dinsdag 4 februari 2025

Mijmering 10 Bietjesstamppot, sla doorgeven, vriesdrogen, luizen en verhaaltjes...


Beste mensen,

Loslaten is niet meer ontkennen maar accepteren.

Elke dag nemen zoals die komt,

 groeien en leven voor de toekomst,

Hoe kort die ook zal zijn…

Annemiek

Mijmering 10 2025.

Tip…Op de fiets naar de markt brengt beweging en ongesorteerde groenten/fruit tegen lagere prijs dan in de supers. 

Natuurlijk moet je goed kijken want er zijn ook aanbieders met A1 kwaliteit waar het nog duurder is dan bij de supers. 

Soms een gunfactor bij vriendelijke mensen.

De appels waren B kwaliteit met kleine plekjes (geen rot) en waren drie kilo voor 3,50 euro. 

De mandarijnen bij de LIDL waren in de reclame 1,49 de kilo. 

Op de markt zelf uitgezocht drie kilo voor 3,50 euro. 

De markt is een uitje, bewegen en een sociaal gebeuren… 

Wat in de mand zit, zat allemaal in een nieuwe fietstas, Dat had ik niet verwacht, ze lijken klein maar zijn heel groot.

Tip 2… energiezuinig ten top… tijdens zonnige winterdagen zet ik in de ochtend de verwarming even aan.  

Als de woonkamer op temperatuur van 18 graden is gekomen zet ik de verwarming weer uit

De gordijnen tussen voor en achterkamer gaan dicht en wordt de voorkamer daardoor verkleind en via de grote ramen door de zon verder verwarmd. 

Van 10 uur in de ochtend tot ongeveer 16.00 uur, zolang de zon wil schijnen. 

Dat werkt prima… en scheelt heel veel stookkosten. Als ik bezoek krijg blijven de gordijnen open. 

Bij het uitvallen van de stroom mogen koukleumen zich bij me komen warmen.

Tip 3… doorgeven. Manuela had ijsbergsla over en de vis was bij PLUS in de reclame. 

Twee halen een betalen. Geroosterde paprika, tomaatjes en schijfjes courget erbij en werd het een feestmenu…

Tip 4…vorstwinst. De meneer van het bouwbedrijf die wat kwam repareren had (per ongeluk neem ik aan) de opening kattenbak tegen de muur gezet. 

Het was me ontgaan en heeft Floor in de nacht een grote drol op de kokosmat gelegd.

De mat werd met het laatste afwassop uitgeschrobd met de poets WC borstel. 

Goed uitspoelen buiten wordt een glijbaan en het uitspoelen onder de keukenkraan. 

Daar paste de mat net onder.

Om 20.00 uur vanavond gaat het alweer vriezen tot morgenmiddag. 

Niets beter dan vorst om geuren uit spul te halen en… te drogen. 

Al eens van vriesdrogen gehoord?

Tip 5…Bietjes stamppot met uien en appel.

Ingrediënten:

Evenveel bieten dan aardappel

1 flinke appel of twee kleintjes

Enkele uien of sjalotjes wat je hebt

Peper/zout/nootmuskaat

Klontje boter/scheutje melk.

Werkwijze: De rauwe bieten opzetten met schil in water en aan de kook brengen en garen. 

De schil eraf wrijven en de bietjes in dobbelsteentjes snijden.

Je kan de bieten ook eerst schillen en in dobbelsteentjes snijden. 

Dat scheelt veel in kooktijd al verlies je dan vitaminen.

Voor de puree de aardappels schillen, klein snijden en met een beker water met iets zout opzetten.

Ondertussen de uien van schil ontdoen en grof snijden. 


De aardappelpan kreeg de kookmuts over het kopke en op die pit werden de uien gefruit met ietsje zout.

De appel geschild, in vieren delen en in parten. 

De appel met de uien meebakken maar ze moeten wel heel blijven.

