Zelfs de grootste klus
kan worden geklaard
als hij in kleine
stappen wordt opgedeeld.
Annemiek.
Mijmering 68 2023.
Tip…Mijn rondje door de tuin doet me besluiten het oerwoud van de lampionnetjes (physalis) drastisch uit te dunnen door ze aan de grond af te knippen.
Het blad werd van de stengels geknipt en voorlopig hangen/liggen de stengels binnenshuis te
drogen.
Een pracht ton sur ton decoratie met de pompoenen op de oude
worteldoek…
Onder dat oerwoud van physalis zaten de kruiden verscholen die nu weer lucht en licht krijgen.
Het goede is wel, dat in de schaduw van de physalis de sleutelbloemen twee of drie harten kregen.
Ik had
niet anders verwacht.
Drie groene courgetten zijn flink aan het dikken en dat wordt courget in zoet/zuur.
Nu mogen ze nog even groeien.
De komkommers komen mijn oren uit en een deel werd in zoet/zuur in potten ingemaakt.
Een fluitje van een cent…als je de basis methode
neemt.
Tip
2… Basis ingrediënten inmaak komkommers:
750 ml witte azijn
3 eetlepels suiker.
Verder kan er nog van alles bij:
Schijfjes rode peper
Schijfjes ui rood of wit
Peperkorrels.
Werkwijze: Ik heb komkommers met stekeltjes, die eraf werden geschraapt.
Je kan de komkommers in schijfjes snijden dun of dik…
of in flinterdunne plakjes schaven met een mandoline.Je kan ze in de lengte doorsnijden (als ze te dik zijn) en de pitten eruit trekken met een eetlepel.
Ik deed van alles wat en tussendoor kwamen witte uienringen tussen de schijfjes,
met tot slot enkele peperkorrels.De bruine azijn moest op en gebruikte ik een mengsel wit/bruine azijn.
Niets mis
mee…
De grote potten kreeg ik eens van Bertina en zijn heel goed voor dit doel.
De azijn water en suiker aan de kook brengen en kokend heet over de komkommerschijfjes in de potten gieten.
Deksel erop en afkoelen waarna ze in de voorraadkast een plekje krijgen.
Lekker bij pittige schoteltjes… of
kaasblokjes.
Tip
3… Ingrediënten bienestich:
1 kommetje met 55 gram suiker.
1 kommetje met 35 gram suiker.
1 kommetje met 60 gram bloem gemengd met 40 gram maïzena.
4 eieren
Pannetje met water verwarmen naar heet, van de pit af en op een theedoek zetten op het aanrecht.
Een plastic mengkom erop (au
bain-marie).
Een grote kom voor het eiwit ernaast.
Werkwijze:
Vet
een springvorm met margarine of boter in en bestrooi met bloem.
Splits de eieren… lanceer het eigeel in de plastic kom en het eiwit in de grote kom.
Met de mixer het eigeel au ban marie (op de pan warmwater) kloppen samen met de 35 gram suiker
tot het beslag wit is en bellen blaast.Een theedoek over de kom leggen zodat de luchtige hoogheid warm blijft.
De spatels van de mixer goed schoonmaken en het eiwit kloppen tot sneeuw.
Steeds een beetje van de 55 gram suiker toevoegen.
Het eigeel bij het eiwit in de grote kom voorzichtig mengen met de bloem/maïzena
die via een fijnmazige zeef in beetjes wordt toegevoegd...
Als alle bloem opgenomen is kan het beslag in de springvorm en
gladstrijken.
want ovens verschillen.
Een breinaald in het
midden prikken, als die droog uit de
biscuit komt is hij gaar.
Daarna kan je de rand voorzichtig losklikken en verwijderen.
Ik laat de biscuit meestal
op de onder/plaat staan tot hij is afgekoeld…
Ingrediënten
Bienestich opmaken:
Twee bekertjes of doosjes slagroom
Potje zelfgemaakte confituur of taartvulling.
Zakje amandelschaafsel.
Werkwijze: Het amandelschaafsel in een droge koekenpan roosteren op lage pit en laten afkoelen.
De biscuit overdwars opensnijden en de gekoelde slagroom stijf kloppen met de schepjes suiker.Beide delen van de biscuit insmeren met
slagroom en op een deel het
fruit
verdelen.
De biscuitdelen weer op elkaar leggen en rondom met slagroom besmeren.
