donderdag 21 september 2023

Mijmering 76 Hemelse bliksem, Franse geraniums stekken, Leidsche stamppot, dekjes en de vredigheid van de “buitenkeuken.”

Beste mensen,

Problemen zijn een product van het denken

en niet van de realiteit.

Waar jij over piekert draait een ander zijn hand niet voor om.

Het zijn hobbels in een effen pad om te nemen.

Annemiek.

 

Mijmering 76 2023.

Tip…Als het je lukt om Hemelse eh Hete Bliksem te maken zal je geen vitamine meer weggooien 

bij groente of aardappels afgieten. 

Dat is niet nodig en doodzonde…

Ingrediënten hete bliksem.

Evenveel aardappels als appels.

Uien zoveel als lekker lijkt.

Beetje zout.

Werkwijze: De appels en aardappels schillen en eventueel afspoelen. 

De aardappels in kleine stukken snijden 

en de appels vierendelen en het klokhuis verwijderen.

Opzetten met een beker water en iets zout en aan de kook brengen. 

Op lage pit garen en het is de kunst om de boel gaar te hebben voor het droog kookt. 

Dat heet ervaring en soms moet je even de deksel iets schuin zetten.

Ondertussen werden de uien geschild en in grove stukken gesneden. 

In iets zonnebloemolie aanfruiten tot lichtbruin. 

Leg ze maar even in een kommetje 

als je in dezelfde pan bijvoorbeeld een schnitzel van knolselderij wil
bakken… 

Die had ik nog van gisteren en zo is het gegaan… 

De stamper ging door de hete bliksem en kwam tot slot de gebakken uien erbij.

Tip 2… De eerder gestekte geraniums zijn aan… 

en staan inmiddels op de vensterbank van mijn slaapkamer. 

Eenmaal per week krijgen ze per plant een eierdopje water. 

De Franse geraniums heb ik inmiddels ook gestekt. 

Ze zijn zo mooi van kleur en vorig jaar is dat stekken uitstekend gelukt. 

Hoe dan?

Kleine potjes vol potgrond waar middenin een diep gaatje komt. 

De stekken zo lang mogelijk afknippen 

en het onderste blad verwijderen. 

Stekken in de gaatjes en aandrukken. 

Bakjes eronder of allemaal samen in een grote bak en water geven.

Zet ze maar op een beschut plekje uit de wind. 

Mijn afdak leent zich daar uitstekend voor… 

Het is de kunst om niet teveel en niet te weinig water te geven. 

De grond moet net niet droog aanvoelen.

De geraniums die nog in potten en bakken staan blijven daar voorlopig, 

om nog een tijdje te schitteren. 

Als het te koud wordt graaf ik de mooiste uit 

en worden ze gesnoeid (ingekort)  en omgeplant in potten. 

Binnenhuis op de vensterbank van de hobbykamer 

brengen ze de winter door en krijgen heel weinig water. 

In april 2024 gaan ze dan weer naar buiten in grote bakken 

met verse potgrond en mest. 

Ik kom daar in de mijmeringen nog op terug…

Tip 3…Niets mooier dan je zelf geteelde groente verwerken. 

Ze kregen de tijd om te groeien en hebben droogte en hitte plus slakken doorstaan. 

Het is daarom ook geen A1 kwaliteit van vorm maar oh zo lekker.

Niets mooier dan tijdens een zonnige middag in de herfst aan mijn reuze snijblad 

het voedsel te schillen en te snijden. 

De oude stoel past goed onder het blad zodat ik op de juiste hoogte zit. 

Het afval met de handveger in de mand geveegd kan zo in de compostbak 

en wordt de “snijplank” afgespoeld.

Eigenlijk moet de vorst over de pastinaken zijn geweest, al hoeft dat natuurlijk niet…

Ingrediënten Leidsche stamppot:

Ongeveer evenveel wortel, pastinaak en aardappels

Enkele uien

Zout

Klontje boter en nootmuskaat.

Eventueel scheutje melk

Werkwijze: De wortels pastinaken en aardappels schillen, wassen en in kleine stukken snijden. 

De uien van schil ontdoen en in grove ringen snijden. 

Die komen bovenop in de pan.

Een beker water toevoegen en iets zout. 

Aan de kook brengen en op lage pit laten garen. 

Een deel kooktijd kan in de kookmuts,

als je wat meer tijd hebt.

Het voordeel is dat de stamppot niet aanbrand 

en je niet hoeft op te letten. 

Met de stamper grof stampen en een klontje boter en nootmuskaat toevoegen.

Een vegaburger werd gebakken 

die in de ochtend uit de vriezer werd gehaald en in de koelkast gelegd. 

Ook dat spaart energie en zal de koelkast minder vaak aanslaan door die bevroren hap.

Tip 4… Een dekje op een potje “home made” 

marmelade maakt een cadeautje van de pot. 

Zoals je ziet “ton sur ton” marmelade en dekje. 

Het stof heb ik al jaren en wordt heel zuinig mee omgegaan.

Steeds opnieuw gebruik ik hetzelfde elastiekje 

en als het touwtje erom zit (met een dubbele knoop en strik) 

wordt het elastiekje met een haaknaald verwijdert.

Het lapje met een zigzagschaar afgeknipt 

nadat het op de pot zit en gaat geen stof verloren.

De touwtjes zijn van de tijd toen ik van sisal vloerkleden, 

tassen maakte en de touwtjes zijn allemaal ongeveer van dezelfde lengte. 

Als een stukje touw overblijft wordt dat ook weer bewaard 

om vetbollen in de vogelvoermand te binden komende winter. 

In de keukenlade heb ik daar een vakje voor.

Mijn leventje… Op “het Laand” werd onkruid verwijderd en wortels/pastinaken gerooid 

die ik na het zaaien niet heb gedund. 

Ik oogst liever de dikke in de rij en krijgen de dunnere meer plaats om te groeien. 

Het oogsten vergt dan ook een bepaalde handigheid.

Vlakbij een dikke pastinaak steek ik de riek diep recht de aarde in 

en beweeg voorzichtig heen en weer.

Daardoor komen de pastinaken iets losser te zitten en pluk ik de dikkerd zo eruit.

De riek uit de aarde trekken en met de voet de aarde rondom de kleintjes weer aandrukken.

Hoe rijk voelt het eenvoudig leven als de groente op de glasplaat ligt van mijn “buitenkeuken.” 

De oude stoel ervoor gezet en start het feest van oogst verwerken. 

De stamppot is voor twee dagen en een bakje voor in de vriezer 

als ik een dag niet koken wil…

Tijdens het koken van dit gouden biologisch voedsel ging opeens de bel. 

Een meneer met een grote piepschuim doos en een nota van 22,50 euro. "U hebt iets besteld?" 

Het was een cultuurschok en werd ik van 1960 of zo met een smak naar 2023 geslingerd...

Meneer moest bij de overburen zijn... 

Annemiek