woensdag 15 januari 2025

Mijmering 4 2025. CD's ontspullen, sporten in huis, counselen, spaghetti en een verhaaltje...

 Beste mensen,

Achter de veranderlijke vormen van de natuur

ligt een onveranderlijke zuivere werkelijkheid...

 Annemiek

 Mijmering 4 2025.

Tip…De diepvries ontdooien is bij vorst een makkie. De inhoud keil je buiten in de sneeuw.

 Een pan kokend water op een doek in de diepvries zetten. De diepvries dicht en de stekker uit het stopcontact.

Uitzit klussen tot de wegen weer begaanbaar zijn. De koelkast werd schoongemaakt als je toch nergens heen kan. Met een borsteltje de kruimels uit de rubber randen verwijderen.

Kokosmatten omgekeerd in de sneeuw leggen en kleding met luchtjes een nacht buiten hangen. Bij vorst gaan luchtjes op de loop.

Plastic dozen met geurtjes vol water gieten en een nacht buiten zetten. De geur vriest eruit.

Tip 2…hergebruik. Ik ken de kleding maten van de kinderen in diverse gezinnen die het moeilijk hebben. Petra kwam me bezoeken met een brood onder de arm en een zak kleding.

Samen hebben we de kleding gesorteerd en bekeken wat naar wie wordt doorgeschoven. Een warm flanellen pyjamaatje voor een van de bonus meisjes en shirts voor de gehandicapte meneer in zijn flatje. Hergebruik is niet alleen goed voor je portemonnee maar eveneens goed voor de aarde die het moeilijk heeft.

Petra kon weer iets met een deel van het overtollig servies dat in een grabbeldoos/ton bij mij staat.

Tip 3…Gratis sporten binnenshuis. Elke maandag gaan wat stoelen zonder armleuningen op een rij en starten we (drie vriendinnen) in mijn woonkamer met oefeningen die de fysiotherapeut me leerde. 

Twintig  keer opstaan en weer zitten, of hoever je komt. Armen zwaaien enz. Om de dag thuis herhalen en de week erop op maandag het aantal oefeningen opvoeren.

Na de oefeningen gaan we de week doornemen en luisteren naar elkaar zonder oordeel. Counseling heet dat oftewel elkaar helpen bij problemen oplossen.

Het helpt al als je jezelf hoort praten over wat je dwarszit. Een luisterend oor en de mening van vrienden brengt bewustwording. De maandagochtend is een gouden ochtend geworden…

Tip 4… Doen met wat er is. Ingesneeuwd betekend de koelkast en de diepvries leeg eten.

De Kerstman bracht een pakket van Fattoria la Vialla. Een biologische boerderij  in Italië. 

Ik was zo blij ermee en hoop dat de Kerstman dat heeft gezien. je kan biologische producten bij betreffende boerderij bestellen via internet vanuit Nederland dus google de naam maar eens.

In het pakket waar ik heel zuinig op ben zat o.a. een potje pastasaus en spaghetti. Dat werd ingezet in mijn menu van dinsdag.

Wat verder erin ging?

1 dikke ui

Twee paprika’s

olijfolie

Stengeltjes knoflook

1 dikke winterwortel in kleine stukjes

Wat restjes diepvrieserwtjes

Peper/zout.

Het was wat ik nog had in de koelkast en helemaal goed.

Werkwijze: Natuurlijk eerst de gesnipperde ui fruiten, de wortel heel klein gesneden erbij en de paprika in kleine stukken.

Het potje saus en de stengeltjes knoflook die ik uit de sneeuw kon opgraven.

De spaghetti werd in stukken gebroken en gekookt. Lange spaghetti eten zoals het hoort lukt me niet meer met mijn wapperende handen. Daar is niets mis mee en de smaak is er niet minder om.

De saus lekker laten stoven op lage pit. De spaghetti afgieten en in de pan mengen met een scheut olijfolie. Die zat ook in het pakket.

Een restje geraspte kaas op het bord op de saus en de rest spaghetti bij de saus in de stoofpan voor morgen.

Tip 5…Ontspullen van CD’s. Meer als een jaar heb ik mijn oude CD speler niet meer gebruikt. Ik kan de toetsen niet meer zien en het apparaat staat te laag in de kast. 

Mijn Meanderhulp Jeffrey vond een oplossing en werden de apparaten verwisselt en de toetsen met stukjes wit schilders afplakband beplakt en met rode permanentmarker beschreven.


