zondag 27 augustus 2023

Mijmering 69 Courget in zoet/zuur, beenwarmers en borstrokken, zaden verzamelen en zwemmende baby/aardbei/plantjes…

Beste mensen,

We beginnen te begrijpen dat in harmonie leven met de Aarde

Van absoluut  levensbelang is…

Waarom nog meer grondstoffen onttrekken

terwijl alles wat je nodig hebt er al is...

Annemiek

Mijmering 69 2023.

Tip… De courget die bestemd is om in te maken in zoet/zuur is geoogst, geschild en van zaad ontdaan… Bleef over: 

Twee kilo en 2 ons schoongemaakte courgetblokjes. 

Wat je verder nog nodig hebt?

Ingrediënten courget inmaken in zoet/zuur:

Per kilo schoongemaakte courget

2 uien

2 eetlepels zout

500 ml witte natuurazijn

300 gram suiker

2 theelepels kurkuma

3 theelepels mosterdzaad

Werkwijze: Met de kaasschaaf is het schillen van  courgetten een makkie. 

De kleinere courgetjes hebben een dunne schil en daarbij hoeft dat niet. 

Helaas had ik alleen maar dikzakken…

Het zaad kan met een eetlepel uit de doorgesneden courget getrokken. 

Verder de courget in kleine stukjes snijden en wegen.

Bij mijn ruim twee kilo schoongemaakte courget werden de juiste hoeveelheid ingrediënten gebruikt.

De uien in dunne ringen gesneden plus het zout werden toegevoegd aan de courget stukjes.


Enkele uren laten intrekken waardoor het vocht uit de groente trekt.

De groente afgieten en het opgevangen zoutwater op vervelende onkruidplekken gieten op je stoepje. 

Hergebruik!

De groente een paar maal wassen totdat alle zout verdwenen is. 

Azijn, suiker kurkuma en mosterdzaad aan de kook brengen en de groente vanaf kookpunt twee minuut meekoken.

De groente kokend heet in schone potten scheppen en direct het deksel op de pot. 

Af laten koelen en in de voorraadkast. 

De courget zoet/zuur zeker zes weken laten staan zodat de smaak goed kan doortrekken.

Misschien heb je vocht over? 

Giet dat eveneens kokend heet  in schone potten met deksel.

Voor als je nog eens een courget over hebt en nog eentje wil inmaken. 

Fluitje van een cent en hoef je alleen het vocht even op te koken,

nadat de courget enkele uren met een ui in het zout lag te ontvochten…

Tip 2… De volgende winter komt beslist 

en als ik terugkijk naar de vorige winter en mijn energiekosten bekijk, is alles volgens verwachting verlopen. 

Om mijn huis te verwarmen heb ik alleen de airco verwarming gebruikt die op stroom loopt. 

De juiste hoeveelheid stroom kwam van de zonnepanelen op het dak. 

Niet teveel en niet te weinig…zo ongeveer net genoeg, dus van terug leveren is bij mij geen sprake…

Het advies maandvoorschot van ESSENT voor komende jaar is 38 euro per maand. 

Dit heb afgerond naar 50 euro.

Het nadeel van dit soort verwarming is dat het aan de vloer aan de frisse kant blijft. 

De vachtslippertjes gaven onvoldoende warmte ondanks de vloerkleden. 

Dat kan beter! Voeten warm alles warm! 

Tijd om weer iets uit te vinden…

Ik heb herenpantoffels (lekker breed) besteld een maat groter dan mijn schoenmaat. 

Pantoffels met een rubber zool want een dun zooltje trekt koud op. 

De pantoffels zijn helemaal dicht en met vachtvoering. 

Daar kan later ook nog een extra vachtzool in, 

geknipt van de voering van een ouwe jas.

De pantoffels zijn opzij iets lager zodat zelfs de orthese met de
grote schroeven erin kan. 

Door de lussen aan de achterkant heb ik al tyraps verwerkt tot een voor mij handzame lus.

Verder heb ik beenwarmers gemaakt van de mouwen van een trui die ik nooit draag. 

Ze sluiten perfect van over de slof  tot kuithoogte over broek en orthese…

 Het voor/achterpand van de trui wordt over/rok over mijn broek heen of… bovenlijf “soort borstrok.” 

Naargelang de extra warmte nodig is gaat hij van boven naar beneden…

Verder liggen de gewassen wollenwinterwoonmantels al klaar…

daar heb ik geen omkijken naar… 

Waarom deze vroege wintertip? 

Nu zijn nog alle maten pantoffels voorradig 

in groot assortiment en wisselende prijzen…

Je hoeft ze maar in huis te hebben…

Verder hoop ik dat de mevrouw die me de trui gaf me vergeeft. 

Op deze manier heb ik meer plezier van haar cadeau 

en vooral warmte en lagere stookkosten…

Tip 3… Bij het siererwtjes doppen kwam ik twee bonenkevers tegen. 

De erwtjes werden in een pot met deksel in de vriezer
gemikt… 

Voor het geval de kevers al gaatjes boorden en nageslacht injecteerden…

De zaden van de struikbonen hetzelfde laken een pak… 

Wat een rijkdom he… en dan te bedenken dat de laatste bonenoogst nog eraan komt… 

Net op tijd gezaaid…

Afgelopen zomer is gespreide bonenoogst gelukt…

Tip 4… De jonge plantjes van de uitlopers aardbeiplanten krijgen worteltjes. 

In een kom water gelegd is dit voor mij gemakkelijker dan afleggen in potjes aarde. 

Nu het bewijs is geleverd komt een grotere kom op de tuintafel voor meer jonge plantjes teelt.

Om de paar jaar kan je de oude planten beter vernieuwen voor een
optimale oogst.

 

Mijn leventje… Zaterdagochtend wilde ik voor de drukte naar de markt gaan om geen hinder te geven met mijn grote brede fiets. 

Het vroegertje werd laat in de middag, 

bij het scheiden van de markt.

Ik was in de vroegte de tijd vergeten tijdens een onderonsje met mijn moeder, de Aarde in mijn tuin. 

Het mosterdzaad werd geoogst en het paarse blommen zaad van weetikveel hoe dat heet. 

De papaverbollen werden droog opgeborgen inclusief zaad.

De kaardenbol moest afgeknipt  en wat takken van de Skimmia Japonica  gesnoeid 

die bij het stilleven op de worteldoek horen.

De gedroogde grote chioggia zaadkorrels veilig gesteld en de rest geruimd.

De komkommer kreeg een langere steunstok (van de papaver) 

en vond ik nog enkele verborgen komkommers die maar oogst blijven geven.

Het overgebleven vocht, van de courget zoet/zuur (zie boven) werd weer aan de kook gebracht.

De komkommers van zaad en stekels ontdaan en in stukjes gesneden.

Even meegekookt in het vocht, in potjes geschept en kijken wat het gaat worden… 

In de winter ben ik er blij mee… 

Bij mijn zaterdagavond glaasje rode port en een stukje Franse kaas…

Annemiek