanachter het raam. Toen ik op de fiets zat heb ik
meneer nog hartelijk de hand gedrukt…

Tip 3…Glutenvrij haverbrood en daar hoef je geen gluten intolerantie voor te hebben, al zit er geen gluut in.

Ingrediënten en werkwijze:

Weeg 275 gram havermout af en zet even apart.

In een kom 400 gram volle yoghurt plus

3 eieren

Snuf zout

2 eetlepels olijfolie

1 zakje bakpoeder mengen met een houten lepel.

Voeg de havermout erbij en schep door elkaar.

De oven op 180 graden voorverwarmen.

Leg bakpapier in een cake of broodvorm en schep het beslag in de vorm.

Strijk met de bolle kant van een natte lepel het beslag glad en zet de vorm in de oven.

Ik heb de havermout niet gemalen omdat ik van grof brood hou. Voor fijnere structuur kan je de havermout malen in de keukenmachine.

Wil je weten of het brood gaar is steek dan een breinaald in het brood. Als die droog eruit komt is het brood gaar.

Mijn leventje… Manuela en ik hebben glutenvrije recepten voor brood opgezocht op google. 

Als je bedenkt dat een  YAM (glutenvrij) broodje bij JUMBO 5,85 euro kost en naar stopverf
smaakt.

Een kilo havermout kost bij LIDL 1,44 euro en reken de ingrediënten erbij kom je lang niet op 5,85 euro 

en het zelfgebakken haverbrood is zo lekker dat het YAM brood er zwaar bij in de schaduw staat.

Het haverbrood recept ga ik nog aanpassen en komt nog…

Morgen zal ik Petra eens laten proeven van allebei.

Iets anders: Natuurlijk ging ik de mist in toen ik voor Sinterklaas wilde spelen en bij Rousseau Sinterklaas chocolade ging kopen op 5 december in de namiddag.


Twee halen een betalen want Sint spul is na 5 december niet meer verkoopbaar…en nee…er zitten geen gluten in chocola…

Nog meer miskleuners… Het pand voor het eerste consuminderhuis in de Wilhelminastraat in Landgraaf was best groot en voorheen een bankgebouw geweest. 

Gerda en ik hebben samen de vreugde beleefd (2009) van in gebruik nemen van het pand. 

De elektriciteit werd alleen aangesloten op begane grond en in de kelder die onder water had gestaan na koperdiefstal.

Met een aanhanger van een vriendin werden de vele zakken kleding van mijn huis naar het pand vervoerd. 

Door Gerda, mijn vriendin Monique, Johan de woensdagvriend en ik. Vanaf dat moment was alle spul welkom.

Vanaf het begin waren de denkbeelden “de arme mens helpen” van Gerda en mij twee uitersten. 

Privé hou ik ontzettend veel van deze vrouw die bergen werk verzet voor de medemens. 

Doch in het consuminderhuis ging het soms hard eraan toe… tussen Gerda en mij. We hebben die werelden altijd kunnen scheiden…

Terwijl Ik handvaardigheden leerde aan mensen, gaf Gerda het liefste spullen. 


Ze heeft in al die jaren duizenden capes sjaals en mutsen gebreid die ze gratis aan de armen gaf. Ik was ervoor om de mensen breien te leren…

Ik gaf net genoeg spul en voedsel wat nodig was en vroeg daarvoor deelname aan de cursus budgetteren leren of komen werken als vrijwilliger. 

Voor wat hoort wat haalt mensen uit de
slachtofferrol.

Drie boekenkasten vol leerzame boeken had ik verzameld in het consuminderhuis. 

Ze werden niet gelezen! Een goed boek volgens een mevrouw was zo’n waardeloze pocket over vrouwen die smachtend uitkeken om genomen te worden.


Als dergelijke troep in mijn handen kwam gooide ik het bij het oud papier. 

Gerda had connecties met een meneer die bij failliete winkels voorraden opkocht, en zette kommen vol snoep op de tafel in de pauzeruimte. 

Een mevrouw van de huishoudelijke dienst stofzuigde wel erg lang rond die tafel en was na afloop met wangen en zakken vol, net een buideldier. 

Ik vroeg haar wel eens wat ze zou doen als ze een sleuf rond die tafel had gelopen…

Ach ze mochten best verwend worden en ik deed natuurlijk ook mee met snoepen maar genoeg is genoeg…

In grote lijnen bleef het hetzelfde: Gerda gaf graag spullen en lekkers en ik leerde onze
doelgroep handvaardigheden en meer doen met minder.

Onze sponsors PLUS en JUMBO (in die tijd) gaven na Sinterklaas bergen pepernoten en chocolade letters en zoete zooi. Daar mocht iedereen zich aan te goed doen en heb ik zelf ook gedaan.

Wel  leerde ik de mensen o.a. in een kookworkshop meer doen met minder, hoe ze pindarotsjes konden maken van die letters. 

Ze werden in dure kop en schotels (gratis binnen gekomen) en in cellofaan verpakt met een stukje hergebruikte Kerstkaart en hergebruikt lint eraan. 

Mooi Kerstcadeau voor moeders of schoonmoeders…

Soms waren Gerda en ik twee handen op een buik toen veel nieuw spul van onze Zweedse buurman binnen kwam en voor alle pasjeshouders (bewijs dat je minima was) voor Kerst tassen vol cadeautjes zorgden voor kinderen.

Deel een van een
Kerstkrans binden.
Ik liet dat helemaal in Gerda’s handen en ze spaarde een jaar lang nieuw binnengekomen
spul voor in deze tassen. Op zolder was Gerda’s atelier en kon je beter wegblijven…

We gaven samen Kerstworkshops en ook daarin waren we uitersten van smaak… Dennengroen verzamelen deden we samen en we wisten meestal wel waar een boom gekapt werd. 

Ik ging voor natuur kransen en stukken en Gerda voor blingbling…

Ik kocht alleen oaseblokken en theelichtjes en deed het met wat binnen kwam van Kerstspul (hergebruik) en wat moeder natuur ons gratis gaf.



Gerda kocht spul waar ik het niet altijd mee eens was en deelde me in razend drukke tijd in het voorbijgaan mee, 

dat er nog een kassabon op mijn bureau lag, die ze nog betaald moest krijgen. Ik zag de humor wel in, van haar werkwijze…

Onze doelgroep was vaak gek op de bling bling kransen en stukken en gemengd met natuur kwam het allemaal goed.


Gerda en ik gaven samen de Kerstworkshops.

Zij soms aan de blingbling tafels en ik in de natuur hoek.

Gerda werkt nog steeds in consuminderhuis Molenberg en het is haar lust en leven…

Annemiek.

ps... Morgen komt de rest van de Kerstkrans maken...