De aardappels uit de muts afgieten en de stamper erdoor.

 Noormuskaat, klontje boter en scheut melk toevoegen.

De uien/appels door de aardappelpuree en in de kookmuts om warm te blijven want de bietjes moeten nog even.

De bietjes van schil ontdaan en in dobbelsteentjes mengen met de rest.


 Op smaak brengen met zwarte peper en zout… 

Deze stamppot is voor twee dagen en een deel voor een maaltijd in de vriezer…

Mijn leventje… De tweepitter op stroom heeft wel eens fratsen. 

Dan trek ik even de stekker eruit en steek hem weer in. 

Helaas zit de stekker nu onder het gasfornuis ingestoken en was achteraf gezien niet zo slim. 

Als woensdag mijn hulp Jeffrey komt moeten we daar iets op bedenken en zal hij in ieder geval even een wonder moeten verrichten onder het fornuis.

 Een verhaal uit het bewerkte manuscript van mijn boek: Onderweg naar Vrijheid. 

Verloren pijpenkrullen…..We zaten weer in het vliegtuig naar huis. Bij de Nederlandse ambassade  was een uitreisvisum geregeld. Samir was doodmoe van het reizen in de louage en huilde aan één stuk door. Met beide vuistjes wreef hij over zijn hoofdje. Zijn prachtige blonde pijpenkrullen zaten helemaal in de knoop van het gewrijf.

Oooh God, wat krioelde daar allemaal…..? Luizen! Mijn kindje had luizen. Moeilijk te zien omdat ze de kleur van zijn haar hadden. Daarom jeukte het zo. Radeloos keek ik Mo aan en wees….. 

Twee dagen geleden waren we bij zijn zus en zwager in Ain Draham geweest waar Samir speelde en sliep tussen zijn neefjes en nichtjes in de kinderkamer. Wat konden we nu doen? Niets! Tot we thuis zouden zijn en allemaal aan de luizenkuur moesten. Wellicht was er al eentje overgesprongen naar Mo en mij, bij het knuffelen van het kind.


Thuisgekomen na een moeizame treinreis van Schiphol naar Limburg werd direct de schaar in zijn krullenpracht gezet. Een flesje DDT-shampoo en een luizenkam tegen de neten werd aangeschaft. Als apen controleerden we elkaar op de beestjes. Samir was de enige. Hij moest ze in de kinderkamer in Ain Draham hebben opgelopen….

De neerwaartse spiraal.

Mo was weer aan de slag op zijn werk. Met lood in zijn schoenen; elke verkoudheid aangrijpend om ziek thuis te kunnen blijven. Terug in de sleur van alledag sloeg de depressie  bij hem weer toe. De uitstapjes in het weekend naar Bar Abdellah waren geen uitzondering maar een wekelijkse gewoonte geworden. De zondagen overdag wandelden we met Samir of gingen naar een speeltuin.


Er waren best mooie momenten die herinnerden aan de tijd toen we elkaar pas kenden. Vooral als we samen kookten en vakantieherinneringen ophaalden was er vredig geluk. De passie als we elkaar liefhadden. Mo was toch een erg mooie man. Ik betrapte mezelf erop dat ik hem ermee thuis probeerde te houden wat soms lukte en soms niet. Hij haalde nooit drank in huis maar bracht zoveel mogelijk avonden in de kroeg door.

Te vaak met een kater naar zijn werk of weer ziek gemeld… Stel je voor dat Mo ontslagen zou worden. Elke maandagmorgen werd het moeilijker om hem op tijd naar zijn werk te krijgen.