Amandelschaafsel rondom tegen de zijkant drukken.Tot slot
de bovenkant met slagroom besmeren en afwerken zoals je wil.
Bestrooien met de overige amandelschaafsel of met fruit beleggen.
Omdat het zo heet was zakte de slagroom een beetje in elkaar wat geen enkel probleem was.
Gewoon slagroom spatelen in plaats van opspuiten.
Daardoor werd het taartje een beetje aandoenlijk... dus leuker.
een soortement volkskunst...
Tip 4…Een lege azijnflacon gevuld met water werd een mooie ”vaas” voor de bleekselderij.Bij deze hoge temperaturen wel op een koele plek zetten en op tijd water
verschonen.
De bonen drogen nog na en krijgen een nabehandeling tegen de
bonen
kever, 24 uur in de vriezer…
Tip
6… Doen
met wat er is maakte ik pastasalade
met als ingrediënten:
yoghurtdressing.
Het werd een kluchtig geheel want de pasta was een uit de
kluiten gewassen soort penne rigate.
Gekookt waren de pijpjes al heftig groot
en in de salade namen ze ook nog vocht op zodat ze nog een stukje groeiden.Voor de salade op een bordje ging heb ik met de schaar erdoor geknipt…
De smaak was prima…
Als wij iets weg doen is het echt dood…
Ik kan me daar beter niet meer vertonen want ik zag alleen maar zaken die je kon hergebruiken.
Een nieuwe kokos deurmat heb ik kunnen redden en voor Samira een zgan cement kuip die ze kan toevoegen aan haar moestuin inbakken.
Mijn stem draagt nogal ver en ik heb alleen maar ach en wee geroepen en wilde wel in de grote bakken klimmen…
Nou dat mag en kan niet en hoe kom je eruit!Een hele kom nieuwe spijkers en schroeven verdween bij het oud ijzer en een parasol voet die we missen.
Een “echt vrouwtje” kwam met haar partner een bus vol speelgoed dumpen.
Het vrouwke kreeg de achterdeur van de bus
niet dicht en riep: “Sjat”
Haar partner stapte uit en keilde de deur dicht met een smoel waarop te lezen stond:
Voor die rotzooi heb ik twee maanden gewerkt non de tonnaer…Het vrouweke zou nog heel wat kunsten moeten uithalen om meneer weer “in the mood” te krijgen denk ik wel…
Ze had zo'n half uit het shirtje rollend decolleté (zonder plakbandjes denk ik wel) en dan kan je geen bus deur sluiten...
Het liefst van 9 tot 11en sleur mijn lijf dan op de fiets richting huis, direct onder de douche.
Het is mijn therapie voor hoofd en lijf…
Gisteren en vandaag werden de stoepjes schoon gemaakt.
Het onkruid tussen de trottoirtegels rits ik met de punt van de steekschop eruit.Met de punt van een
schoffel kan ook.
Direct wegenzout erop strooien en blijven we weer verschoont van onkruid tot na de winter.
Ik zegen mijn ingeving de rijen pastinaak chioggia bietjes plus boerenkool met weinig ruimte tussen de rijen gezaaid te hebben…
Ze sloten zich aaneen in bedden waar geen onkruid kan groeien…De mensen van de WOZL die pauzeren op het hofje waren verbaasd dat het stoepje zo mooi was opgeruimd.
Een afgeleefde fauteuil die lag te rotten in een hoek had ik een trap gegeven en duikelde drie keer om zijn as richting kapot tuinmeubilair.
Dat leek nu pas echt een stort en sprak ik de leiding van
de WOZL groep daarover aan.
Dat telefoontje zal wel herhaald moeten worden en ben ik de tweede
beller…
Buurman had veel trottoirtegels over en die mocht hij van
mij rondom de compostbak stapelen. Als iemand ze nodig heeft? Melden zou ik
zeggen…
Mee en mee zal ik een tegel rechtop ingraven als onkruidwering eh wortelwering klimmend onkruid tussen buurtuin en het laand.
Buurman sleept de tegels wel aan.
Tussen
stoepje van buurman en de hoge rand tegel kan tweemaal per jaar wegenzout
gestrooid.
Je leest het goed…ik heb ze weer allemaal achter elkaar gezet op het laand terwijl Samira met haar moeder het laatste onkruidveldje te lijf ging…
Annemiek de regelaar.