maandag 25 september 2023

Mijmering 77 De nazomer, boerenkool quiche, jampunten voor een duppie en de trotse meneer bij de super…

Beste mensen,

Zorg ervoor dat je een andere mening toegedaan bent dan de anderen

en men zal over je praten....

Er kan niet genoeg gepraat worden over o.a. afwijzen plastic zakken en voedsel redden van de kliko...

Annemiek.

Mijmering 77 2023.

Tip… Wat een heerlijke toegift, die warme nazomerdagen. 

Mijn late tomatenoogst kan nog rijpen 

en de jonkies aardbeienplantjes die nog een beetje moet wortelen hebben de juiste temperatuur. 

Velen liggen nog wortels te krijgen in de kom water op de tuintafel, en elke dag gaan wel enkelen in een potje aarde…

Ik maak een vervelende tijd door, door zenuw pijnen waarvoor de juiste medicatie wordt gezocht. 

Al die vrolijkheid van nazomerse dagen brengt troost voor dit mens.

De pompoenzaden drogen nog na, op open stukken papier, die Siham dinsdag wel op de hoge kamerkast zal leggen. 

De schatkist voor oogst 2024.

Tip 2… Ingrediënten voor boerenkool quiche.

200 gram vers boerenkoolblad

4 eieren

50 gram geraspte kaas

1 tomaat

6 plakjes bladerdeeg

1 pakje slagroom van 200 ml

Werkwijze…een vergietje (mandje) vol bladeren werd van de boerenkoolstronken geoogst. 

Ze staan op “het laand” en lijken steeds meer op palmboompjes omdat
 steeds de onderste bladeren worden oogst. 

Geen mooiere bewaarplek dan de tuin.

De witvlieg zit nog steeds op het blad en daar is niets mis mee. 

Het blad werd een uurtje in water met een half kopje zout gezet.

 Afspoelen en nog maar een keertje… 

Daarna is geen beestje meer te zien en werd het blad kleingesneden.

In een pan met een scheutje olie de boerenkool laten slinken met ietsje zout. 

Daarna kan de schaar nog eens erdoor. 

De lapjes bladerdeeg ontdooien en een quichevorm invetten met olie 

en met het bladerdeeg bedekken

 n met een vork inprikken. 

Eventueel met paneermeel bestrooien (als de boerenkool nog vocht bevat.)

De oven voorverwarmen op 180 graden.

De eieren loskloppen in een kom en de slagroom en de geraspte kaas toevoegen.
 

Over de boerenkool verdelen en nog wat geraspte kaas bovenop. 

In de oven tot het bladerdeeg bruin is.

Jampunten… Tien lapjes bladerdeeg zaten in een pakje voor 99 cent.

De vier die over waren van de quiche 

heb ik jampunten van gemaakt en gingen mee in de oven.


Een kind kan die dingen maken. 

Middenin een theelepeltje jam en de randjes van de deeglapjes natmaken. 

De lapjes dichtvouwen en met een taartvorkje de randjes aandrukken.

 Op een bakblik leggen en bovenop natmaken en de punten met
suiker bestrooien… 

Als je ziet hoe duur alles is, is 10 cent (plus jam) voor een jampunt een lachertje…

Tip 3…De frambozen geven veel herfstoogst en ik laat ze overrijp worden. 

Dan is de smaak het beste. 

Met schone handen geplukt gaan ze meteen in een plastic zakje en in de vriezer. 

Om de dag wordt geplukt en bij de bevroren broeders gevoegd. 

Als de oogst mindert wordt pas marmelade gemaakt…

Tip 4… De laatste komkommertjes in de koelkast werden verwerkt. 

Ik had gewacht tot een potje courget zoet/zuur leeg was 

om het inmaakvocht daarvan te gebruiken voor de komkommertjes.

De dikke komkommers werden van zaad ontdaan en allemaal werden ze geschild en in dunne schijfjes gesneden. 

Ze kwamen in een kom met het inmaakvocht van de courget. 

Een mooi bijgerecht voor twee dagen bij de boerenkool quiche.

De lege potjes waar zoet/zuur in heeft gezeten of augurk of uitjes blijven daarnaar ruiken. 

Je kan ze in een grote pan met soda in water uitkoken.

Ik denk er niet aan en zet onderop die potjes met permanent marker een grote z van zuur, 

en worden ze alleen gebruikt voor zoet/zuur inmaak.

Tip 5… De groene snijbiet kan weer geoogst en staat pasta op het menu.

Een vergiet snijbiet werd afgeknipt en een bekertje pasta opgezet in
een pannetje water.

De snijbiet kort afgespoeld werd boven de stoofpan (met iets zonnebloemolie) in stukken geknipt. 

Laten slinken met ietsje zout.

Als de pasta gaar is, afgieten, terug in de pan 

en een scheutje olijfolie toevoegen en omscheppen. 

Bechamelsaus maken van een halve eetlepel boter (smelten) 

en evenveel bloem toevoegen.  

De nodige melk erbij en goed roeren. 

Bij mij werd deze keer geraspte kaas toegevoegd… 

Alweer een heerlijk gezond menu voor peanuts…

Mijn leventje… Ik kwam de aardige meneer weer tegen in de PLUS.

 We zijn beiden heel blij als we elkaar zien,

 want ik zit in zijn hart, en hij in het mijne. 

Meneer stond bij de kassa voor me, en terwijl zijn boodschappen over de band liepen vertelde hij trots 

dat hij zijn rijbewijs had gehaald en sinds een week een autootje had. “Wat geweldig! Het gaat goed he?” Was mijn reactie... 

Hij weet dat ik geniet van zijn vorderingen en dat is niet alleen omdat hij is ingericht (in mijn tijd) door het consuminderhuis. 

Daar ging altijd een gesprek aan vooraf, waarbij ik me verdiep in de mens die hulp nodig heeft. 

Hij had niet verwacht dat ik lange tijd naast hem zou staan en hem niet vergeten zou. 

Toen hij ingericht was ontbrak nog een pedaalemmer en hij had zo graag een friteuse, wist ik... 

Die waren niet voorradig tot... opeens kwam een pracht goed onderhouden friteuse binnenkwam.

Daar moest ik dan snel bij zijn, voordat een vrijwilliger hem kaapte. 

Ze konden nooit genoeg krijgen terwijl ze best zelf konden kopen en die meneer in nood niet. 

Gelukkig kon ik de friteuse onderscheppen en in mijn kantoor achter slot en grendel zetten. 

Ik verkneukelde me al op zijn blij gezicht en heb nog een fles frietolie erbij gekocht… 

50 jonge aardbeiplantjes voor nop.
Toen ik opbelde en vroeg of hij al een friteuse had, was zijn antwoord “Nee” 

Nu dus wel en hij kon hem ophalen… Die blijheid daar kwam een omhelzing uit voort want dat kan bij een oud mens die je moeder kon zijn. Die pedaalemmer is er natuurlijk ook gekomen…

Vandaag bij de kassa zag ik hoe verzorgt hij was en hoe rechtop hij liep. Vol trots met zijn rijbewijs… en al mijn liefde ging naar hem uit en zitten de tranen hoog. 

Mijn joch die nooit meer vergeet dat iemand naast hem ging staan toen hij niets meer waard was… (dacht hij.) 

De kassière had met een glimlach meegenoten van ons gesprek…en begreep alles want ik ben nog steeds bekend als de bonte hond...

Annemiek