Een frans of Arabisch sprekende psycholoog of maatschappelijk werkster zou misschien helpen. Mo beheerste de Nederlandse taal nog steeds niet goed genoeg om over gevoelszaken met een vreemde te kunnen praten, als hij dat al wilde. We spraken drie talen door elkaar heen. Ons Nederlands was vergeven van Franse en Arabische woorden. Met een vreemde zou dat niet te doen zijn. Mo zou de Nederlandse taal beter moeten leren zodat hij zonder mij kon zeggen wat hem dwars zat. Misschien zat IK hem wel dwars. Van elkaar houden is loslaten… Mijn liefde was groot genoeg om hem los te laten. Misschien wilde hij wel scheiden omdat hij de problemen had onderschat die een huwelijk tussen twee culturen meebracht. Nederlands leren? Hij stond er nog steeds niet voor open.

Alle zorg maakte me stilletjes en minder vrolijk. Een mindere eigenschap stak de kop op: stress-eten.


Terwijl Mo steeds smaller werd kwam ik aan. In kledingzaken liep Mo steevast naar het kledingrek maat 38. Daar hingen de leukste kleertjes, terwijl ik intussen bij maat 44 moest kijken…..

Mo zijn vrije val naar de diepte ging door. Er waren nachten in het weekend dat hij wegbleef. Te dronken om naar huis te komen. Dan sliep hij bij Abdessatar in Geleen en kwam in de loop van de volgende dag tegen de middag met rode ogen weer boven water. Tijdens die wakende nachten werkte ik vaak gewoon door, tot ik de onderburen thuis hoorde komen.

Samir sliep er wel doorheen. De motor van de naaimachine was voor hem achtergrondgeluid geworden. Soms zat ik lamgeslagen de hele nacht op de bank naar de TV te kijken tot er niets meer op was. Van tijd tot tijd maakte ik zachtjes de voordeur open, luisterend naar elk geluid in het trappenhuis. Nee, hij kwam nog niet naar huis. Angst, zorg, stress….. De afhankelijkheid van een man met een drankprobleem maakte me gek. Verdienste van twee dagen naaiwerk werd in één avond in de kroeg verzopen..


Hoe langer hij wegbleef, hoe hoger de kroegrekening. Hoe moest ik blij een kind grootbrengen met een depressieve zatlap als echtgenoot die steeds verder weg leek te zakken in een neerwaartse spiraal. Soms was er woede, soms medelijden en begrip en altijd verdriet.

Oh…..hoeveel respect zou ik voor hem hebben als hij eens iets deed om uit die slachtofferrol te komen. Dit passieve was niet mijn stijl. Mijn kindje zou ik toch een veel gelukkiger jeugd geven dan mijn eigen jeugd? Tijdens de pilcontrole bij de huisarts werd steevast gevraagd hoe het thuis was. De huisarts wist van de drankproblemen van mijn man.

 Ik moest steeds weer aandringen bij Mo om aan de antidepressiva te gaan volgens de huisarts. Mo bleef alle hulp van therapie en medicatie afwijzen ondanks herhaaldelijke gesprekken en smeekbeden. Mo was een zorgmijder. Ons gezinnetje leek meer en meer bij de “losers” van de samenleving te horen.


Probleemgezin? Dat wilde ik niet. Daar hoorden we toch niet bij? Het afglijden van mijn echtgenoot…..daardoor gleden ook ons kind en ik af. Samir was nog klein maar waar was de zekere toekomst?

Het kostte heel veel energie om de vuile was binnen te houden. Niemand mocht van zijn vluchten in drank weten. Kwam hij veel te laat thuis of helemaal niet….. Ik probeerde het voor de buitenwereld te verbergen en zweeg….. ik schaamde me dood. De stille verwijtende blikken van mij naar Mo….. Hij was er niet van gediend en noemde me gros hippopotame dans le (dik vet nijlpaard.)

Maar dan wel in de Franse of Arabische taal. En ze hielden zo van Rubensvrouwen? De voortdurende spanning als hij thuis was liet me zelfs verlangen naar de avonden dat hij wegging.