 Wat een heerlijkheid toen de muziek schalde…Mijn muzieksmaak is nogal breed van oude jazz tot Piaf, Asznavour, De Dijk, soul raggea, Amy Winehouse enz. 

Twee wijnkistjes vol CD’s die ik allemaal ga draaien en wat weg kan wordt doorgegeven. Mijn hulp en ik liepen te galmen door het huis…

Tip 6… kabelkermis stoort uitermate en werden de kabels door mijn hulp en mij opgerold en met tayraps bij elkaar gebonden en zoveel mogelijk weggewerkt achter of onder kasten…

Mijn leventje… De goede voornemens klussen aanpakken is gelukt. Een raamkozijn werd bijgesteld en de voordeur kreeg een rand onderaan waardoor de slagregen niet meer binnen loopt. Een stopcontact vernieuwd en daarvoor kwamen drie verschillende bedrijven in opdracht van de verhuurder van mijn huis.

De heren monteurs kregen vers gezette koffie met een positief praatje want zeur mensen zagen ze teveel hoorde ik. Er is zoveel leed onder de mensen dat ik me bijna schaam om te bellen voor bovenstaande peanuts…

 Een verhaal uit het bewerkte manuscript van mijn boek: Onderweg naar Vrijheid.  

Mijn zonnekind… 

Acht maanden zwanger en de kelder werd nog even geveegd. Stapels boodschappen naar huis gesleept.
De ramen nog gewassen en een bloemetje op tafel gezet.

Later zou ik met een glimlach denken aan mijn “nest klaar maken” acties. Mo kreeg het allemaal niet zo mee.

Hij leek me niet te kunnen volgen in het wereldje van “nest klaarmaken.” Is dat niet altijd zo met een toekomstige vader? Ze staan er toch een beetje naast…..

Soms legde hij zijn grote handen op mijn buik. Dat waren intense momenten van ons drietjes. Wist ik
maar wat Mo allemaal dacht. Wilde hij dit kindje nog wel echt? Hadden we het racisme onderschat? Cultuurverschil, taalbarrière en een ontheemd gevoel had bij Mo tot een diepe depressie geleid. Het sloopte de charmante vrolijke man van weleer. Had ik dit aan moeten zien komen? Was dit de rekening die je moest betalen als een Europese vrouw met een Arabische man een
relatie kreeg?

Door duidelijk aan te geven waar mijn grenzen lagen wist Mo in ieder geval waar hij bij mij aan toe was. Misschien bracht dat steun, de toekomst zou het leren.

Op een vroege junimorgen leek de bevalling zich aan te kondigen. De vliezen braken een maand te vroeg, en... gebeurde er verder niets. Misschien was het alleen maar loos alarm. Er was wat pijn in mijn rug maar niet noemenswaard. Nog maar eventjes naar de Rabobank, die lag in het winkelcentrum tegenover de flat.  Dan maar bellen naar het ziekenhuis voor goede raad. In het ziekenhuis waren ze van mening dat ik maar direct moest komen en werd Mo gebeld op zijn werk.

Hij kwam direct naar huis en wist niet wat hij denken moest van die redderende Annemiek. Nog een


kopje koffie? Een boterham? Het afwasje nog gedaan. Hij verwachtte me in bed aan te treffen. Even later zijn we toch maar naar het ziekenhuis gegaan waar ik direct op een monitor werd aangesloten. Geen weeën zichtbaar. Dan maar weer naar huis?

Nee… naar huis was niet aan de orde. De vliezen waren inderdaad gebroken. Kans op infectie en de bevalling kon elk moment echt beginnen. Later eventueel aansluiting op een infuus met een weeën opwekkend middel. Voorlopig werd er nog gewacht op een spontane bevalling. We liepen wat rond door de gangen en werd een bed klaargezet. Mo ging op mijn advies uiteindelijk naar huis, zijn zenuwachtig gedoe bracht hij op me over. Hij zou in de buurt van de telefoon blijven en was zo weer in Geleen.

 Waar bleef je nou mijn zonnekind? Er werd een polsbandje gemaakt met mijn naam erop.  Mevr. Ghoulem. De dagdienstverpleging werd afgelost door de nachtdienst en ik dutte een beetje in.