Seizoenen wisselden en een baby werd een piepklein kleutertje. Oh, wat hield ik van mijn zonnetje. Hij was heel erg ondernemend. Een driewielertje en een houten stepje werden aangeschaft. Dit blije kind...daar moest Mo toch beter door worden? Soms ging het ook even heel goed. De drie weken dat hij alleen naar Mateur ging waren een baken van rustige vrede. Nee, ik ging niet mee. Er was geen geld voor. Er was zelfs een kleine lening opgepakt zodat Mo tenminste kon gaan met koffers vol cadeaus omdat het beeld van de geslaagde man hooggehouden moest worden…..

Bezinning…..

Het geluk van de eerste dagen met mijn lief was als zand tussen mijn vingers weggestroomd. De vaderrol zoals die naar mijn mening moest zijn, pakte hij maar niet op. Het bleef bij even vasthouden als ik de fles klaarmaakte.

Op zijn manier hield hij van zijn zoon. Hij was trots dat Samirs zoveel op hem leek. “Wat een mooi kind, ” was de uitspraak van passanten als we erop uit gingen. Ik kleedde Samir in felgeel, okergeel en wit. Hij was een plaatje met zijn donkere huid en lichte krullen.

Hij sprak duidelijk en ontwikkelde zich voorspoedig. Dat kwam door zijn leergierigheid, het samen praten en zijn onderzoekende aard.

Alles moest door Samir open gemaakt en bekeken worden hoe het functioneerde. Als het object geen geheimen meer had kreeg het zijn aandacht niet meer. Een wetenschapper in de dop. Zijn drift en temperament baarde me wel zorgen.

Verder was hij overactief en vroeg voortdurend aandacht. Kwam er bezoek kon het voorkomen dat hij het bezoek in bovenbeen of arm beet. Hij was gewend mijn voortdurende aandacht te krijgen en zijn reacties als dat even niet zo was, waren fel. Dan zette ik hem kort even apart in zijn kamer voor straf en begon hij steevast het behang van de muur te scheuren.

Er waren wel meer manieren waarop hij aandacht vroeg. De oven of het gas aanzetten, speelgoed of sleutels van deuren halen en in de plee gooien. 

Vervolgens klom hij op de bril en trok alles door met een schaterende lach. Hij haalde veel kattenkwaad uit waar hij wel een korte straf voor kreeg. Na drie minuten was hij alweer geboeid door iets anders en wist niet meer waarvoor de straf was geweest. Een langere straf zou niet gewerkt hebben.

Ik zag soms wel en meestal niet de humor van zijn acties in. Hij zou een vrolijker ma moeten hebben met meer tijd, die met hem naar het bos zou gaan. Als een jong veulentje zou hij moeten rennen. Zijn energie uitschreeuwen in de natuur, klimmen en doodmoe gaan slapen.

Hoe mooi was het niet langs het Juliana kanaal. Picknicken en balspel met het kind en de speeltuin. Misschien een hond om uit te laten langs het talud bij de brug. Zomeravonden buiten en niet achter de naaimachine. Ik deed wat ik kon. Naar mijn mening was het altijd  te weinig. Tot laat in de avond naaiwerk om de volgende dag eventjes naar de speeltuin te kunnen.

Dit heerlijke prachtige kindje kwam tekort. Moest het dan zo verder gaan? Dit Godsgeschenk was toch wel Genoeg om jezelf bij elkaar te rapen, Goddomme Mo… Pak je nu eens bij elkaar Mo! Woede pakte zich samen in mijn hart en in mijn hoofd.  

Sinds kort was Mo mijn grote liefde niet meer. Ik kon zelfs niet meer naar hem opkijken met mededogen. Er was alleen nog maar meelij, woede en soms afkeer. Annemiek, de vechter, kon op de lange duur geen begrip meer opbrengen voor Mo die het jarenlang al erbij liet zitten. Ergens ver verscholen hield ik nog wel van hem, maar was nooit meer gelukkig. De liefde van mijn leven? De liefde van mijn leven was MIJN ZOON…..

Annemiek