Vroeg in de ochtend van 15 juni 1977 werd ik aangesloten op het weeën opwekkende  infuus: Zou dat de dag zijn waarop mijn zonnekind geboren zou worden? Aanstaande zondag was het Vaderdag en mijn vader was de dertiende jarig geweest. Er was een kaart gestuurd.


Terwijl druppeltjes door een slangetje in mijn bloedbaan liepen, kwamen en gingen gedachten….. Ik hield zoveel van mijn pa. Waardoor was de band ook alweer zo broos geworden? Er trok iets in mijn rug naar mijn buik. Iets later wat duidelijker. Maar eventjes wachten met bellen. Een vervelend gevoel dat opeens heel scherp werd.

OH dat deed pijn! Een beetje paniekerig belde ik de zuster. Het bed werd weggereden. Naar een “verloskamertje” waar bevallingen plaatsvonden. Er hing een grote klok boven de deur. Tien voor tien. Mo werd gebeld en nam niet op. De telefoon ging gewoon over. Waar was hij nou? De gynaecoloog kwam even langs om te kijken of er al ontsluiting was.

Er werden wat vragen gesteld. Ik had zeker aan zwangerschapsgym gedaan en wist hoe het puffen zou gaan? Ik zou wel zien.

Was ik al naar het toilet geweest? Wat had dat er nu mee te maken! Kon nog eens gebeld worden naar Mo? IEMAND MOEST BELLEN NAAR MO!! ER MOEST IEMAND BELLEN!! Paniek opeens… “Rustig nou mevrouwtje.” Eventjes werd ik alleen gelaten. Er zat toch minder schot in dan werd verwacht, alsof ik het gebeuren tegenhield en misschien was dat ook wel zo.

Er werd weer gebeld en nogmaals. Ik raakte in paniek. Waar was Mo? “Blijven jullie bellen?” Was er misschien iets aan de hand? Een ongeluk gebeurd? Iemand stelde voor dat er naar het politiebureau gebeld zou worden en een kijkje genomen zou worden. Hij had beloofd erbij te zullen zijn.

Iemand vroeg of leerling-verpleegkundigen aanwezig mochten zijn om toe te kijken. Ik had er geen moeite mee. Ik had nergens meer moeite mee. Mijn ogen gingen steeds naar de deur waar Mo weldra binnen zou komen… Hij was misschien onderweg geweest?


Hij kwam niet!! Terwijl de weeën elkaar sneller opvolgden kwam een diep verdriet over mij. Naast me zat een verpleegkundige die me aanmoedigde en vertelde wanneer er geperst moest worden en wanneer niet.

De pijn sleurde me mee in een draaikolk waar niet uit te ontsnappen was. Tegen twaalf uur in de ochtend van 15 juni 1977 werd mijn zonnekind geboren. Een getint jongetje, dat fel schreeuwend ter wereld kwam. Donkere oogjes en haartjes… Eventjes lag de baby op mijn borst. Is toen onze bijzondere band ontstaan mijn zoon? Mohammed Samir Ghoulem 3200 gram, 50 centimeter lang en dat is heel mooi voor een achtmaands kindje.

Waar was Mo? Het werd zo ijselijk stil in mij. Mijn kindje en ik leken achtergelaten, ver van de

Mo

bewoonde wereld. Wie zou ik kunnen bellen? Mijn moeder niet, mijn vader niet… Eén van mijn zussen? Om te zeggen dat ik helemaal alleen zonder Mo mijn geliefde kindje baarde en niet wist waar Mo was…?

Terwijl de uren verliepen werd het avond. Af en toe liep een verpleegkundige binnen. Woorden werden gezegd die door de kilte probeerden heen te dringen. De starheid niet konden verbreken.

“Er was geen bezoek geweest?” “Was er familie die gebeld kon worden?” “Een goede vriendin?” Er kwamen geen antwoorden op vragen die gesteld werden…

Laat in de avond kwam Mo opeens binnen. Bloemen in zijn armen. Een zoen vol dranklucht en een kegel om hem heen. Bloeddoorlopen ogen. Ogen die me ontweken keken vol bewondering naar zijn zoon. Vanuit mijn wereld van kilte keek ik naar de twee… Was deze dronkenlap de vader van mijn zoon? “Sorry Annemiek.” Ik luisterde niet verder naar wat hij te vertellen had en draaide mijn hoofd weg. Geen enkel excuus was aanvaardbaar. De barst in mijn liefde was een diepe kloof geworden.